Môže sa pri preventívnej prehliadke odmietnuť mamografia?

lucia3030
21. okt 2022

Môže sa pri preventívnej prehliadke odmietnuť Mamografia ?

elisaelisaday
21. okt 2022

@lucia3030 Ano, mozes odmietnut akekolvek vysetrenie.

martinka13
21. okt 2022

Ja som odmietla. Chodím na sono.

zuzka0605
21. okt 2022

odmietnut mozes vsetko, zalezi co chces ty, je to tvoje telo

zuzinka888
21. okt 2022

@martinka13 mozem sa opytat na dovod? Aj ja mam ist - vraj uz mam vek.

zmrzlinka2021
21. okt 2022

@lucia3030 Mozes odmietnut vsetko, dokonca nie je povinnostou chodit ani na tie preventivky.

Tvoje zdravie, tvoje rozhdonutia, tvoje dosledky

martinka13
21. okt 2022

@zuzinka888 ano, aj mňa už teraz posielal kvôli veku. To vyšetrenie sa mi proste nepozdáva. Mam kamarátku, ktorá chodila pravidelne a aj tak jej neskoro diagnostikovali rakovinu. Al by bolo podozrenie počas sona, tak by som možno šla. Ale nie každý rok.

pallacinka29
21. okt 2022

@lucia3030 tiez by ma zaujimal dovod…

mogaa
21. okt 2022

@martinka13 sono neukazuje to čo mamografia...preto sa robia obe vyšetrenia - teda po 40-tke....mamografia je presnejšia....

zmrzlinka2021
21. okt 2022

@martinka13 To ci sa ti nejake vysetrenie pozdava alebo nie je len o tvojom pocite. Vzdy sa treba radit iba s lekarmi, ludmi so vzdelanim, praxou.
To ze diagnostikovali rakovinu neskoro vobec nic nehovori o danom vysetreni. Su formy rakoviny, velmi agresivnej, kde z nicoho nic zacne enorme rast nador, ktory tam predtym nebol. Je vela pripadov, kedy ludia boli aj na sone, o rok mali ist na dalsie, ale v polke si nahmatala hrcku, ktora tam proste nebola.

letfenixa
21. okt 2022

@martinka13 mne doktor povedal, že monografia je 95 % vyšetrenia, zvyšok sono.

klarissa25
21. okt 2022

Všetko sa dá odmietnuť...ale nikto kto chce vedieť svoj zdravotný stav to neodmietne

luliu
21. okt 2022

@martinka13 na mamografiu sa nechodí každý rok. Ty si lekár? Lebo mi príde vtipné napísať, to vyšetrenie sa mi nepozdáva..... To vyšetrenie je dôležité a veľmi presné a mnohým ženám odhalilo rakovinu prsníka 😉

lucia3030
autor
21. okt 2022

Lebo som čítala na internete že, toto vyšetrenie má 10.000x silnejšie žiarenie, ako RTG plúc a že niekomu sa stalo že po tomto vyšetrení po pár týdnoch sa objavila hrčka ,a v škodsku toto vyšetrenie zakázali.

martinka13
21. okt 2022

@luliu nie, ale konzultovala som to s lekárom. Aj lekári majú na toto vyšetrenie rôzne názory. Každý nech sa rozhodne podľa seba. A ako píšem, dobrej kamarátke neodhalilo nič. ..

betulinka1
21. okt 2022

@lucia3030 ja som sa spytala, ci namiesto mamografie mozem ist na sono a ak tam nieco bude, tak pojdem na mamo. Gynekolog povedal jasne. Takze mozes. Ale u nas v rodine nie je rakovina. Takze treba sa aj pozriet na to, ci je u teba nejaky predpoklad, ze by si mohla mat problemy.

basska_b
21. okt 2022

Dovod - mamografia dava naozaj vysoku davku radioaktivneho ziarenia. Oproti tomu sono je neskodne. Ludia sa nechavaju CTčkovat hore dole a neuvedomuju si to, co je neviditelne. Kamoska bola s malym na sone zapaleneho klbu. Sone, nie rengene. Kedysi sa rengenovalo, aj klbiky novorodencom, sak jasne, je to lepsie vidiet. Ale potom sa od toho upustilo... sono je naozaj bezpecnejsie

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mpg
21. okt 2022

@lucia3030 Čo sa píše na internete nie je všetko pravda, sono neodhalí to, čo mamografia, a to rádioaktívne žiarenie je asi také ako keď dva týždne pracuje za počítačom. Záleží od veku, ako často sa chodí, ale lepšie je ísť, ako prísť tam neskoro.

viestta
21. okt 2022

@lucia3030 skoDsku? To kde je?

koniarova
21. okt 2022

@lucia3030 kukni na to Škótsko 😉😉

ahyt
21. okt 2022

@lucia3030 blabol😪😪

pinkgirl
21. okt 2022

Zase jeden z príspevkov "čítala som na internete"🤦
Môžeš odmietnuť akékoľvek vyšetrenie. A to žiarenie raz za 2roky nie je život ohrozujúce.
A zas čo by v iných krajinách dali ženy za to, že majú nárok na bezplatné vyšetrenie ako prevenciu.
Tvoj život, tvoje rozhodnutia.

sojorez
21. okt 2022

Ja som odmietla. Mam male prsia. Jednu som absolvovala ako mlade dievca kvoli cyste v prsniku (tu som odkojila v prvom tehotenstve) a to boli vacsie, uz vtedy mal technik problem upevnit platne a ja som plakala od bolesti. Teraz po troch odkojenych detoch mam fakt lentilky pod kobercom a sam gyneko uznal, ze v mojom pripade staci sono. Ale ze zo zakona mi musi vypisat i mamografiu.

aandrea9
21. okt 2022

@lucia3030 môže sa. Ja už odmietam. Absolvovala som 2x a vždy som musela následne na sono takze o čom to je?

oli18
21. okt 2022

Ja si predlzujem umyselne cas na mamo. Ved aj tak to nevychadza na dva roky, kedze od preventivky objednavaju cca o pol roka. Tiez som to dr povedala a ona sa opytala, ci ma napisat do karty, ze som mamo odmietla. Ja, ze moze, ale neopytala som sa, preco. Medzitym som to uz absolvovala, avsak vysledok som len dala medzi dverami sestricke.
Este k tym mamografom by som uviedla, ze su ozaj velmi skodlive a o to viac, ze vacsina na Slovensky nie su nove, moderne, ale repasovane. Par rokov dozadu bolo v Tv, ze Nitra dostala jedno z najmodernejsich.

lilope
21. okt 2022

@lucia3030 ak sa jedná o škodlivosť, tak riziko vzniku karcinómu po mamografii naozaj existuje, ale je skutočne malé, je to len 1: milión MMA vyšetrení, takže podľa článku benefit prevyšuje riziko. Čerpané z rozhovoru s lekárom.

euka210
21. okt 2022

@lucia3030 ja by som tiez odmietla. Ja som citala od nejakeho gyn.davnejsie, ze je to v podstate zbytocne, ze usg je rovnako dobre.

0silvia0
21. okt 2022

@aandrea9 ja som absolvovala 3x a vzdy mi tam napisu ze treba sono z dovodu husteho necitatelneho tkaniva v prsnikoch. Tiez asi nabuduce odmietnem.

lucia3030
autor
22. okt 2022

ak mam autoimunne ochorenie štitnej žlazy tak aj preto si myslim že to nieje pre mna vhodne vyčetrenie