Má neplodnosť vplyv na popôrodnú depresiu?

14. apr 2023

Ahojte, podla vas ma nejaky vplyv? Ja som ju tiez mala, ktora presla po 4 mesiacoch do uzkostnej poruchy a brala som aj AD 2 roky. Bojovali sme aj s neplodnostou 3 roky, IVF, a potom namiesto ocakavani, bummm.... Realita ma vyfackala.

Teraz som sa dozvedela od znamej, ze 8 rokov cakali na babo, a dostala taki silnu depku, ze babo hodila na zem, ze ho nenavidi. A bola zatvorena 3 tyzdne na psychiatrii. Momentalne ma byt v poriakdu. Ale ja som sa normalne rozplakala.... :( tato tema je pre mna svata.

Od coho to zavisi? Nenaplnene ciele?

pribinak
14. apr 2023

To je vec hormonov a nie nenaplnených cieľov

danulicek
14. apr 2023

Nie, ja myslím, ze poporodna depresia nesúvisí s neplodnostou a už vobec nie nenaplnenim cielov. Syn bol plánovaný a podaril sa hneď, no obdobie po porode bolo strasne. Poporodna depresia je spôsobená výkyvom hormónov a urcite aj ďalšími okolnosťami. Ta realita vyfacka mnohé ženy, nie je to ľahké obdobie.

eliska13
14. apr 2023

@pribinak adaptácia na novú rolu, nevyspatie, hormóny, podpora od rodiny, povaha je to komplex veľa faktorov.
Adaptacna porucha je svina hormóny po pôrode môžu skôr za psychozu.Nikdy počas života nie je človek vystavený fyz. a psych. vypatiu ako po pôrode, strach o dieťa.Moja sestra pedant pedantov sa zložila ako domček z karát, lebo si myslela, že všetko vždy bude ako si ona naplánuje a chce... veľa spraví povahové črta.Rok trvalo, kým pochopila čo jej hovorí psychológ, že život s dieťaťom je stále meniaci sa čo platilo včera, neplatí dnes pravidlá mohla mať v kancelárii.
Pre ňu aj dieťa bolo lepšie, že išla do práce a konečne sa decko ukludnilo a jej muz to zvládal lepšie ako ona a aj do dnes.

pribinak
14. apr 2023

@eliska13 ???? Prečo mi to píšeš?

7lenka11
14. apr 2023

Poporodnu depresiu ma aj žena, ktorá otehotnela na prvý sup. Napr sestra mojej kolegyne trpela silnými depresiami a s otehotnením nemala problém…

ajca18
16. apr 2023

Ja som si prezila velmi tazke tehotenstvo mala som zapal okostnice a nemohla som si dat absolutne ziadny liek od bolesti..starala som sa pocas celeho tehotenstva o muzovu babku behala hore dole po schodoch kazdych 5 minut cele dni lebo furt nieco potrebovala varila prala zehlila vysavala vsetko som bola sama muz mi s nicim nepomohol nikto pri mne nestal tazko som to prezivala cela rodina sa mi otocila chrbtom na vsetko som bola sama..mala som cisarsky rez a samozrejme som dostala poporodnu depresiu ..jedine co mi je luto ze babetko dcerku moju mi hned po porode prilozili malicku na hrud a nechcela som ju citit tak som povedala ze nech ju uz zoberu v jednom okamihu mi to bolo neprijemne a v tom istom okamihu som sa bala ze spadne a ublizi si a to som nechcela..po mesiaci som bola fit ..no pravda je taka ze mi zeny to mame kazda inak jedna to zvladne lavou zadnou a druha dostane poporodnu depresiu..ale vsetko sa da zvladnut len treba aby pri tej zene aspon jeden clovek stal..pri mne stali vsetci ale to az ked som mala po porode co bolo trochu neskoro