Ahojte, som tu uplne nova a neskusena, ale dufam, ze mi budete vediet pomoct.
Snazime sa s manzelom o dieta sice iba 4 mesiace, ale kedze sme obaja zdravi a zatial sa nam to nepodarilo, hovorim si, nebudem cakat rok a potom zistovat ci sme v poriadku, ale urobim to radsej uz teraz na zaciatku.
Problem je, ze sme odstahovani do zahranicia na par mesiacov kvoli praci, teda som sa rozhodla ze to budeme riesit tu (manzel odtialto pochadza).
Manzel bol na spermiograme, kde mu zistili asthenoteratozoospermiu. Mne urobila ultrazvuk, kde nasla iba 3 folikuly v kazdom vajecniku. Na zaklade tychto udajov nam narovinu povedala, ze najlepsia moznost je pre nas umele oplodnenie, nepomoze ani IVS prip. IUI. Podotykam, toto skonstatovala bez akychkolvek inych vysetreni, liecby, cohokolvek. V piatok mam ist na vysetrenie priechodnosti vajickovodov, plus dalsie ine vysetrenie potrebne na ICSI. Manzel by mas absolvovat este jeden spermiogram na inej klinike.
Samozrejme sme zacali zistovat a sprtat sa v tom a zistili sme, par sokujucich faktov.
Ja sice mam iba 3 folikuly, ale citala som, ze existuje aj hormonalna liecba?? ona nic nespomenula..
Vysledky spermiogramu nie su az take zle, ba priam dost dobre az na 2 faktory, ved posudte samy:
budem pisat hodnoty namerane vs. minimalne uvedene podla kliniky:
objem ejakulatu - 3.6 ml (pricom minimum je uvedene 1.5, cize viac ako dvakrat tolko)
pH - 7.8 (idealne hodnoty 7.2 - 8.5, cize ok)
koncentracia spermii - 27 mil. (ich minimum je stanovene 15 mil.\ml, cize skoro 2x tolko, viem ze normalne sa uvadza min. 20mil. na ml)
celkovy objem - 97.2 mil.!!! (minimalny objem ma byt 39 mil., cize opat ma viac ako dvojnasobne mnozstvo)
typ A - progresivna poh. - 29 % (tu nastava prvy problem, kedze minimalna hodnota by mala byt 32 % a viac, cize mierna odchylka, ale sama nam povedala, ze pohyblivost sa da ovplyvnit zivotospravou!)
morfologia - normalne formy 3 % (tu je hlavny problem, kedze tato hodnota sa zevraj neda ovplyvnit, ale sama povedala, ze je to subjektivne a zavisi to aj od embryologa)
- abnormalne formy 97 %
lenze vcera moj manzel cital, ze sice aj ked ma nizku morfologiu 3 %, tuto hodnotu treba vynasobit z celkovym poctom spermii (ktory je nadpriemerny) a pozriet sa na vyslednu hodnotu, co v nasom pripade je cca. 3 miliony zdravych spermii.
Manzel povedal, ze si mysli, ze chce na nas iba zarobit, ale mne sa to fakt nezda, ze v takychto vaznych veciach, niekomu islo iba o zarobok? Je tu predsa vo veci novy zivot, nie je to ockovanie proti chripke.
Co si prosim o tom myslite, uvitam vsetky rady, samozrejme som precitala uz asi miliardu diskusii, ale predsa kazdy pripad je specificky a verim, ze tu najdem niekoho, kto s tym uz ma skusenosti.
Tiez uvazujem, ci ist na ten priefuk vajickovodov, kedze sa dalej snazime o dieta prirodzene, pocula som, ze to moze poskodit potencialne embryo, teda sa neodporuca podstupit zakrok ak je moznost tehotenstva. na druhej strane som citala, ze niekto hned po priefuku otehotnel. Som objednana na zajtra, co bude 10ty den cyklu.. mam dilemu, ist ci neist??
Dalsia vec je, ze som brala asi 10 rokov antikoncepciu, prestala som brat pred pol rokom, menstruaciu mam ok, aj ked trosku nepravidelnu - od 23 do 26 dni cyklus, ale otazne je, ci mam ovulaciu? kupila som si testy a idem na to od dnes. Ale odkedy som vysadila HAK, pobolieva ma pravy vajecnik, vzdy pred menstruaciou, no tento mesiac zacal pred menstruaciou a neprestal doteraz, uz asi 10 dni.. Myslela som, ze vajicka sa idu zblaznit, kedze po tolkych rokoch znova zacali pracovat.. myslite, ze to moze byt tym?
uch, vela otazok, ale snad niekto docita do konca a poradi! 🙂
Dakujem!
