Mám svojej 12-ročnej dcére dovoliť aby sa holila ?

valentina90
2. jan 2020

Ahojte mamičky ! Potrebujem pomôcť. Rozmýšľam, či mám svojej 12-ročnej dcére dovoliť sa holiť ( nohy, ruky, podpažie a všetko intímne ). Ani raz ma o to nepýtala, ale cez leto som si všimla jej ochpenie ( po celom tele ) za každú odpoveď ďakujem.

tenerifka
2. jan 2020

Pockala by som, ked to bude chciet ona sama, a samozrejme dovolit

h2
2. jan 2020

@valentina90 Jasné! 😉

nikpa
2. jan 2020

@valentina90 tak píšeš, či jej máš dovoliť holiť sa a zároveň, že sa ťa o to ani raz nepýtala. Ako teda vieš ci sa vôbec chce holiť? Keď to ona nerieši, nechaj to tak, ak bude mať potrebu oholiť sa, tak jej to dovoľ aby sa nemusela napr v lete hanbiť. Ale zasa netreba to hneď preháňať aj s rukami...

benit
2. jan 2020

Mna sa moja nepytala, zobrala ziletku a oholila. Neviem, preco by som jej to zakazovala. Ale ani som jej nic nevnucovala. Rozhodla sa sama.

lula313
2. jan 2020

Osobne má prekvapuje tvoja otazka. Sestra mala taku spolužiačku, čo jej rodičia (boli stari po 60tke), nedovolili sa na strednej holiť, pouzivat deodoranty a mozes si predstavit, aká bola obľúbená u spolužiakov, hlavne v lete, keď smrdela a to bolo 15 rokov dozadu. Dnes je podľa mna normálne sa na taku tému s dcérami rozprávať, aby sa zbytočne nestala obeťou šikany a posmeškov od spolužiakov.

aylinn
2. jan 2020

Ja si pamatám že mne mamina v 12 dovolila pazuchy, lenže v 12 som dostala aj menštruáciu a teda s takým porastom by to nebolo hygienické tak pochopitelne aj tam dole som sa musela a nohy uz nejak neriešila.
Ale podla mňa to nieje niečo čo by sa malo zakazovať. A urcite to ani nikoho nepohorši ak jej to dovolíš. 😇

valentina90
autor
2. jan 2020

@tenerifka len sa bojím aby sa náhodou nestala obeťou šikany

peptina
2. jan 2020

Moja sa ma hanbila opýtať či si môže oholiť podpazušie aj nohy. Povedala to len mojej sestre a potom som sa s ňou porozprávala a dovolila som jej. Je to predsa aj trošku iná doba a dievčatá sa hanbia keď majú chlpaté nohy alebo im vidieť chĺpky v podpazuší

valentina90
autor
2. jan 2020

@nikpa no.. Len sa bojím, aby sa jej ostatné deti za to nesmiali.. Na rukách má extrémne výrazné chĺpky. Ale samozrejme ju do toho nútiť nebudem.

peptina
2. jan 2020

@valentina90 nie nenut musí sama chcieť mala som spolužiačku a tá si holila aj ruky to už na strednej a mne skôr prišlo to smiešne že si ruky holila.nez to že mala chlpy aj na nich

valentina90
autor
2. jan 2020

@peptina moja dcéra má veľmi hamblivú povahu. Pochybujem, že by mi to prišla sama id seba povedať.

peptina
2. jan 2020

@valentina90 skús nejak o samote sa s ňou porozpravat. Povedať jej alebo aj pomôcť jej oholiť nohy. Alebo kúp jej žiletku a penu že ak by chcela kľudne to bude jej a môže si to použiť kedy uzná za vhodné alebo tak. Aj moja sa ma hanbila opytat

valentina90
autor
2. jan 2020

@peptina ona ich má veľmi výrazné.. Ale samozrejme, ju nútiť nebudem ani nechcem

zuzanaam
2. jan 2020

@aylinn naopak, nehygienické je holenie intímnych partií, príroda vie, čo robí, všetko s mierou. https://www.stoplusjednicka.cz/holeni-intimnich...
https://www.jenzeny.cz/zdravi-a-krasa/holit-neb...

