Nabitý program a dcérka má menzes

zuzka578
19. dec 2018

Dobrý deň, niesom si istá či je to úplne vhodné no moja dcérka má nabitý program a dostala menzes. A pýta sa ma či sa to dá skrátiť alebo podobne. Má 11 rokov a menzes jej začal v 9 rokoch. Menštrúcia jej trvá dakedy dva a dakedy 4 dni. No minule jej trvalo až 8 dní, je to v poriadku? Má pritom aj kŕče a všetko sa nám tu tak moce. Takže mám tieto dve otázky:
Ako skrátiť/ukončiť pri nej menzes (niesom si istá či je to vhodné)? A či je v poriadku keď MALA mensez 8 dní?

gagik
19. dec 2018

@zuzka578 tak ty ako dospela zena/matka snad vies co a ako s menstruaciou...ale tak skusim ti laicky poradit,umele skracovanie alebo ukoncovanie menzesu u takto mladeho dievcata nie je vhodne.

zooeynka
19. dec 2018

@zuzka578 nabity program sa jej neda zrusit a nech oddychuje(ked ma krce)?

ivulkap
19. dec 2018

@zuzka578 určite jej do cyklu nezasahovať !!!! A už vôbec nie v tak mladom veku, telo vie čo robí. Čo sa týka nabitého programu, treba ho zredukovať aby všetko zvládla aj s menštruáciou 🙂

bobricek1979
19. dec 2018

@zuzka578 di cyklu jej nezadahuj je mladučká menzes sa u nej ešte formuje a ak má tak je treba tomu prispôsobiť deň úplne v pohide nech odychuje veď to sama poznáš či?

iwesska
19. dec 2018

Ja som tiez mala MS prve roky kadejako. Tam su velke hormonalne vykyvy,preto jej to lieta. A mavala som aj brutalne krce vtedy. Schulena som lezala s termoforom. Casom to preslo. Nerob nic. Nauc ju respektovat svoje telo a postavit sa k tomu tak,ze je to jej sucast a az do prechodu to bude musiet mesiac co mesiac nejako pretrpiet. Ved ide len o par dni. Max.si pomoct tabletkou a fungovat dalej. Nie je prva ani posledna.

sissy27
19. dec 2018

@zuzka578 aký nabitý program má 11 ročné dieťa okrem školy a nejakého koníčku, tréningu? Čo z toho je také strašne dôležité, že sa to nedá vynechať, ak sa necíti dobre?
8 dní menzes je dosť dlho, ale dôležité je, či celých 8 dní silno krvácala alebo časť z toho bolo len špinenie. Ešte je v podstate dieťa, cyklus a všetko okolo toho sa bude ešte meniť a všelijako blbnúť.

zuzka578
autor
19. dec 2018

Ďakujem za všetky odpovede 🙂 tiež by som jej do toho nechcela zasahovať len sa ma furt pýta a tak neviem už ako jej poradiť ja som ich mala až v 15 a ona je mladá tak som sa nevedala v tom zorientovať. Program sa jej dá zrušiť samozrejme len v jej škole je ťažké podobné veci vysvetlovať. Takže ďakujem za rady a pokúsim sa jej to dáko vysvetliť 😊

titla
19. dec 2018

Nepravidelný cyklus je v jej veku úplne normálny. Môže roky trvať kým sa jej cyklus ustáli a vekom sa môže stále meniť. Okrem umelých hormónov neexistuje spôsob, ako si MS skrátiť. Bolesti sú tiež normálny sprievodný jav - možno bude mať šťastie a časom prestanú a možno sa s nimi bude trápiť celý život. Je to veľmi individuálne.

alaguema
19. dec 2018

@zuzka578 určite žiadne zasahovanie. Asi vieš, že to by šlo len cez hormonálne prípravky a to nie je dobré ani pre dospelú ženu. Na kŕče je dobrá MACA - môžu aj deti, cviky, ktoré aktivizujú panvové dno - joga napr. Ale treba uvoľňovať, nie len posilňovať. Často práve dievčatá, ktoré veľa športujú majú svaly panvového dna silne stiahnuté a to spôsobuje aj silnejšie kŕče počas menštruácie. A odporúčam nikdy nehovoriť veci ako "musíš si to do prechodu proste odtrpieť". To je jeden hrozný po generácie opakovaný predsudok, doslova sa dedí z matky na dcéru. Menštruácia správne nemá byť bolestivá, je to hodne o prístupe k nej. Existujú pekné knihy pre dospievajúce dievčatá o ženskom cykle - skús pogúgliť. Sedem posvätných fáz menarché napr. a to je len jedna z mnoha. Čo sa týka nabitého programu - nechala by som to na nej a čo sa dá, by mohla vypustiť, ak to chce ona.

asia83
20. dec 2018

@zuzka578 Naučíte ju jediné, že všetko sa bude prispôsobovať jej, ona sa nemusí ničomu. Nech sa pekne prispôsobí svojmu cyklu. Všetko sa dá zvládnuť aj s menštruáciou.