Nedarí sa otehotnieť. Kedy to začať riešiť u lekára?

zuzkag2
24. júl 2011

Ahojte babulky...neviem, ci je tu uz takato tema, ak je, nenasla som ju, dufam, ze ma prilinkuju. Ale ak nie, tak sa chcem spytat., kedy ste zacali riesit u lekara neuspesne snazilkovanie.
My sa s buducim manzelom snazime cez 4 mesiace, ja viem, ze si niekto povie, ze je to strasne kratko...ale mam 31, brala som 5 rokov HAK, a ked sa to po jej vysadeni este zatial nepodarilo, zacinam mat pocit, ze nie je nieco v poriadku.
Po akom dlhom neuspesnom snazilkovani ste to zacali riesit s lekarom?

tinka9075
24. júl 2011

@zuzkag2 Ja som to začala riešit asi po roku verdit lekarov obaja zdravy ale babo nikde 😉

dahra
24. júl 2011

Po roku a pol, ale sla by som skor nebyt stahovania sa. Starej gyndoske som to povela apo pol roku, ale iba sa zasmiala, ze este je skoro. 1x u novej gyndosky, hned som jej vravela, ze nemozeme otehotniet. Hned v ten den to nabralo rychly spad, najdena cysta - ja do mesiaca bez vajecnika, diagnoza endometrioza. Dalsi mesiac uz v CAR-e a diagnoza mm 100% teratozoospermie. 9 mesiacov neskor som po 1. IVF ostala tehotna. Takze cakali sme takmer 2,5 roka.
Prvy vzdy chodi na vysetrenie muz, je to jednoduchsie a da sa hned potvrdit ci vylucit problem na strane muza. U zeny je to komplikovanejsie.

anjelicek26
24. júl 2011

Po HAK trva telu niekedy aj rok aby sa spamätalo, aj aby sa precistilo - napr. pecen by si mala oddychnut, aj preto, lebo potom bude filtrovat vsetky hormony spojene s tehotenstvom. Aby ti potom nevysli zle pecenove testy.

Riesit s lekarom nema vyznam skor ako po roku. Dovtedy si mozes merat bazalku, robit ovulacne testy, sledovat plodny hlien - ak by bol problem napr. anovulacne cykly, prijdes na to aj sama.

Pred zacatim snazilkovania si bola u lekara? Robila ti ultrazvuk? Stery z krcku maternice? To je takmer povinnost planovaneho rodicovstva... ci je maternica spravne tvarovana, ci nemas pohlavne choroby (su aj bezpriznakove), proste ci si zdrava... to nezaruci, ze sa vam zadari, ale tie prvotne - zabrany otehotniet - to vyluci.

bobocka
24. júl 2011

@zuzkag2 existuju testy plodnosti http://www.otehotnenie.sk/eshop/testy-muzskej-a... je aj muzsky aj zensky.neviem ci gynekolog zacne nieco riesit ak sa snazite len 4 mesiace,lekar vacsinou po roku zasiahne a zacne to podrobnejsie riesit.ale mozte si s partnerom spravit tieto domace testy plodnosti.ak vyjdu dobre,tak budete v klude snazilkovat dalej,ak tam nieco zle vyjdetak s tym vysledkom pojdete za lekarom a on na zaklade toho hned zacne veci riesit 😉 osobne si myslimz,e nie je dobre sa upriamovat na snazenie.vtedy sa to just nepodari.ak chces otehotniet co najskor,tak ries ovulaciu(kup si ovulacne papieriky),meraj si bazalnu teplotu.ale ked sa uvolnite a zacnete si snazenie uzivat,tak iste aj babo coskoro pride 😉 drzim palce 😉

zuzkag2
autor
25. júl 2011

@anjelicek26 Marti, dakujem. U doktora som bola, aj ja aj partner, ja som to spojila s preventivkou u gynekologa, dala som si spravit aj stery na pohlavne choroby, a vsetko negativne. tak isto aj priatel. A prave na tej preventivke, ked mi robil ultrazvuk, tak mi povedal, ze mam ukazkovu ovulaciu. maternica je ok, spravne tvarovana. V podstate ze som ok. Este v tom vsetkom nemam nejak jasno, ale podla vsetkeho mam bolestivu ovu, ale skusim si to overit teda aj tymi ovulacnymi testami. Plodny hlien je pre mna uplna spanielska dolina...tak neviem, budem sa ucit 🙂)