aylinn
2. jan 2020

@zuzanaam no neviem ja som sa skôr citila velmi neprijemne ked som mala vložku bolo leto atd. Neprislo mi to vôbec hygienické bolo to priam nechutné ale tak zaleži aj od toho asi ake ma človek tie chlpy.. ked je blondina s jemnymi vlaskami tak je to ine ..ja mam čierne hrube hnusne chlpy takze priroda nepriroda....

katrin21
2. jan 2020

@aylinn tiez si myslim,ze sa mylis, chapem,ze sucasny trend je holit sa na novorodenca,ale podla mna to nie je ok... aspon nejaky pasik by mal ostat, 90% mladych bab sa holi uplne ,nepovazujem to za spravne, chlpky maju svoju funkciu. A aj pocas kramov sa hygiena da dodrziavat... akoze uplne dole Ok, ale potom na venusinom pahorku 😂, naco dohola? Aj dost muzov sa o to. Vyjadrilo,ze by sa citili ako.pedofili..😂

katrin21
2. jan 2020

@valentina90 na rukach by som jej nedovolila oholit iba zhrubnu..skus jej dat vysetrit hormony..pazuchy a nohy si holit moze,v 12-13 s tym vacsina bab aj tak zacne sama..

Na tie ruky maju kamosky super slusenosti s Philips Lumia... v zime aplikovat a opakovane.. rastu potom minimalne.. ale treba investovat do tych vyssich radov .

ysseba
2. jan 2020

Ja by som počkala kým to jej samej napadne. Kým to jej začne prekážať. To, že je hanblivá nevadí. Aj ja som bola a nikoho som sa nepýtala, proste som si nohy oholila. Asi v 13 tich. Jejda, ale ruky nieee. Kamoška si holí ruky a ja sa vždy bojím keď je vedľa mňa, že sa ma dotkne rukou, to je tak nepríjemné tie oholené ruky 😖 Keby som mala dcéru a naozaj má opičie ruky, tak by som invesovala do IPL napríklad. A intímne partie ako mama 12 ročnej dcéry skutočne nemusíš riešiť. Len možno v lete - ako sa povie - nech slama netrčí z vozu 😀

aylinn
2. jan 2020

@katrin21 ja si myslim ze sa nemylim vo svojich pocitoch, iba som sa zle vyjadrila nikdy som si otom nič nečitala takže ďakujem za info
Opravujem sa *neprišlo mi to hygienické.🤷🏻‍♀️

ssandyy
2. jan 2020

@valentina90 a čo keď tvoja dcéra nad tým absolútne nerozmýšľa? Má len 12 rokov nemusí byť ako teraz tie novodobé dievčatá čo sa maľujú ako 20 ročné a vyzerajú ako....... nechaj to na ňu. Ja by som jej o tom nezačala ani hovoriť na čo. Ked jej to začne vadiť sama si nájde spôsob čo s tým robiť.

katrin21
2. jan 2020

@aylinn chapem tvoje pocity. Ale taky detail..ked ma zena dole ake take ochlpenie, vlozka sa "neprilepi " priamo na kozu, neopiera sa, cize tam vznikne vzduchova medzera jemna, menej zaparenia,koza dycha... menej nachylnost na mykozy.. atd..😉.

zuzanaam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaam
2. jan 2020

tak ja som tiež tmavovláska, takže viem o čom je reč. Úplne oholiť sa"tam" som skúsila iba raz asi v 17- tich. Doteraz si pamätám na to strašné pichanie strniska (už za pol dňa), svrbenie a nohavičky nalepené na koži, tým pádom neustále prepotené. A ako bonus vyrážky. Nikdy viac. A okrem toho ochlpenie je znakom plodného veku ženy, bez ochlpenia sú len malé dievčatká a stareny. Ešte mi napadlo, ten argument s hygienou vznikol zrejme tak, že sa holili prostitútky aby nedostali filcky. Nechcem sa podobať ani na jedno. Čiastočne upravujem, z čisto estetického hľadiska, ale s hygienou to ozaj nič nemá. Asi ako antibakteriálne mydlo.

