Menštruácia a opuchy nôh

kvaksina
29. jún 2023

Ahojte, skúsim tu možno budete vedieť poradiť. Po druhom pôrode sa mi dosť zhoršili menštruačné symptómy neustále sa mi menili nikdy som nevedela čo čakať, ale posledné mesiace som začala mať počas menštruácie bolesti do nôh, opuch, pocit ťažkých nôh že sa zo dva dni len vlečiem. Tento raz zase bolesti už 3dni ale zo zadnej časti kolien mám pocit akoby boli opuchnuté alebo presilene dokonca predvčerom som mala až ponožky zarezané v členkoch ako mi opuchli.... mávate niektorá takýto symptóm? Čo vám na to pomáha? Rozmýšľam aj nad antikoncepciou aby sa mi to upravilo pomohlo vám keď ste si ju nasadili zmiernili sa symptómy? Ďakujem 🙂

majamat
29. jún 2023

mozes mat aj cievny problem a spolu s hormony, vekom, porodmi a vsetkym co si v zivote presla sa tento stav zhorsuje.
tiez to trichu zavisi aj od hmotnosti, stravovania a prijmu tekutin.

velmi casto sa stazuju na opuchy hlavne ludia s nadvahou ( neviem ako si na tom ty ), tiez pri zvysenom soleni, ale aj pri jedeni urcitych jedal, velkeho mnozstva jedla, sa v tele viac zadrziavaju tekutiny.
konretnejsie, ak mas preplnene traviace organy - hlavne creva, vtedy sa moze viac tekutina zadruíavat. udajne aj od velkeho mnozstva sladkosti, tiez ti mozu chybat mineraly, ako som pisala vela soli.
a teda tiz treba pit dostatok tekutin 30-40ml na 1Kg hmotnosti v zavislosti od pocasia a fyzickej namahy ( mozes odpocitat z toho tak 0,5l na tekutinu v strave ).

udajne draslik dobre reguluje zadrziavanie tekutin a to tym sposobom, ze odbutrava sodik. nadbytok draslika je nebezpecny, preto ho treba doplnat v strave, nie tbl, pokial teda nie su naordinovane lekarom.

a teda su aj potraviny/tekutiny ( tie sa asi tiez rataju dskor d stravy ako tekutin ), co podporuju mocenie - kava, pivo, urologicky caj.

z liekov Forfemina -tusim su viacere - treba sa popytat v lekarni.

no ale zazraky asi neurobis, lebo tie male svine - hormony 😀 maju obrovsku moc. ale ze fakt. ked sa to tak vezme, co mozu s nasim telom narobit, to je celkom sila.

este mi napadlo, neviem ci mas cyklus ok, ale ak sa ti zmenil aj cyklus, moze tam byt nejaka hormonalna ńerovnovaha, dokonca snad aj ked sa ti vyrazne nezmenil, lahke zemny cyklu su uplne bezne, pokial nie su vyrazne, zvycajne ich netreba riesit, je to individualne, podla toho,a ky je problem.

majamat
29. jún 2023
luccija
29. jún 2023

@kvaksina ja to mávam nohy, ale aj prsty na rukách, ráno tvár ani nemusím pozrieť do kalendára a viem, že dostanem menzes detto nohavice sú mi uzke v páse.Cela "spuchnem" Ja to beriem už ako bežnú vec pár dní po menzese sa všetko upraví.
Ak sedíš v práci pomáha podložiť nohy, jeden čas som nosila kompresné pančuchy tie pomáhali najviac .Bola som u cievneho chirurga nemám kŕčové žily, ale žilovu nedostatocnost
Môžeš skúsiť čaje na odvodnenie, menej soliť, magnézium na boľavé nohy, ale ja si myslím, že to sú hormóny, teplo, sedáva praca

majamat
29. jún 2023

no ono to robia aj hormony, ale pricin zrejme bude viacero a po druhom porode sa ti nakombinovali.

