Pred rokom mi diagnostikovali pľúcnu hypertenziu a poučili ma o tom, že nikdy nebudem môcť mať vlastné dieťa. Aj napriek tejto chorobe stále zvažujem otehotnieť, hoci viem o všetkých rizikách. Veľmi by mi pomohlo vedieť, niekto týmto prešiel a ja napriek zlým prognózam úspešne porodila a nenarušil sa zdravotný stav či matky alebo dieťaťa.
V roku 2005 mi v Piešťanoch diagnostikovali autoimunitné ochorenie, tak som sa začala liečiť. Do minulého leta bolo všetko v poriadku až po silnej chrípke. Začali mi pukať cievy na prstoch a nevládala som dýchať ani pri plynulej chôdzi a nieto ešte ísť hore kopcom či schodmi. Tak som šla do PN na liečenie a tam ma poslali do BA na pľúcne vyšetrenie a na srdcovo-cievne. tam mi zistili pomocou katetrizácie, že mám pľúcnu hypertenziu a ochorením ciev na pľúcach a srdci. Nasadili mi liečbu TRECLEERom. TAk po roku je môj stav veľmi dobrý, stabilizovaný, ba dokonca, keby človek nevedel, že som chorá by ani nepovedal. Avšak s týmto ochorením mi lekári nedoporučujú otehotnieť, je to vraj veľké riziko. Aj napriek tomu sa snažím hľadať informácie a možnosti akoby sa to dalo.
@sarah_nika máš IP
uz to tu bolo písané dávno, ale chcela by som vedieť ako to nakoniec dopadlo ? podarilo sa babatko ?
@sarah_nika mat dieta s plucnou hypertenziou je velke riziko...ako pre matku tak aj pre dietatko...Mam kamosku...a tato dg jej zacala velmi necakane bez priznakov...Zdrava baba v zivote nefajcila, jedla zdravo, ziden alkohol, cvicila...Po porode cisarskym rezom zacala odpadavat a necitila sa dobre...isla na pohotovost, odtial na urgentny prijem...Odznela kruta DG Pulmonarna hypertenzia...uziva frahe lieky, nevladze...zivot sa jej otocil na ruby...
Pred skoro 0 rokmi sme mali mamicku hospitalizovanu v kardiocentre tiez cakala babatko s touto dg...prezili...ale je to velke riziko...bohuzial...najma lekari jej to neodporucili...ona chcela - materinsky cit ma kazda zena...akokolvek sa rozhodnes drzim ti paste...
@sarah_nika len opravim pred 10 rokmi
Kamaratka ma synceka s touto dg,ma kaval a na chrbatiku nosi vkuse ruksacik,kde ma ten pristroj,ktory mu 24hod denne pumpuje liecik....musi to byt narocne ako pre matku tak aj pre dietatko....a to sa nam chlapci narodili s rovnakou tazkou kardio diagnozou-transpozicia velkych ciev.U nich sa zial vyklula este aj tato plucna hypertenzia
otehotnieť môžeš, ale potom prosíme všetku zdr. starostlivosť, lieky, ZŤP pre seba aj decko riešiť na vlastné náklady, nie cez sociálny a zdravotný systém!
@velkacica to je drsne,nemyslis????Chorobu si nikto nevybera,tiez by som tuzila po dietatku....staci,ze ta zena ma chorobu aku ma a to,ze nemoze mat preto deti,jej na zdravi asi moc nepridava...nakolko si myslim,ze prave aj psychika zohrava dost velku ulohu....to by si potom vsetci alkoholici,narkomani a podobni mali riesit lekarov a starostlivost z vlastnych penazeniek,kedze vacsina si za to moze sama....nie zena,ktora zije normalnym zivotom a len tuzi po tej pre zenu najzakladnejsou vecou-byt matkou!
@mata128 máš pravdu, poisťovne sa najviac tešia účtom, ktoré im posielajú psychiatrické nemocnice a kliniky...
http://www.zzz.sk/?clanok=3225
@sarah_nika ahoj, predpokladam ze je malo mladych zien s plucnou hypertenziou, tak neviem ci niekto bude mat skusenost. na zaciatok by si nam mohla opisat ,ako to vzniklo, ake si mala problemy a ako sa to prejavuje, mozno ti bude vediet niekto poradit 😉