Dobrý deň chcela by som sa opýtať môžem užívať hormonálnu antikoncepciu ? Problém je v tom že sa liečim na epilepsiu a na sklerózu multiplex. Na epilepsiu užívam Lamictal 150mg 2x denneäráno a večer) a na sklerózu užívam interferón beta(pichám si ho) a pichám si ho 3x do týždňa a ešte beriem jednu tabletku denne euthyrox(pretože mám autoimunnú štítnu žľazu). HAK by som chcela hlavne kvôli chlpkom. Keď som bola u endogrinologičky kvôli ochlpeniu nadmernému ochlpenie keďže ho mám na všetkých miestach kde ho žena nemá mať... ☹ tak mi povedala že mám mierne výkyvy v hormónoch a pomohla by mi HAK. Ale potom mi povedala že kvôli mojim terajším liekom nemôžem užívať HAK a že iná hormonálna liečba neexistuje a keby aj tak že nemôžem a povedala mi že až sa chcem toho zbaviť tak nech idem na laser ísť by som naň šla ale keď som si to zrátala napr. to robia aj v našom meste a keď som si na každé miesto dala 5 ošetrení tak suma dokopy za všetko bolo necelých 10000€ a to ma skoro porazilo a moje sebavedomie je kvôli týmto chĺpkom totálne v keli/pod bodom mrazu. Avšak ja som čítala na internete že v dnešnej dobe sú antiepileptiká na takej úrovni že sa HAK užívať môže(nemám často záchvaty napr čo som bola 4 roky na SŠ som nemala ani jeden záchvat potom mi do "cesty" prišli nejaké veci ktoré ma totálne vystresovali a mala som záchvat ale doktorka to označila a povedala mi že to bolo len zo stresu.Mala som ho cca nejako október/november 2016 a potom január 2018) A že sklerotici tiež môžu užívať HAK. Nechcem ju kvôli tomu prečo bola HAK pôvodne urobená ale aby napravila hormóny. Lebo endokrinologička mi povedala že keď mám ochlpenie väčšie a hlavne je vo väčšom množstve že mám nejakú tu poruchu alebo lepšie povedané nesúlad hormónov, Tak sa chcem opýtať môžem užívať antikoncepciu aj keď mám tieto ochorenia. ? :/ Vždy keď som dostala záchvat aj v minulosti čo si pamätám to bolo kvôli stresu, lenže kvôli tomuto ochlpeniu som v strese vzhľadom k tomu že ochlpenie mám všade možne tak to ani holiť sa nedá každý deň mám predsa len citlivú pokožku. A ako si mám oholiť chrbát alebo tak a na vosku som bola párkrát ale už nikdy viac potom som mala na chrbte modriny. Tak je možné ju užívať alebo nie ? Máte s tým niekto skúsenosti ? Alebo niekto koho vy poznáte ? 🙂
Ďakujem za odpovede.
@3009 endokrinologička ma s tým pošle do kelu a keď by sa ma opýtala že odkiaľ to mám a poviem jej že z internetu tak ma pošle do kelu znova.
“Ale potom mi povedala že kvôli mojim terajším liekom nemôžem užívať HAK”...neviem čo ešte riešite, keď Vám študovaná lekárka povie že nesmiete vy idete hľadať radu na Modry koník naozaj?????
@nik_yt Ale prečo potom niektorý to užívajú. Ona mi k tomu nič nepovedala. Chcela som vedieť či s tým má niekto skúsenosti TU. Či to niekto užíva, nie že si to pôjdem v pondelok vybaviť
@lienkashcj choď za lekárom, gynekológom, endokrinológom, asi si sledovaná aj u neurológa. Oni vedia, aký je tvoj stav, ako reaguješ na liečbu, oni môžu rozhodnúť. Nenájdeš nikoho s úplne rovnakými diagnózami, úplne rovnakou liečbou a rovnakým organizmom.
@lienkashcj hak ma vela neziaducich ucinkov. Su baby, ktore maju stastie a neprejavi sa u nich nic, ale s tvojou anamnezou by som nedala ruku do ohna za to, ze sa im nevyhnes. Na upravu hormonov predpisuju gyn aj duphaston, nie je to hak, ale v principe su to tiez hormony. Hormony u niektorych/vela zien ovplyvnuju hmotnost, zadrziavanie vody v tele, libido, migreny a v neposlednom rade psychiku. Skratka ta neuveritelne moze bolet hlava, alebo mozes mat hroznu depku. Vplyva ns tvorbu kortizolu a adrenalinu. Podla kvoli poslednym dvom vedlajsim ucinkom v spojitosti s tvojou diagnozou ti lekaraka povedala, ze hak ee. Chod na konzultaciu ku gyn. Ale osobne predtym ako by som riesila veci chemickymi hormonmi, skusilw by som alternativnejsiu aj ked asi dlhsiu prirodnu cestu. Na rovnovahu hormonov posobi dobre salvia a maca (nie matcha). Rovnako hladina cukrov v krvi. Skus pohladat dobreho vyzivoveho poradcu, ktory by ti poradil s upravou stravy. Ale v principe sa osvedcilo kazdemu pravidlo, vylucit zo stravy rafinovane cukry, bielu muku a laktozu....a este vyborna je joga, existuje aj hormonalna joga. Zazraky na pockanie asi neuvidis, ale z dlhodobeho hladiska neverim, ze vysledky neuvidis...drzim palce
@lienkashcj Treba hľadať "normálneho" doktora, ktorý vás vypočuje a pomôže vám. Treba skúšať, určite na takého natrafíte.
@lienkashcj choď za gynekologičkou a poraď sa s ňou alebo za endokrinologičkou, tu na MK ti v tomto zložitom probléme nikto neporadí.