Môže byť 40 ročná žena v prechode?

3. jún 2021

Ahojteam 40 rokov. Začal mi blbnut cyklus (23 dní). Minule 7 dni meškal, myslela som že som tehotná. Teraz 19 den - už tretí deň spinenie. bola som u dr, že ovulácia prebehla normálne. Že na prechod skoro. Nič nezistila. Mám ju znova navštíviť? Môže to byť nabeh na prechod? Viem, že to trvá dlhšie......

sssss123
3. jún 2021

neprekonala si covid?lebo mne odvtedy tiež blbne cyklus

nika82
3. jún 2021

ja mam 38 a menzes mi hapruje minimalne rok , podla gyn to prechod nieje ze mam cas este 10 rokov 😂

majamat
3. jún 2021

v tomto veku uz moze byt cyklus aj nepravidelny. nie ej to vyslovene prechod, ale uz take hormonalne odchylky

pimpulka
3. jún 2021

prosim ta ako ti zistila na vysetreni ze na prechod to este nevyzera? robila ti nejake vysetrenia? lebo ja som tiez sla k lekarke s tym ze menzes mi vynechal, covid som nemala, vysetrila-sono- a kedze cysty tam neboli, vsetko ciste, tak zacala teoriu ze mozno predcasna menopauza....zobrala mi potom krv na hormonalny profil a dala mi vyvolavacku...idem k nej v pondelok, uvidim ci uz budem viac vediet...mna len neprijemne prekvapilo to jej "predcasna menopauza":(

autor
3. jún 2021

@sssss123 prekonala ale ešte 10/20. Tak neviem.
@pimpulka nie, žiadna krv. Asi sa k nej vrátim. Teraz spinim ale teda žiadne také príznaky - prsia, podbruško nič.

akvi
3. jún 2021

moze to byt kludne perimenopauza..ta moze trvat aj 10 rokov, kym nastane menopauza..Tiez si o tom nieco citam teraz, bo tiez mam posledny polrok nejake vykyvy v cykle a vek uz nepusti..moze to byt kludne tak..

autor
3. jún 2021

@akvi no a teda, diagnostika? Či to sa nedá?

akvi
3. jún 2021

Da sa samozrejme. Aj v lekárni vieš kúpiť test na folikulostimulacny hormon. Aj dr. ti vie spraviť podrobnejši test na hormóny.

pele
3. jún 2021

Ja uz mam tiez vselijake vykyvy a priznaky a mame podobny vek. Cize za mna hovorim, ze uz sa to moze zacinat menit. Nie je to prechod, ale postupna priprava nan. Asi to v 40 este nie je bezne, napr. v mojom okoli kamosky, ani starsie, este tieto veci neriesia. Diagnostika = hormonalny profil. Daj si ho vysetrit a uvidis, ako ti vyjde.

autor
4. jún 2021

@akvi
@pele ďakujem. Mam doma 1,5 ročne dieťa. S otehotnením nebol problém. Tak ma to prekvapuje

anjelok
4. jún 2021

Ahoj, mne to zacalo blbnut, ked som dokojila syna, tiez mal 1,5 r. a ja 40. Odvtedy, uz skoro 2 roky mam 26 dnovy cyklus - ten je pravidelny, ale co ma trapi, tak cez menzes, po normalnom cca 5 dnovom krvacani, este spinim az do ovulacie, cize dalsi tyzden. Hrozne otravne to je, vadi mi to uz. Medzitym som uz bola 2x na preventivke, vsetko ok, ze je to vekom a jedine mi moze nasadit horm.liecbu. Comu som sa chcela samozrejme vyhnut.

