Ahojte,
už som sem niekoľkokrát písala ohľadom úzkostí a panických stavov. Podobne ako ja, aj mama trpí celý život úzkosťami, užíva aj lieky a chodí psychiatričke. Nepovedala by som však, že to má nejaké silné, už sa za tie roky viac-menej naučila, ako s tým robiť.
V posledných týždňoch sa však jej stav radikálne zhoršil a lekárka jej povedala, že má zrejme menopauzu. Nedokáže takmer nič zjesť (má IBS), stále je unavená, má extrémne pocity strachu, bojí sa, že sa zblázni.
Ja chodievam domov iba na víkendy a keď som teraz odišla do práce, opäť sa zrútila, bála sa byť doma sama a aj si volala sanitku. Vyšetrili ju, dali jej infúziu, ale povedali, že jej nič nie je a je to len psychika. Pravdepodobne sa teda vrátim domov, a chcem sa spýtať žien, ktoré majú skúsenosti s podobnými stavmi - je niečo, čo vám pomohlo? Snažím sa ju upokojovať, ako viem, hovorím jej, že to prejde, ako to prešlo vždy, ale tentoraz je to naozaj silné.
Prosím, ak máte nejaké skúsenosti či postupy, ktoré vám pomohli, napíšte mi. Vďaka.
Skúsila by som psychológa, psychoterapeuta. Z čoho pramení úzkosť, strach, či má bezpečné prostredie alebo postraumaticka stresova reakcia, iné. Nie som odborník, tak by som nerada viac situáciu rozoberala. Psychológ môže posúdiť, či potrebuje aj lekára alebo iné. (píše sa o menopauze) Myslím si, že potrebuje empatiu. Skúsiť sa opýtať mamy, čo by potrebovala a co by jej pomohlo. Držím palce mamičke aj Vám.
Nemoze len mama túžiť po pozornosti ? A týmto si ju pyta? Ma nejaké záujmy? Pripadne skúste urobiť plan; co všetko musí stihnúť urobiť kým sa cez víkend vrátiš....aj prebrať to; ako to ma ona urobiť.
Ale možno by som zvazila zmenu psychiatricky; lebo len dat lieky nepomôže. Bud potrebuje terapiu; alebo inak zmenit stav mysle ....ty si jej dcera; nie matka
Nie je tvoja úloha sa zhostit celej starostlivosti o mamu.....možno ti to raz začne prekážať a škoda by bola dotiahnuť ten vzťah až do tohoto štádia. Ty sa potrebuješ postupne osamostatniť; možno ma mama aj z toho strach; že odídeš. Už si cez pracovné dni preč... možno s tým niečo menopauza ma ....precitlivenosť. ale skus s nou ist za iným odborníkom na posúdenie....pohovor si s ním ty bez mamy a potom nechaj u neho mamu samu.
Držím palce; nech najdete riešenie.
Noo ja mám podobne staví nikdy som to nemala a objaví sa to vždy v určitú dobu a potom zmizne no sú nato voľnopredajné lieky ,ale treba ich užívať aspoň 3 mesiace aby bolo vidno či zaberajú ja ich beriem zatiaľ iba 2 týždne tak neviem posúdiť no ak nezaberú tak lekár predpíše hormonálne lieky na vyrovnanie hormonou.
@xylofonka objednať k psychiatričke.