Žienky je medzi vami taká ktorej bola diagnostikovaná rektovaginálna fistula?Akým spôsobom vám to vyšetrovali a ako to riešili,myslím či bol nutný chirurgický zákrok a či sa to tým vyriešilo.
Ďakujem.
@katkka08 Ide o vytvorenie spojenia medzi rektom (konečníkom) a vagínou. Vzniká najčastejšie ako komplikácia po pôrode alebo ako pooperačná komplikácia.
@adika6676 diagnostikuje sa to najskôr fyzikálnym vyšetrením ( gynekologické vyšetrenie a vyšetrenie per rectum), potom sa pristupuje k zobrazovacím metódam CT, MRI. Lieči sa to chirurgicky prerušením daného prepojenia. 🙂
ja to mám,teda pravdepodobne,príznaky mám ktoré svedčia o tom ale na gynde mi to nenašla pozerala ma iba nejakou somdou inak nič tak ma poslala na gastro.Mala som po prvom pôrode velké natrhnutie šitia a následne na to obrovská ranahned pri konečníku ktoru nemohli šiť lebo tam bola stále infekcia tak sa to podarilo za mesiac zázračným spôsobom zacelit nejakou masťou ktorá vytvára nové tkanivo,žial si nepamätám názov je to už 8 rokov,po tom som ešte nemala nejaké prejavy asi sa vytvorila ale aj sa sama zahojila ale pri druhom pôrode čo nebol ani nejak náročný sa otvorila ,je to už 5 rokov a ja sa tým trápim porodila som medzi tým ešte dvojky tak som to ani koli deťom nemohla riešiť ale je to nepríjemné,odchádzaju mi plyny cez pošvučo sa nedá vedomu ovládať a po stolici sa musím isť hned osprchovať lebo v pošve ostanu málinko zvyšky stolice,akoby omrvinky čokolády,ked sa hned osprchujem tak je to už ok,ale keby som sa neosprchovala tak som celá špinavá ako keby som sa nedoutierala,samozrejme časté infekcie pošvy,nebolí,nekrváca to ale komplikuje to život,chcela som len nájsť niekoho kto si tým prešiel a je po chirurgickom zákroku,kde to robia a či to rieši natrvalo problém.
@danka203 dobrý deň, chcem sa opýtať, a co s konečníkom, ked sa preruší prepojenie?
@adika6676 mam podobný problém ako opisujete
@denisa2909 Dobrý večer,chcem sa opýtať či ste to už aj riešili,ja to popri deťoch stále odkladám,ale zatial som sa nestretla s nikým kto má takýto problém a aj lekárka sa tvári ako keby ešte sa tiež s tým nestretla len o tom vedela s kníh,asi to nieje také bežné.Mne sa to za tých 5 rikov nemení a ked mám možnosť ísť hned po stolici do sprchy tak nemám s tým zatial velký problém,obťažuje ma skôr ked mám vetri tak to ked chcem udržať že to nepustím prirodzene cez konečník von tak mi to samovolne víde cez pochvu a to je nepríjemné lebo to sa nedá udržať,a to ked som náhodou v spoločnosti tak to je poriadny pruser😖😨
Ahojte žienky, chcem sa pridať k skúsenostiam. Tiež sa mi to objavilo po pôrode, spôsobené veľkým nástrihom. Žila som s tým tri roky. Najlrv to bolo dosť nepríjemné aj výtok stolice atď. No neskôr sa to ustálilo, tak aj preto odklad operácie (no tá je nevyhnutná), samozrejme môže sa to aj samé sceliť, ale to je malé percento. Našla som si na to veľmi skúseného chirurga v NR, s ktorým som bola v pravidelnom kontakte. Aj on sa s tým stretol iba raz, ale podujal sa na to. Operáciu sme odkladali hlavne kvôli kojeniu, ktoré som nechcela prerušiť a ani lekár nenaliehal. Takže najprv som šla po zistení na klasické gynekologické vyšetrenie, následne ma objednali na kolonoskopiu, potom magnetická rezonancia. Tieto vysledky som poskytla môjmu chirurgovi. Aktuálne som cca tretí týždeň po operácii. Chirurgovi asistovali asi 3-4 gynekológovia. Operácia trvala asi 3/4 hodinu. V nemocnici som strávila týždeň a teraz mesiac domáce liečenie. Treba dodržiavať prísnu hygienu, len vyplachovaním a aj strava je čiastočne upravená. Zatiaľ sa cítim dobre (plyny aj stolica idú kadiaľ majú), síce občasné bolesti, ale čakala som horšie.
Odporúčanie: ženy nebojte sa operácie ide o vaše zdravie a ten mesiac liečenia vydržíme. O dcérku sa viem tiež bezproblémov postarať.
