Ahojte, je mi až trapne, ale mam skoro 20 rokov a u gynekológa som ešte nebola. Nemám dobry vzťah s rodičmi, ani som nemala popri sebe nejakú ženu/známu, ktorá by ma doviedla k ženským veciam. Neviem ani ako sa mam objednať a bojím sa hlavne reakcie doktora nato, že je to moja prvá prehliadka v 20 rokoch..
@katik22 Moja obvodná lekárka je veľmi nepríjemna. Bola som len na preventívnych, kedže mám veľmi dobru imunitu, chorá nebývam. A som rada keď k nej nemusím isť
Reakcie lekára sa netreba báť, dôležité je, že sa chces o seba starať. Skús si pozrieť/popýtať/pohľadať tu či na internete recenzie na gynekológov v tvojom okolí a rozhodni sa, kde sa objednať. Najlepšie osobne, aspoň hneď budes vedieť kam máš ísť na prehliadku 🙂
Ak nie si pohlavne aktívna a nemáš zdravotné problémy, nemusíš to siliť 🙂
Lekár nebude riešiť že si tam doteraz nebola... Nájdi na nete dáku gyn pripadne pozri recenzie, spýtaj kamošky nech ti odporučí a zavolaj si ci berú nové pacientky, ak áno ostatné ti povie sestrička 🙂 moja známa nebola na gynde 15 rokov... Po 15 rokoch šla na preventívnu a doktor ani necekol... Spravil preventívnu a bolo 🙂
@anulka1944 je to rektalne vyšetrenie v prípade panny, nie cez močový mechúr, či už sa zmenilo niečo?
Neboj sa, vela zien ide ku gyn prvykrat az ked ozaj “musia” ☺️ dokonca poznam lekara, ktoreho zena isla na gyndu prvykrat az ked otehotnela 😀 co sa objednania tyka - pozri podla mena na internete, ci nema stranku kde pise ako sa k nemu objednava. Ak nie, tak si najdi cislo a zavolaj alebo rovno chod osobne. Gynekologovia su spadovi ak sa nemylim, podla ulice trvaleho/prechodneho pobytu, ale nemusi to tak byt vsade.
@anulka1944 cez mocovy mechur???? Toto dokaze dospela žena napisat vážne?
Som sexuálne aktívna a o to viac sa zle cítim že som na gynekologii ešte nebola. Viem že niektoré moje spolužiačky boli prvý krat už ked dostali prvu menštruáciu.
Jednoduché , žiadna veda .. už máš aj dosť rôčkov na to, si gyn poriešiť sama .. ako píšu baby, nájdi nejakého v tvojom okoli, zavolaj a zajednaj termín. Vezmi si k nemu svoju sukienku a bodka . Nie je čo riešiť ;)
Ďakujem všetkým za odpovede. Idem hladať 🙂)
Ja som bola prvýkrát na gynde keď som mala 25. Doviezla ma tam sanitka. Nepodcenuj tieto veci.
Roky máš . Iné šli aj neskôr. Ja som šla až keď som bola tehotná 😄 čerstvých 21 rokov . Prvom rade popozerať na nete , pozrieť recenzie poprípade s kamarátku že akého má ona a či je ok atď . Zavolať alebo zájsť objednať na prvý vstup a preventívnu prehliadku . Keď budeš mať termín prídeš . Sestrička ti dá isto pár otázok na ktoré zodpovieš , poprípade vypíšeš papiere a ukáže ti kam sa máš nachystať. V kabínke sa vyzlečieš a dáš si sukňu poprípade niektoré chodia rovno v šatách alebo v tomto období predĺžené svetre . Áno na prvý x to bude divní pocit ale nič nebolí atď dr ti všetko povie aký úkon ide robiť. Potom si sadnete a porozprávate či sú nejaké ťažkosti atď alebo opýta či chceš HAK .
Ako fungujú kabínky . No ako kto to má . Moja stará to mala tak že do kabínky sa prezliekli a šli sme čakať k sestričke keď vyšla pacientka od dr mohli sme ísť . Nová dr má na dvoch stranách kabínky a čakáš kým dr otvorí a môžeš ísť k nej . . Takže neboj zvládneš to a neboj nespucuje ťa
Keď máš nepríjemnú obvodnú tak ju zmeň . Gynekológa hľadaj vo svojom okolí môžeš aj podľa recenzií. Prípadne daj tu do fóra podľa mesta odkiaľ si , ktoré máš blízko , dotaz na odporúčanie gynekológa. To či by ti prekážal aj chlap či radšej žena je už na tebe. Odporúčanie od obvodnej nepotrebuješ.
popytaj sa kamosiek, ktore uz na gyndu chodia, ci ti mozu svojho gynekologa odporucit, pripadne niektoru popros, nech ide prvykrat s tebou ako podpora (do cakarne). neboj sa, su zeny, co chodia na gyndu raz za uhorsky rok, nie je to take kriticke, ze mas 20 a este si nebola. dolezite je, ze to riesis a chces ist 🙂 len si to potom nezanedbaj a chodievaj pravidelne. to ti pisem z pozicie zeny, co mala medzi navstevami 4 roky vypadok. velmi som si potom vstupila do svedomia a uz chodim pravidelne. drzim palce 🙂
Doktor ti do toho nebude hovoriť nič. Ja som bola prvý krát ako tehotná. Akože doteraz nechápem že som bola taká sprostá a zanedbala to ale čo už....U nás doma sa preventívne prehliadky ignorovali, božechráň aby sa spomenul gynekológ....to neexistovalo. Odvtedy chodím pravidelne na preventívky.
Takže sa neboj a objednaj sa. Doktori zažili a videli také veci o akých sa nám ani nesníva .... Jedna žena 20 ročná čo je unho prvý krát ho nerozhodi, neboj
20 rokov nie je vysoký vek, deti tam zvyčajne nechodia. Pozisťuj si v okolí a nejakého lekára/lekárku si nájdeš.
Doktor ti nepovie nic, bude rad ze si prisla na prevenciu. Ja som bola este neskor ako ty a z daleka som nebola vynimocny pripad… pozri si na googli recenzie, vyber si ambulanciu ktoru mas blizko a je ti sympaticka a napis mail alebo zavolaj ze sa chces objednat ma prenetivku.
@autorka zlatko ak ta to upokoji, ja som sla prvy krat v 35 rokoch 😁 doktorka mala zo mna radost
Ja idem mat 22 a tiez som este nebola, nemala som ziadny problem tak som nešla. Mam novu obvodnu krora mi povedala ze nech najdem nejaku a objednam sa, moc sa mi nechce ale budem musieť raz to tak či tak príde 😄 a mám tiez aktivny sexuálny život
Ak ti nemá kto poradiť , chod k svojmu obvodnému lekarovi, nech ti poradí on. 🙂