ja mam od 12r krcove zily, cize moj cievny system je dost nanic.
neskor sa pridal Raynaudov fenomen - od chladu mi niekedy beleju prsty, hlavne pocas PMS a teda v zime viac.
okrem toho som mavala pobdobia, ze hlavne pocas PMS som mavala opuchy, budila som sa rano s opuchnutymi ocami, rano su mi vzdy tesne topanky tesnejsie, poobede uz ok.
pocas tehu v druhom a hlavne v tretom trimestri som mala riadne opuchy, samozrejme ze to uzavreli ako preeklampsiu, no to bol skor problem s mojimi cievami. este viac ako rok po porode som mavala riadne opuchnute nohy. vtedy som bola 1x na cievnom.
potom sa mi to zlepsilo. ked som nastupila do prace, tak mi opuchali riadne tiez. presli roky a mam rozne obdobia, ale tak vlemi ich opuchnute uz nemavam. no mierne ano. teraz za posledne roky sa mi podarilo schudnut a pocas chudnutia som sa casto vazila., pred ms mi vaha stupala hore aj o 1-2kg. poklesnastal ciastocny az 8den cyku a az 9 den cyklu som mala uplny pokles. za tie 2dni mi isla vaha dole o 1,5kg. a to som sa vtedy moc nezavodnovala, lebo som sa stravovala uplne dietne.
tiez som si vtedy uvedomila, ze ja sa nemozem vazit hned rano. vdaka krcovym zilam a stagnujucemu krvnemu obehu pocas spanku, sa mi vnosi zadrziavaju tekutiny. ked som chodila rano s dcerou do skoly, potom do obchodu,a lebo som sla do roboty, kym som z domu vyrazila, musela som 2-3x na wc a potom kym som prisla domov, alebo do prace, uz som musela utekat zas, co som nemohla vydrzat. dovod bol ten, ze rano ked sa mi krvny obeh nastartoval, zacala soms a odvodnovat. rano som mala vzdy vyssiu hmotnost, ako 2-3hod po zobudeni.

majamat
29. jún 2023

a ozaj, este aj teplo to robi. cez leto nemozem prstene, nenormalne opuchnute prsty.

tanyan
29. jún 2023

Pri zvýšenej strate krvi aj mňa boleli kolená a kríže, ani chodiť sa mi nedalo. Podarilo sa mi zredukovať stratu krvi počas menzesu na minimum a odvtedy nemám ani ostatné sprievodné symptómy.

kvaksina
autor
29. jún 2023

@majamat ďakujem moc si mi pomohla myslím že si tam toho vystihla vcelku veľa...pravda je že teraz mi aj váha stúpla vyššie takže určite to ovplyvnilo a článok som hneď prečítala... skúsim zvýšiť aj príjem draslíku keďže vyzerá že by to mohla byť príčina na začiatku cyklu mám dokonca jeden deň kedy sa neskutočne potím stačí malá záťaž a tento mesiac mi týždeň meškal čo už sa mi nestalo naozaj veľmi dlho...nohy má bolievaju už častejšie pri Ms ale tento raz to bolo dosť silné tak som sa toho vcelku zľakla... kŕčové žily netuším či mám ale je to v rodine takže sa kľudne môže stať 😕...

kvaksina
autor
29. jún 2023

@luccija ďakujem skúsim ten čaj na odvodnenie zatiaľ a magnézium 🙂

kvaksina
autor
29. jún 2023

@tanyan prosím ťa a to sa ti ako podarilo?

tanyan
29. jún 2023

@kvaksina Záleží od príčiny a je to individuálne...
U mňa sa to podarilo tak, že som si dávala extrémne dávky vitamínu C. Začala som 2 dni pred očakávaným začiatkom a pokračovala aj počas. Po niekoľkých cykloch som znížila denné dávky a teraz si už dávam len pri začiatku štandardné dávky. Telo musí byť inak ok (hlavne obličky), lebo ja som si na začiatku dávala aj 4 tabletky s obsahom 1000 (tisíc) mg v priebehu dňa.
Spotreba hygienického materiálu mi klesla asi na štvrtinu (možno aj menej) a konečne môžem pokojne prespať celú noc a nemusím sa v priebehu dňa báť vzdialiť od wc. Až teraz si uvedomujem, koľko dní života som stratila, keď som bola odkrvená.

majamat
29. jún 2023

@kvaksina tusim ti niekto radil magnezium, to mozes kludne skusit, aj tu na MK je badatelne, ze pribuda aj ludi s tetaniou a akosi vela z nas trp nedostatkom roznych mineralov. Mg je fajn, ja byvam tiez neikedy taka roztrasena a magnezium mi pomaha. pouzivam Mg lacticum 2tbl naraz. mozno je to podvedomie, neviem. no neuskodi mi to a citim sa po nom lepsie.

3petka
29. jún 2023

@kvaksina ak ti opuchaju nohy určite nerozmýšľajú nad antikou. Môže to byt problém akýkoľvek problém napr. Tlak, problém hematilologie a podobne. Určite skoč k Dr nech ti porobi potrebné vyšetrenia.