Mám nízko položenú maternicu. Môžem mať deti?

bsodbue
18. júl 2024

Lekár mi povedal že mám nízku maternicu, a že môžem mať problém s otehotnením. Maternica má výšky 1,7 mm vraj to mám hneď riešiť. Mám len 21 rokov. Za odpovede vopred ďakujem.

domka222
18. júl 2024

Maternica má výšku 1,7mm? Vieš si predstaviť tak malú maternicu? Nepovedal ti,že výstelka maternice je nízka?

bsodbue
autor
18. júl 2024

@domka222 povedal mi že tam mám veľa maličkých a stredne veľkých cyst na vaječníkoch a v vydal zo seba veľa odborných termínov o maternici takže možno som to doplietla napisal doslova endom. Nízka 1,7 mm

bsodbue
autor
18. júl 2024

@bsodbue a šírka 37,4 mm

domka222
18. júl 2024

@bsodbue edometrium 1,7mm si na Google prečítaj, čo to vlastne je. To nie je maternica. A zrejme máš aj polycystické vaječníky

bsodbue
autor
18. júl 2024

@domka222 snažila som sa to googlit ale ešte viacej ma to zmagorilo plus vravel mi že mám nízku maternicu a neviem čo to dokopy s tými vaječníkmi znamená každopádne keď som sa ho spýtala na otehotnenie povedal že je jasné že s tým bude problém a že to ma riešiť môj lekár hneď takže ma celkom poplasil

cookie29
18. júl 2024

nizke endometrium, ak si bola napriklad tesne po menzese je normalne. Ale mozes mat PCO a ked Ti povedal, ze to mas riesit, tak akoze myslel koho? Ved predpokladam, ze toto Ti diagnostikoval gynekolog a riesenie by mal navrhnut on

bsodbue
autor
18. júl 2024

Ak z tohto viete niekto niečo vyčítať vopred ďakujem
@domka222

bsodbue
autor
18. júl 2024

@cookie29 áno gynekológ ale nie môj ale taký čo mal také sono aké môj nemal čiže ma poslal za týmto a tento zase za mojím, no o to pravé ide ja ani neviem kedy mám cyklus lebo buď špiním alebo veľmi krvacan prakticky vkuse už dva mesiace

bsodbue
autor
18. júl 2024

@bsodbue lekár mi povedal citujem "vy nie ste nato ten typ" že takéto veci by čakal u tmavšej ženy ( ja som veľmi bledá a blondinka od prírody nemám takmer žiadne chĺpky) a či zarastam od pupka k pošve (nezarastam)a riadne sa čudoval a toto stále mumlal

terry658
18. júl 2024

@bsodbue tie rozmery neviem posúdiť, ale máš polycysticke vaječníky. Tam bývajú problémy veľmi často. Sama ich mám. Práve preto sme sa s manželom začali snažiť už od 20tky. Ale nájdeš tu aj príbehy žien čo otehotneli neskôr a nemali problém. No v mojom okolí poznám 3 baby čo sa neskoro vydávali a už deti s touto diagnózou nemali.

bsodbue
autor
18. júl 2024

@terry658 to znie desivo riadne mám len 21 rokov čo je neskoro? Hrozne sa bojím

tamtumdo
18. júl 2024

@bsodbue z toho čo som pochopila más zrejme polycystické vaječníky, áno ťažšie sa s tým otehotnie,presne ako píšeš mávam aj ja problémy cely život s cyklom, niekedy príde za 50 dní,niekedy za 20,niekedy začne normálne a krvacam mesiac,lieky nezaberajú,musím podstúpiť kyretaz atď....nejaký nález,myom,polypy atď tam najdu......napriek tomu všetkému....mám dve zdravé deti,otehotnenie trvalo dlhšie, cca dva roky....ale šlo to prirodzene....takže hlavu hore...mne povedal,že prirodzene neotehotniem s takým nálezom....k druhému dieťaťu ani neviem ako som prišla😂😉....len mi povedal,že keď budem plánovať už deti mám prísť,že niečo vymyslíme...nemožné to nieje...PCO má mnoho žien...