@bobocka dakujem za link, vyskusame to ( aj ked priatel ma syna z predchadzajuceho manzelstva, tak asi plodny je..aj ked nevylucujem, ze sa mohlo od vtedy nieco zmenit ). A zatial to nejak psychicky neriesim, je to naozaj kratky cas, ale ked pocuvam a citam vsade dokola, ze otehotniet nie je take jednoduche, tak su chvile, ked ma to trosku "prepadne". Ale snazilkovanie si uzivame, hihi 😉

zuzkag2
autor
25. júl 2011

@tinka9075 tak drzim palceky, nech to coskoro vyjde. 🙂

lucy56
25. júl 2011

moja osobna skusenost je taka ze sa nam zadarilo po 7 mesiacoch, a to som na tom tak ako ty 31 som mala a tiez som brala antiku dlhodobo, ono najhorsie je ze sa to fakt neda naplanovat

zuzkag2
autor
25. júl 2011

@lucy56 po 7 mesiacoch je to este celkom rychlo, vsak 🙂 tak drzim palceky 🙂

lucy56
25. júl 2011

dik, doktori tvrdia ze az od roka ked sa nedari to moze nieco znamenat,ale tiez nemusi, poznala som kocku co sa 5 rokov snazili, obaja podla lekarov zdravy a podarilo sa az po 5 rokoch

zuzkag2
autor
25. júl 2011

@lucy56 ja by som to viacmenej neriesila, keby moj priatel uz nemal synceka, takze u neho asi problem nie je. Ale potom co som vysadila HAK sa moje telo sprava ako "sibnute", preto mam z toho taky zvlastny pocit. Ale asi jednoducho musim byt trpezliva 😀 , co bude u mna si problem, hihi.

lucka_220809
25. júl 2011

@zuzkag2 4 mesiace je podla mna stale absolutne ok, a ak ste obaja sa dali predtym vysetrit a zdalo sa,ze problem nie je, tak by ste sa prilis skoro mozno len dostali do kolobehu vysetreni a odporucani,ktore oberu snazenie o spontannost a radost .. dajte tomu este par mesiacov, mozno aj pol roka, a potom to az zacnite riesit..lebo moze byt,ze ste uplne ok,ze sa vam prirodzene zadari i mesiac, o dva, a takto sa zbytocne sama zaskatulkujes,ze mate "problem otehotniet"..to vsetko tiez vplyva na psychiku a moze to len stazit cestu za babom. 4 mesiace nie je nic 🙂 skus ovu testy a casom to pride samo ...

zuzkag2
autor
25. júl 2011

@lucka_220809 jej, Luci, dakujem...to mas pravdu, a celkom si mi dodala optimizmu. Idem pohladat na nete tie ovu testy. 😎

lucka_220809
25. júl 2011

@zuzkag2 tak som rada 🙂 vela vela optimizmu zelam.. my sa snazime uz 8.mesiac, nejake vysetrenia sme uz absolvovali a stale sa snazim byt optimista velky, napriek tomu, ze u nas maly problemik, zda sa, je. Ale chyba podla mna je, ked clovek zacne mat pocit,ze hra nahanacky a ze treba vsetko cim skor a ze kazdy neotehnotneny mesiac je strateny... je to taka choroba dnesnych snaziliek :D .. aj moja :-P V pokoji a s prijemnym ocakavanim tomu treba dat tolko casu, kolko si to pyta... drzim palce! 😉

zuzkag2
autor
25. júl 2011

@lucka_220809 no to si opisala aj mna...ze kazdy neotehotneny mesiac je strateny 🙂) ja som si to tiez predstavovala ako hurvinek valku, ked som vysadila HAK, ze to pojde na prvy sup...ale clovek mieni, zivot meni 😎 . Dost na to ale vplyva aj okolie, vies, vsade pocuvat, " a kedy uz budete kocikovat?" 😠.
Tak drzim aj vam palce, nech sa rychlo podari ! 😉

bobocka
25. júl 2011

@zuzkag2 ja som mala vzdy pocit,ze bude u mna problem byt tehu,moja mama so mnou otehotnela po vyse roku snazenia sa a 7 rokov na to,dostala taky silny zapal,ze ostala neplodna.ja som si fakt uz od puberty myslela,ze nebude vsetko ok.vydala som sa a 3 mesiace po svadbe som si povedala,ze si spravim ten test fertility(plodnosti),ze som este mlada a ked daco zle vyjde,este bude cas to liecit a vlastne babo mat budem.vtedy som bola na hak. a test plodnosti sa moze robit najskor na 3 mesiac po vynechani hak.tak som vysadila tabletky,kupila ovulacne papieriky a ked bola ovu,tak sme drzali celibat 😀 no a prvy menzes prisiel,aj druhy,tak si hovorim,ze super este treti a robime test a treti neprisiel-uz som bola tehu 😀 a to sme si davali riaden pozor 😀 😀 😀 😀 takze tam som ja mala vysledok mojho testu plodnosti 😀 ani som si ho spravit nestihla a uz mi v brusku fazulka rastla 🙂

tinka9075
25. júl 2011

@zuzkag2 Daaaakujem 🙂

nibiru
25. júl 2011

mi po 2r. ked som to vzdala a odovzdala sa centru asistovanej reprodukcie v den ked sme boli prvykrat objednany som zistila ze som tehotna:o)premna bol zabijak stres a strasna tuzba a hlavne zle bolo to ze vsetky okolo mna tehu a nam sa nedarilo robilo mi to strasne zle na psychiku.

