Ahojte, neide mi do hlavy jedna vec.
Generacia pred nami mala prvy menzes od 15-20 rokov. Prechod zacal okolo 50. Cize nejakych 30 rokov zena krvaca dajme tomu.
Dnesna generacia ako aj ja (mam 23) mam menzes od 10tich rokov. Je teda mozne, ze ked som dostala tak skoro tak aj skoro mi skoncia? Napr. v 40?
Ja viem, ze stat sa moze hocico a je to individualne, no zaraza ma ta dlzka cyklu. Teda ci rokmi sa cyklus predlzuje.
MS som dostala ako 13 r a v perimenopauze som od minulého roka mam 43 r. Akurát pred par dňami sa tu jedna pýtala aj tam som písala že teraz je iný životný štýl ako kedysi
Menzes z m dostala v 15 rokoch v 23 mi začal haprovat a od 25 nemám vôbec ....proste predčasná menopauza
@lenkahvh možno ju to zaujíma. Keď ja niekde spomeniem, perimenopauza, menopauza, vek 44 rokov, 90% reakcíí je : Čo, ty!? Prosím ťa ešte máš čas. Hm, bodaj by mali pravdu 👆 Mesiačiky moje neopúšťajte ma, lebo tieto debilné stavy čo mám, a ak by mali trvať ešte 10 rokov plnej menopauzy tak Ďakujem, Neprosím 😵 Menzes mám od 13. rokov.
Poznám kočku, má menopauzu od veku 29 rokov, babu s Parkinsonovou chorobou 38 rokov 😢. Taký je život, a v dnešnom chorom svete (rozumej potraviny, chemikálie, odpad....) sa ani nečudujem 🚩 aké mystery ochorenia majú už malé deti 🤔
Ináč zaujímavý pohľad: v našej kultúre, končinách sa neodporúčajú v tejto dobe napr. početné tehotenstvá, napr. 10, 12 detí, ževraj to ženu riadne fyzicky zdevastuje. V afrických kmeňoch opak. Stále tehotenstvo, čím menej menzesu tým lepšie. Tak si vyber 🤷♀️
@sweet20 ja som dostala vo veku 10 rokov. Mam 53 a cyklus stale pravidelny.
o chvili mam 50..ms od 12 a stale pravidelnu ...kamaratka 52, rovnako...moja mama(1949) mala prechod kratko po 40ke.. je to individualne
@jamimo Presne ako píšeš súhlasím to všetko súvisí so zdravím a tak aj z plodnosťou človeka žien aj mužov.
@sweet20 Ja som prvú dostala pred 11rokom života mala som nepravidelnú od začiatku na 58-62dc po čase na 45-48 pri liečbe Duphastonom 35-38 po tehotenstvách 32-35dc vlani sa mi stalo že už 23-24dc som mala zo 3x potom sa upravila sama na 29-32dc a posledný pol rok chodí 29-28dc a to pri rpeventívke sa ma gyn. spítal či ešte mám menzes,keďže mám málo vajíčok už som mala aj návaly a mávam stavy keď sa spotím z ničoho a je mi teplo inokedy zima,proste už som vprechode. Mám 36rokov.Mojej mame prechod prišiel v 40tich a od 48nemám menzes. Tiež začínala v 11tich.
Moja mama dostala prvy nenzes v 16, ja śa aj moja dcera menstruujeme od 14...teraz mam 42. Moja mama uz bola v tomto veku v prechode, ja mam este pravidelny cyklus, len kratsi uz( 25/26 dni)...kazda zena to ma inak
Kazda sa narodi s urcitym poctom vajicok vo vajecniku. Ked sa vycerpaju, nastupuje menopauza. Ale je tu este mnoho interakcii, ktore vsetko ovplyvnuju. Dnesne zeny pri pouzivani antiky neovuluju, takze vo vajecnikoch ostava zasoba vajicok, na druhej strane ovulacia nie je len zalezitostou vajecnikov, pretoze na ich produkciu vplyva cela endokrinna sustava, pocnuc stitnou zlazou, hypofyzou, nadoblickami... Je to sustava so zlozitym systemom fungovania a cokolvek ju moze ovplyvnit. Isty vplyv ma aj genetika, isty vplyv ma aj sposob zivota, rozne ochorenia.
@sweet20 je to vysoko individuálne, no dnes je množstvo žien, ktoré sa dostávajú do prechodu veľmi skoro, často ako 35-40 ročné. Môj lekár mi nedávno hovoril, že má pacientky pred 30kou a sú v prechode a to ešte ani nestihli otehotnieť. A to je už veľký problém. Či to tak bolo aj minulosti, netuším.
@sweet20 Máš 23 a generácia pred tebou mala prvý menzes od 15 do 20?! To asi ťažko. Ja mám 48 rokov, čiže som tá generácia pred tebou, prvý menzes som dostala v 13 a bola som jedna z posledných v triede. Menzes stále mám, relatívne pravidelný, za posledný cca rok sa mi akurát tak skrátil o 1-2 dni cyklus a samotný menzes trvá max. 3 dni.
@h2 Ano, ale ozaj niekedy menstruovali prvykrat medzi 15-20, ale nebola to uz nasa generacia 🙂 https://is.muni.cz/th/tvpab/Sekajova_DP.pdf
@h2 asi si ma nepochopila.. myslela som generacia predomnou co su moji rodicia, co maju 65 rokov.. asi som to zle napisala.. myslela som ludi po 60tke, to som tym myslela.. pre mna je toto generacia predomnou kedze mam 40 rocnych surodencov.. a 15-20 som myslela tak, ze v tomto veku im to zacalo.. a okolo 50 skoncilo.. nie, ze mali cyklus len 5 rokov
@sweet20 Pochopila som ťa. Podľa mňa nie je normálne, že tvoja mama mala prvú menštruáciu v 19 rokoch. To je extrémne neskoro. Moja mama má 75 rokov a menštruáciu mala od 12, skončila jej tuším krátko po 50-tke. Keď sa pozrieme aj ďalej do minulosti, kedy sa ženy vydávali už aj v 15 rokoch a mali už vtedy aj deti, tak je jasné, že ten argument, že čím ďalej, tým je prvá menštruácia skôr, neobstojí.
Mne nejde /ide- nejde 🙂/ do hlavy, prečo sa 23 ročná žena zaoberá prechodom 🙂 Nič v zlom 🙂 Len nerozumiem, v tvojom veku ľudia zvyknú riešiť úplne iné veci.