akvi
4. jún 2021

S otehotnením nemusí byť problém ani ďalších 10 rokov. Kolko takmer 50-niciek otehotnie, obyčajne aj preto, ze si myslia, ze veď cyklus ako na hojdačke, ze sa nic nemôže prihodiť a ajhľa 🙂

zuzuliennka1
4. jún 2021

ano, prechod moze zacinat uz v 40tke a trvat aj 10r, ako bolo vyssie spomenute, vola sa to perimenopauza - prvym priznakom je prave nepravidelna menstruacia - teda aj nepravidelna ovulacia

dahra
4. jún 2021

- v 34ke mi podla toho, čo doktor videl na sone, bolo povedané, že čoskoro pôjdem do prechodu. (V 30tke som prišla o jeden vaječník, v 32ke som porodila prvé dieťa). Tak som sa rozhodla pre druhé v 35tke. To som netušila, že v 38ke bude dalsie. Už po druhom dietati som mávala stavy, že menzes prišiel aj 2x v priebehu 40 dní a potom aj dva mesiace nie. Tak som si myslela, že prechod, lenže ked neprichádzal dlhšie, šla som k lekárke, zistila, že som v 10tt a nie v prechode. Teraz mám 43, stale system ze kazdých 20 dní a potom aj dva mesiace nič. Napriklad v marci som mala 2x, posledný raz neskutocné krce, letela som na vysetrenie, vsetko ok. Odvtedy doteraz zasa nič 🙂 Už viac ako 60 dní. Takze u mňa tento stav je cca 8 rokov.

ruzasipova
4. jún 2021

Mam 36 a tiez sa mi to deje (zacalo to v 35.)a po precitani diskusie sa zacinam aj mierne bat.

autor
4. jún 2021

Tak ďakujem všetkým. Máme už 5 deti, žiadne v pláne už.
@anjelok áno, je to otravné. Pretože je to otras. Už sa mi stalo, že sa mi spustili z ničoho nič aj na výlete. Nedá sa odsledovať, že dostanem....och

sirka9
4. jún 2021

ahoj, no, ja mam 39 a v decembri minuly rok - diagnoza predčasná menopauza a ovariálne zlyhanie. a poznám baby, ktoré do menopauzy predčasnej prisli v 28 rokoch, 25. takže áno, aj v tomto veku moze byt menopauza. ale neurcuje sa to tak, ze sa na teba doktor pozrie a vyhlasi, ze je to ono. je tam mnozstvo priznakov, krvne vysledky, atd atd.

majamat
4. jún 2021

hormony sa mozu velmi rychlo otocit. ja som otehotnela 1x v 34r a hned prvy cyklus. potom kratko pred 40r som opat otehotnela a zas prvy cyklus. a to som mala problem, ze sa mi cyklus skracoval, no podarilo sa. no skoncilo to MA. potom sme cakali asi 3m a potom sme sa opat pokusali a netlacili sme na pilu, cize niektore cykly sme nevystihli, ale vacsinu ano a teda uz sa nepodarilo. 2-3r a nic. tak sme to prestali riesit a zmierili sme sa s tym, ze budeme mat len 1 dieta. o nejaky cas ma potesilo, ze sestra otehotnela, tak sice ja dieta nemam, ale mame maleho sibala v rodine.

miriamasmejo
4. jún 2021

ahojte, áno stáva sa to aj skôr ako v 40-tke. Mne bola diagnostikovaná predčasná menopauza a ovariálne zlyhanie v 36. rokoch, keď mal synček necelé 2 roky. Chceli sme s manželom ešte jedno a už to nešlo. Bolo mi povedané, že niekedy sa to stáva a aj v skoršom veku ako mne 🙂

lilitela
4. jún 2021

Uz to mam tak niekolko rokov, prakticky od druheho porodu. Je to na nervy, aj tie vykyvy su psychicky narocne. Chcem tym povedat, ze stale mi prechod nezacal a asi to este potrva. Mozno sa to da riesit hormonmi, ale na tie som ja citliva.

akvi
4. jún 2021

@lilitela no ved to, ze dr. to na 90% chcú riešiť syntetickymi hormónmi. Da sa aj prirodnou cestou - bud progesteronovy krem, treba hladat samozrejme prírodný progesteron, nie syntetický. A ešte pomaha aj materská kašička. Tu asi vyskusam, keďže chovam včely. Len sa chcem o tom poradiť, lebo s tym treba opatrne.