Ja si myslim, ze lekarke ide najma o biznis. Nebud naivna, ze ludia nebudu zarabat na takých uslachtilych veciach ako je novy zivot :D Samozrejme, ze budu, o to viac, ze potencialni rodicia su ochotni zaplatit nenormalne prachy, len aby mali vlastne babo. Samozrejme by som skusila najskôr hormonalnu liecbu u teba a rovnako urcite existuje nejaka liecba aj pre partnera...skuste radsej na SK alebo v Cechach alebo aspon iného lekara tam, kde sa momentalne nachadzate. Nie som sice odbornik, ale podla tych cisel, ktore udavas na tom nie ste az tak strasne zle...
@datelinka31 ked si taka mudra, tak nebehaj po doktoroch a liec sa sama. Pardon, ale to, co si tu "rozpisala" si mas vydiskutovat s lekarom.
Co ti akoze mame poradit. Predpokladam, ze taka inteligentna vseveduca osoba vie, ze ked s nazorom lekara nesuhlasi, ma sa spytat na nazor nejakeho jeho kolegu.
@datelinka31 neda sa obratit na nejakeho odbornika na sk alebo v cechach?
@maslenka47 asi si to cele nepochopila. Ja by som si to vydiskutovala s lekarom, ale momentalne vela moznosti nemam, kedze nie som doma na SK a svojho lekara tu nemam. Okrem toho, myslela som, ze na to je tu toto forum, kde si navzajom hovorime o svojich skusenostiach, a nie na to, aby sme sa tu urazali. Take poznamky od vseveducej inteligentnej osoby si laskavo nechaj pre seba, nikto tu na to nie je zvedavy a nikomu to nepomoze.
Poviem Ti vlasnu skusenost, snazili sme sa rok - nedarilo sa, tak sme zasli na vysetrenia- partner spermie, mne robila doktorka nijake krvne testy a sono, mala som jej priniest vysledky spermiogramu partnera - evidentne sa v nom nevyznala ale po chvilke povedala ze nie je vobec dobry ?! Potom sa opytala kolko rokov ma partner (obaja sme mali 37) zdvihla obočie a povedala ze sme stari a mam ist na umele oplodnenie lebo inak nemam sancu otehotniet !!!! Toto vsetko povedala bez akehokolvek odvovodnenia. Samozrejme mi nezabudla odporucit konkretne centrum kde mame urcite to umele oplodnenie absolvovat. Nakolko som niekolko rokov posobila v oblasti zdravotnictva a veci okolo, hned mi bolo jasne ze pani doktorka ma rozbehnuty biznis s tymto centrom odkial jej asi idu provizie za poslane pacientky. Takze som nezavahala a okamzite som zmenila gynekologicku a cuduj sa svete, napriek jasnym predpovediam pani doktorky (a nasmu veku) cakame nase prve dieta 🙂 - prirodzene pocate .
Takze moje odporucanie - pokial ta do toho netlaci vek ,treba to nechat na prirodu , tu ponukanu moznost mozes vyuzit kedykolvek, hlavne mysli ze je to velmi narocny proces- psychicky, hormonalne. Drzim palce a hlavne sa nestresuj - to tomu moc neprospieva. 😉
V prvom rade je po 4 mesiacoch snazenia sa priliz skoro robit nejake zavery...zavisi kolko mas rokov, ale este by som to skusila prirodzene na vasom mieste...mozno ozaj upravit zivotospravu, pridat vitaminy...
A k tym vysledkom...ta morfologia nie je nic moc, ale na otehotnenie staci jedina spermia 😀... Tie folikuly som nepochopila...lebo ked nemas hormonalnu stimulaciu, tak sice byva viac folikulov, ale iba jeden dominantny... Takze nerozumiem preco ty by si mala mat viac ako 3...
