Ahojte, mám obrovský problém so stresom a ako všetci vieme zo stresu býva aj veľa chorôb. Napríklad trpela som žalúdočnými vredami len kvôli stresu. Mám iba 17 rokov a kvôli stresu som už nezvládla veľa vecí. Keď pracujem a je tam veľa ľudí dokážem sa neskutočne vystresovať. Cítim sa dosť nezdravo kvôli tomu, nedokážem sa ani uvoľniť, stále myslím na všetky "problémy" čo ešte musím spraviť, čo ma čaká. Chodím do ťažkej školy popritom robím aj iné veci a je toho na mňa dosť. Nemám na nič skoro čas a stále som v tom istom stresovom stereotype. Len ráno vstanem a už myslím na všetko ako nič nestíham. Poradili by ste mi prosím niekto ako sa trocha ukľudniť a predísť stresu?
Napis par konkretnych situacii, co ta dost vystresovali, lebo z tohto nie je vobec jasne, co je problem
Skus napisat rano alebo cez den, ci vecer na ipcko.sk, myslim, ze tam ti pomozu.
Stres je dobry priatel, ale zly pan. Niekedy si toho berieme na seba privela.
@petra2245 dobre je, ze si to uvedomujes a zle, ze uz v 17 r si vystresovana.Musis upustit z kruzkov aktivit.Nesnazit sa vsetko robit dokonale.Nemas nahodou takych rodicov, ze stale stresuju a su cielavedomi a chces byt dobra kvoli nim?skus viac sportovat korcule, bicykel....toho stresu bude len a len pribudat
naucit sa meditovat.
@eliska13 moj otec ma neustale ponizuje a psychicky tyral od mojich 12tich. Robi zo mna niekoho kto je neschopny uz len ked urobim malickost. Napr. pracovala som unho minuly rok v restauraci, isla som zaniest 2 kofoly, ale v teb den som dostala menzes a moje bolesty byvaju strasne. prislo mi zle a nechtiac som neudrzala rovnovahu a trochu som vyliala. Pred vsetkymi zakaznikmi zacal na mna utocit, ze som pr**ebane decko atd. Teraz mam neskutocny stres, pretoze mam ist pracovat k bratovi do kaviarne a nikdy som kavy nerobila. Moj stres vzdy vychadza z toho co si o mne pomyslia druhy, ako ma vnima moja rodina a ze urcite vsetko pokazim. Mam to zabudovane v hlave ked to pocuvam stale dookola. Pocula som vo svojom zivote vela nadavok a zbytocnych. Otec nie je ani doma a ani nevidi co ja robievam, jeho zaujem o mna je na nule a vobec sa nerozpravame. Ten clovek ma ani nepozna a vzdy vie o mne najviac samozrejme len v zlom. Nedokazem zit v tejto rodine vzdy som tu neskutocne nervozna. Pridem domov zvonku a je tu tak negativna energia. Asi je dost chore cim ja trpim. Uz len ked vidim novych ludi a spravam sa normalne, mam pocit, ze si o mne namyslaju zle veci aka som a len myslim na druhe nazory na mna. Na oslavach s rodinou sa citim strasne, nechcem tam ani chodit, pretoze ma otec vzdy ponizi a mam pocit, ze ma tam nikto nema rad. Pritom mam dost kamaratov a kamaratiek a tak isto aj od rodiny som si vypocula vela peknych veci naozaj, ktore nema clovek moznost pocut len tak, ale tie natlaky su tam od detstva a ked si to zabudujete je to tazke.
A nemozes odist? Ak studujes niekde na strednej, neda sa ti vybavit nejaky studijny pobyt v zahranici, povedzme? Pokial nie, skus ist na vysoku niekam daleko, pripadne sa zamestnaj inde ak nechces studovat. Stal by za to aj rozhovor s psychologom, lebo toto su vazne veci. Stalo by sa nieco, pokial by si v lete jednoducho nepracovala? A ak, tak nie u svojho brata. Proti stresu pomaha mnoho veci, kazdemu nieco ine. Sport, konicky, zdrava strava, supni si kazdy den horcik 300 plus, ale aj tak je tvoj problem hlbsi, takze treba riesit pricinu, ktoru poznas.
Práve som si prečítala dobrý článok o radách, ako bojovať voči stresu. Stres je zákerná vec a hlavne, ako sa hovorí keď sa niečo kazí, tak poriadne. Všetci máme svoju účinnú teóriu, ktorá na nás účinkuje proti stresu. Na mňa platí príroda, dlhé prechádzky ä, káva a dobrá kamarátka.
Posielam link možno nájdete inšpiráciu
Stresu sa nevyhnes cely zivot
V skole skusky, v praci sef, potom rodina a hyperaktivne deti co sa presadzuju.
Ja ked som bola mlada, krasna a slobodna 😄
Som vstavala o pol hodiny skor aby som si dala vklude kavu( neskor ku kave aj cigu) s ranajkami. Volny cas som travila v prirode, alebo na korculiach. Vybit to!