Menštruačný kalíšok a menštruačné nohavičky

yuukki
1. máj 2021

Ahojte žienky,

Už dlho rozmýšľam nad týmito dvoma variantami, ale stale to odkladám, lebo nemám dostatočne veľa informácii a mám strach.
Vždy keď mi začne MS, tak prvé 3 dni ju mám extrémne silnú, mám strach, že by mi cez kalíšok alebo tie nohavičky pretieklo. Plus k tomu mávam aj tie tzv. "zrazeniny krvi" čo nie je najpríjemnejšie.
Ale každopádne určite chcem zmenu, aj z ekologického aj privátneho hladiska.

Viem, že už sú tu nejaké fóra, staršie aj novšie. Ak máte linky kludne hoďte do komentára, aj vaše skúsenosti a aj typ kalíška či nohavičiek čo používate.

Ďakujem 🙏

kkovacovak
1. máj 2021

@yuukki neviem či ti menštruačné nohavičky ,,pojmú,, aj veľké zrazeniny. Problém by bol asi skôr s komfortom. Ja používam kalíšok už viac ako 10 rokov a za mňa super. Tiež mám silnú menštruáciu aj so zrazeninami a niekedy proste musím kalíšok vymieňať častejšie. V prvých dňoch si dávam pre istotu aj vložku keby naaaahodou. Musíš to skrátka skúsiť či ti to bude vyhovovať. Hlavne to vyberanie a vkladanie. Ja nemám rada mokro a všeobecne vložky. Už ako malá som mala problém s plienkami takže v mojom prípade je kalíšok vykúpenie. Neviem si predstaviť že by som bola bez neho.

martyzpp
1. máj 2021

@yuukki ved si na tie prve dni daj aj kalisok aj tie nohavicky. Podla mna to za vyskusanie stoji. Ked porodim a vrati sa mi menstruacia, chystam sa na toto riesenie. Vlozky a tampony ma uz nebavia.

veronice
1. máj 2021

Pozri web maluna.cz a ich fb skupinu Kališnice. Najdes tam mnozstvo informacii o vybodach jednej aj druhej pomocky a aj dolezite informacie podla coho vybrat spravny kalisok pre teba osobne. Niekedy ich treba skusit viac ale ten pocit ked sadne ako "prdel na serbel" je perfektny. Ja pouzivam kalisok od druhej menstruacie po porode, uz tomu budu dva roky. Dobrych 7 rokov pred tym som po nich len pokukavala a az potom som sa odvazila na kupu a teraz si akurat plieskam po cele ze ten uzasny komfort som mohla mat uz peknych par rokov 😁mne sadol yuuki 2 soft ale na silnu mwnstruaciu odporucaju zeny zo spominanych stranok merulu. Popozeraj sa tam, lostuduj, zelam stastny vyber, je to ozaj neporovnatelne lepsi pocit ako s vlozkou alebo tamponom 👍

lucia851
1. máj 2021

@yuukki to ale nie je dobre keď tak silno krvacala a máš zrazeniny. Co ti na to hovorí gynekológ? Ja to mam tiež tak a mam myomy na maternici a idú mi dat von maternicu kvôli tomu. Aspoň už nebudem mať menzes

panelacikova
1. máj 2021

@kkovacovak
@veronice baby, ako prídem na to, aký si kúpiť, sú nejak odstupňované? nejaké veľkosti? alebo je to univerzálne a ide len o nejaký typ? ja tiež už dlho pokukávam, už som aj nejaké tie diskusie prečítala, len nie je to celkom lacná záležitosť, tak by som rada najneskôr na druhýkrát trafila. je možné sa podľa niečoho orientovať, ktorý by asi tak bol najvhodnejší? Ďakujem.
@lucia851 ja mám tiež takisto. a som maximálne zdravá. bola som už asi 3x na kompletnej prehliadke, vrátane podrobných odberov, sono, všetko. nikdy nič nenašli, všetko negatívne. a niekedy dávam také šľahy, že nechápem. normálne obrovské kusiská... niekedy vôbec. nie je to každý mesiac, zhruba každý tretí mám "normálne"... čiže 2/3 v roku mám také krvácanie divoké, ako píše aj
@yuukki a pritom mi nič nenašli. trvá mi to už cca 2 roky, počas ktorých som tiež znepokojená absolvovala už 3x lekára. a nič...

