Ahojte.Chcela by som sa s vami podelit o moju skusenost.
Od 11.r som trpela bolestami pocas menstruacie ktore kazdy povazoval za uplne normalne.
Kazdy gynekolog ma odbil s tym, ze si mam dat od bolesti lieky.
Velmi to obmedzovalo moj osobny, ale aj pracovny zivot kedze s bolestami prichadzali aj zazivacie problemy v podobe hnacky.
Nikdy ma nebolelo brucho, ale tam dolu v dolnej panve, kostrci.
Mala som podozrenie na endometriozu, ale bolo mi povedane, ze naco by som isla na laparoskopiu ked som mlada.
Nakoniec na tam odoslali po 2 rokoch neplodnosti z CAR a endometrioza sa potvrdila presne v malej panve.
Neviem, ze ci mi bolesti ustupia a ci sa mi podari otehotniet.Chcel vam len povedat.Nenechajte sa odradit.
🙂
Neboj ja som príkladom toho, že niekedy aj motyka vystrelí, podarilo sa mi prirodzene otehotnieť po 7 rokoch.... tiež diagnóza endometrióza a verdikt lekárov,že sa môžem s touto myšlienkou rozlúčiť....a predsa
Napíš na www.ENERGY.sk . poradňa gynekolog. Viacerím pomohol Gynex. Pozri na nete, možno i v tvojom bydlisku, okolí je klub Energy
Držím palčeky, Ver že bude OK
Tiež boli bolesti počas menštruície viac krát.
pridávam sa do klubu...od puberty som mávala bolestivý menzes, niekedy to bolo znesiteľné, inokedy nie, ale tabletka vždy zabrala.....v 27 rokoch sa mi urobila 8 cm cysta na vaječníku a pri operácii sa zistilo, že mám endometriózu, prišla som o celý vaječník....po opke sa mi urobila nová cysta, napriek tomu som po pár mesiacoch prirodzene otehotnela (dokonca 2krát, prvé tehu skončilo potratom)....
od pôrodu takmer nepoznám bolesti....asi 2krát za 5 rokov som musela siahnuť po tabletke ....menzes je oveľa slabší....
a teda vrelo odporúčam brať serrapeptázu (je to najsilnejší protizápalový enzým) a tiež mi veľmi pomohli ricínové zábaly...som presvedčená, že najmä vďaka nim som otehotnela 🙂
držím palce žienky ❤🍀
Toto je veľký problém v poskytovaní medicínskej starostlivosti - u žien sa systémovo bolesť podceňuje, neberie sa vážne, považuje sa za niečo normálne. V konečnom dôsledku to vedie k tomu, že ženy preukázateľne dostávajú horšiu liečbu ako muži. V posledných rokoch sa o tu a tam o probléme niečo napíše, ale reálne sa pre riešenie nerobí nič. Držím palce, nech sa tvoje zdravotné problémy vyriešia.
@barbora0308 Mne sa zoslabila a skratila po HAK.
Skratila sa na 3 dni cca a krvacanie mam take, ze vystaci 1/2 vlozky na den.Zacala som cvicit, takze sa mi asi spevnilo panvove dno a vacsinu krvacania mam na wc ked uvolnim svaly.
Predtym som krvacala silno, zrazeniny, 2 vlozky na sebe.Rano plachtu trebalo menit.
Ale bolesti neprestali ani po HAK.Tie ostali.
@ada_alica Tak o 7 rokov uz bude mat problem asi moj muz :D kedze ma 40, ale momentalne ma vysledky lepsie ako jeho rovesnici.
@isis234 Gynex kvapky? O tom som už počula 🙂 vyskúšam.
My sme už skúšali čínsku medicínu, ale tak neviem či to v niečom pomohlo.
@emasss111 Ja neviem koľko cýst som mala v živote lebo u mňa sa nejak neprejavovali, ale 2krát mi povedali na prehliadke, že cystu mám.
Jedna mala 3cm a o rok na to bola druhá 5cm, ale obe praskli ani neviem kedy.
Čudujú sa, že som ešte tehotná nebola ani raz lebo u manžela sa dokopy nič nenašlo, vzhľadom na vysoký počet a rýchlosť spermií ma len každú 10 spermii zlú takze v tom problém nevidia.
Ja mám 27 rokov pomaly a teraz našli ložiská endometriózy.Inak nič.
@annm81 Prvýkrát som počula v telke rozprávať gynekologičku o tom, že bolesť pri menštruácií nie je v poriadku.Zhodnotila som to tak, že som takého lekára ešte nenašla ktorý by ma nevysmial.
Až v CAR to lekár vyhodnotil tak, že môžem mať endometriózu, ale aj to neviem či by sme sa k tomu dostali kebyže sme nepovedali, že IVF môžeme absolvovať až tak o rok/dva.
Tak nám lekár povedal, že aby sme nestrácali čas tak vyskúšame laparoskopiu.Krv ani ultrazvuk nič neukázali.
Moja gynekologička ani nereagovala keď som jej povedala, že chcem podstúpiť laparoskopiu, že som ešte mladá a nech podstúpime IUI.
