Nepravidelná menštruácia

11. júl 2022

Krásny večer prajem. Rozmýšľam kde začať. menštruáciu mám už cez 7 rokov (mám 18r) a je hrozne nepravidelná. Nehovorím že by meškala deň alebo dva ale z normálneho 28 denného cyklu sa stal 35-55 denný cyklus. Tehotná rozhodne nie som keďže som pohlavný styk ešte nemala a ku gynekologovi sa hrozne bojím ísť.
Je to normálne? Mám to nejako začať riešiť?
Ďakujem za každú jednu odpoveď

diaalex
11. júl 2022

Určite áno, hlavne ak niekedy planuješ rodinu

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ms_green
11. júl 2022

Ahoj, ja som s týmto bojovala strašne dlho. Odkedy som dostala menštruáciu (cca 12-13 som mala) až do asi mojich 23 rokov som mala nepravidelnú menštruáciu. Presne ako píšeš, niekedy cyklus 28 dní, niekedy až 45. Pochodila som strašne veľa gynekológov ale bola som úprimne dosť sklamaná z prístupu. V podstate jediné, čo mi povedali, ešte som pomaly ani v ambulancii nebola bolo "hormonálna antikoncepcia" a už vypisovali papieriky. Nikoho v podstate nezaujímalo, že moja mama mala trombózu, takže ju mám geneticky pravdepodobne aj ja a HAK teda pre mňa nie je riešenie.
Radu pre teba asi nemám moc lepšiu ako obrniť sa trpezlivosťou ak nechceš brať HAK a prajem ti šťastie, že nájdeš lekára, ktorý ti dá iné riešenie. Mne sa to pomaly s vekom spravilo. Postupne (asi od 18-19) to bolo tak, že som mala cyklus 29-31 dní, čo mám v podstate doteraz.

autor
11. júl 2022

@ms_green HAK by som sa chcela vyhnúť veľkým oblúkom. Tie vedľajšie účinky za to nestoja

zuzsat
11. júl 2022

Ja mam 37 rokov a ms mavam 31-33 obcas 36dnovu. Neriesili ma lekari nakolko povedali ze ked ju mavam kazdy meaiac je to ok... Ale 45 je moc. Kamoska mavala tak ze mala ms dva krat za 6 mesiacov a lekari jej zistili pco vajecniky ci co... Ale.uprimne. sla by som ku lekarovi uz len v ramci preventivky a uvidis co ti povie...

mirabilis
11. júl 2022

ja mávam od začiatku menštruovania 35-60 dnové cykly (mám 32 rokov), mala som aj HAK a po vysadení znova tak isto, rovnako aj po pôrode, Určite by som to ale riešila s gynekológom, mne akurát urobili hormonálny profil a vyšlo, že mám priveľa testosterónu. Našťastie plodnosť to neovplyvnilo (o chvíľu čakám druhé), jedine je to otravné, že sa ťažko plánuje dovolenka. Ja mám pocit, že na to ani riešenie nemusí existovať, lebo sa mi nezdalo, že by dr bola neochotná, ak to aj je PCOS, tak tam sa potom rieši skôr konkrétny problém, ktorý s tým súvisí (napr. problémy s otehotnením, akné, ochlpenie..)

missviolet
11. júl 2022

daj vediet, ak sa ti to niekedy poriesi, snad natrafis na dobreho odbornika. Ja mam 29, cca desatrocie mam menstruacie asi tak 3x do roka a absolut nikoho to nezaujima, 2 endokrinologicky, 3 gynekologovia, snaha nulova. len HAK by davali a to je cele... ja vraj mam skoro nulovy estradiol a teda neovulujem...

slovenka753
11. júl 2022

Určite si nájdi gynekológa. Vék na to už máš. Rozmysli co radšej žena alebo muž. Mne napr vyhovuje viac muž, mam pocit ze sú trošku jemnejší, ale mala som možno len zlu skúsenosť. Cyklus môže kolisat par dni v závislosti od okolností (napr ak som v strese tak mi to mešká) ale 55 dní je fakt veľa. Mne sa dĺžka cyklu mení aj podľa ročného obdobia. Na jar je kratši. Inak nemáš žiadne problémy? Aspoň zobrat krv na hormóny je určite na mieste a sono kvôli cystam? Gynekológ ti už povie viac.

jaskolka
12. júl 2022

Určite by som šla za gynekológom. Hanbit do nekonečna sa nemôžeš, pre doktora je to vyslovene rutina,a pre teba aj do budúcnosti určite potrebna prehliadka.To že vekom sa to "urovna" je pre mňa nezmysel. Mam menzes od 12 rokov a vždy bol ako hodinky, nijake problémy, nič. Takže keď si mala pravidelne, a odrazu bum problém, tak dačo sa deje a treba na to prísť, aj z hľadiska budúceho života(pohlavné styky, tehotenstva a podobne)
Opýtaj sa mamy, alebo kamarátok kam chodia ony, alebo si pozri recenzie na gynekológov, a vyber si niekoho, komu budeš dôverovať. Doktir sa vždy dá aj zmeniť, keď nebudeš spokojná.
Ale problémy s menštruáciou určite rieš s nim nie nejakými "babskymi"radami, typu horčicove kúpele a podobne hlúposti.

4444mono4444
12. júl 2022

Môžem sa tá spýtať? Máš aj akné?

rsimoneees
12. júl 2022

Ahoj , určite to už rieš 🙂 z mojej skúsenosti ti poviem .. ja som tiez nemala menštruáciu lekárka od 18 automaticky nasadila HAK . A po jej vysadení ( užívala som ju 7 rokov)začal kolotoč diagnóz od PCO , štítnej a pod . A samozrejme otehotniet nešlo . A podarilo sa nám po 4 rokoch trápenia sa , samé lieky , vyšetrenia a pod :/

autor
13. júl 2022

@4444mono4444 nie. sem tam sa jeden vyskytne ale nič hrozne a ani časté