bsodbue
autor
18. júl 2024

@tamtumdo a kedy si mala prvé dieťatko? Bože ja som vydesená až hrôza naozaj sa veľmi bojím

bsodbue
autor
18. júl 2024

@tamtumdo aspoň aká taká úľava

rivini
18. júl 2024

@bsodbue nemas nizko polozenu materniciu, mas nizke endometrium (vystelku maternice). 1,7 je malo, na otehotnenie by mala mat aspon 4-5, optimalne 8 mm. Zalezi ale aj, v akej faze cyklu si bola na vysetreni, nizka vystelka 1-2 dni po menstruacii nie je ziadna drama, kedze rastie v celej prvej polovici cyklu. Male folikuly a nizke endometrium su vsak ukazovatelom toho, ze asi neprebieha dostatocne kvalitna ovulacia. V cykloch, v ktorych prebehne ovulacia, sa vystelka vacsinou vybuduje, cize to nie je ziadna nemenna hodnota. Skor treba riesit pco, nepravidelne cykly, z prirodnych doplnkov celkom fajn zabera Myo-Inositol.

tamtumdo
18. júl 2024

@bsodbue prvé 26....začali sme 24.....druhé tesne pred 30....mám viac známych ktoré toto majú....niektoré deti majú niektoré sa roky snažia....ale vedeli že majú túto diagnózu a začali s dieťaťom až po 33-35...a to už je podľa mňa dosť neskoro,keď vieš že máš pco,neliecili sa nijak....ale je dobré že o tom vieš už teraz,ono sa to dá upraviť hormónmi...horšie je keď nato prídeš keď máš po 30tke ..

bsodbue
autor
18. júl 2024

@tamtumdo bože aspoň kus mi odľahlo môžem preto ja niečo robiť aj mimo lekára aby sa to zlepšilo?

tamtumdo
18. júl 2024

@tamtumdo ako píšu vysie,nemusis hneď postupovať hormonálnu liečbu ak.to tak nevyhodnoti lekár, sú aj iné cesty ako inositol,gynex.....ja,keď sme sa snažili tiež na to šla ,, prírodne" preparáty....miešala som si bylinky, píla som ich mesiace....pomer a ktoré presne ti nepoviem,lebo nepamätám....či mi to pomohlo k dieťaťu neviem,či by som otehotnela tak či onak....ale obaja pôrodnici sa ma pýtali,že to sa vám podarilo prirodzene?nikdy som si nepripustila žeby to nemalo ísť....

suzy2508
18. júl 2024

Čauko, ja mám pcos, moja gynda ma dala na antiku, pretože mi držala cyklus, cítila som sa lepšie, jednoducho nám toho estrogénu v tele chýba. Hneď prvý mesiac po vysadení som otehotnela, tak sa zbytočne neplaš. 🙂 Bude dobre, len treba vhodnú liečbu.

bsodbue
autor
18. júl 2024

@suzy2508 ďakujem dúfam, zajtra mám ísť k svojmu gynekológovi tak uvidím čo mi povie

katrin21
18. júl 2024

@bsodbue nizke endometrium nic neznamena, ono sa meni podla fazy cyklu, pred MS je vysoke, ked nedojde k otehotneniu, zacne krvacanie a odplavuje sa a je zas nizke po MS.
Ma podozrenie iba na PCO, mavaju ho silnejsue zeny, lebo hormony vplyvaju na vahu, ochlpenie na tele moze byt vyraznejsie...ale mozno su to len funkcne cysty,ktore prasknu a zmiznu. Treba kontrolu po case a uvidi sa. . Pri pCO nebyva ovulacia, alebo je posubuta, cyklus nepravidelny, cize moze byt problem otehotniet

suzy2508
18. júl 2024

@katrin21 presne tak, ako si napísala. Ja som síce bola vždy chudá ako patyk a aj som celý život, pritom pcos mám. Ak máš však @autorka pcos a si trošku pri sebe, možno ti odporučí schudnúť. Vtedy sa to vie samé upraviť aj bez tabletiek.