Dobry den.
mam za sebou dva potraty v 10 -12 tyzdni. Teraz chodim po kadejakych vysetreniach - hematologia, genetika, imunologia, endokrinologia,... zaitial sa nezistila presna pricina. som heterozygot, mam znizenu funkciu stitnej zlazy,... ale nic konkretne coho by som sa mohla chytit ohladom potratov - islo v obidvoch pripadoch o paricialnu molu.
Ked som bola na posledom vysetreni pani doktorka sa ma spytala na to, ci mi po prvom potrate - po kyrete, pichli Anti D, nakolko ja mam negativ - A1B- a manzel ma pozitiv A1+, nepamatam si ze by mi boli nieco take pichli, a ked si spominam, nikto nikdy ani po prvom potrate ani po druhom potrate sa ma nepytal, aku mam krvnu skupinu. Teraz mi to strasne vrta v hlave.... ze druhy potrat mohol byt dosledkom toho, ze mi pri prvom potrate nepichli anti d.
prosim, ak s tym mate skusenost... neviem, ci je to bezny postup, aby sa to pichalo, alebo ci nieco lekari zanedbali, ale ako hovorim ani v prvom pripade ani v druhom neviem o tom, ani v sprave sa to nempise, ze by mi to pichli.
ak by to bolo tak, je ohorzene aj pripadne tehotenstvo? Dakujem za reakcie.
jovana - no mali by ti to pichnut aj po potrate, lebo to fakt moze sposobit potrat, avsak nemusia, najma ked nevedia krvnu skupinu 😅 a heterozygot si coho?
ahojte, tak heterozygot, to mi zistii z genetickeho vysetrenia - mam dvojitu mutaciu niecoho uz neviem coho, je toho tak vela ze si to uz ani nepamatam.
to anti d by ma netrapilo, ja som tiez negativ a muz pozitiv, tiez som 2x potratila, pichli mi sice tu inekciu, a prve babo je negativ, takze ok, druhe pozitiv a tiez bez komplikacii... mylsim ze tazkosti v tehu by ti to sposobilo neskor, nie v I trimestri... v tehotnosti sa tie protilaky vysetruju aj tak az v 28tt a 36tt... skor je dolezita ta mutacia, pozri si temu o trombofilnych mutaciach, heterozygot je sice lepsi ako monozygot, ale su 4 skupiny a ty nevies ktoru mas...tie prve dve treba liecit inekciami na riedenie krvi, prave to sposobuje potraty..ak mas iba MTHFRA1298C alebo MTHFRC677T tak stacia vitaminy -zvysena davka kyseliny listovej, b6 a b12.
ahojte,
tak ja mam potvrdenu pritomnost dvoch mutacii genu pre MTHFR - C677T/A1298C. obe mutacie su v heterozygotnom stave (mutaciou zmenena len jedna z dvoch kopii genu).
Zaver.dg. je: Dvojita mutacia MTHFR(A1298C, C677T) - heteroz.forma, t.č. normohomocysteinémia, susp.porucha regulácie fibrinolýzy.
Viete mi prosim povedat, co je to porucha regulacie figrinolyzy?. Dakujem.
mne to pichli po potrate v 11. tt, ale na dalsie otazky ti bohuzial odpovedat neviem 😒