Krvná skupina 0+ a problémy v tehotenstve

danusa64
19. jún 2017

Ahojte, som po 2x MA a dnes som bola na geneticke testy, ked som povedala ze mam krvnu skupinu 0+ tak doktorka vravela, ze to nieje najlepsia skupina a moze to byt jeden z dovodov, vraj tato skupina ma vecsie sance na potraty ako ine skupiny. Stretli ste sa sniecim takym? Hladam na nete o tom nieco, ale nenasla som nic, len, ze ak je 0- tak vtedy je "problem".

pininka
19. jún 2017

Ahoj,ja mam tu istu krvnu skupinu a az pri tretom tehu ma poslali na hematologiu a vysli mi tak dost zle veci, ale geneticky po rodicoch. Mala som jeden potrat ale inak som vzdy na prvy sup ostala tehu. Doktor ma nazval ze som supeplodna,lebo mam aj cysty na vajecnikoch. Z testov mi vyslo,ze mam predispoziciu nedonosit plod, co je ale u nas v rodine zial bezne. Takze to podla mna nieje len krvnou skupinou, ale hlavne genetikou.

zuzans258
19. jún 2017

@danusa64 ahoj ja mám tiež nulku....a tiež som potratila....ale o tomto som nepočula nič a dokonca čo sa mňa týka, mám ešte aj prevrátenú maternicu....ani sa tým radšej nezaťažuj lebo to všetko Ti vplýva na psychiku...a skorej ti to uškodí...ako by Ti to nejak prospelo...musíš si navodiť pohodu...a ono to príde...🙂 doktori nás niekedy viac postrašia ako treba...

danusa64
autor
19. jún 2017

@zuzans258 ja mam zas maternicu vzadu na pravej strane😅 som zvedava co vsetko mi zistia, aj rodicia maju "0" a nemali problem a sme traja surodenci tak ma to dost prekvapilo..

@pininka otehotniet som nemala problem nastastie, prve hned a druhe po 3 mesiacoch ale nesilili sme to..som zvedava co bude lebo podla gyn vysetreni som v poriadku, dalsie zatial nemam, ale toto ma riadne zaskocilo

simca06022011
19. jún 2017

Toto počujem prvý krát :D aj ja mám O+

vroni
19. jún 2017

Aj ja mam 0, potrat som nemala, ani nikto iny v rodine - dve sestry (5 deti dokopy), dve neterky (tiez 5 deti), mama nie (3 deti), vsetko same 0. Kazim tu statistiku 😀

vroni
19. jún 2017

Vlastne nie, 3 neterky a 6 deti 😎

katkuz
19. jún 2017

@danusa64 aj mna tato info prekvapila, mam tiez 0+ a 3 zdrave deti a vsetky 3 tehu relativne v poho (iba tehu cukrovka pri prvom a potom viac sledovanie aj v dalsich ale to myslim s krvnou sk. nema nic spolocne). takze aj tebe prajem pohodove tehu a zdrave deticky 😉

danusa64
autor
19. jún 2017

Pozeram nie som sama prekvapena😂 tak to potom asi nebude taky problem ako to opisovala doktorka😀 potesili ste ma, ja uz sa zacinala bat ze zas nejaky problem😅

ludkka0407
19. jún 2017

Aj ja mam 0+,jeden potrat a jedno nadherne 4 mesacne babo,takze asi s krvnou skupinou to velmi suvisiet nemusi☺😊tipla by som skor na genetiku a mozno aj v kombinacii s krvnou skupinou,ale nie som lekar

kengurica
19. jún 2017

Zase tie statistiky.... Mozno fakt vyratali, ze 0-ky maju najcastejsie potraty.... Ale to nic neznamena, statisticky sa da vyratat hocico. Napr.ze na ceste najcastejsie auto zrazi zenu s cervenymi topankami... Neznamena to nic. Raz tu 0 mas, inu krv mat nebudes, nerob si starosti, nestresujte, milujte sa a mnozte sa 😉

bosoriak
19. jún 2017

@danusa64 Ja mam 0+, 2 MA a 3ks deti, zdravych ako repy. Ak ta to teda ukludni. 🙂
A nieco na tom bude, podla tohto: https://www.theguardian.com/society/2010/oct/25... vraj zeny s krvnou skupinou 0 maju problemy s FSH (folikulo stimulacnym hormonom)... a dalej sa mi uz nechcelo citat. Ale teda existuje studia, ktora to naznacuje. Stale je to vsak len jedina studia na 560 zenach, takze nic, podla coho by sa dali vyvodit nejake naozajstne zavery.