@adika6676 dobrý deň prajem, som rada, že ste napísali. Ú mňa to trvá už 5 mesiacov, je to na nervy niekedy,nakolko mam rozrezany konečník vo vnútri.... A fistula vznikla tam kde som mala situ hrádzu po pôrode. A chirurg tvrdí že mi dosť poškodili konečník, teda narezali nechtiac pri pôrode. Čakám na rekonštrukciu konecnika a vôbec neviem ako to prebehne, čo bude a mam strach a trápi ma to cele obdobie od pôrodu a dosť ma to obmedzuje pri rôznych aktivitách, úplne obyčajných bežných pri dieťati.
@mirkao6 dobrý deň prajem, operovali vás tu v NR predpokladám. Ja chodím doc. Korcekovi, aj vy?... Mam informáciu ze mne dosť rozrezali konečník a čakáme 6 mesiacov (netušila som prečo) a o cca 3 týždne mam ísť na kontrolu a dohodnúť sa co urobíme ďalej. Môžem sa opýtať.. Ako so stravou pred operáciou, po nej, čo treba dodržiavať a predpokladám tiež vám urobili rekonštrukciu konecnika vo vnútri... Akou formou sa to operuje? Strašne ma to zaujíma... Tieto moje nezodpovedané otázky... Ci aj fistulu resp hrádzu zadiju hneď...
@denisa2909 áno operovali na na chirurgii v NR, ale mňa operoval môj chirurg Ševčík. On má ambulanciu vonku z nemocničného areálu.
Čo sa týka stravy, žiadne výnimky pred. Večer pred operáciou ľahšia večera a na druhý deň nič. Samozrejme večer aj ráno musel byť klystír. Možno sa dá predpripraviť po dohode s lekárom aj iným čiatením. Ako keď idete na gastro. Po operácii som 4 dni nejedla. Iba infúzie. Potom ľahšie jedlá. Nie vyslovene všetko rozmixované, ako som si myslela. Normálne aj pečivo, mäso, zemiaky... Jedálniče resp.dietný program som dostala na A4 domov.
Čo sa týka hygieny, v nemocnici som mala zavedenú hadičku (kateter) a po toalete čisto len sprcha. Žiaden toaletný papier ani vlhčený.
Áno operácia bola vedená cez konečník. Tam sa obnovovala stena.
Ja si myslím, že som mala jednoduchšie štádium. Pretože viem, že v niektorých prípadoch musí byť umelo vytvorený vývod do určitého času.
No doktor ma presne pripravoval na to čo budeme robiť a v akom štádiu som od začiatku až doteraz. Krátko pred plánovaním operácie som bola znova na magnetickej rezonancii, pretože sa mi to zlepšilo, ale žiaľ nezhojilo natoľko aby som nemusela byť operovaná.
@mirkao6 ďakujem za odpoveď veľmi pekne, ako tak už mám predstavu co sa bude diať. Vy ste v akom čase po pôrode bola operovana?... Mam pocit niekedy že to mám lepšie, su lepšie aj horšie dní.. No neviem sa dočkať keď to bude všetko ôk. A po operácii konecnika nie je problém po pár dňoch mat stolicu, bolo to v pohode?
@denisa2909 ja ako som písala hore, tak 3 roky po pôrode. Aj ja som mala tie pocity, raz dobre potom nie. Po operácii som mala tuším hneď v ten deň alebo krátko na druhý stolicu. Najprv som sa bála, ale sestričky povedali aby som to nezadržiavala, ale ani netlačila nasilu. Ak to pôjde, pôjde ak nie tak nie. Potom už som chodila normálne.
Ozvem sa určite aj po tých pár týždňov prípadne mesiacov, ako som na tom.
@mirkao6 ďakujem ešte raz za Vas čas, ste zlata 🙂
aj ja dakujem za info😉
Žienky, takže sa vám ozývam, ako som sľúbila. Sú to 3 mesiace od operácie a ja sa cítim výborne. Nenastali žiadne komplikácie, zatiaľ. Keďže je to stále v štádiu hojenia a pozorovania. Stále som chodila na pravidelné kontroly k svojmu chirurgovi. Aj gynekológ povedal, že je to skvele odvedená práca. Síce mám zakázané určité športové aktivity, ale to sa dá vydržať. Od prvého nastupujem konečne do práce.
Dajte vedieť, ktorá to už máte tiež za sebou.
Teším sa s Vami. Mňa čaká kontrola v novembri.. Co bude rok od pôrodu... 🙂
@mirkao6
Dobry den
Mozem spitat ze boli ste vcelkom anestezia?
@angelikapetike do chrbtice
@mirkao6 dakujem
Lebo aj ja idem pondelok v NR na operaciu
Mozem este spitat ze ktory lekar robil?🙂
@angelikapetike doktor Ševčík 👌👍
@mirkao6 chodili ste k nemu vysetrenie,ked vas on operoval?
Ja chodim pan Osusky,ale neviem ci ma on bude operovat 🤔
@angelikapetike áno chodila som k nemu. Keďže s ním som to celý čas riešila, tak si myslím, že by bolo trošku odveci, keby ma aj neoperoval.
@mirkao6 a este kolko dni ste lezali v nemocnice?
@angelikapetike týždeň, potom domáce liečenie
@adika6676 kde to vlastne je ,bolí to,alebo krváca