@datelinka31 napis mi IP vyznam sa do toho a poradim ti
spermiogram mate ok
robili ti hormonalny profil? po antike casto kolise?
ake mas cykly,, mylsim dlzku?? nespinis pred menzesom? mas mensturaciu?
ako tri folikuly na ktory den cyklu? alebo ti na zaciatku cyklu pocitala astralne folikuly? lebo to by bol potom pruser..a nizka ovarialna rezerva... ked by si mala len tri v jednom vajecniku ... optimalne astralnych je cca .12 ale myslim, ze si nesla na zaciatku cyklu..
po antike sa telo musi spamatat aby normalne nabeho
4 meiace je nic
treba tad porobit vytery, hormonalny profil, endorkinologiu - je toho vela
to je ten zaklad
a ostatne neskor
ucigte nie po 4 mesiacoch ivf
skor ked chces a nechces cakat ...tak IUI - inseminaciu .pri dobrom pohybe a z toho mnozstva vyberu pekne spermie a aj co sa hybu
nie je pravda ze by sa morfologia nedala ovplyvnit
pycnogenol 200 mg denne 2 mesiace
kyselina listova
vitamin C
omega 3
vsetko sa da...a ano , lekarom ide o biznis.zial...
@datelinka31 a este vies kolko bab tu bolo ze muzi mali zlu morfologiu? oni strasia ze to je najhorsi parameter ale nie je ... ked su mnozstvo a pohyb normalne tak ta zdrava a morfologicky spravna spermia sa najde, dolezite je pri morfologii castejsie ejaklulvoat aj kadzy druhy den 😀 😝 a vies kolko bab uz otehotnelo a aj viacnasobne ze muzi mali teratospermiu a maju uz aj druhe aj tretie a prirodzene? ten pohyb a mnozstvo je zaklad a ked je to zdrave tak potom sa nestresuj ...a fkat aspon rok sa musite kazdy mesiac snazit, je maly predpoklad ze za rok by ste sa netrafili aspon raz do kompletnych plodnych dni , niektore su aj anovuaky, pripadne sa nemusi uchytit , cize ten rok by som tomu dala a zatial si spravila vysetrenia...ako mudro na to pozera, ze spravit si vysetrenia , aby si vedela na com si , ze potom sa budete aspon vsetko mat..ja som teiz taka ..ivf je dost drahe aby sme bez vysetreni hazardovali a tak aspon budes veiet ci si ok a ked nie na co sa zamerat..ked tak mi napis IP kludne a poradim ti cez IP drz sa a hlavu hore, ziadna kasa sa nenavari taka horuca , aby sa nedala jest... 😉 😉
3 mil je patologicky spermiogram. My mame 7 mil a ideme na Ivf. Nam bolo povedane , ze prirodzene neotehotniem. Snazime sa dlho a nic.
@zibi dakujem pekne za mnohe odpovede, si velmi velmi zlata a veelmi si mi pomohla! ani si nevies predstavit ako.. hovoris mi presne z duse 🙂
K niektorym otazkam (napisem to tu, aby si to aj ostatni mohli precitat, ak maju podobny problem)
- folikuly mi pozerala ultrazvukom v 6ty den cyklu, hovorila, ze normalny pocet je 8-12 a ja mam iba 3
- robila mi test na TSH - 2.65, zevraj trosku nad, ale ok, takze ma neposle na endokrinologiu
- menstruaciu mam kazdy mesiac, posledne tri cykly boli 26 dni, 25, no a uplne posledny iba 23 dni s bolestami praveho vajecnika, spinenie nemavam ziadne
Inak ten moj isiel na spermiogram na piaty den odkedy sme mali styk (presne 4 a pol dna), citala som, ze optimalne su 3 dni.. neviem ci to moze ovplyvnit.
Vitaminy s kyselinou listovou beriem uz minimalne 3 mesiace, odkedy sme sa zacali snazit, teraz si nedame uz ani kvapku alkoholu, aj drahemu som kupila vitaminy, tiez pijem caj z alchemilky. Citala som vela o maca extrakte, zatial som ho este ale nezohnala..
Prosim mozes mi poradit, ci si dat urobit HYCOSY, idem uz zajtra.. zajtra je to 10ty den cyklu a citala som, ze priefuk sa robi 7-10 den cyklu, ale ked je kratky cyklus ako v mojom pripade, malo by to byt aj skor. Stale sa totiz snazime a obavam sa ze co ak nahodou som tehotna, aj ked je to takmer nemozne.. ale zase na druhej strane aspon budem vediet na com som..
ona totiz hovorila, ze ta bolest vajecnika moze byt aj z toho, ze vajicko tam je, ale sa neuvolni, neviem ci som to dobre pochopila..
