Mám 22 rokov a pravdepodobne PCOS

alzbeta44
27. mar 2024

Ahojte
Mám 22 rokov a pravdepodobne PCOS .
Menštruáciu Som nemala 9 mesiacov, pribrala som 40 kilo. Zhoršujú sa mi príznaky som veľmi unavená, nič nevládzem momentálne mávam tlak v žalúdku extrémne nafúknuté brucho bolesti brucha po jedení .
Váha Stále stúpa hore aj keď sa neprejedám.
Keď Začnem robiť nejaký šport proste nevládzem srdco mi bije ako o závod .
Mávam Úzkosti z hormonálnej nerovnováhy .
Ako Mám ďalej fungovať máte nejaké rady ako postupovať alebo čo by mi mohlo pomôcť ?

colsami
27. mar 2024

A riesis to aktivne s Dr?

alzbeta44
autor
27. mar 2024

@colsami Nie Nič mi nepovedal sem tam zajdem raz do roka na injekciu keď už je fakt zle , sama od seba menstruaciu nedostanem .
Povedal Že sa to bude riešiť keď budem chcieť mať deti.

zuza265
27. mar 2024

@alzbeta44 ja by som zacala zmenou doktora a sucasne sla k obvidnemu dr a povedala kde je problem a ci nemoze urobit aspon nejake zakladne vysetrenia. Alebo endokrinologia

osky
27. mar 2024

Pridaj sa do skupinky a citaj,pytaj sa...
Si este mlada,takze da sa to riesit
Ale necakaj.
Cim skor pojdes k lekarovi a zacnes sa tym zaoberat,tym rychlejsie a lepsie budu vysledky.
Ja mam tiez pcos,ale aj stitnu zlazu....nie je to jednoduche.
Ale ja som to zistila az po 30tke,ked som chcela mat deti....
Cize neskoro....
Kazdopadne,tu ti pomoze najmä uplna zmena toho klasickeho sposobu zivota.
Dobry spanok,kvalitna strava/hlavne malo cukru a roznych tych prazdnych kalorii,chipsov,keksov ../
Pohyb...ale nemusis sa umucit k smrti...prechadzky,beh ,siloe cvicenia.....fitshaker ma fajn system
A daj si vysetrit stitnu zlazu,daj si urobit hotmonalny profil....vsetko,co treba

Schudnut s tymto ochorenim je velmi tazke,ale nie nemozne.
Ja som poskusala vaelico a pomohli mi jedine kaloricke tabulky.aj teraz na nich ficim.
Daj si male ciele,nebud hladna!!!
Jedz vela zeleniny,kvalitne ryby,semienka,orechy,strukoviny....
Malo mlieka !
Nejedz biele pecivo,muku,cestoviny ,ryzu....
Je to len zvyk

alzbeta44
autor
27. mar 2024

@zuza265 Budem To musieť asi tak riešiť .
Aj Som sa chcela objednať endokrinológovi všade do pol roka termin .

osky
27. mar 2024

@alzbeta44 riesit ked budes chciet mat deti?
To je hlupak.
Tam nejde iba o deti.
Hormonalna nerovnovaha ovplyvnuje tvoje zdravie na vsetkych frontoch.
A znekvalitnuje tvoj zivot...
To co je za hlasku?
Su zeny,kt.vobec deti nechcu...
Tak takymi sa on akoze vobec nezaboera????

Inak,precitaj si nieco aj o Naprotechnologii.
Kedze si mlada,mas cas to riesit aj prirodzenejsie,ako umelo

alzbeta44
autor
27. mar 2024

@osky To z tou stravou je veľmi ťažké hlavne premňa príprava .
Ešte Študujem do školy najčastejšie rožky alebo nejaké pečivo .
Strašne Som z toho smutná ľudia na ulici ma nespoznávajú hambím sa chodiť von . Vôbec sa na seba nepodobám . Vyzerám Byť úplne naliata .
No Ale hlavné je zdravie si stále hovorim budem musieť na tom jedle zapracovať . Ďakujem že ste sa ozvali a že viem že som v tom neni sama lebo nikto z môjho okolia pcos nemá .

ms_green
27. mar 2024

V prvom rade by som zmenila lekára. Keď mi niekto povie, že to nebude riešiť pričom mne to ničí život, ďakujem idem inde.