zuzkalujza
4. jún 2021

Ahoj, ja mám 42 a pred 3 mesiacmi dom bola u gynekológa na preventívne a pýtala som sa tiež na to, lebo mám cyklus občas už rozhádzaný. On mi povedal, že každá zdravá žena začína prípravnú fázu na prechod po dovŕšení 38 roku života. Samotný prechod už prichádza potom individuálne u každej ženy. Mne sa to inak už zase upravilo. Takže ono je to asi také, že sú obdobia kedy sa to už trošku rozhádže a potom zase také, kedy je všetko v poriadku. Ale robil mi aj HP a podľa toho mám do "ozajstného" prechodu ešte veľmi ďaleko, čo sa teším, lebo ešte riešime miminko. Dokonca mám aj ukážkové AMH na môj vek čo je super 🙂

bigdream
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
5. jún 2021

@bigdream no veru, ani moj dr. nic.
moja sestra k nemu chodi a tej robil folikulometriu len tak, ze preco nemoze mat deti, pricom ona sa o deti ani nepokusala,a le on sa tvaril, ze nemoze mat.

ja som mala jednu dceru ( predtym som mala ineho dr. ale isiel na dochodok ) a po 2 tehu, ktore skoncilo MA on neriesil, preco sa mi nedari otehotniet., rovno ma chcel posielat do centra,a le on nic neurobil, len mi dal Duphaston na 3m, ze nech skusim. ani hormonalny profil, ani folikulometriu,

zuzkalujza
5. jún 2021

@bigdream Navratil Trnava

bigdream
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkalujza
6. jún 2021

@bigdream neviem ci berie aj nove pacientky. Ale tam to je tazke co sa tyka fungovania. Doktor je super, ale sestricka to je des. Dovolat sa nedovolas, objednat ma cas sa da, ale termin ti daju o 3 - 4 mestace....

bigdream
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akvi
6. jún 2021

@bigdream vôbec by som sa necudovala v dnešnej dobe, ze aj keď ma človek problém, caka tak dlho. Ja potrebujem ist na očné - najbližši termin o 4 mesiace 😯 Predtým to bolo tak dva tri týždne. K zubarovi som cakala pol roka. Lebo niektorí dr. cez korona paniku vôbec neordinovali 😕

pimpulka
7. jún 2021

ahojte, pisem moju dnesnu skusenost...mam 41r, menzes naposledy v marci, som presvedcena ze som mala cysty a tie mi vypli menzes,ale ja ked uz mam slaby naznak cysty,hned nasadzujem indol (v marci), ten uz som medzitym aj dobrala...2tyzdne dozadu som sla ku gynekologicke, hned ma naplasila ze co ked predcasna menopauza....na sono bolo vsetko ciste, ziadne cysty-bodajby aj boli kedze indol mi zaucinkoval...zobrala krv na hormonalny profil a dala vyvolavacku, s tym ze kontrola o 2tyzdne cize dnes...menzes do dnes neprisiel, vysledky krvi vraj ukazali niektore hormony naznacujuce menopauzu:(...podotykam ale ze moja lekarka je typ velmi negativny, hned je pre nu kazdy neplodny,v menopauze, hned chce operovat a hormony nasadzovat...na sono videla ze sliznica je OK a menzes pride, no pre istotu dala vyvolavacku aj dnes....predpisala utrogestan 1-0-2, na 3mesiace....ze uvidime ako telo zareaguje...moja otazka znie dievcata, ci uz idem dole kopcom:( alebo toto je len vykyv, telo sa mi nakopne, a v mojom veku to je uz bezne, netreba to hned striktne volat menopauza....zacala som rozmyslat ci mi nesibe z tejto corona doby, vyse roka som zavreta doma na home office, aj toto na mna zle vplyva a rozhodilo ma to....mozu byt o 3mes moje krvne vysledky-hormonalny profil- uplne ok?