Menštruácia - odpadnutie

3. okt 2022

Dobry vecer , je prosim Vas ( normalne ) ked takmer 16 rocne dievca odpadne pri menstruacii ? Stalo sa jej to pred par dnami asi prvykrat myslim ze asi aj inokedy ale neviem to na isto…ked bola mensia odpadavala v skole par krat ale nezistili jej nic , no trosku mam obavy ci to nie je tentokrat nieco vazne…

eliska105
3. okt 2022

Tiez som skoro odpadla asi v 14tich v skole..len som si rychlo lahla ale uz som pocula skreslene, videla som hviezdicky, nenormalne tocaky a bola som cela bleda a spotena..
myslim si ze je to ok ale nie je to odveci spomenut lekarke popr gynekologovi 😌

janababana
3. okt 2022

Dobry den, aj ja som to v puberte mala, ked som v noci sla na wc. Ako prislo tak odislo. Vzdy som mala za to, ze malo pijem.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bessie12
3. okt 2022

tiez som skoro odpadla ked som mala asi 17 rokov. Do toho horucavy. Ludia na mna pozerali a asi si aj mysleli, ze som opita a pritom mne bolo neskutocne zle len z menzesu.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucia7933
3. okt 2022

mne sa to nikdy nestalo, nastastie

daniela2202
3. okt 2022

Môže byť., dospieva, telo rastie, pri menzese odchádza železo, posilniť železo a vitamíny

lucia7933
3. okt 2022

ale mala som spoluziacku na ZS ktora vracala ked mala MS

luccija
3. okt 2022

Nizky tlak, malo tekutin, nizky cukor?aj mava velke bolesti?

kvet123ka
3. okt 2022

@janababana presne treba pit. Mne sa to stavalo ze mi bolo na odpadnutie aj teraz v dospelosti aj som vracala. Aj do prace mi dosla az sanitka a dala mi infuzky. To tak 1.den je najhorši. Odkedy si davam pravidelne magnézium nestava sa mi to. Berem ho cely mesiac. Obzvlast ked mam svoje dni.

anna771100
3. okt 2022

Neviem, či normálne, ale ja som mala neskutočné točáky, keď som mala 14 rokov. Silné krvácanie, bolesti, slabosť a točáky, že som aj padla. Nebola som ale v bezvedomí. No a nízky tlak 80/45

babydesire
3. okt 2022

Ak na vysetreniach ma nic neprisli - tak je vsetko v poriadku.
Od puberty som mala to iste, odpadla som viackrat v zivote, trvalo to cca do 25tky,,v priemere kazde 2roky. Obliala som si ruku roztavenym voskom z voskoviek - prve mdloby, dolamala som plastove vedro na ktore som spadla,nasi ho maju tusim dodnes, aj stou hnedou paskou. Ked som si obarila nohu vrelou vodou, asi dvakrat som odpadla. Tiez ked som bola prvy krat pobozkana a od sameho stastia som zabudla jest, vo vydychanej miestnosti, som vstala vnoci z postele a chcela ist na wc a zobudila som sa na zemi. Ked som cakala v rade na studijnom odd.a zrazu to prislo...ked som bola kupit kvety,,,predavacka zavolala sanitku aj ked som ju (po prebrati) ziadala aby to nerobila,ze budem v poriadku, urobili vysetrenia a skonstatovali ze je vsetko ok, dokonca aj tlak a ja ze ano, ja viem, to je tak vzdy...pri odbere krvi som sa v cakarni zviezla zo stolicky, otvorim oci a dr so sestrickou nadomnou,uz som vedela kolka bije...a ano raz pri menzese.na zakladke, bola som 9tacka, ms asi rok som mala ale ja som tie cca prve dva roky mala bolestivy ms (vzdy presne prve 3hodiny od krvacania odporna bolest, kazdy mesiac) raz rano vstavam do skoly s ms, bolelo to jak slak (kedze som uz rodila, bolo to ako prve kontrakcie ale vkuse 3hodiny, nie tie silne ale take prve, kedy viete ze uz sa to zacalo)..moja mama, ze nech sa idem osprchovat,ze mi to snad pomoze, no a potom viem ze lezim na zemi v kupelni, ciastocne v sprche a moja mama nadomnou krici namna, ze som odpadla..vzala ma k dr to rano a nic, vsetko v poriadku, aj tlak. Inak, co je zvlastny jav vzdy ked sa preberiem a uz sa mi vrati zrak a prestane sustat v usiach a mozem zasa sa hybat, citim sa ako po neskutocne vybornom a kvalitnom spanku, vzdy ma prekvapi ako sa dobre citim, ten pocit sa ani neda opisat..akoby restart celeho organizmu.

