Mamograf, RTG, USG?

martina374
25. jan 2023

Ahojte chcem sa spýtať na tieto skratky. V podstate viem o čo ide, ale nieje mi to jasné kvoli nedávnej návšteve týchto vyšetrení respektíve, či sa to má všetko absolvovať. Po preventívke u gynekológa mi sestrička vypísala sprievodný lístok, že po dvoch rokoch mi opäť treba ísť na vyšetrenie prsníkov. Keď som bola naposledy teda pred tými dvoma rokmi tak som bola len u Dr. kde som si ľahla a tam ma vyšetrili, popozerali atď. To bolo všetko. A teraz keď som bola tak som bola na prístroji a po vyšetrení mi povedali, že výsledky pošlú domov. Tak som išla domov, no ani nie o hodinu mi volajú, že mám prísť na rontgen ešte. Teda som prišla a zobrali ma tam, kde si človek musí ľahnúť atď..veď to poznate.
Tak som ostala z toho zmätená, či obidva vyšetrenia nejako súvisia respektíve vždy sa majú robiť oba vyšetrenie alebo ako keďže prvýkrát som absolvovala len jedno z toho.

Ďakujem za info.

madla60
25. jan 2023

Robí sa sonografia - to ležíš, na prsia lekár nanesie gel a takou hlavicou chodí po prsiach, na monitore vidí štruktúru, občas urobí foto. Ďalšie je mamografia - tá sa robí tak, že stojíš a prsník dávaš na takú podložku vo výške pŕs a zvrchu ho pritlačí čo najviac, asi to myslíš rongren.

anavixy
25. jan 2023

Robi sa sono - usg - ultrazvuk sondou v lahu a mamografia v stoji -mamograf funguje na principe rontgenu-rtg. Klasicke RTG na kosti je zase nieco ine. Sono je zakladne vysetrenie, mamograf je presnejsi, mamograficke vysterenie sa robi zenam po 40 preventivne, dovtedy skor sono.

martina374
autor
26. jan 2023

@madla60
@anavixy dakujem Vám..... takze som bola na obidvoch vysetreniach i ked ten mamograf ako ste pisali sa robi po 40, ale ja este nemam 40. A vysledky zevraj posielaju. To postou mi pride domov list?? zatial mam len vysledok toho sona-papierovo, ale asi pockam aj na druhy vysledok a naraz odnesiem k doktorovi.

madla60
26. jan 2023

@martina374 , môžeš počkať na poštu, alebo ak môžeš, choď sa spýtať tam, kde Ti to robili - kde si sa hlásila, že si prišla na vyšetrenie - centrálna evidencia RTG, aspoň tu to tak funguje.