kkovacovak
1. máj 2021

@panelacikova ano väčšina značiek to má tak že majú dve veľkosti. Záleží od toho či si rodila a koľko máš rokov. Nad 30r sa už kupuje tuším väčší. Ale čo viem tak rôzne firmy majú aj rôzne veľkosti. Ja keď som kupovala prvý tak bolo ešte málo značiek a vybrala som mooncup. Teraz je toho strašne veľa. Ale viem že aj v dm predávajú nejaké lacnejšie varianty tak skus pozrieť. Ja som si vybrala mooncup lebo písali že je pevnejší a tým sa lepšie zavádza plus má naspodku drážky vďaka ktorým sa lepšie vyberá. Možno by som šla do toho drogeekoveho len aby si poznala ten pocita či ti to vôbec vyhovuje

panelacikova
1. máj 2021

@kkovacovak čiže skúsiť najprv z DM drogérie, či si to vôbec zamilujem a potom teda niečo šikovnejšie? správne som ťa pochopila?

proximaa
1. máj 2021

@yuukki ja by som sa na kalisok neodhodlala. Mam nohavicky a max mi vyhovuju. Skus si kupit jedny a uvidis ci ti to bude vyhovovat. Len si kup take, co nemaju nieco ako igelit v sebe, proste aby pokozka mohla volne dychat.

kkovacovak
1. máj 2021

@panelacikova ano skúsila by som to asi tak aby si aspoň vedela ako to funguje. Je to určite lacnejsia varianta ako kupovať drahé menštruačné nohavičky. Treba tomu dať ale čas. Je možné že bude trošku trvať kým nájdeš ten správny grif. Ale podľa mňa nájdeš na nete veľa tipov ako na to. Treba skúšať

syslik81
1. máj 2021

ja mam kalisok a maximalna spokojna .. prve dva mesiace to bolo o uceni sa no teraz uz easy ... nemenila by som .. nohavicky som neskusala ale ani nad nimi nepremyslala .. musi byt iny puch najme v lete a to nehovorim o zrazeninach etc .. a to vyzliekanie sa z nich tiez ziadna slava ..

panelacikova
1. máj 2021

@kkovacovak ja si skôr viem predstaviť teda ten kalíštek ako gaťky. nemôžem sa zbaviť pocitu, že budem mať stále krv nacapenú na onej, keď budem používať gaťky, to môžem potom rovno tie vložky... tak OK, skúsim sa pozrieť v DM, keď pôjdem okolo. ono pri nich je presný návod na aplikáciu?

kkovacovak
1. máj 2021

@panelacikova ja si to tiež neviem dobre predstaviť hlavne skrz tie zrazeniny. Určite tam bude návod ale pozisťuj si aj z internetu alebo pozri videá na youtube. Potom je to už len na tréningu. Každému vyhovuje iná poloha pri vkladaní takže musíš zistiť čo vyhovuje tebe. Časom si budeš vedieť odsledovať kedy ho treba vyprázdniť. Ja by som ho na tvojou mieste najskôr skúšala mimo menštruácie. Vtedy máš istotu ze ti nič nepretečie a aspoň si na to zvykneš a keď príde do tuhého tak už budeš lepšie vedieť ako na to.

ingrid2304
1. máj 2021

@yuukki ja som kúpila nohavičky a sú super. Majú savosť 3 tampónov/8 hodín. Pri silnej menštruácii sa môžu vymeniť podľa potreby, napr. po 3 - 4 hodinách. Krvné zrazeniny nevsajú, ale to ani vložky, ja si ich jednoducho zotriem papierom. 🙂

yuukki
autor
2. máj 2021

Ďakujem žienky, asi kúpim oboje po 1 kuse a vyskúšam čo mi sadne, veď aj predsa každá žena je iná, unikátna.
Ale asi najprv vyskúšam ten kalíšok, aj keď mám strach 🙈🙈

@lucia851 no ja som aktuálne v Rakúsku a tu som bola na testy lebo som mala ureaplasmu a všetky testy som mala negatívne. Vyskúšam ešte keď prídem na SK u mojej. Lebo ja tie krvné zrazeniny mám každú MS. Viem, že keď sú malé, tak to je v poriadku, ale keď sú veľké tak tam už môže niečo byť.
Ale musím povedať, že od vtedy ako sa mi začali robiť zrazeniny, mávam aj väčšie bolesti v podbrušku a krížov, až také, že sa z roboty musím PN vypísať relatívne, lebo ani tabletky proti bolesti už nepomáhajú

markusik2006
6. máj 2021

Vyskúšala som menštruačné nohavičky model BATHORY od fy. PERTIES, super na noc
Nosím ich iba pri najsilnejšej menštruácii, absorcia je výborná

somtoja22
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beahavala
17. nov 2021
Používateľ beahavala je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od beahavala.

je to lepsie ako tampony a vlozky, pre mna je to pohodlnejsie

somtoja22
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
admontis
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ankare
13. jún 2022

@markusik2006 mne tieto v noci pretecu,keď mám najsilnejšiu menštruáciu 🥺