babydesire
3. okt 2022

Inak ked som bola tehu, bola som sama zvedava ako to moje telo zvladne...nemala som s tlakom ziadny problem, ani som nemala zavrate, nic
Dceru naucte jlavne zasady:
- az bude citit ze to nanu ide (priznaky su vzdy rovnake a neda sa vyhnut kolapsu tym, ze si bude nahovarat ze to prejde, nepomoze ani ked si sadne) musi si lahnut, hned hocikam, nohy zdvihnut nad uroven hlavy (aby sa okyslicena krv dostala do hlavy) vstat az ked uz prejdu priznaky (zasa normalne bude vidiet a prestane šum v usiach)
- hlavne sa nehanbit az to nanu prijde a bude na verejnom priestranstve
- aby si davala pozor ze ked uz pojdu nanu mdloby a nechce/nemoze/hanbi sa aby nespadla na nieco z niecoho nebezpecneho (schody, cesta, na horach atd) nech sa rychlo presunie dalej o nebezpecia,,radsej cuvnut do miestnosti a odpadnut tam ako na schodoch, alebo si na tie schody lahnut,nez odpadnut a skotulat sa znich a pod.

lilope
3. okt 2022

Železa má dostatok? Pri nízkom hemoglobíne môžu nastávať mdloby, závrat, malátnosť, až odpadnutie. Rovnako treba, aby mala aj dostatok magnézia. Na ZŠ mi bolo pri menštruácii tak nevoľno, že učiteľky museli privolať detskú obvodnú lekárku do školy a tá mi pichla do zadku magnézium, pretože som okrem zvracania mala aj triašku a zimnicu a bolo mi na odpadnutie. Možno by pomohol prísun magnézia a/alebo železa, ak ho má málo alebo sa poradiť s detskou lekárkou ako tomu predísť.

babydesire
3. okt 2022

@lilope mne nezistili nikdy nic

lilope
3. okt 2022

@babydesire ja mávam mdloby aj teraz mimo menštruácie keď sa náhle postavím a môže za to nízka hladina hemoglobínu v tele. Aj keď teraz užívam železo, nie je to oveľa lepšie, ale aspoň už nie sú tie hodnoty také nízke. Nehovorím, že to musí byť spôsobené tým, len píšem svoju skúsenosť, keďže som odjakživa mala veľmi silnú menštruáciu a to mi spôsobovalo tieto problémy.

babydesire
3. okt 2022

@lilope ja chapem, ja som odpadavala aj mimo ms,,ako pisem vyssie - telu ubudla energia, spustil sa restart a bolo dobre..dovody nahlej straty energie - menzes, uraz, tazky horuci vzduch, odber krvi...

buberova
4. okt 2022

Tiež mi raz kamoška takto odpadla...

nina004
4. okt 2022

Ja som odpadávala vždy prvý deň cyklu, mamka už vedela ,že je zle ,keď idem v noci na wc. Upravilo sa mi to až teraz po prvom pôrode.

krisbar
4. okt 2022

Ja som skoro kazdu menstruaciu mala, ze som odpadavala. Casom do toho pribudlo aj vyprazdnovanie a vracanie. Po porode utlo a nic. Vraj to suvisi s nejakym hormonom.

lilope
4. okt 2022

@babydesire moja menštruácia bola v tom čase podobná ako darovanie krvi 😀 a keď si to porovnám s darovaním, tak určite aj horšia, keďže okrem toho, že bola extrémne silná, bola aj extrémne dlhá a vždy som sa po nej cítila ako biela mátoha bez krvného obehu. Po darovaní krvi mi nikdy až takto zle nebolo. Za mňa, pomohlo mi pol ročné užívanie HAK, ktoré mi cyklus skrátilo a znížilo intenzitu krvácia, odvtedy som v normále a žiadne takéto stavy ako zamlada🤞