Máte skúsenosti s tehotenstvom a psoriázou?

9872
8. sep 2011

snazime sa o dietatko ale neviem aky vplyv maju matičky od lekarky pre psoriatikov. rozhodla som sa ze ich vsetky prestanem pouzivat aby nemaly zly vplyv na babatko. a taktiez neviem ako sa to bude s mojou psoriazou vyvijat počas tehotenstva a po nom. ak mate niekto skusenosti napiste nech viem čo mam asi čakat. dakujem

zivika
8. sep 2011

@9872 ja osobne sice psoriazu nemam, ale znamej sa pocas tehu zlepsila, ale dost sa zhorsila po porode...myslim, ze si urobila dobre, ked si prestala pouzivat masticky (hlavne ak si mala nieco na styl belosalicu, alebo inych kortikosteroidnych masti) ale skus skocit ku tvojej koznej, su aj take masticky, ktore plodu neskodia 😉

michelleuk
8. sep 2011

@9872 ahoj ja mam tiez psoriazu od 8 rokov hlavne na hlave laktoch teraz aj chodidle 😠 otehotnela som po necelom roku snazenia mala ju nema ani som nemala problemi v tehu a ani sa to nezhorsilo po porode....aj ked som pocula ze sa to moze zhorsit alebo zlepsit...neviem aku formu mas alebo kde ju mas ale podla mna neni problem 😉

vejinka
8. sep 2011

@9872 ahoj ja ju sice nemam ale toto som nasla na nete

Samotné ochorenie nie je prekážkou otehotnenia, zakladania rodiny ani výchovy detí. Určité obmedzenia sa týkajú hlavne možností liečby. Napriek tomu, že na zvieracích modeloch ani dlhodobé podávanie niektorých liekov neviedlo k poškodeniu plodu, vzhľadom na nemožnosť takýchto skúmaní na ľuďoch sa celková liečba u tehotných žien neodporúča. Niektoré lieky sú naopak prísne zakázané pre dokázateľné tzv. teratogénne účinky (poškodzujúce plod) napr. retinoidy, metotrexát a podmienkou nasadenia týchto liekov u žien v plodnom veku je užívanie antikoncepcie. Aj používanie lokálnej terapie vzhľadom na možnosť celkového vstrebávania do organizmu, hlavne pri rozsiahlom postihnutí kože, je nutné konzultovať a realizovať pod dozorom lekára. Lokálne kortikoidy sa používajú v období tehotenstva v liečbe psoriázy obzvlášť často hoci boli publikované ojedinelé prípady postihnutia vnútromaternicového rastu plodu pri lokálnom použití triamcinolonu v dávke 40mg/deň na začiatku 12. týždňa tehotenstva. Analógy vitamínu D3 (kalcipotriol) sa vstrebávajú systémovo len asi zo 6% a sú relatívne bezpečené v období gravidity. Úzkopásmová UVB fototerapia sa považuje v tehotenstve pri rozsiahlom postihnutí psoriázou za bezpečnú, spôsobovať môže iné zmeny, napr. nepríjemné pigmentové škvrny, tzv. melazmy. PUVA fotochemoterapia je potencionálne teratogénna a má známe mutagénne účinky. Hoci, nežiadúce účinky v štúdiách PUVA terapie počas tehotenstva neboli zistené. CyklosporínA nepôsobí teratogénne u zvierat. V porovnaní s inou imunitný systém utlmujúcou liečbou nezvyšuje liečba cyklosporínomA riziko nežiadúcich účinkov na priebeh a výsledok gravidity. Chýbajú však primerané a dobre kontrolované štúdie s gravidnými ženami. Pre jeho prechod do materského mlieka matky liečené cyklosporínomA nesmú dojčiť. Metotrexát a acitretin sú v tehotenstve prísne zakázané. Po ukončení liečby metotrexátom môže dôjsť k oplodneniu po jednom ovulačnom cykle od ukončenia liečby. Acitretín má teratogénne účinky a vyvoláva ťažké malformácie u plodu. Nevyhnutné je vylúčiť tehotenstvo a zabezpečiť nasadenie antikoncepcie minimálne 4 týždne pred započatím liečby a kontrolovať tehotenské testy v mesačným intervaloch počas liečby a 2 roky po jej skončení. Uvedené obdobie je nevyhnutné pre možnú metabolizáciu v organizme pretrvávajúceho acitretinu na etretinát po konzumácii aj minimálneho množstva alkoholu. O použití biologickej liečby počas gravidity nie sú dostatočné údaje. Štúdie na zvieratách nevykazovali vrodené malformácie, neboli zistené ani u ženy, ktorá náhodne otehotnela počas klinickej štúdie s etanerceptom. Počas kojenia sa neodporúča napr. natierať prsné bradavky, po ošetrení je potrebné dôkladné umytie rúk aby sa zamedzilo prenosu rôznych prípravkov na kožu dieťaťa. Vo väčšine prípadov však samotné tehotenstvo vplýva na aktivitu ochorenia pozitívne.

9872
autor
9. sep 2011

vejinka dakujem za info ale pre mna su dôlezite osobne skusenosti . toto vsetko som sa dočitala aj ja ale chcela by som vediet viac nazorov a hlavne zo skusenosti
michelleuk mam psoriazu vulgaris. nie som na tom zle lebo mam len male flaky a viem ze su ludia na tom este ovela horsie ale mna trapi aj ta moja
zivika pouzivala som kostekosteroidne mastičky a preto sa bojim ze maju určity vplyv na plod. ale ako vidim a čitam asi treba pred tym nez vôbec otehotniem zajst viacerym doktorom a počnut gynekologom