Je to náročné, to áno ale nevešaj hlavu. Ja osobne PCOS nemám ale moja najlepšia kamarátka áno. Začalo jej to keď mala 19. Tiež mala lekára, ktorý s tým nič nechcel robiť. Pomohla som jej začať cvičiť doma. Pomaly, postupne tak aby sa v tom ona cítila dobre. Skús si pohľadať nejaké videá, na youtube je ich kopa.
Čo sa týka varenia, ani ona nebola zvyknutá nejak vyvárať. Ja som na materskej robila výživové poradenstvo, ukázala som jej nejaký základ ako si vyskladať jedlo tak aby to bolo vhodné, dobré a nestrávila pri tom kopec času.

osky
27. mar 2024

@alzbeta44 to si iba myslis.
Jednoducha szrava je jednoducha a rychla na pripravu.
Rozky su humus.
Kup si CELOZRNNY chlieb!
Ma menej kalorii,zasyti ta- zjes ho tym padom menej.
Cerstva zelenina sa da kupit vsade.
Ja ai rano vsetko nachystam a beriem so sebou do prace.
Lebo uz odmietam jest rychlo,v behu a hocico...
Nejake rastlinne natierky,ci humus sa da kupit aj hotovy.
Ale staci zmixnut dozu fazule ci ciceru pretlacit struk cesnaku,kurkuma,korenie ,sol...a mas uuasnu vyzivnu a malo kaloricku natierku.
Rovnako pesto na celozrnne cestoviny,ryza s dusenou zeleninou a morcacm mäsom...
Ryba na troake olivoveho oleja...
To su take rychlovky.
Priprav si to den vopred.
Strukovinove polievky su velmi syte a vyzivne...
Najhorsie je,ked pride vlci hlad a clovek sa nema coho chytit.
A ak ozaj nemas kedy varit...myty o tom,ze denne treba teplu stravu,su uz ta tam...
Celozrnne pecivo a zelenina nezaberie vela casu.
Mozes si kupit udene tofu,uvarit vajicka,mozarellu...
Treba hladat,co dokazes zmenit.
Nie to,co sa neda...

tanyag
27. mar 2024

Ja ti napíšem moju skúsenosť. Tiež som mala PCOS, menštruácia sa vyparila, ale ja som sa zaťala a schudla som cez 30kg, len na to treba pevnú vôľu, tiež som nevládala cvičiť, aj som si poplakala, aj mi bolo zle ale nevzdala som to...hneď po schudnutí 5kg sa mi menstruácia vrátila...síce nebola pravidelná...tá sa vrátila po schudnutí 15kg...ale nevzdala som to len pri 15kg...išla som ďalej...ja som z 93kg schudla na 60kg...vrátili sa mi plodné dni, a aj som otehotnela...takže všetko sa dá, ak človek chce...a nemusíš sa ani týrať hladom..proste hodinu denne cvičit..upraviť stravu...len treba CHCIEŤ.

bobelik
27. mar 2024

LUBOCHNA

alzbeta44
autor
27. mar 2024

@tanyag To sa Vám normálne klaniam ako ste to zvládla som rada že sú ženy ktoré sa z toho dostali no najťažšie je začať premňa budem sa musieť nakopnúť . Ja nechcem ani partnera pokial sa ja sama nedám do poriadku . Ďakujem Fakt že ste sa ozvali .

tanyag
27. mar 2024

@alzbeta44 Kľudne tu každému tykaj...všetci si tykáme...zapri sa a zvládneš to...povedz si, že chceš zmeniť svoj život a buď silná, hlavne psychický, si mladá, telo sa rýchlo prispôsobí a zvykne si na fyzickú aktivitu...bude to ťažký boj zo začiatku, ale netreba sa vzdávať...aj si poplač, aj si pokrič...a keď nebudeš vládať, nadýchni sa...myslí na svoj cieľ a choď ďalej.

pralinka25
27. mar 2024

Tiez mam PCOS. Pribrala som pri tom a tiez kopec inych problemov. Ale ja som to zistila az ked som chcela deti a nedarilo sa. Mne najviac pomohla zmena zivotneho stylu. Schudnut a lepsie sa stravovat a hybat. Nakoniec mam prirodzene 3 deti. A ono sa vazne treba len zapriet. Chodim denne do prace dve deti chodia do skoly z toho jedno ma problem s ucenim a tretie zacalo skolku. Denne chystam 5x ranajky kazdemu ine obedy olovranty a vecere. Nie nebavi ma to ale skratka musim. A teda denne cvicim.a denne myslim naozaj denne aj ked som chora aj.ked cely den nestiham. Uz som cvicila aj o 22 vecer. Vazne sa to da a urcite navstiv endokrinologa.

maris5
27. mar 2024

Zmen gynekologa a zakladne odbery na stitnu zlazu vie urobit aj vseobecny lekar. Zacni u neho

nevenka
27. mar 2024

@alzbeta44 no tak toto moze kludne byt extremne znizena funkcia stitnej zlazy, ktora je zivotu nebezpecna! Vsak sa pytaj od obvodneho k endokrinologovi.

rozculena
27. mar 2024

@alzbeta44 tak si nenos do školy chleba a pečivo,ale syr,šunku,zeleninu.