Ber to tak, ako to je, krvnu skupinu nezmenis a pozri kolko z nas 0+ ma aj viac deti (asi preto, lebo sme to necitali 😀 ).
Drzim palce.

danusa64
autor
19. jún 2017

@bosoriak jasne krvnu skupinu nezmenim, mna doteraz nenapadlo ze to moze byt problem 😀 ani som nevedela aku mam 😅 len o rh negativ som vedela, ze je tam problem...no som zas o nieco mudrejsia, po tych potratoch som sa tolko veci dozvedela co som doteraz ani sajnu o tom nemala😅 dakujem vam vsetkym, dufam ze aj ja sa budem o par rokov tesit aspon z dvoch deturencov 🙂

ikonica
19. jún 2017

mam 0+, jedno babo v nebicku, zistenu vrodenu i ziskamu trombofiliu... ale nemyslim, ze by to bolo vinou tej krvnej skupiny...

jeennyv
19. jún 2017

Ja mam nulku, mamca, babka, x zien poznam s nulkou co mali na jednotku tehu a zdrave deti...ja este deti nemam..ake mamca ma mna, jedna babka 2 deti dalsia 7...cize nemyslim si, ze skupina za nieco moze..subor faktorov, ze v tele nie je nieco ok ano...ale iba skupina nie...podla mna, to je zas take nieco, aby sa clovek chytil, ze hej kvoli tomu je s tehu problem..

pillipilli
19. jún 2017

A ja mam 0+ dokonca aj moj syn ma 0+. Nikdy som o tom nepocula a ani mi o tom nikdy nic nespomenula doktorka.

lea132
19. jún 2017

Ja mam 0+, dve deti, ziadny potrat. Ale komplikacia nastala pri prvej dcerke, krvnu skupinu zdedila po mm A+..a nastala inkonpatibilita AB0..mala najhorsi priebeh aky mohla mat, museli jej menit krv..ale je zdrava, vsetko v poriadku. Za co mozem byt vdacna doktorom v Martine. Spravidla to byva pri dalsich detoch horsie, ale druha dcera ma krvnu skupinu po mne, tak to bolo uplne bez problemov.

luzzia
19. jún 2017

za seba viem povedat tolko, ze obaja moji rodicia maju 0 Rh+ a z rozpravania mamy viem, ze jej vtedy hovorili, ze to nie je uplne dobre a je tam nejake riziko (neviem ake konkretne a preco), ale viem, ze bola viac a castejsie sledovana a suviselo to prave s krvnou skupinou - neviem ci len jej, alebo preto, ze dokonca obaja rodicia su 0 Rh+. Prve dieta predomnou potratila, cca 2 roky nato som sa narodila ja a som ziva a zdrava, a mam este mladsieho brata. Toto je len skusenost nasa osobna rodinna, odborne sa k tomu vyjadrit vobec neviem.

libawet
20. jún 2017

@danusa64 presne túto skupinu mám. Problém bol vtedy, keď zavolali môjho muža a zistili mu, že má A1+ ( pri sk. 0+ je najlepšie, aby aj muž mal túto istú skupinu ). Počas tehotenstva som chodila teda každé 3 mesiace na testy, či si moje telo nevytvára voči plodu protilátky, všetko bolo negatívne. Až keď sa syn narodil, bol zrazu problém, lebo zdedil krv po otcovi, teda A1+ a začal mu rýchlo stúpať bilirubín, ak by to bolo nad limit, mohli mu začať odumierať mozg. bunky, takže syna stále sledovali na JIS -ke, kde ho dali hneď po narodení, lebo už bol veľmi " žltý " práve zo stúp. bilirubínu. Bilirubín bol nad limit, takže lekári pristúpili k celk. výmene krvi u neho. Jeho A1+ mu vymenili postupne na 0+ ( ktorá sa mu zasa po 3 mesiacoch zmenila na jeho krv, A1+ ). Keďže ako novorodenec mal novorod. krv a menili mu ju za krv dospelého darcu, keď bol starší ( 17r. ) vyskytol sa u neho zrazu atopický ekzém na dlaniach, no už má 22 a je v poriadku. Ešte sa o týchto deťoch s vymenenou krvou vraví, že sú hyperaktívne, čo sa potvrdilo len čiastočne, v škôlke 🙂 No Ty môžeš byť prípad, že Tvoj muž má Tvoju krv. skupinu a bude všetko OK alebo dieťa zdedí hneď Tvoju krv.sk. , takže bude tiež všetko OK. Želám veľa zdaru a neboj sa, aj keď to tak nebude, bude to v poriadku, ako aj v mojom prípade.

