Menopauza a psychika

karrynka
24. máj 2024

Pozdravujem všetky ženy okolo 50tky. Dámy, potýkate sa niektorá so psychickými problémami v období menopauzy? Som už tretí rok bez menzesu, ale z mesiaca na mesiac mi je horšie. Neustále mávam návaly horúčav, nespím, nič ma neteší, som apatická, stále unavená, vyhorená, nič ma nebaví. Nevládzem už sama so sebou. Chodím do práce a tam je to úplné utrpenie vydržať, aj keď mám výbornú prácu aj šéfa. Ráno ledva vstávam. Máte pre mňa nejakú radu? Mala by som navštíviť psychiatra alebo mi viete niečo oscvedčené poradiť? Skúšala som doplnky na prírodnej báze, ale míňali sa účinku.

la_dolce_vita
24. máj 2024

Ahoj, neskusala si magnezium? Mne pomaha. Mam podobne stavy, hoci nevnimam to az tak negativne, cely zivot som naladova. Este by bolo mozno vhodne navstivit gyneloga, on by ti mohol pomoct, su pripravky na tieto tazkosti. Psychiater mi pride ako posledna moznost. Za mna este rada robit, co ta bavi, vela pohybu a aktivit.

la_dolce_vita
24. máj 2024

Oprava: gynekologa 🙂

katica06
24. máj 2024

@karrynka síce nie v 50 ale v 40 ale mala som to isté. Dva roky som skúšala všetko možné na prírodnej báze, a nechala zbytočne stovky eur v lekárni. Mne pomohli až lieky (hormonálne)na predpis od gynekológa. Užívam ich rok, viem že je to hnus, a bola by som radšej keby som ich brať nemusela ale bez nich by bol pre mňa každý deň trápením. Mojimi zmenami nálad som netrpela iba ja ale aj muž a deti.

0silvia0
24. máj 2024

@karrynka tento rozhovor plánujem vypočuť, skús, možno ti to niečo dá:

https://www.youtube.com/watch?v=iuQv8yx_nzs

Ja síce 50 už mám, ale menzes ešte mám, ako tak nepravidelne, ale mám. Psychické problémy nemám vôbec žiadne, mne je psychicky fajn, ale pociťujem oveľa väčšiu únavu ako kedysi. Na tú únavu mám jednu radu, prekonať sa a fungovať aj keď sa mi nechce. Vždy keď prekonám únavu, mám zo seba dobrý pocit. Jasné, že by sa mi pohodlnejšie ležalo doma, ale normálne sa vykopnem von z domu. V utorok som bola v kine, v stredu som sa bola postarať o rodičovský dom (rodičia sú teraz na chalupe), proste nefungovať len dom a práca, ale hľadať si popri tom aj nejaké činnosti. A chodím do práce pešo každý deň 4 km, niekedy sa vlečiem ako slimák, čo sa mi nechce, ale samu seba imaginárne kopem do zadku.

la_dolce_vita
24. máj 2024

@0silvia0 musim suhlasit s tou unavou.. bola som vzdy ako torpédo a teraz sa nespoznavam :(.. dufam, ze to prejde. Rada sportujem, ale musim sa dokopat, som tiez unavena a to aj z beznych cinnosti..

komplikovana
24. máj 2024

https://www.modrykonik.sk/group/10637/ Je tu skupina na koniku, pridaj sa.

sante81
24. máj 2024

@karrynka mám to isté už 2 roky, niekedy viac , niekedy menej, únava obrovská a to som bola kedysi plná energie, magnézium beriem už ako lentilky, čaje homeopatika, alchimilka mi nepomáhajú, brala som 8 mesiacov antikoncepciu, pribrala som 7kg kg a nepomohlo vôbec
Vôbec neviem čo ďalej

simsalabim
24. máj 2024

@0silvia0 ta unava je naozaj brutal. Ja okrem toho asi nepocitujem nejake ine priznaky, aj menzes mam este pravidelne, hoci s dlhsim ci kratsim spinenim pred nim ( a to uz mam 54). Ale ja mam pocit, ze som utahana ako kon este len ked vstanem. Pradoxne, hoci od unavy padam na hubu, casto neviem zaspat, tak si davam melatonin. Okrem toho magnezium a vitamin E, vraj pomahaju v tomto obdobi.