nikola81
27. mar 2024

Toto dobre poznam. Vyvolavacky mi pichal priatel - teraz uz manzel. Doktorka to somnou skratka vzdala a uz mi zostalo len pichat injekcie aby som vobec dostala. Problem je ten, ze som pochodila aj inych dr, ale ten liecebny postup je stale rovnaky. Jedine Duphaston na upravu cyklu co u mna nefungovalo alebo antikoncepcia co som odmietala nakolko som migrenicka. Mam 42 rokov a bojujem s tym stale. Uz som aj porodila ale nic sa nezmenilo. Skratka je to udel na cely zivot, pretoze sa to neda liecit, len zmiernovat priznaky. U teba odporucam najprv hormonalny profil, nastavit liecbu a ty si skus pomoct napriklad pitim Alchemylky, pripadne kvapky Gynex su fajn. Ak sa to stabilizuje, mozno sa aj vaha bude upravovat. Dala by som si kazdopadne aj stitnu zlazu vysetrit.
Radim ti riesit si to, lebo ja by som na syna mohla zabudnut, musela som ist na IVF koli tomu

kjll
27. mar 2024

@alzbeta44 presne toto isté mám aj ja .tiež mám 22 a tiež mi gynekológ povedal že to budeme riešiť až keď budem chcieť mat deti. Že teraz nevie či mi má zagratulovať k tomu že nemám pravidelnú..že mám také šťastie že nemam každý mesiac alebo že sa mám naučiť s tým žiť .. plus mám aj cysty takže myslím si že takéto správanie od lekára je fakt na zamyslenie . Ktovie či nemáme toho istého ..🤭😥

osky
27. mar 2024

@tanyag mozes opisat svoje chudnutie podrobnejsie?
Co si jedla,kolko,ako..
Co si cvicila a pod....

ivangeline
27. mar 2024

Dieta a aktivny zivot. Ziadne vyhvoorky na unavu. Motivuj sa a neprestavaj. ;)

osky
27. mar 2024

@rozculena
Syr je cisty tuk.
Syry by mala jest ozaj len vynimocne.
A sunka...no podla toho aka.
Ale s tymto ochorenim treba jest co nsjmenej spracovanych potravin.
Udeniny nie su prave najlepsia volba

katka700
27. mar 2024

@alzbeta44 Možno máš dačo so štítnou žľazou. Objednaj sa k endokrinológovi, aj termín za pol roka je lepší ako nič neriešiť.
Podľa čoho vieš že máš PCOS, robil ti Dr hormonálny profil alebo len tipoval?
Neviem či je to ešte pravda, radšej si o tom niečo prečítaj - pred rokmi sa PCOS liečilo rastlinkou agnus castus a znížením príjmu sacharidov.
Nadváha je celkovo problém - tukové tkanivo sa zapája do hormónov a čím je ho viac tým sú prejavy PCOS horšie. Nie všetky môžeme byť štíhle ale každé kilo čo dáš dole znamená že sa budeš cítiť lepšie 😊

meringe70
27. mar 2024

Ahoj, pcos mi bolo diagnostikovane tiež v 22 rokoch, mávala som menštruáciu každý druhý mesiac. Môj lekár mi odporučil viac sa zamerať na stravu a celkový životný štýl, lebo hak síce dočasne “pomôže” ale po vysadení sa problémy zvyknú vrátiť. Ja som si o tom dostudovala aj sama, zaradila som viac zeleniny, ovocia, pečivo najmä kvaskove, viac psychickej pohody a spánku, pohyb (najmä prechádzky a jóga, v lete korčule a plávanie, doma aj cvičím ale nie nejak extra, tak dvakrát týždenne po 30 min). Teraz mám 25 a už asi dva roky mám cyklus cca 33 dni v priemere 🙂 nemusíš začať robiť hneď nejaký šport, stačí na začiatok len strecing, pripadne ozaj ta jóga mne veľmi pomohla. Držím palce 🫶🏻 a zmeň gynekológa, jeho prístup sa mi nezdá úplne v poriadku

rozculena
27. mar 2024

@osky doporučujem https://doktorpro.sk/blog/recepty-polycystic-ov... alebo nech sa teda stále napcháva chlebom a rožkami,čo je úplne nevhodné.

osky
28. mar 2024
https://www.youtube.com/watch?v=11lWWAlSKYY

Vsetko o Pcos,liecba,studie,odporucania....

osky
28. mar 2024

@rozculena ja netvrdim ze sa ma NAPCHAVAT a uz vobec nie rozkami

Nechapem, preco si nastvana

osky
28. mar 2024

@rozculena inak ty si di tu stranku,co si mi odporucila,aj citsla?
Lebo ziadna sunka sa tam nespomina.
Ale spomina sa tam presne to co som ti pisala-ze spracovane a udeniny sa jest nemaju/klobasy,parky a pod..../

Inak v tom blogu odporuca chude ryb,s ci nesuhlasim.
Prave pri tomto ochoreni su dobre tucne mirske ryby,ako losos,sled ci makrela.
Ale nusia to byt kvalitne ryby.nie z chovnych farm..

A mäso len striedmo,chude,skor biele ako cervene...

nisia
28. mar 2024

@alzbeta44 skus sa objednat do Lubochne, cakacka je 2 mesiace. Skus kym nie je leto a vsetci pracujua neberu dovolenky. Ak si pribrala v kratkom case taku hmotnost moze to byt stitna zlaza. Treba tam vymenny listok od obvodneho lekara, 2 € poplatok na recepcii a cely den cakania (registracia, odber krvi, lekar, sono a cakat na vysledok)