libawet
20. jún 2017

@pillipilli pretože má krv. skupinu po Tebe, čo môžeš byť rada 🙂

lea132
20. jún 2017

@libawet presne nas pripad toto..pri starsej dcere..akurat, ze mi pocas tehotenstva vobec ziadne kontroly neboli robene, ani mi nic nenaznacili, ze by mohla nastat taka situacia

vroni
20. jún 2017

@libawet, ja som sa dozvedela az z konika, ze ma byt tato kombinacia niecim “vynimocna“. Ja mam 0+, moj muz A1+, obidve deti zdedili jeho krvnu skupinu (samozrejme) a nikoho to ani mimimalne nezaujimalo....

libawet
20. jún 2017

@vroni a menili im krv po pôrode ? Aký to malo priebeh, ak áno ? Všetko ste mali po tom v poriadku ? Mňa táto tematika dosť zaujíma, pretože v tej dobe ( pred 22 rokmi ) mi nikto nič nevysvetlil, prečo, začo, načo, bolo to len moje postupné zisťovanie si, čo sa vlastne udialo a bolo mi vtedy povedané, dokonca primárom na novorodeneckom, že pokojne môžeme mať druhé dieťa, no na 90% budeme mať to isté. Zľakla som sa ( predsa len odumieranie mozg. buniek, a raz to vyšlo, po druhý raz, ktovie, čo by bolo ? ) a druhé dieťa sme kvôli tomu už nemali, čo samozrejme, mi občas bolo ľúto, ale už som s tým po tých rokoch vyrovnaná.

danielak84
20. jún 2017

@lea132 ja mam tiez 0+ a obe dcérky A+ ale žiadne problémy s krvou nemali tak ma Vas pripad prekvapil.

pininka
20. jún 2017

Mne v porodnici povedali iba v suvislosti s detskou zltackou, ze jedine skupina 0,ktoru mam ja a A,ktoru ma moj muz vytvara nejake zle protilatky a aj priebeh zltacky je horsi,ak dieta zdedi po otcovi krvnu skupinu. Chceli nas kvoli tomu nechat ak dlhsie, ale nakoniec nastastie sa nezacala v krvi robit ziadna sarapata, takze sme isli domov. Synovia maju asi skupinu po mne, lebo nemali zltacku ani ziaden problem. Mozno pred rokmi to riesili tak,ze sa rovno krv vymenila.

libawet
20. jún 2017

@danielak84 takže krv im nemenili? Nuž, tak už naozaj nechápem. Nikto mi to nevie vysvetliť a dočítať sa niekde už neviem. Jediné, čo asi ešte chápem, že to malo súvis s tým stúpajúcim bilirubínom, ktorý ale sledovali a až keď vystúpil nad normu, pristúpili k výmene. Vy ste asi ten problém nemali a bilirubín nevystúpal.

cajomila
20. jún 2017

ahoj,ja mam tiez 0+,2 tehotenstva za sebou a uplne v pohode.ale ani pri jenom som si nedala robyt geneticke testy...nechcela som zbytocne poliehat stresom😉

bonovka
20. jún 2017

@danusa64 ahoj.tiez mam KS 0+ a cakam tretie babo,z toho druhe a terajsie tehu mam rizikove.nikdy mi ale nikto nepovedal,ze by to mohlo suvisiet krvnou skupinou.este som nepocula o tom,ze by sme boli nejake problematicke. 🙂)

bonovka
20. jún 2017

*s krvnou skupinou

cajomila
20. jún 2017

jaj,ale ked sami narodila prva dcera,tak nemala krv po mne...a to mi dr. predniesol ako mozny velky problem...ale protilatky mala ok,takze vsetko bolo ok

ps; a jedna vtipna sestricka mi povedala,ze nemam nikomu hovorit aku krvnu skupinu ma dcera,lebo isto neni od mojho manzela...lebo to proste nemoze byt vysledkom spojenia nasich krvnych skupin😲😀😅

libawet
20. jún 2017

@bonovka no, to oni dopredu nepovedia, len keď už je problém, tak asi si mala tie dve deti s krv. sk. po Tebe alebo má manžel tiež 0+ alebo, ako som sa tu pred chvíľkou dozvedela, skôr mi došlo, že im ten spomínaný bilirubín nevystúpal až tak, aby im krv museli meniť. Prosto šťástie 🙂. @cajomila 🙂