Menopauza

18. aug 2021

Ženy ako Vám nastúpila menopauza?mám 44 r doteraz pravidelný cyklus posledný rok sem tam o 5 dní skôr, potom zase na čas...teraz som nedostala už 13 deň.Na prevencii som bola minulý mesiac nemám polypy, myom nič...ako postupovať ísť na vyvolávacku, spraviť hormonalny profil?Či nechať tak?Strašne som podrazdena, uzkosti neviem mám pocit, že je to tu:(

janinah
18. aug 2021

Vylúčiť tehotenstvo a počkať.

autor
18. aug 2021

@janinah nie, tehotná nie som.V akom veku cca ste prišli ostatné do menopauzy viem, že to je individuálne boli nejaké predzvesti, alebo to len jedného dňa nepríde?Mama dostala v 49 r hormóny nalepovacie,ale menzes ešte mala lekárka jej ich ponúkla, že lepšie zvládne menopauzu.

21oktober
18. aug 2021

ja mám 46 , menzes mám pravidelný bez skrátenia, ale zmenil sa mi charakter menštruácie a myslím že vchádzam do perimenopauzy, ktorá môže trvať od 5 - 10 rokov.
Možno si tiež v perimenopauze .Naozaj dôkladne vylúč možné tehotenstvo , lebo ja som bola v rovnakej situácii vo svojich 43 rokoch ako ty a nakoniec som bola tehotná , hoci mi testy na 3 a 7 deň po termíne menzesu ukazovali že sú negatívne, po 12 dňoch mi tam zasvietili koľajnice.

autor
18. aug 2021

@21oktober mám len také spinenie ako, keď mám ovuláciu nemusím nosiť vložku len, keď idem na Wc to vidím.Preto som si myslela, že každým dňom dostanem a dnes si pozrela appku v mobile a je to už veľa dni.Nie, tehotná nie som určite.Ako myslíš charakter menštruácie máš ju silnejšiu či slabšiu?ale cítim sa zvláštne už zopár mesiacov nervózna, v zime som sa potila, že tričko som si musela prezliecť.Viem perimenopauzy môže byť už aj od 40 tky.Uvazujem kúpiť si test na menopauzu, ale kto vie či to dobre ukáže a budem v panike ešte viac🙂

21oktober
18. aug 2021

no predtým som mala menštruáciu 5-6 dní , prvý a druhý den slabšie , tretí štvrtý den silnejšie a potom som 1-2 dni špinila . Teraz to mám tak že prvý deň slabo druhý deň doslovne si dávam pozor kam idem , lebo za 2-3 hodiny sa dokáže maternica vyčistiť tak že enormne silno krvácam , najhrubší tampon a hrubá vložka, takto krvácam tak dve hodky , akokeby som sa vyčistila a na tretí deň už len trošilinka a štvrtý je koniec. Nie je to nič príjemné lebo ten druhý deň je pre mňa blbý stresujúci . No a začala som po 45 roku cez ovuláciu špiniť. Preto si myslím že som vošla do perimenopuazy .

autor
18. aug 2021

@21oktober aj ja mám oveľa silnejší aj som bola anemicka.No uvidím radšej by som prijala to tehotenstvo ako pocit, že končím ako žena🙂Snáď to je len nejaký výkyv, ale keď 32 rokov mám pravidelný cítim, že niečo sa deje

kakawah
18. aug 2021

Mám 48r.doteraz pravidelna menštruácia. Práve tento mesiac už meska, 10dni. Test som si nerobila, teda dufam že tehotenstvo už nie. Zatiaľ žiadne priznaky menopauzy nemam, ale tusim že sa to blíži. Test si urobil v najbližších dňoch, pre istotu a inak necham to tak. Moja kamoska (50), má už pár rokov menzes tsk, že kazdych 4-5 mesiacov ešte krvaca.

ctrl
18. aug 2021

https://www.gynimun.sk/poradna/
Poraď sa tu u odborníka .

renata1405
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cukroska
25. aug 2021

Mam 45 rokov a tretí rok mám problémy už ako pred menopauzou. Začalo to najprv meškajúcou, meskala mi mesiac až potom mi doktor pichol vyvolávacku. Tehotenstvo som sama vylúčila, takže mi kázal mesiac počkať. Mesiac pokoj potom opäť. Pripisovala som to rýchlemu chudnutiu. Nakoľko som vtedy veľa schudla a rýchlo a stresy v práci. Odvtedy hormonálna nerovnováha a brala som viac druhov hormónlne liečby. Nakoľko som potmm silno a, dlho krvácala.
Nikdy nič mi nenašiel, žiadny myom, nič. Tvrdil, že hormonálna nerovnováha vždy. Mávala som tak silné krvácanie a dlhé aj 10 až 15 dní. Samozrejme tak, že obrovské zrazeniny, nevedela som fungovať. Až pri kyretazi mi zistiil silnú i anemiu.Brala som železo a bez efektu. Až tento rok v marci zistil polyp, poslal ma na prednostne vyšetrenie k primárovi a zároveň sa aj objednať na hystereskopiu. Tam zistil, že je to veľký myom, hlboko v dutine maternice pod sliznicou. Počkal kým do krvacam a šla som na operáciu. Nakoľko ma operoval DC Bielik, je to kapacita na myomy. Tak mi všetko dopredu vysvetlil pri vyšetrení a hneď povedal, že vybrať sa to musí na dva krát. Že určite by maternicu nevybral, že som ešte nato mladá (aj keď nie som), že maternica je inak zdravá. Ó týždeň idem teraz na, druhú operaciu po 4 mesiacoch nakoľko boli dovolenky. Len medzitým myom nárastol na 4cm a primár povedal, že už sa vybrať celý žiaľ nedá... Tak čo bude ako bude už sa asi dozviem v deň operácie.
S krvácanim mám teraz tak, že som mala raz za tri mesiace a teraz je to také nijaké . Musím byť po menzese. Pijem už červené víno aby sa operácia nezrušila nakoľko je plánovaná. A menzes je zatiaľ len slabý. Pri vyšetrení povedal, že dostanem, sliznica bola veľmi vysoká, ale kedy nevedel ani on. Do 42 rokov som mala pravidelný ako hodinky. Ale rátala som, že zrejme ten prechod príde skôr nakoľko máme v rodine pre dispozície.
Už len na margo tej vyvolávačky, mne ju nepichol ani primár aj napriek tomu, že som od júna nemala vôbec a na operáciu musím byť po menštruácii.
Držím palce.

autor
25. aug 2021

@cukroska tak nič príjemné.Ja stále nič len spinim chcem ísť tento týždeň ku gynekologovi .Tak nech dobre dopadne operácia veď kvôli hormónom vaječníky Ti ponechajú a, keď výberu len maternicu.Ved to, že hrozim sa tohto všetkého mám aj staršie kamarátky chvíľu majú menzes chvíľu nie dookola vyskraby sliznice myomy, polypy, endometrióza stále po gynekogiach behajú každý rok nejaká operácia na šľak trafenie stále nieco

cukroska
25. aug 2021

To áno nič príjemné. Paradoxne ja spm od tehotenstviev nič chvalabohu nemala po ženskej stránke. Nikdy žiadny myom. Raz v mladosti tuším veľkú cystu, aj to prasklo. Už keď to mali operovať tak zmizla. Od vtedy nič. Až na to krvacanie. Ale s tým som mala problémy vždy aj v mladosti.
Držím palce.

bebebrumik
17. máj 2022

Mirena