0silvia0
24. máj 2024

@simsalabim aj ja mam v práci v zásuvke vitamíny, beriem pupalkový olej, gynex, na hormóny to asi pôsobí, ale na únavu nič. Ja ani so spánkom nemám nejaké problémy, síce nespím tak tvrdo ako kedysi, raz-dva krát sa v noci preberiem, ale o chvíľku vždy zaspím. Tak som na tom ešte dobre. A keď prídem z práce, musím si aspoň na pol hodinku ľahnúť na gauč, inak nefungujem ďalej. To špinenie som mala kedysi aj ja pred menzesom, ale neviem či gynex či ten pupalkový olej to vyriešili, odkedy to beriem, nešpiním.

kofa77
24. máj 2024

psychika je ok, ale unava ano ☹
spim tiez dobre, beriem nejake bylinky, ale unava ma stve, som jak vypnuta. ale pomaha cvicenie, paradoxne. len sa nakopnut.

simsalabim
24. máj 2024

@0silvia0 pupalkovy olej som urcite obdobie skusala, ale nemala som pocit, ze to ma na mna nejaky vplyv... asi to bude dost individualne, rozne priznaky u kazdej, rozne doplnky niektorej zaberu, inej nie... Co citam, niektore zeny to maju naozaj brutal, vtedy je asi lepsie uzivat hormony.

kofa77
24. máj 2024

niektore beru aj AD, tak zle to zvladaju

karrynka
autor
24. máj 2024

@kofa77 Veď práve nad tým rozmýšlam, či nezájsť k psychiatrovi. Fakt to nezvládam. Tiež podporu a vzťah nemám veľmi dobrý.
Určite aj to zohráva úlohu.

simsalabim
24. máj 2024

@karrynka ja som nedavno citala clanok v britskych novinach, ze vela zien v menopauze zbytocne uziva antidepresiva. ze by uplne stacila hormonalna substitucna terapia. Na tvojom mieste asi zacnem u gynekologa, kedze spominas aj tie navaly horucavy a tak.

luxus10
24. máj 2024

FYTOFEM-vyborny pripravok pred aj pocas meno...

luxus10
24. máj 2024

@karrynka neblazni ze k psych.....

luxus10
24. máj 2024

pomaha aj ist spat do 21.hod, a na lepsi spanok v noci pohar tepleho mlieka s lyzickou frapka ci cukru vecer...fytofem pred spanim, alebo D3k2 biomin pted spanim,,,

luxus10
24. máj 2024

a urcite ti aj gynekolog odporuci nieco bud hormony alebo neviemco....mne na predmeno odporucil ten fytofem prave gynekolog...

karrynka
autor
26. máj 2024

@luxus10 Beriem, dlhodobo a nič :(

luxus10
26. máj 2024

@karrynka co beries dlhodobo?

karrynka
autor
27. máj 2024

@luxus10 Trittico na úpravu spánku, Helex 0,25 a Zolpiden na zaspávanie.Všetko večer, pred spaním.

luxus10
27. máj 2024

@karrynka o liekoch na spanie je vseobecne zname, ze nijaky kvalitny spanok so vsetkymi potrebnymi fazami neprinesu...to je len ako paralyza-v 1 hladine,,,akurat sa rozhadzes este viac,,...zrejme je potrebne pohladat ine metody...
a precitala si si v letakoch pribalovych vedlajsie ucinky tychto liekov?

karrynka
autor
13. jún 2024

@luxus10 Ahoj luxus10, jasne že viem o vedľajších účinkoch, aj štúdie som čítala, čo všetko neskôr môžu spôsobiť a vyvolať :( Len si neviem rady. Čo robiť, keď neviem spať? Som z toho zúfalá.