Zdravim Vas mamicky a buduc mamicky. Mam taky problem, bola som vcera na rocnej kontrole u zenskeho a nasiel mi cystu. Najhorsie je, ze som v Rakusku a poriadne este nerozumiem, ale ak som to spravne pochopila tak je na lavom vajecniku. Jedine co mi povedal bolo, ze to nieje nebezpecne a ze o tri mesice mam prist na kontrolu. Viem, ze cysty ma a malo vela zien, ale nikdy sa to netykalo mna. A teraz sme sa zacali snazit s priatelom aj o babo. Strasne by som uz chcela. ale teraz sa bojim, ci je to dobry napad. Kamaratke sa pri tehotenstve vstrebala a narodili sa jej krasne dvojicky, ale budem aj ja rovnaky pripad netusim. Ak tu ma niekto s podobnym problemom skusenosti poradte, napiste nech mi je lepsie na dusi. vopred dakujem. :D
Ja mala cýst toľko, že by som ich nevedela spočítať na oboch rukách. Môže to predstavovať isté riziko, ale len v niektorých prípadoch. Naposledy som mala tiež na ľavom vaječníku a sama sa mi strebala... Pred tým som dostala injekciu alebo tabletky a tiež ju potom vyplavilo... Mimochodom, na tú cystu som dvakrát dostala Duphaston a dvakrát som potom otehotnela... Síce len raz úspešne, ale vidíš, že niet sa čoho báť! 🙂
ja mavam cysty pravidelne oni zvacsa po menzese samy prasku nic sa neboj...
Ahoj, ja som bola v auguste na prehliadke a našiel mi cystu na ľavom vaječníku...práve vredy sme sa začali snažiť o dieťa a doktor mi povedal, že kľudne môžeme, ale bude to ťažšie...o tri mesiace som šla na kontrolu a bola tam stále, tak mi dal antibiotiká, ale pravdepodobne nezabrali, budúci týždeň idem na kontrolu a pravdepodobne sa rozhodneme či ísť alebo neísť na laparku...aby bola väčšia šanca otehotnieť, keďže sa nám to ešte nepodarilo...takže držím palce, nech ti to dobre dopadne 😉
Cysty vecsinou prasknu samy pri menstruacii, ja som v casoch ked som mala cysty brala Thiamin (je aj volno predajny) lebo podla dr. lepsie praskaju..
Zopár krát som mala cysty, u nás báb ktoré nie sme pred prechodom sú to skoro vždy cysty, ktoré sa vytvoria preto že folikul (vajíčko) neprasklo a neuvolnilo sa počas ovulácie ale rastie ďalej až je z toho cysta. Väčšinou praskne počas menštruácie a vyplaví sa, niekedy to môže trvať aj viac cyklov, preto tá kontrola o 3 mesiace, ak by si ale mala veľké bolesti treba ísť k doktorovi, a hlavne sa nebáť. Cysty niekedy robia šarapatu s otehotnením, ale nieje to nič závažné. Ak by nezmizla ani po 3 mesiacoch, doktor môže navrhnúť nejaký zákrok, napr. laparoskopiu. Držím palce 🙂
Treba brat traviace enzymy,telo sa precisti a nebudu sa vytvarat v tele ako lozisko odpadovych latok...
Aj ja som mala cistu ale nie taku co praskne sama pri menstruacii tak sum musela ist na operaciu.Vzali mu kusok aj z vajecnika.Ale pri pocati babetka nam to nebranilo.Teraz mame krasneho syna.Na pocatie staci aj jeden vajecnik.Neboj vsetko bude ok.
Cezara, mala som cystu, takže čosi o tom viem, lebo som si o tom študovala..
98 percent cýst je nezhubných, dve percentá sú zhubné. Diagnózy sa robia často na základe pravdepodobností a následné liečenie tiež. Čiže lekár len na základe štatistiky odhadol, že Tvoja cysta nie je /pravdepodobne/ nebezpečná. Je možné odobrať krv kvôli onkologickým markerom. Mne to na Slovensku môj gynekológ urobil. Ani výsledok markerov však nedáva stopercentnú istotu.
Operuje sa tiež na základe štatistiky.. Keďže je malá pravdepodobnosť, že je cysta zhubná, len sa napichne a vysaje.. /a ihla pri vyberaní z tela roznesie zhubné bunky po bruchu../ Zodpovednejšie je operovať to ako keby to bola zhubná cysta.. v takom prípade sa cysta vyreže aj s blízkym okolím /je možné často zachovať vaječník/ a vyberie sa v sáčku von z tela.. Operácia sa robí aj laparoskopicky.. Do dvoch týždňov by si mala vedieť výsledok vyšetrenia odobratého tkaniva.
Cysty môžu spôsobiť problém pri otehotnení, teda môžu spôsobiť prechodnú neplodnosť a zvyšujú pravdepodobnosť potratu.. Keďže takýto potrat môže znamenať riziko pre Tvoju ďalšiu plodnosť, radšej by som od snaženia sa o dieťa, na Tvojom mieste, momentálne upustila.
Zvykne sa dať na mesiac hormonálna antikoncepcia, ktorá je schopná niektoré cysty "rozpustiť" v priebehu mesiaca. Ak je cysta o mesiac naďalej na svojom mieste, je vhodné zvážiť jej chirurgické odstránenie.
Maj na pamäti, že cysta môže prasknúť. Prejavuje sa to silnou bolesťou. V takom prípade choď okamžite do nemocnice, lebo hrozí vnútorné vykrvácanie. Cysta sa môže aj zhúpnuť okolo svojej osy a sama seba priškrtiť, pričom môže dôjsť k odumretiu tkaniva.. Aby k prasknutiu alebo priškrteniu nedošlo, mala by si momentálne vynechať prudké pohyby, akrobatické pohyby, aerobik a podobne.
Osobne som zvolila mesiac antikoncepcie, potom zákrok na vyoperovanie cysty. Cysta bola tak ťažká, že mi svojou váhou stočila maternicu do neprirodzenej polohy a museli mi maternicu vyrovnať v narkóze. Dodnes mám postihnutý vaječník na mieste, kde zvyčajne nebýva, lebo ho cysta jednoducho presunula v brušku.
Veľa šťastia.
Ahoj, ja mam tiez svoje skusenosti s cystami, podla doktora mi nefungoval spravne jeden vajecnik a preto sa na nom tvorili tie cysty. Jedna bola az 5 cm, doktor navrhol pockat 3 mesiace, potom kontrola a ak by cysty same nezmizli, navrhoval na jeden mesiac nasadit antikoncepciu, ktora by cysty rozpustila a zaroven nastartovala ten vajecnik. samozrejme mi brali krv aj na onkomarkery, nastasie negativne. na kontrole po 3 mesiacoch mi okrem toho, ze cysta narastla na 10 cm zistil aj to, ze som tehu 🙂 pre istotu som si bola polezat aj v nemocnici na tyzden, mala som zakazane prudke pohyby, sport atd. cez tehotenstvo som nemala absolutne ziadne problemy a na kontrole po sestonedeli som uz ziadne cysty nemala.
Kazdopadne by si sa mala poradit s lekarom, co odporuca on🙂
Drzim palce!
Ahoj.ako prva rada,nestresuj, lebo to jej zmiznutiu moc nepomoze! O babatko sa kludne snazte dalej pokial nie je cysta moc velka,mne moj doktor povedal,ze najlepsie je otehotniet ;) a mal by pomahat aj alchemilkovy caj,ak sa nemylim. inak mne pomohla dovolenka pri mori a to ma teda dlho trapila....