nika3136
3. jan 2020

@katrin21
To, ze chlpy holenim zhrubnu je fama

patka06
3. jan 2020

Mala by si jej to vysvetliť z estetického hľadiska, že ženy /aj ty/ sa holia a ona sa tiež pomaly stáva ženou, začni nohami a podpažím ...to je úplne bežné a nie až tak intímne, ukáž jej čo ako, prípadne pre začiatok nech použije depilačný prostriedok /krém, sprej/

nika3136
3. jan 2020

@valentina90
Pozri sa....
Mas tu kadejake rady, holit, neholit, holit uplne dole, nechat pasik 🤣😂
1) Chce sa oholit? Jasne ze dovolit. Ked ti nieco naznaci tak jej kup holiaci strojcek, najlepsie nieco kvalitnejsie a nie jednorazovky, je dobre jej napr. povedat, ako si ma nohu oholit, nie ako ja kedysi nasucho 🤣 ale tiez osobne nemam rada peny ci sprchace, vacsina ma stipe, pouzivam detsky sampon/gel
2) to, ci sa vyholi dohladka, necha si jezka alebo neviem co.....je len jej vec. Chapem a respektujem zeny, ktore sa neholia vobec a su s tym ok, ale tie si asi neuvedomuju, ze niektore zeny maju take ochlpenie, ze su ako opice, niektore nezarastaju skoro vobec. Moja mama a babka maju na nohach 5 chlpov, zato ja som bola cisty otec 😄
3) Mala som problem aj s tymi rukami. Nie, chlp holenim nehrubne (su bezne dostupne info, treba si ich pozriet) a po rokoch holenia ruky nebudu vyzerat ako muzska brada, neboj sa. Celu pubertu som preckala, vraj vypadaju 😄 to tvrdila moja mama. Hanbila som sa nosit tricko, ked som si vzala saty vyzeralo to otrasne. Uz roky su ruky holim, nie je to uplne pravidelne, zhruba kazde 2-3mesiace. Po oholeni o par dni su mierne pichlave, ale nic hrozne, ako sa tu hore pise, ze pobodaju 🤣, potom dorastaju a su zas pekne makke a ked su dlhe, zas oholim.

Zaver je asi taky, ze ked sa chce holit, nech sa oholi (ale hlavne spravne, aby nemala nejake zapalene miesta alebo ti nekradla ziletky) - dovol jej, ale ked to nechce - nenut ju.

alzbetka71
3. jan 2020

Ak.ma.take problémy s rukami zobrala by som ju ku kozmeticke na depiláciu prípadne kúpila veet pásiky alebo epilator. Ak teda prejaví záujem. Holenie pod pazuchami by som jej sama odporučila keby som vedela že to má veľa. Dcéra mali také dievča v triede mama sivé nie stará ale ani ona sa neholi a mali na ňu poznámky že nech nejde na výlet lebo tam všetko zarastie atď. To bolo tak v 6-7 triede.

smejko25
3. jan 2020

@zuzanaam “ A okrem toho ochlpenie je znakom plodného veku ženy, bez ochlpenia sú len malé dievčatká a stareny.” 😂😂😂 odpadla som normálne teraz neviem do ktorej kategorie sa zaradiť ked mam 25 a holim sa dohladka 😂😂 ci pana jaky pripečeny nazor

kvetinka75
3. jan 2020

Mojej.dcere som odporucila na ruky kozmeticku. Mala histe chlpy na rukach tak ked mala 10 nasli sme jednu a k nej chodieva. Je to lepsie akoby si ich mala.holit. ale neviem preco to riesis a malujes certa na stenu ked jej to zatial nevadim . Ved by ti hadam povedala. Aby to neskoncilo tak ze sa tym zacne zaoberat az ked ju na to.upozornis. mozno jej to.nevadi a ani luom naokolo.

leuska0910
3. jan 2020

Moze sa hanbit, ja som sa to tak bala mamy opytat, ze som radsej kradla ocovi ziletky a nasucho sa holila🤦‍♀️ nosila som som cez leto dlhe teplaky a tielka? To urcite.. bola som za divnu celu strednu..
Radsej sa jej opytaj ci chce, ulahcis jej to..