Dakujem este raz!
@salota Dakujem pekne, velmi sa tesim, ze vam to vyslo, aj napriek predpovedi doktorky 🙂 my mame sice 32, ale chceli by sme mat aspon 3 deticky (pekny plan ja viem) no obavam sa teraz, ze budeme radi ak sa nam postasti aj jedno..
@dorotka2013 skusim sa na tie folikuly este zajtra opytat, zrejme myslela tie astralne folikuly, o ktorych pisala zibi.. da sa nejako zvysit ich pocet?
@datelinka31 no ths na otehotnenie pri ivf je naj ked sa drzi pod 2 , aj na stimulku, aj na vsetko
pri prirodzenom otehu to asi kolise, ale aj tak ...tsh zvykne tehotenstvom stupat..dokonca moja endo ze tsh ma byt do 1 ked ides stimulovat
no hm.. tak to ti merala asi tie astralne foliky...tri si mala v jednom? lebo aj v druhom by ti potom mala nejake najst..?
skus si dat gynekologicke zobrat AMH, to je antimilerov hormon, plus ake je tvoje FSH? vies? lebonizska ovarialna rezerva je ked je FSH vyssie nad normu, a astralne foliky male..
hormonon AMH sa da zvysit vitaminom D3 ale len v pripadne ak je fsh ok a aj pocest astralnych folikov v norme..otazne je, ci mala dobry a kvalitny ultrazvuk, lebo nie na kazdom sa to da 100 percentne odmerat
neviem odkial si , ale odporucila by som ti docenta tomasa v martine. ma ambulanciu a robi aj test plodnosti. je neskutocny odbornik. on pomahal rozbehovat centrum helios a aj iscare martin a je velky odbornik.. skusila by som na tvojom mieste ist za nim a porozpravat sa
ked nemas evidentnu pricinu tak cisto prefuky az taky vyznam nemaju, lebo ze ono sa to zvykne znova zaleptat..uz ked , tak by som sla na kopmpletnu laparoskopiu s prefukmy a aj hysteroskopiou ...nech ta kompletne pozru a mas pokoj ...
spermio nie je taky zly... skor moze byt problem s tymi vajecnikmi u teba ...ale kedze neivem tvoj stav hormonov a inych veic tak tazko..ked tak mi napis..
@datelinka31 pocet astralnych folikulov nezvysis
zvysit mozes amh hormon - antimulerov hormon jedine vtedy, aj je pocet astralnych folikov v norme, v norme je aj FSH a zenam vybehne naraz nizke amh a nevedia preco.
co som nastudovala na nete a vela toho nasla tak , amh je zavisle na vitamine d3. cim nizsii vitamin d3 tym nizie amh. d3 ako keby spustala gen amh, dečkom sa ko keby zobudil..vysetlujem si to tak, ze vitamin d3 riadi viac ako 3000 procesov v tele.. tym padom plodnost sa odsuva ak je ho malo..ide do dolezitych organov, kosti, klbov, zubov, chrupaviek atd..cize plodnost pri nizkom dečku nie je pre telo priorita pretto ako keby uspalo
ake mas fsh?
daj si odmerat dečko
@zibi takze uz to mam za sebou, nebolo to az take hrozne, ako som cakala.. vsetko ok, priechodne.
Nerozumiem celkom tym folikom, naco ich musim mat tak vela, ved nestaci ked kazdy mesiac je jeden dominantny, ktory uvolni vajicko? Dnes mi povedala, ze mam dominantny na lavej strane a o dva dni asi bude ovulacia. Buduci tyzden v stvrtok idem na kontrolu, pozriet ci praskol. Inak ano, na kazdej strane mi nasla po tri foliky, cize dokopy 6.
Co sa tyka hodnoty TSH, povedala, ze endokrinolog pri tejto hodnote odporucil iba kontrolu po 2 mesiacoch, inak nic..
Na AMH este cakam, mala by som mat vysledok tento piatok. FSH neviem co je, ale predpokladam, ze toto bude tiez sucastou vysledkov.
