Mám podváhu

bielalabud
15. aug 2017

Ahojte. Tento tyzden som sa kvoli zdravotnym problemom ako vynechavanie menstruacie vypadavanie vlasov dostala na endokrinologiu. Doktorka mi povedala ze som uplne v poriadku aj hormony stitnej zlazy aj samotna stitna na sone. Ale pocitala mi BMI a vyslo jej 17 (mam 175cm a 54kg) povedala mi ze je to uz tazsia forma podvahy a mam sa pokusit pribrat aspon 5-7kg. Ja sa vsak necitim zle. Som stihla to ano ale zeby som mala podvahu si nemyslim. Stravujem sa zdravo nejem biele pecivo a obmedzujem cukor..l inak jem asi 5 krat denne vela vela zeleniny ovocia ryby kuracie maso cestoviny ovsene vlocky a podobne. Neviem ci sa mam zacat bat. Myslite si ze to BMI je doveryhodny ukazovatel? Ja milujem jedlo..ale dobre a zdrave. Nerada sa prepchavam tucnym vyprazanym (aj ked je to samozrejme chutne) necitim sa potom dobre. Co si myslite o jej rade? Vraj by sa mohli viacere problemy vyriesit..ale s menstruaciou som mala problem aj ked som mala 60 kg.

bosoriak
15. aug 2017

@bielalabud tak lekar ti nieco poradil, tak neviem, naco sa pytas tu amaterov, ktori ta ani nevideli. 😉

Priberat zdravo sa robi uplne inak, nez napchavanim sa nezdravym junkfoodom. Pridaju sa zdrave tuky a proteiny.

Ale mne sa teda zda pri vyske 175 cm 54 kg strasne malo. Ono to vsak naozaj zalezi aj od typu postavy. BMI je urcity ukazovatel, ale nie pismo svate. Na zaklade cisto BMI by som nemenila zivotny styl. Na zaklade zdravotnych problemov uz ano.

yennn
15. aug 2017

BMI je doveryhodny ukazovatel do urcitej miery, ako priklad poviem rovnake BMI bude mat 100kilovy chlap co je 5x tyzdenne vo fitku a rovnake BMI chlap s rovnakou vyskou a vahou, ktory necvici, no vyzerat budu uplne inac.

V tvojom pripade sa mi naozaj zda vaha nizka. Mozno si mala problemy s menzesom uz pri 60 kg, no to ze mas 54kg, ti to moze len zhorsit. Vynechanie menzesu je podla vsetkeho jeden z prvych znakov toho, ze sa telu vidi, ze je podvyzivene - telo sa brani strate dalsich zivin tym, ze pozastavi reprodukcnu schopnost.

Ak sa ti zda nazor lekara nespravny, stale sa mozes pokusit najst ineho, ktory ti poskytne druhy nazor. Zda sa mi ale (laicky), ze iny nebude.

pribinak
15. aug 2017

pribrat to neznamena, ze zacnes do seba pchat nezdrave jedlo a jest vsetko co stretnes. Ved napr. daj si o 2 lyzicky vlociek viac, o naberacku ryze viac, ci viac cestovi, alebo ak zjes rano 1 chlebik, tak si daj 1 a pol.
Ovocie, zelenina to je vsetko strasne fajn.
Alebo ak si kupujes nizkotucny jogurt, tak si kup normalny

pri vyske 175 cm je 54 kg mozno pre inu babu ok, ale ty mas pri takejto vahe problem, asi to ta doktorka nehovori len tak

juliet86
15. aug 2017

pozri, pribrat sa da aj zdravo.... zo zdravych veci, proteinov, strukovin, zeleniny, hummusu, avokada atd atd.
ako si sa stravovala ked si vazila 60 kil? ako si docielila to schudnutie? ano nizky prah tuku nie je dobry pre zenske hormony. byt tebou skusim postupne pomaly nabrat 5 kil, klido moze byt polka z toho svlaov

stankadu
15. aug 2017

Lekári toho nahovoria, ale nie stále to má opodstatnenie. Ono sa to lahko povie. Ja mám zase nadváhu a stále mi vravia, schudni. Chodila som aj cvičiť s osobnou trénerkou a bavili sme sa o BMI. Dala mi príklad: sú dvaja 100-kilový chlapi. Čiže majú rovnaké BMI, len jeden má pivné brucho a druhý je svalnatý. Ešte stále sú rovnaký?
A ako píšeš, problémy si mala aj ked si bola pribratejšia, tak si myslím, že v chudosti problém nebude. Lebo keby si prudko schudla a potom sa prejavia tvoje ťažkosti, tak áno, môže to byť.

bielalabud
autor
15. aug 2017

@juliet86 no myslim si ze hlavny dovod schudnutia bolo vysadenie HAK ktoru som brala prave koli nepravidelnemu cyklu..proste mi splasli prsia uz viac nemam nafuktue brucho mensi zadok a tak..a rozhodla som sa aj zdravsie stravovat ziadna biela muka a sladkosti velmi vynimocne a aj syry som obmedzila. Myslim ze to malo velmi dobry ucinok na moju plet som takmer uplne bez vyrazok a upchatych porov. A tak nejako postupne islo 7 kilov dole v priebehu asi3 mesiacov. No prave tak by som to chcela pribrat ale najma svalovu hmotu spevnit telo..ale chce to pevnu volu do cvicenia

kaja73
15. aug 2017

@bielalabud od 18,5 BMI je BMI v poriadku..pre teba je to cca 57kg..vtedy budes mat BMI 18,6...teraz mas cca 17,5. Teda 3 kg ta delia od normalneho aj ked stale nizkeho BMI.

0silvia0
15. aug 2017

@bielalabud začni pravidelne cvičiť, rozhýbe sa ti metabolizmus, priberieš do svalov a celkovo sa budeš lepšie cítiť. Na tvojom mieste by som neváhala. Kedysi som tiež vážila 48 kg pri výške 167 cm, začala chodiť do fitka a pribrala som na 53 kg. Teraz mám cca 57 kg, to sa na mňa nalepilo za posledný rok 🙄

l3yla
15. aug 2017

súhlasím s tým čo píše @0silvia0 , je rozdiel kilo tuku a kilo svalu 🙂 ja som takisto zo 48 "pribrala" na 50-52kg vďaka posilke.