Náhla nevoľnosť, zvracanie a postolicovanie u 63-ročnej osoby.

pasikavamacka
5. jan 2020

Ahojte, vie mi prosim niekto poradit, co moze znacit nahla nevolnost u 63r mamy, povracala postel a nevedela udrzat ani stolicu (nemala hnacku ani zaludocne problemy, skor ineho charakteru to bolo). Podobny "zachvat" mala naposledy pred 4mi rokmi, vtedy aj stratila vedomie, bola privolana zachranka, ktora ale nic nezistila, EKG, tlak v norme. Vtedy nebol problem so stolicou, len sa povracala. Tentokrat nevolali pohotovost, lebo nestratila vedomie. Posledne 2mes. ma velke bolesti klbov na rukach, opuchnute klby, bolesti krcnej chrbtice. Bola hospitalizovana na neurologii nedavno, kde jej vylucili nador na mozgu, aj Alzheimera, ci ine neurologicke priciny. Je objednana na ortopediu, kde budu dalej riesit problem pohyboveho aparatu, avsak neviem co s touto nevolnostou, ktora nas vystrasila. Vseobecny lekar nejavi zaujem a bagatelizuje vsetko. Na toto by povedal- asi nieco zle zjedla. Urcite to nema od jedla, je to ina nevolnost. Ani nerozumie ako to, ze stolicu neudrzala. Kam sa pohnut, na interne? Mam pocit, ze tieto sporadicke nevolnosti suvisia s celkovym stavom organizmu. Naposledy pred 4mi rokmi to mala, ked mala chripku. teraz ma zapalene klby. Prosim o rady o ake vysetrenie ziadat, lebo musime tlacit na lekara, kam ju poslat, sam od seba, neriesi nic. Dakujem.

gasinka1983
5. jan 2020

Toto sú príznaky ako pri mozgovej príhode, urcite by som volala sanitku....a nie tu vypisovala... aby sa jej nepohoršil zdrav.stav.....skore uzdravenie prajem....

deti95060810
5. jan 2020

ani v nemocnici nemusia pomôcť....mojej mame aspoň vôbec nepomohli. Pozvracala sa, a o pár hodím zomrela...nikto nič neriešil...Keďže neurobili pitvu doteraz nevieme čo sa stalo....
Skôr by jej pomohli v nejakej súkromne nemocnici ako v štátnej....

pasikavamacka
autor
5. jan 2020

@deti95060810 po tom zvracani ste isli na pohotovost?alebo si zavolala sanitku?

deti95060810
5. jan 2020

@pasikavamacka doma vracala , zavolala si mama pohotovosť a zobrali ju do nemocnice ... Všetko bolo Ok, pokiaľ sa situácia o 2 dni nezopakovala zas.
Ak máš možnosť tak treba všetko riešiť len cez známych...

pasikavamacka
autor
5. jan 2020

volala som s nou a ona tvrdi, ze ju bolel trosku predtym zaludok a citila nevolnost od zaludka, tak najskor si sama strcila prst do hrdla ale potom sa to uz spustilo a grcala sama a prisla velka nevolnost a teda aj ta hnacka.

deti95060810
5. jan 2020

@pasikavamacka pankreas? nemala s tým niekedy problémy? alebo môžu to byť aj vredy....Jednoznačne treba spraviť vyšetrenia...Ak vôbec niečo zistia...

sissy27
5. jan 2020

@pasikavamacka u nás to bola mozgovo-cievna príhoda. Hoci to vyzeralo neškodne - len nevoľnosť, zvracanie - nedopadlo to úplne dobre.
Takže odporúčam mamu naložiť do auta smer nemocnica a dožadovať sa vyšetrení - eeg, ekg, cievne.

pasikavamacka
autor
5. jan 2020

@sissy27 a po tom vzracani sa stav zlepsil alebo zle?
mama normalne funguje, len je unavenejsia, tak oddychuje.
take priznaky ako zmatenost, trpnutie, vypadky zraku nema. Komunikuje normalne. pomaly skusa suchare chrumat. Stalo sa to pred 8mi hodinami. Ako sa vygracala a vyweckovala, nevolnost zmizla. Rozhodujem sa ako postupovat. Otec ju nechce nikam brat, ze v RV aj tak nic nezistia a zbytocne ju to vystresuje (cakanie na vysetrenia atd) Neviem no...

