Ahojte.
Uz od zakladnej skoly si pamatam, ze ako pubertacku ma zacalo obtazovat nafukovanie. Bolo to v skole, pocas hodiny. Bolo to pre neskutocne tazke a dokonca je mi aj trapne o tom pisat :/ ale pokusim sa.
Tieto problemy ako dieta neregistrujem, az ako pubertacka. Doteraz mi vadi niekde sediet, bez pohybu, v miestnostnosti, kde je ticho, cudzi ludia... ja som dokonca nesla studovat ani na VS kvoli tomuto problemu. A teraz, ked som starsia, tak by som si uz aj rada uzila nejaky muzikal alebo film (ani do kina nechodim) alebo spravila nejaky kurz :/
Zistila som, ze prve, ked ma niekto niekam pozve alebo niekam kde uz musim ist (napr.z prace), tak prve co mi napadne, ze co budem robit, zistujem, kde su zachody a pod. :/ s nafukovanim, ma vacsinou aj prezenie a je to proste strasne obmedzujuce pre mna ako cloveka a nenormalne trapne.
Beriem lieky ako espumisan, ked viem, ze niekam idem, tak ale aj tak zo zaciatku nepomoze. Prvych 20min.trpnem, co a ako a vacsinou zadrziavam a predychavam a az potom, ked sa uvolnim, vacsinou je uz dobre a vtedy sa snazim nehybat aby sa to zase nespustilo. Je to hrozne :(
Ma niekto podobne problemy, prip.vie mi niekto nieco poradit, co mam s tym robit ako sa s tym vyrovnat?
Viete mam deti a chodim na vystupenia k ostatnym rodicom a cele je to pre mna strasne tazke po psychickej stranke. O rodicovskych zdruzeniach ani nehovorim.
Viem, ze nezijem plnohodnotny zivot kvoli tomu.
Dakujem za vsetky odpovede.
@sissy27 nebola som doteraz na ziadnom vysetreni, kedze som mala pocit, ze to je psychicke skor. Hanbim sa ist s tym k lekarovi. Ale pri akciach, kde stojim to je myslim v pohode. Ale to je malokedy, kedze vsade sa sedi (tesne pri sebe).
Myslis, ze plyny sa nemozu tvorit tak same od seba zo stresu? Ak je to tak, tak skusim teda obmedzit, prip.sa dat vysetrit na tu laktozu. To mi nejak nenapadlo. Dakujem
Ahojte, aj ja by som radila vysetrenie traviaceho systemu - u gastrologa. Do uvahy pripadaju problemy s crevami, s crevnou mikroflorou, ale ajso zlcnikom - zlcove kamene sa casto hlasia nafukovanim este predtym, ako pridu bolesti. A suhlasim s oboma prispevkami hore - aj psychika a zivotosprava hraju rolu. K lekarom chodia ludia aj s ovela ,,trapnejsimi" problemami ako je plynnatost criev - takze do toho! Drzim palce, aby sa ti podarilo prekonat ostychavost a zacat kvalitnejsi zivot.
velmi vela ludi ma problemy bud so zaludkom ci crevami, ja som do urcitej doby ani nevedela ze aj ja mam problem ale ten suvisi skor so spankom, ked som pracovala v noci tak som takmer na kazdej zmene zhruba od 12.tej hodiny do tej tretej rana mala pravidelne krce v bruchu a castokrat som musela ist 2x na wc, uz sice takto nepracujem ale vsimla som si ze aj ked ostavam doma niekedy do noci hore alebo najhorsie to bolo na svadbe ci nejakej akcii tak ma chytia tieto krce. Nesuvisi to ani s jedlom ale jednoducho musim si ist lahnut a spat. Telo mi tymto signalizuje ze je unavene a zaludok uz chce spomalit a ja tym ze som hore neustale pracuje. Nikdy ma toto nenapadlo kym som chodila do nocnej ale ked uz som mala problemy aj na svadbe tak som sa stym musela zmierit a zaroven ma toto obmedzuje preto nemozem ist niekam a byt hore do rana. Ked to niekomu poviem tak si mysli ze sa vyhovaram aby som nikam nemusela ist a je mi to neprijemne.