Tiez som sa pytala na hormonalnu liecbu, hovorila nieco o nejakom lieku, zabudla som nazov, bol dlhy, ktory sa pouziva zevraj 60 rokov a ze tento mozem zacat brat od 3tieho dna cyklu.
V morfologii som sa inak mylila, 3 % neznamenaju, ze 3 % zo spermii maju dobru morfologiu, ale znamena to, ze spermia ma na 3 % spravny tvar a toto je zevraj najdolezitejsi ukazovatel a neda sa menit. Zevraj na plodnost treba aspon 4 %.
Zatial sa budeme snazit dalej, uvidime ako dopadne druhy spermiogram a hormonalny profil.
Potom napisem vysledky 🙂
Dakujem zatial, a inak to Dcko sa da z coho ziskat?
@datelinka31 no vitamin d3 musis brat naj je swanson to je americka firma , on najlepsie stupa. nase su taka, ez hrozne pomaly stupaju a o nicom
ja to mam vyksusane a aj vela babam som toto dečko poradila a stuplo im pekne z toho dečko
no dominantny mozes mat ale okrem toho sa ti v prvej faze vytvaraju aj tie drobne male a prave tie urcuju to, ako funguju vajecniky..mala by si mat viac ako tri v jednom aspon pat sest malych ..vtedy sa hovori, ze to je dobre...ale kazdoadne nie je nic stranetne...stale je lepsie, ked je na tom lepsie muz, lebo to jedno kvalitne vajicko , pripadne pir ivf viac sa hormonami stale da vydolovat, kym so spermiami je to tazke.. ked nie su kvalitne, ked maju zlu genetiku.ak si myslim ze to bude dobre neboj..ved otehotneli aj baby co nemali menzes a len liekami mali ovulku ...
no tsh by malo byt pod dva..naj na otehotnenie
ked podjes na ivf, tak to endokrinologovi povedz, ze tsh by si mala mat pod 2 ze ti to v centre povedali 4
nemysleli clostylbegyt? to davaju kazdej babe na zaciatku ked sa nedari a vela babam pomohol, trochuhrosie rastie sluznica z neho, naj je pit rano a vecer aspol liter caju gynastan a vitamin E, pekne rastie potom , lebo clostyl ju hrozne znizuje ...
ked budes chciet dam ti mail a mozes mi poslat vysledky na mail mrknem ti na to... vela babam som uz pozerala ...t ak sa drz a som rada ze je vsetko ok..bolel ten prefuk? ci si mala narkozu?
Ano presne, clostylbegyt.. Nechapem to s rastom sliznice, ako sa to prejavuje, ze mi zle rastie? Trosku sa obavam toho TSH, preco mi teda povedala, ze je to ok, ale poviem jej to ked tam pojdem buduci tyzden, ze ci to nevadi a ci by som nemala brat na to lieky?
Ja si myslim, ze ona sa mozno obava, ze aj ked otehotniem, ci tam nemozu byt nejake vady pri morfologii 3, ze ta spermijka bude poskodena.. Ci?
Takze myslis, ze ked mam iba 3 folikuly, ze aj ked sa uvolni to vajicko, tak nebude kvalitne?
Prefuk bol trochu neprijemny, bolelo to ako menstruacne bolesti a potom najviac ked mi tam vkladala ten balonik, to bola dost ostra bolest, tak sa opytala ci ma prestat, ale potom povedala ze pojde pomalicky, tak sme to uspesne zvladli, lebo trva to velmi kratko, odkedy sa zavedie balonik asi 20 sekund. Nemala som ziadnu narkozu dokonca ani tabletku proti bolesti som si nedala, aj ked hovorila ze to moze potom boliet, ale bolo to v pohode, nerada sa napchavam tabletkami 🙂
@datelinka31 nie po clostylbegyde ti nemusi rast dobre sliznica preto pi ten gynastan alebo alchemilku ale gynastan je chutnejsi..to je neziaduci ucinok toho ieku aj ked sa nemusi prejavit u kazdeho..oni ti ultrazvukom budu sliznicu merat..jej vyska by mala byt minimalne 8 mm aby sa babo uhniezdilo. to je minimu..na ivf je dobre aspon 10
to tsh nemas nad normu,cize pre nich dobre, ale na otehotnenie, ivf a vsetko dokopy by malo byt pod 2. nesmies jej pvedat , ze si myslis , ze to mas vysoke lebo ti povie, ze nemas, ale ze v centrach riesia tsh a ze ho tlacia pod 2 , ze co si ona mysli..lebo aj imunologovia , endokrinologovia a gyndosi su za to, ze tsh hraje tiez ulohu pri uhniezdeni embrya ..ciez by bolo dobre to mas pod 2
staci jeden dominantny folikul
astralny foliky su priis male , oni hovoria len o vajencikovej rezerve..nehodnotia kvalitu jednotliveho folikulu.to ti uz nikto nepovie pramo ake foiky su ..ci su dobre alebo nie.jedine pri odbere na ivf do nich pozru ci su zrele , lebo nemusia byt vsetky ..mozu ti odobrat 10 a z toho budu 4 zrele, cize tak.
