Nepravidelný cyklus, vysoká hladina testosterónu a vysoká hladina DEAH

elie001
31. aug 2021

Ahojte, potrebujem poradiť. Asi pred 2-3 rokmi mi gynekologička na moje vyžiadanie urobila rozbor hormónov (mala som nepravidelný cyklus, niekedy mi menštruácia neprišla 2 mesiace, inokedy 2x do mesiaca a krvácala som zakaždým pomerne slabo). Výsledok bol taký, že som mala podľa lekárky mierne zvýšené hodnoty testosterónu. Mne to však nedalo a po pár mesiacoch som sa vypýtala na endokrinológiu. Tam som sa však nestretla s pochopením nakoľko na mňa endokrinologička nakričala, načo som k nej chodila a ešte viac sa rozkričala, keď uvidela dátum výsledkov spred pol roka. Kričala na mňa s tým, prečo som k nej prišla takto neskoro a podobne. Nakoniec mi povedala, že všetko z jej strany mám v poriadku, ale že mi teda urobí rozbor hormónov. Poštou mi zaslala výsledok s červeným napísané, že mám vysokú hladinu testosterónu, neprimerané množstvo luteinizačného hormónu vzhľadom k cyklu a tiež vysokú hladinu DEAH. Navrhovala hormonálnu liečbu. S výsledkom som zašla na gynekológiu, kde znova lekárka povedala, že mám mierne zvýšené hodnoty a teda, že jediné, čo mi vie ponúknuť je antikoncepcia. Okej povedala som si, pokiaľ je to jediné, čo mi pomôže súhlasím. Od momentu, kedy som ju začala brať sa cyklus upravil a išiel ako hodinky. Neskôr som sa ale rozhodla, že ju brat nebudem. Mám na ňu svoj názor. Samozrejme bola super, cyklus som mala perfektný, upravila sa mi pleť, schudla som niekoľko kíl. Tak ju teda od januára neberiem. Vedela som, že prvých 6 mesiacov môžem mať cyklus rozhádzaný a preto som to nebrala nejak do úvahy, aj keď pravdu povediac, cyklus bol relatívne v norme. Najskôr som asi 4 mesiace mala cyklus do 35 dní. Povedala som si, super, upravilo sa to. Neskôr už bol ale cyklus 52 dňový, potom 55 dňový a momentálne mám 67 deň cyklu a menštruácia nikde. Samozrejme počas týchto mesiacov som mala styk s priateľom, bol aj nechránený, avšak tehu testy vyšli negatívne. Priateľa mám stáleho už vyše 7 rokov. Prosím poraďte mi, čo mám robiť, som už zúfala. Beriem aj kvapky od Valoviča na gynekologické problémy, nakoľko vraj upravujú nepravidelný cyklus. Skúšam to prírodnou cestou, avšak bezvýsledne. Viem, že by som mala ísť na vyšetrenie gynekologičkou, avšak obavám sa jej reakcie. Jedine čo mi na to zakaždým povie je, že jediná cesta ako to riešiť je antikoncepcia, inak mi pomôcť nevie. Ale ja to brať nechcem.

marci987
31. aug 2021

Caj Alchemilka,je vyborny na zenske problemy.

elie001
autor
31. aug 2021

@marci987 Už som skúšala aj ten, nepomohol 😔

matovicova
31. aug 2021

@elie001 cyklus sa upraví po tehotenstve 😉

malia18
31. aug 2021

Ak má tvoja gyndoška takýto prístup neposiela ťa na vyšetrenia keď ti ona sama pomôcť nevie tak sa proste zober nájdi nového gyndoša a uvidíš čo ti povie druhý...veď nie je jediná na svete možno si natrafila na takú hus ktorú to proste nezaujíma a má v paži zažila som už takého lekára a keď nad všetkým len mávne rukou tak to vie pekne vytočiť naštvala som sa a odišla som od neho 🙂 skús aj ty

elie001
autor
31. aug 2021

@matovicova ďakujem za povzbudivé slová, avšak sa obávam, že pri takom cykle, ktovie či vôbec ovulujem, sa mi to podarí 🙂

surama
31. aug 2021

@elie001 Suhlasim z nazorom vyssie, ze zmen gynekologicku. Tiez som mala lekara, ktoremu som v tom case vravela,ze mam velmi bolestivu MS a jedine jeho riesenie bola antikoncepcia.Doslova mi ju nutil. Akosi som sa nechala nahovorit, no po 2 tyzdnoch isla do kosa. Brutal mi po nej bolo zle. Uz nie je moj lekar. Kaslat takeho, co riesenie problemov vidi len v antikoncepcii a neposle a neurobi ziadne vysetrenie.