@sentivani no sotva sa ti plyny môžu tvoriť len čisto zo stresu, to si fakt neviem predstaviť (ale nie som lekár, takže zas úplne ruku do ohňa by som za to nedala)...
určite by som začala s vyšetreniami na gastre, žalúdok, črevá, žlčník... zo stravy vylúč všetko čo nadúva - okrem tých známych vecí ako strukoviny, kapusta, cibuľa, aj lepok a mliečne výrobky...treba to postupne skúšať, aby si zistila, v čom je problém...Ono tie vyšetrenia na intoleranciu laktózy alebo alergie na mliečnu bielkovinu nemusia nič ukázať, teoreticky výsledky môžu byť v norme, ale tvoje telo sa s týmito zložkami proste nevie dobre vysporiadať...
No a tiež netreba do seba hádzať jedlo ako do kontajnera, trávenie začína už v ústach...
@sentivani no... mne to pride dost psychosomaticke a teda po vyluceni realnych chorob by som to riesila so psychologom... pride mi to ako fajne rozvinuta klaustrofobia , ktora zacina este predtym ako k situacii dojde, kedze vlastne uz dopredu sa bojis nasledkou...
nechcem ta tu diagnostikovat na dialku, ale fakt ze to riesis dlho, ze je to spojene s urcitymi situaciami etc. ... mi skor hovori ze realny problem s travenim nemas, ze je to z tvojej hlavy - a teda zial ta hlava jasne ze dokaze vyvolat telesne prejavy ...
za mna - urcite zmena stravovania a zivotospravy - plyny sa vacsinou tvoria z jedal. ktore obsahuju vela cukru - cukor potom kvasi v crevach, atd. takisto mastne a spracovane jedla.. zaradit vela vlakniny (celozrnne vyrobky, zelenina - pozor, zelenina skor tepelne spracovana, surova naduva mnoho ludi), bifi/aktivne napoje s bakterialnymi kulturami (acidko, kefir, rozne ine napoje su v ponuke, aj vo forme jogurtov s tymito zlozkami) + volnopredajny Degasin. Pripadne probiotika a prebiotika vo forme doplnkov vyzivy (ak nevies do stravy zaradit dostatok vlakniny a napoje/jogurty s bakterialnymi kulturami ti nechutia). A ano, moze to byt ovplyvnene aj tym stresom z tohto problemu samotneho a moze to zhorsovat.
bolo by fajn, ak by si si obehala potrebné vyšetrenia, aby si sa vlastne mala aj od čoho odraziť. lebo takto je to len tápanie po tom, čo za tým celým stojí
Mna napadol pankreas
Nikdy ti ho mevysetrobali? Z krvi sa da vysetrit mnozstvo traviacich enzymov, pripadne mastne jedlo stravis? To s tym.suvisi
omo to nafukovanie je prve stadium ak mas tych enzymov este menej nastupuju hmacky a pod
Ja som bola rok na liekoch resp kreon mi sadol. A bolo to z pankreasu v podstate to co popisujes.
podľa mňa by si mala vyskúšať ísť k doktorovi, keď si s tým žila toľké roky, neviem či to bude psychické a ak by aj tak aspoň budeš mať istotu, že si po fyzickej stránke zdravá a nemusíš sa stresovať 🙂
Ja to vidím len na stres a tým, že to zadržuješ ťa nafukuju.... môj teraz dostal proti stresu magnezium b6 a guajacuran, v škole je napätá situácia a nevie sa sústrediť
môže to byť aj opačne... to, čo popisuješ je zväčša psychického rázu... párkrát sa Ti to stalo, tak teraz sa jednoducho bojíš, že keď niekam pôjdeš, znova budeš mať problém.... to je ten stres, ktorý Ti spôsobí to nafukovanie a následnú návštevu WC, keď si v spoločnosti... popremýšľaj : aj doma sedíš, napr. pri telke a nič Ti nie je....žiaľ je to taká forma "fóbie".... neskôr z opakovaných stresových situácií, môže nastať aj zdravotný problém.... nejaký zápal v čreve, alebo niektorom orgáne....
vyriešiš to jedine odbúraním toho konkrétneho stresu, sú na to cvičenia - psychické rázu, nie športové.... sú jednoduché a účinné.... samozrejme, nie je naškodu, dať sa aj prešetriť, ale ak nemáš problémy inokedy, len v konkrétnych prípadoch, tak by som najskôr "preladila" tú psychiku....