nerob si stresy , ze mas malo dolezite je aby si stale mala ten dominantny, a oni s tym uz nieco spravia cize tak ..cize neries pocet astralnych jednoducho ries ten dominantny aby bol zrely ..cize moze sa to podarit hned aj z toho jedneho ..nikdy nevies 😉
@zibi Takze robila som si ovulacny test a najprv bola stale iba kontrolna ciarka, potom okolo ovulacie sa nejake 2-3 dni objavila slaba testovacia ciarka, no a dnes uz je tam zase iba jedna kontrolna.. Nerozumiem tomu, znamena to ze vobec ani nemam ovulaciu? :((( mala som dominatny folikul, aj som citila bolest v lavom vajecniku, odkial mi doktorka povedala, ze by sa malo uvolnit vajicko.. Ale asi k nicomu nedoslo..
@datelinka31 ked je jedna ciarka ovulka prebehla..bola vtedy ked si mala slabu ciarku, testovala si presne ako kazali? nema sa z ranneho mocu ..a tie testy nei su az take presne..cize najpresnejsi je ultrazvuk u gyndosa. dohododni sa s nim na folikumetrii 🙂
Lenze v letaku pisu, ze testovacia ciarka musi byt tmavsia ako kontrolna, v mojom pripade bola vzdy svetlejsia.. Myslis, ze aj tak prebehla? V kazdom pripade zajtra idem k lekarke, takze to zistim, len som strasne netrpezliva a sklamana..
@datelinka31 ano, testovala som presne podla pokynov.. 🙂
@zibi malo to byt tebe, uz si tu odpisujem sama sebe :D
@datelinka31 skus k lekarke a uvidis..lebo ked uz nemas ciarku tak bud si mala malo LH hormonu v krvi alebo co ..neviem ci sa teraz ma pit alebo nema pit 2 hodiny pred testovanim...a mas porblemy s ovulkou? na prvy krat to testovanie nemusi vyjst.. ake si mala testy?
@zibi bola som u Dr. a vyzera to, ze folikula nepraskla.. mala 21 mm, pravdepodobne vobec nedoslo k uvolneniu vajicka. Alebo praskla tak, ze to nie je vidno, cize nie je splasnuta, ale ma priblizne rovnaky tvar ako pred prasknutim. Pytala som sa, ci sa to prasknutie neda nejako umelo vyvolat, povedala, ze je nejaka injekxia, ale na to je uz neskoro, kedze som v druhej polovici cyklu.
Budem musiet pockat do dalsieho cyklu, potom zacnem od prveho dna brat tabletky na stimulaciu, aj ked ako si spominala, ze tam ten negativny vedlajsi ucinok.. a uvidime ako na ne zareagujem a potom injekciu na prasknutie folikulu, teda ak tam nejaky dominantny bude..
Inak ASH mam 1.3, co je dost nizke, ale stale v norme, ostatne vysledky som mala vsetky v poriadku. Jedina vec je ta zasoba folikul.. Zase rozpravala donekonecne o IVF ako o jedinej moznosti..
@datelinka31 nema negativny ucinok ..len vies su to hormony, ale ked to inak nejde, tak treba aby si bola tehu
pregnyl ti pichnu 🙂
Teraz pozeram, kolko tam mam chyb, ale pisala som to velmi rychlo 🙂
Tiez som zabudla spomenut pri tej morfologii, ktora je 3 %, ze minimalnu uvedenu hodnotu maju 4 %, myslim, ze je to podla Krugerovych kriterii.. neviem aky je v tom rozdiel, ci su to WHO alebo Kruger..