abbey1
5. jan 2020

Bohužiaľ neporadim, ale normálne a v poriadku to nie je. Určite treba čo najskôr potrebné vyšetrenia.
Tragédia je, že sa ľudia boja ísť k lekárom, kvôli zlým skúsenostiam, podceňovaniu ich zdravotného stavu, pohadzovaniu si pacientov. :(
Držím päste.

sissy27
5. jan 2020

@pasikavamacka pozri, keby sa len raz povracala a potom už by bolo všetko v poriadku tak ok, nejaká žalúdočná nevoľnosť. Ale ďalšie veci plus vek... ja by som radšej išla zbytočne k lekárovi ako si neskôr niečo vyčítať...

staronova
5. jan 2020

nerob z toho tragediu. Aj ja to mávam. Mám 65. Najprv pocit nevolnosti, možno zmena tlaku, potom náhle potreba na WC a končí to odpadnutím. Raz sme volali sanitku, mala som nízky tlak, ale fakt nízky. Musela som pred nimi vypiť 6dcl vody. Odišli. Nič mi nezistili ani na následných vyšetreniach. Pred včerom som to prežila tiež. Ale už viem, že sa mám veľa napiť a nohy hore.

volterra
5. jan 2020

Nestala sa jej ta nehoda so stolicou , ze ju neudrzala, v momente, ked zvracala?

pasikavamacka
autor
5. jan 2020

@volterra ano tak to bolo, zvracala do misy a zaroven bolo treba na wc a nevedela co skor a tak. uz jej bolo tak zle ze nestihla nic. A pila cviklovu stavu vecer ze cele cervene islo z nej

staronova
5. jan 2020

pri nevolnostiach radia dýchať dlhé nádychy a výdychy nie dychčať nakrátko. Mne to pomáha. A áno, aj ja som mala situácie ako u vás o 15.04....

zenazaba
5. jan 2020

opuchy klbov patria na reumatologiu

volterra
5. jan 2020

@pasikavamacka kolko tej cvikle vypila? Bola to cista cviklova stava? Doma robena, ci kupovana , niecim riedena?

volterra
5. jan 2020

@pasikavamacka Cviklova stava - pozor: Kontraindikácie a preventívne opatrenia

Napriek pozitívnej stránke požitia tohto nápoja je potrebné piť opatrne a nie všetci. Tí, ktorí nie sú zvyknutí na takýto nápoj, by mali piť len pohár ľahko zriedenej šťavy z repy. Inak môže viesť k nevoľnosti a závratom. Malým deťom by sa nemala podávať repná šťava v rovnakej forme ako dospelým kvôli zvýšenej alergenite zeleniny. Musí sa zriediť čistou vodou (na 10 ml koncentrátu 200 ml vody) a dať len pár polievkových lyžíc nápoja. Tí, ktorí majú hypotenziu, cukrovku, dnu, ochorenie obličiek alebo tráviaceho traktu, osteoporózu alebo reumatoidnú artritídu nemôžu piť repnú šťavu.

pasikavamacka
autor
5. jan 2020

@volterra aj ja som to nasla o reume a dne a uz som jej to zakazala pit. Vypila asi 1dcl, domaca stava ale niekolko dni stala v chladnicke. Lekar jej poradil to pit lebo ma nizky hemoglobin, pricom reumatici to nemozu, nervy mam len z toho lekara

pasikavamacka
autor
5. jan 2020

@zenazaba veru, ale preco to nevie vseob.lekar? Neskutocne. Budem musiet ist s nou ja.

tahomi
5. jan 2020

@sissy27 eeg a cievne?

zenazaba
5. jan 2020

@pasikavamacka predsa len budes musiet ist najprv k tomu vseobecnemu. Bez vymenneho listka sa na reumatologiu nedostanes.

pasikavamacka
autor
8. jan 2020

dakujem vsetkym za reakcie. Chvala Bohu to bolo zaludocne, nie od mozgu. Vieme to preto, lebo vcera to chytilo uz aj otca a sice nezvracal, ale hnackoval a zle mu je