IUI nám nakoniec ani neodporúčajú kedže spermie sú rýchle a schopné.
Vajcovody priechodné boli aj cez Hyfosy, ale endometriózu odhalili až teraz.
@annm81 Myslím si však, že aj ostatné ženy v rodine majú endometriózu len tým, že sa im podarilo otehotnieť tak to ďalej neriešili.U nás v rodine nie je žena ktorá by sa netrápila počas menštruácie.
Každá jedna sme na liekoch.Takže možno je to aj genetické.
@emasss111 Ďakujem, pozriem ☺️
ano z ENERGY.sk sú i na nete.. je tam i popis, moožno v okolí je i niekto, čo kupuje na kartičku ( zľava). Písali o tom v článku viacerí, že im to pomohlo.
@isis234 O Energy som uz pocula tak vyskusam 🙂
Teraz som sa az dozvedela, ze aj mamina mala endometriozu predomnou 🤣.
Ani som nevedela.
ak je v rodine nejaká choroba... a povedia že to môže byť dedičné... ja si to nepripúšťam.. ale liečim daný orgán- aj párový orgán... lebo bolesti môžu vystrelovať inam... Na každú chorobu vyrástla bylinka... Hoc niekedy zaberú i lieky..
@isis234 O Rebríčku som už počula, známa zbiera tieto bylinky tak ju skúsim poprosiť.
Ja som mala také bolesti, že som nemohla chodiť. Niekedy som mala pocit akoby mi kovové kliešte vytrhli kríže. Nezaberali mi ani žiadne tabletky niekedy. Môj bývalý lekár mi povedal, že niektoré ženy zvyknú bolesť "vybehať." Ako vedľajší efekt som dokonca niekedy mala počas ovulácie aj čuchové halucinácie a ani to nikto nepovažoval za dôvod na nejaké vyšetrenia. Moja mama aj jej mama mali tiež veľmi silné krvácanie, mama mala aj veľké problémy s nízkou hladinou železa (okrem iného aj kvôli veľkým stratám krvi).
Skúšala som všeličo a zázračne mi pomohli extrémne dávky vitamínu C. Podarilo sa mi po čase dlhodobo znížiť množstvo stratenej krvi a vďaka tomu už nemám ani sprievodné prejavy - bolesti, kŕče, čuchové halucinácie...
Som šťastná, že mi je lepšie, ale rada by som vedela čo vo mne nie je ok, pretože aj keď sú problémy spojené s menštruáciou bežné, nie je to normálne a nemalo by to byť podceňované či ignorované.
Tiež zbieram bylinky,, mala som oveľa viac, v lesíku ich veľa rástlo, vydržali s vôňou 2 r. V lekárni akoby zhorené, veľmi suché... lepšie v BIO predajni.
Kupujem od jednej pani- zbiera na lúke
Popros kamošku, ak zbiera nech ti aj materinu dúšku, lubovník, skorocel alchemilku (tiež na ženské veci)
@tanyan Keby sa u mňa nejedná o neplodnosť tak by ma na laparoskopiu asi nikto nikdy neposlal.Ešte neviem aké MS ma čakajú.
Aj to ma poslali asi len preto lebo sme IVF odložili.
Keď som si o to žiadala ja od gynekológa tak mávli rukou.
Tak to boli potom funkčné cysty....endocysta prasknúť nezvykne...
Fakt vyskúšaj tie ricinove zábaly... uškodiť si neuškodíš a sú ozaj dobré pre zdravie a funkčnosť ženských orgánov 👍
Cely zivot mam rovanky problem, ako popisujes ty. Extremne bolesti v panve (brucho ma boli zriedka, ale tam dole...mam pocit, ako keby mi isli vytrhnut vaginu 🫤). Moja menstruacia trva 7 dni, z toho 4 dni krvacam velmi silno, vecer si musim dokonca nastavovat viackrat budik, aby som vstala na toaletu, je to vazne extrem a nepomaha nic.
Lekari mi vzdy tvrdili, ze je vsetko OK, az kym som 1x neotehotnela (tehotenstvo skoncilo v 17tt predcasnym porodom a teda potratom), stale mi vsak tvrdili, ze som "asi" v poriadku, kedze testy nic neukazali. Nasledne som znova otehotnela...skoncila som v 22tt v nemocnici s tym, ze do vecera porodim a tym zial aj potratim. Zazrakom, sme to potiahli do 36tt a mam zdraveho vytuzeneho chlapceka. I ked som so samotnym oplodnenim nikdy nemala problem, vynosit som ledva vynosila jedno dieta. Verdikt lekarov, slaba maternica a pravdepodobne endometrioza.
Endometriozu ma aj moja sestra a mala ju aj moja babka, neviem, ci je to dedicne alebo je to iba nahoda.
Pripajam sa ale k tebe a naozaj by ziadna zena nemala podcenit priznaky silnej a bolestivej menstruacie aj ked lekari tvrdia nieco uplne ine!
Tebe drzim palce, aby si sa dockala svojho vytuzeneho babatka 🥰!