@raol dakujem ;) ja by som tiez uz rada zila "normalne"....kopec veci je pre mna zlozitych kvoli tomu problemu :(
@sissy27 jedla, ktore naduvaju som uz davno vyradila z jedalnicka, prip.ich jem, ked viem, ze najblizsie dva dni nikam nepojdem. A jedlo si vychutnavam, nepijem sladke vody...
@dai no ja si tiez myslim, ze to je v hlave, pretoze ak napr.vypijem pred tym, ze uvolnim, tak je to ok. Mne proste hned ked niekam pridem do takehoto prostredia, tak mi zacne silne buchat srdce, zacnu sa tvorit tie plyny v bruchu. Snazim sa to predychavat, uvolnit sa, hovorit si, ze sak o nic nejde...predstavujem si, ze som doma....obcas sa to da zvladnut, ale uz to nechcem zazivat :/ chcem normalne zit.
@bibistec no pankreas, ja mam zvyseny bilirubin, trosku zltsiu pokozku, ale je to v stave, ze ok, neberiem na to ziadne lieky. Ako dieta som cosi prekonala, a odvtedy to mam.
@danielahamar a pomohlo mu to? Presne take cosi by som chcela, na uvolnenie stresu, prip.uplne potlacenie, nejake dostupne lieky, ktore pomahaju naozaj.
@fefe123 doma mi nic nieje...samozrejme. Ked mame niekam ist, napr.do prostredia, ktore nepoznam, navstevy a tak. Tak uz ma to chyti aj doma. Zacne mi busit srdce, zacne ma krutit po bruchu. Urcite to mam v hlave :( som ako nejaky psychos.
Existuje niekto, kto by mi povedal, preco to cele zacalo? Prip.by ma vedel zhypnotizovat a odstranit mi to z hlavy? Aby som bola normalna?
Alebo popripade tie lieky na utlmenie stresu? Nechcem to stale riesit alkoholom, na navsteve len rychlo cakam, kym nieco naleju, nech sa uvolnim a potom som uz ok. Ale viem, ze to takto nieje ok :(
@fefe123 vies mi poradit nejake cvicenia? Davnejsie som citala, ze si mam predstavit plaz a miesto, ktore ma ukludnuje a dychat z hlboka, tak to takto robim... ono to pomaha, ale az po chvili :/ mozno 10az 15 min. Dovtedy sa len krutim na stolicke, z mojho brucha idu divne zvuky...je to strasne trapne :( najradsej by som sa zakopala pod zem
no toto vazne vyzera byt skor psychologicke/psychicke.. takze skusit psychologa na istu dobu sedenia a ten posudi, ci je to riesitelna vec, alebo treba dopomoct aj nejakymi liekmi a tie uz potom predpisuje psychiater. psycholog ta moze naucit rozne techniky uvolnenia a zvladania takychto pre teba stresovych situacii.
@sentivani vies co, toto u teba vyzera na klasicku panicku poruchu - ja som to mala na VS - a teda prislo to ked som bola psychicky uplne v pohode:-/ chodila som 2 mesiace po vysetreniach lebo som si myslela ze zomieram - busilo mi srdce, potila som sa, triasla sa mi pera, ruky etc. ... proste zacinajuci infarkt🙂 po vyluceni vsetkeho mozneho nemozneho mi bolo povedane ze je to panicky atak... ja som vela o tom citala , ucila som sa dychat spravne, pol roka som ale brala aj diazepan na potlacenie priznakov... potom som to nejak dala - ale pisem, ze som cvicila dychacie cvicenia a pod. ... bolo mi tiez povedane ze je to vlastne dan za nejake velmi stresove obdobia - clovek ide vtedy na zotrvacnik , adrenalin robi svoje, ciastocne si ani neuvedomuje aky stres zaziva telo a ma pocit ze vsetko zvlada... a potom prave v tom obdobi kedy ten adrenalin posobit prestane, stres odide, vtedy sa objavia priznaky☹
u mna je to uz kopu rokov odvtedy, nemusela som riesit psychologa ale viem ze mnohi co to maju si vedia poradit az s jeho pomocou... stale mam priebezne stavy kedy sa to vrati, ale teda predycham to nejak a idem dalej:-/
cvičenia sú jednoduché, týkajú sa hlavne toho, aby si sa v daný moment sústredila na niečo iné a správne dýchala, teda už aj v dobe, keď máš niekam ísť.... dá sa to jednoducho naučiť,.... nedá sa to popísať, je to treba s niekým pocvičiť..... ešte na to pomáha, tiež psychického rázu: pred akciami takého typu veľmi málo jesť, prípadne, ak zvládneš, nejesť vôbec... budeš mať lepší pocit, že Ťa nemá z čoho nadúvať.... a vidíš, zasa sme tam, kde sme boli, je to tá psychika, treba sa len postupne prepnúť a pôjde to.....
ak si chceš ešte troška pomôcť, daj si ráno a večer, prípadne pred takou akciou napr. persen.... je to bylinné ale na toto účinné.....