malia18
31. aug 2021

@surama antikoncepciu odporúčajú lebo majú zazmluvnené firmy a tak sa snažia predať ale že tým ničia zdravie už im je jedno hlavne aby veľa predali a presne to že niektorí to robia takou formou nátlaku že mi je z toho až zle.... antikoncepcia je proti otehotneniu a nie žiadny liek ako to oni radi predpisujú vrchol ešte že si odišla

surama
31. aug 2021

@malia18 Tiez som mala ten pocit. A ked som sa pytala, ktora je najlepsia, tak mi vravel, ze kazda ma neziaduce ucinky. Ze z jednej priberiem, z druhej sa mi zhorsi plet, s tretej budem mat vysoky tlak...neverim,ze nebolo inej cesty a pritom ani mi nedal urobit hormonalny profil ani ine vysetrenia. Tak, ako pises...cisty biznis.

pininka1
1. sep 2021

@matovicova mam za sebou 3 tehotenstva a neupravilo sa nic, mala som tie iste problemy ako autorka, akurat ze som nastastie nemala problem otehotniet.

pininka1
1. sep 2021

@elie001 jednoznacne zmenit lekarku, aj ked ja som mala to iste, skutocne vysoky testosteron, nepravidelny a silny menzes aj po tehotenstvach. Tiez mi dali iba antikoncepciu, vsetko bolo vtedy ok, no nechcela som ju brat dlhodobo. Tak uz to neriesim, ze ten menzes chodi ako chce. Lenze ja som nemala problem s otehotnenim, prave naopak, trikrat na prvy sup, raz po trojmesacnom snazeni co je nic, prve babatko som potratila. Ja by som sa na tvojom mieste pytala aj na hematologiu.

elie001
autor
1. sep 2021

@pininka1 prečo na hematológiu ?

katka533
1. sep 2021

@elie001 davajte si pozor potom na ten testosterón, ak otehotniete, vysoka hladina zvysuje riziko autizmu.

tulipanicek
1. sep 2021

Vymenila by som Gynekológa 🤷‍♀️

pininka1
1. sep 2021

@elie001 lebo problem s otehotnenim moze suvisiet aj s inymi vecami a tam ti urobia presny rozbor na vsetko.

adka176
1. sep 2021

Ja som to tiež skúšala prírodnou cestou... pomohli kvapky Mastodynon a aj iné prípravky a čaje.. už si to celkom nepamätám...je to 10 rokov dozadu...hľadaj si po internete ... čítaj pribalove letáky z internetových lekárni...daj si do vyhľadávača čo na zvýšenú hladinu testosterónu a uvidíš, že je toľko prírodných zdrojov čo ti môžu pomôcť... tiež som tomu vtedy nedávala veľkú šancu, ale mne to pomohlo veľmi....

allie458
1. sep 2021

@elie001 antikoncepcia ti cyklus neupravi, pocas uzivania neovulujes cize menštruáciu nemas, to ze krvacas je takzvane krvacanie z vysadenia. Ja som na tom podobne, brala som HAK 8 rokov. Teraz sa snazim dostat spat svoje hormony pod kontrolu ale je to zdlhavy proces. Aktualne beriem tabletky na hormonalny balanc (je tam vitex, alchemilka) ak pomozu dam vediet. Inak ak vies anglicky tak kniha Beyond The Pill je skvelá! Vela info o hormonoch.

elie001
autor
1. sep 2021

@allie458 vďaka určite sú ju prejdem, ja som našťastie brala antiku necelý rok

bianka_012
5. mar 2023

@allie458 Pomohol vám ten gormonalny balanc ?