Laparoskopická operácia maternice

pudpecka1990
14. jan 2024

Ahojte nenájde sa tu žienka kolo 30-40rokou ktorá bola vyberať maternicu laparoskopicky mám pár otázok mňa to čaká za mesiac dakujem

majamat
14. jan 2024

@pudpecka1990 mam trosku viac 47r a pred 2,5m vybrata maternica laparkou+vaginalne

zuzanajam
8. apr 2024

@majamat mohla by som sa ta popytat na blizsie informacie ohladom operacie a vybratia maternice? Momentalne sa rozhodujem, ci to chcem absolvovat. Mam z toho dost velke obavy. Dakujem

majamat
8. apr 2024

@zuzanajam ok.
uz zabudam detaily, ale pokusim sa.

- samozrejme pred hospitalizaciou treba porobit vsetky vysetrenia. den vopred ma hospitalizovali, vysetrila ma primarka aj jej zastupkyna.
- na obed sme dostali len polievku ( bola som este s jednou zienkou an tu istu operaciu, no u nej z ineho dovodu ) a poobede sme dostali party drink 😀 - to bol taky ten hnusny napoj na vycistenie criev. muselis me to vypit asi za 2hod a bolo toho viac ako 1l. potom do vecera sme mohli pit, ale uz nejest, od polnoci ani nepit, iba rano podla anesteziologa sme mohli uzit nase lieky ( napr na alergiua pod )

- nie som si ista,a le zda sa mi, ze uz vecer nam pcihali Fraxiparine.
-dasli den rano samozrejme nalacno a cakali sme, suseda isla prva, ja asi druha. rano nam tusim dlai infuzku s ATB, premedikaciu - injekciu.

- po operacii som sa obudila na pooperacke poobede a bolelo ma brucho. toot mavam, ked sa preberam z narkozy, ze ma akosi nieco viac boli, ked som sa uplne prebrala zlepsilo sa to a hlavne ot bolo znesitelne, v ifuzkach sme dostavali lieky od bolesti, to nam slo stale 24hod.
- po operacii som 1x vracala a ked mi prestriedaliinfuzky proti krvacaniu, tak som mala silnejsie bolesti a bolo mi aj na vracanie z toho. ked mi vratili lieky od bolesti, zlepsilo sa to- - ked ma uspali pred operaciou, zaviedli mi kateter ( samozrejme som musela byt oholena, pripadne by ma oholili tam.

- po operacii som dost pospavala, len noci som sa zobudila a bola som asi 1hod hore, potom som znovu zaspavala. sranda bola, ze aj pred operaciou som stale zaspavala. asi som sa prisla vyspat do nemocky 😀
- kazdy den vecer mi pichali Fraxiparine,
- na dalsi den po operacii mi odstavili infuzku, rano mi dali poslednu a potom odstavili, vytiehli kateter a vytiahli longetu z posvy. tieto ukony boli trosku neprijemne, ale len chvilkove. uz som dostala aj ranajky.
- pocas operacie som mala zabandazovane nohy samozrejme - obvazy som si doniesla svoje
potom ma presunuli na izbu, na obed mi dali Ibalgin. bola som este ubolena, ale bolo to uplne znesitelne, mala som aj navstevu, len soms nimi moc dlho nevydrzala. este som bola utahana, mala som bolesti pri moceni, ale to iba ked sa mi moc naplnil mechur. chodila som na wc preventivne skor.
pri laparke nafukuju brucho vzduchom, preto z toho moze boliet rudnik, klucne kosti a pod. mna osobne bolelo pod rebrami a z tyhc blbych posteli krcna chrbtica. inak brucho ma sice bolelo, ale bolo to znesitelne. na noc som dostala este infuzku, ale kludne by stacil aj Ibalgin, ale dali mi infuzku.
dalsi den mi dali rano Ibalgin, ale uz tam stal cely den, nepotrebovala som nic, a vecer som si dlaa koli tej chrbtici. aj pod rebrami uz moc nebolelo. ten mocovy mechur trosku. dalsiu nastevu som zvladla uplne v pohode.
dalsi den rano ma pustili, pytali sa na stolicu. zo mna iteklo este z toho drinku, normlane na velkej som nebola, vsak som toho moc este nezjedla.
- od prepustenia som uz neuzivala ziadne lieky od bolesti, nebolo treba.

- ranu som mala asi 4cm pod pupkom a vlavo asi 2 miniranky na 1 steh. po tyzdni mi ich vybrali. denne to prestriekali dezimfekciou. hned po operacii to bolo zalepene a od druheho dna to nechali odlepene, ez nech sa to vetra.
trosku sa mi ta rana pod pupkom zachytava a o oblecko, bola trosicku cervena, ale ot bolo len bezne podrazdenie, inak sa hojila dobre. po tyzdni mi vytiahli stehy.

zuzanajam
9. apr 2024

@majamat dakujem krasne za podrobny rozpis. Operacia trvala relativne kratko, ked ste boli v ten den dve? Mne gynekolog vravel, ze to bude trvat 3hodiny, a z toho som zacala mat obavy, nasledne aj z toho ako bude dlho trvat liecba. Kde si absolvovavala operaciu?

majamat
10. apr 2024

@zuzanajam dr hovorila, ze to trva okolo 1h+15min.
v ten den sme boli 2 na takuto operaciu, ale robili asi aj ine zakroky - casto robia konizacie, ci kyret.

majamat
10. apr 2024

@zuzanajam a to tak aj vyzera, ze to dlhsie netrvalo.
uz si nepamatam presne cas, ale tu co bola so mnou zobrali ako prvu, ale neskor ako bolo v plane. jednoducho neskor zacali, no uz neviem o kolkej. ani nie za 2hod asi bola uz urobena a potom som sla na rad ja, neviem ci nebolo okolo 10hod a okolo obeda som uz mohla byt na pooperacke, no prebrala som sa okolo 13,30hod.