@sentivani máme to iba od stredy, takže včera začal iba to magnézium a dnes už tvrdil, že ho brucho ráno nebolí a ináč na uvolnenie aj joga by bola dobrá, ale tvoj strach - ako s ním pracovať asi len psychološka
podla priznakov to vyzera ako IBS (syndrom drazdiveho creva), poznam to, v mojom pripade sa to ale prejavuje hnackami, co vie byt mozno este neprijemnejsie. Tiez som sa dlho o tom bala komukolvek povedat a odmietala som zucastnovat sa podujati, aby som nemusela odbiehat a trapne to vysvetlovat. Ono, ta pricina je aj psychicka a moze to byt aj v jedle. Ked tym trpis tak dlho, tak urcite vyskusaj pribiotika, na upravu crevnej flory. Mne pomohol biopron s kvasinkami, ale su rozne druhy, na rozne druhy IBS. Inak, tuto je dobry test, co ti to pomoze odhalit, v com spocivaju tvoje problemy. https://www.cojeibs.sk/quiz
@sentivani smer gastroenterológ, poprípade aj psychológ... Odporúčam upraviť stravu, vysadiť zatiaľ mlieko (všetko! Aj výrobky), sladkosti, bielu múku... Dopln nejaké cajicky na upokojenie.... Kukni novú knihu od Dr.Bukovskeho- Za/chráň svoje črevo... PS: espumisan nie je liek. Len pomáha eliminovať tvorbu plynov, ale oni sa ti tam z niečoho tvoria. Buď je problém v zložení stravy, zivotosprave (častejší pohyb, menej sedieť,ležať) alebo metabolizme...
@siab tak ono ma aj prehana, ked pojdem na wc. Ty si navstivila psychiatra alebo psychologa? Davnejsie, este na strednej skole som bola za homeopatkou a ta mi predpisala nejake gulicky, uz si nepamatam nazov a vtedy to bolo uzastne. Som sa citila ako normalny clovek az na to, ze som mala pocit, ze mi je vsetko jedno. To bolo pocas maturity. Ja hlupa som si nenapisala ten nazov a teraz sa proste hanbim ist za nejakym lekarom s tym :/
A ako s tym fungujes teraz?? Ci uz je to ok?
@montemotherone ten pohyb mi urcite chyba, ked sa bude dat, tak cim skor zacnem cvicit. A nemam pocit, ze ked pijem mlieko, ze je to horsie...tak isto. Sladkosti ano, to je problem, to obmedzujem ako mozem, sladene vody pijem vynimocne.
@sentivani ja som bola pri obvodnej lekarke, po niekolkych vysetreniach to diagnostikovala ako syndron drazdiveho creva... a odporucila tie probiotika... s tym, ze to je aj v hlave, nielen v zaludku, crevo a mozog su v tomto prepojene... k psychologicke som nesla, zatial, snazim sa ale viac relaxovat, zbytocne s aneuhanat za nepodstatnymi vecami... ako aj teraz na vianoce... nemusi byt byt vyblyskany, dolezitejsie, aby sme boli v pohode... tiez som zacala viac sportovat, teda joga, prechadzky v prirode... a tie probiotika biopron...su to take saciky na rozpustenie vo vode... dost mi to v poslednych mesiacoch odkedy to uzivam pomaha, samozrejme stake ma niekedy chyti hnacka, no uz ovela menej casto a ma to rychlejsi priebeh....
@sentivani čo životospráva? gastrovyšetrenia? úprava stravy - skúsiť obmedziť lepok a mliečne výrobky (resp. laktózu), často spôsobujú nafukovanie ak má telo problém ich spracovať... máš tieto problémy napríklad aj na akciách, kde sa nesedí?
Ak budú naozaj vylúčené všetky možné problémy spojené s trávením, tak by som sa obrátila na dobrého psychoterapeuta, ale tie plyny jednoducho z niečoho vznikať musia, takže problém bude v prvom rade v tráviacej sústave...