mariposita
25. júl 2011

@zuzkag2 Moja skusenost je, ze netreba zbytocne dlho cakat. Ja som mojmu lekarovi spomenula, ze nemozem otehotniet cca po 5 mesiacoch a vdakabohu hned sa s tym zacal zaoberat. Tiez som mala vsetko ok a ked sa stale nedarilo, tak som isla na lps a az tam mi zistili co je pricinou. Takze teraz sa uz snazime takmer 2 roky, mame po vsetkych vysetreniach a uz nam zostava iba zarak alebo car.
Ak by som cakala rok tak ako pisu niektore baby, tak by sa to len zbytocne natahovalo.

strihalka
25. júl 2011

No ja jsme sla za dr po 2mesicich snazeni😀, a rekla jsem ji ze se snazime uz rok a ze to nejde:-/, udelala mi komplet vysetreni, muz na spermiogram..muz je v poradku, ja nejake zdr.problemy.......kdybych mela cekat rok a snazit.., kdyz ted vim, ze ohledne tech problemu nemuzu otehu....brrrrrrr, ted jsem dobrala prasky, tak uvidime jake budou vysledky krve

cecil36
25. júl 2011

@bobocka ty jo to som sa fakt pobavila na tych testoch 😀 sprepacenim h...o urcia a drahe jak slak. To, ze ma niekto 20 mil sprmii este nezarucuje, ze je plodny, lebo spermose sa mozu hybat na mieste, mozu mat zlu morfologiu (tym padom je problem s oplodnenim a aj naslednym donosenim mimca) atd. Za sumu 18,80 eur ti spravia v CAR minimalne 2-3 podrobne spermiogramy. Co sa tyka FSH, nie je jedinym indikatorom, ze je zena ok. Moze mat vysoky prolaktin, TSH a pod a preto sa nedari otehu. Tie testy su len neucinne tahanie penazi.
@zuzkag2 zaklad je mat spraveny spermiogram (aj ked ma partner uz dieta), tvoj hormonalny profil a vytery na ureaplazmy, mykoplazmy a chlamydie. Drzim palce v snazeni 🙂

cecil36
25. júl 2011

@mariposita @strihalka uplny suhlas, nie je na co cakat rok. Zakladne vysetrenia by mali byt spravene co najskor. Viem o com hovorim, mimi sa nam zadarilo az na tretie ivf 😉

strihalka
25. júl 2011

@cecil36 velka gratulace, ja mam prolaktin, stitna zlaza a do toho dvouroha deloha.....☹tak uvidim....

lucia.kl
25. júl 2011

@zuzkag2 lekári začínajú riešiť až po roku snaženia sa. my sme sa snažili pol roka, keď som to spomenula môjmu gyn. a ten poslala priatela na spermiogram - no a tam sa zistilo, že deti mať normálne nikdy nebudeme, tak sme išli do CAR a nemuseli sme dlhšie čakať...

cecil36
25. júl 2011

@strihalka prolaktin a stitka sa daju pekne upravit neboj 😉 Horsie je to, ak je problem na strane partnera, vtedy sa to upravuje len velmi tazko 😒 Drzim palce, nech mas coskoro na testiku dve palicky 🙂

strihalka
25. júl 2011

@cecil36 partner je naprsoto v poradku.))rychlejsi a cilevedome spermiijky pry mit partner ani nemuze mit.)nojo upravit, ale to cekani .-/

cecil36
25. júl 2011

@strihalka tak si to cakanie sprijemi napriklad cvicenim mojzisky. Babo bude mat pripraveny super domcek 🙂

strihalka
25. júl 2011

@cecil36 aha to neznam, v cem to spociva?

cecil36
25. júl 2011

http://baby-web.topky.sk/Clanky/a517-Metoda-Lud...
@strihalka tu je link, ale je o tom dost clankov, postuduj, ak mas chvilku cas 😉

zuzkag2
autor
25. júl 2011

@cecil36 😀 ach jaj...tak teraz som z toho uz naozaj magor 😀... takze myslis, ze tie testy su vyhodene peniaze do kosa? a co ovu testy? tie mi ukazu ci mam ovulku alebo nie?
inak s tym hormonalnym profilom....ja som sa na to pytala mojho doktora, lebo po vysadeni HAK je to moje telo nejak mimo...a povedal ze mi hormonalny profil robit netreba, ze som dostala sama od seba menzes, ze hormony mam v poriadku...tak som odisla so sklopenymi usami. A tie vytery uz mame za sebou, to bolo u oboch ok. ale dakujem dakujem 🙂

lucka_220809
25. júl 2011

@zuzkag2 mne moj lekar tiez hormonalny profil nerobil, vraj nie je potrebny... a aj mne sa to tak zda.. radsej mi sleduje ovulaciu, ci prebieha ako ma, a z toho sa da sudit, ze hormony funguju ako maju,lebo tie cely cyklus riadia..
Ovu testy ti ovulaciu ukazu, ak mas.. je tam vraj ale moznost - ze nakoniec ten folikul napr. nemusi prasknut. Toto sa da vysledovat folikulometriou (uzv vajecnika, na ktorom rastie folikul pocas plodnych dni). Ale stale si myslim,ze nemusis so vsetkym tymto stresovat este. Manzela na spermiogram poslat ale mozes - tam je to ine.. aspon budete vediet, ze je aj u neho vs v poriadku, to nie je nic zlozite a vysledky su hned.