Ahojte pri preventívnej prehliadke mi našli kontúrovanú ohraničenú hypoechogénnu léziu,ktorú označili ako BI RADS III v.s.FIA.Kontrolne sono mám o polroka.Máte niekto skúsenost,či ide o rakovinu alebo len o fibroadenóm? Ďakujem.
pokiaľ by to bola rakovina nedali by ti kontrolné sono za pol roka. Keď mi potvrdili nález na sono okamžite ma poslali na mamo + hneď na to robili biopsiu. O 12 dní bol výsledok a obratom na to som už mala termín na operáciu - od nálezu po prvú operáciu neubehol ani mesiac.
@tinka_1807
@alenah31 len je doba koronová,tak možno aj preto čakajú a zatial to má len pár mm.
Ak by to bola rakovina tak by ta neposielali o pol roka na sono. Predpokladam, ze by si isla na mamografiu a riesili by to hned (ci uz doba koronova alebo nekoronova).
a čo keď je doba koronová, teraz s tým nijaké divadlo nerobia - mňa operovali prvý krát v októbri 2020 - a to fakt bola doba koronová a operovali ma - teraz sa operuje normálne.
@cherry_cherry
@alenah31 snád máte pravdu,lebo to bol dosť aj šok.Snád aj cez sono vedia rozpoznať zhubný nádor 😔
Ja som bola na mamografii, niečo sa im tam nezdalo tak hneď spravili aj sono. Tiež som mala trojku. Kontrola o pol roka. O pol roka bol nález rovnaký, cysty sa nezväčšili tak ďalšiu kontrolu mám až o rok. Trojka nie je nádor, je to podozrenie že by sa to (zatiaľ neškodné) mohlo zvrtnúť.
@vejapa76 len ja nemam cysty.Je to nejaky nález ale nie cysta.
@vejapa76 a to uz stále bude teda kontrola o pol roka?Lebo zvrtnuť sa to môže aj o 5rokov.
nie cez sono nezistia či je nádor zhubný alebo nezhubný. Cez sono vedia rozpoznať útvar a podľa tvaru, ohraničenia, neohraničenia, miesta kde je vytvorený - vedia predurčiť či môže ísť o nádor. "Zhubnosť" rieši biopsia a histológia.
Mne dali 1.kontrolu po pol roku, 2.po roku
V jednom diskusnom fóre odpovedala gynekologička takto: Dobrý deň. FIA skratka znamená fibroadenóm, teda benígne ložisko prsníka. BI-RADS 3 znamená pravdepodobne benígny nález (riziko malignity menšie než 2 %). Predpokladám, že Vám odporúčali kontrolu o 4-6 mesiacov.
Ako si dopadla po kontrolach? Ja mam dnes rovnaky nalez…
Mam skusenost,mam ho tiez, FIA nie je rakovina,je to nezhubny nador. Chodila som kazdeho pol roka na kontroly,uz chodim len raz za rok,kedze sa nemeni.
@iwesska to ja budem z toho na nervy 🙈 Tak snad to neporastie do najblizsej kontroly a je to nezhubne.
@sofia1 BI-RADS 3 - pravdepodobne benígny nález – do tejto kategórie patria všetky prípady, kedy je pravdepodobnosť konečnej benignity 95 %. Odporúčaný je krátky interval na kontrolné vyšetrenie, 3, 6, resp. 11 mesiacov.
Tu máš všetko - konkrétne toto je na str. 2:
https://www.solen.sk/storage/file/article/9bcff...
@sofia1 dokonca ohraničený - nemáš sa prečo báť - uvidíš, všetko bude ok🙂 ja som mala BI-RADS 4c - to si mala vidieť ten frmol, druhý deň sono, násl. mamo, operácia 2 týždne na to - neohraničený a bohužiaľ zhubný☹ no ale som tu. Zbytočne nestresuj, ani to nie je dobré - uvidíš, budeš v poriadku🙂
Síce sa nevyznám do toho výrazu, ale ak by to bola rakovina, tak tá sa rieši hneď, nečaká sa pol roka na dalsie sono.