Ahojte baby, cely zivot som mala 28 dnovy cyklus, minuly rok 26 dnovy a teraz poslednych niekolko mesiacov 24 dnovy. Je to nieco zle? Jedine, co ma napada okrem veku je to, ze poslednych par mesiacov cvicim so 4 a 7 kg cinkami denne. Neviem, ci to moze mat vplyv na dlzku cyklu. A menzes mam velmi bolestivy a silny od porodu pred6tkmi rokmi.
Dakujem!
Ja mam 42 a mam tiež krátku ms bola som v Ľubochni na štítnej a všetko ok. Po gyn mam v bruchu zväčšené žily ale ja mam trombozu a predtym som cvicila a dvihala ťažké váhy plus práca kuchyňa. Nemsm bolesti pri ms nič vôbec a prídu presne na deň.Cvičenie stým nič nemá vôbec. Nemám ani pred menopauzou nič vôbec všetok je ok úplne.
@natalienka12 Tak skoro? Juj.
@texik1 Nie kratku menzes, ze par dni trva, ale ze chodi priskoro.
To sa aj mne stáva aj ze príde skoro aj mam krátko 2 dní.
Ja mám 41, cyklus skrateny mam už piaty rok, že to tak býva pred menopauzou. Urobila som si aj test z lekárne na FHS hladinu, čo sú folikulostimulacne hormóny a vyšlo mi že je to tak, že to bude tá perimenopauza. Vajíčka už dozrievajú menej alebo vôbec a preto sa cyklus skráti. Ja som mávala cyklus 27-35 dní, teraz väčšinou 24 dní. Môže to mať ale aj iné príčiny, najlepšie je poradiť sa s lekárom.
@podmostom Dakujem. Spomeniem na preventivke.
Mam to aj ja, u mňa to nastalo v 37r po MA ale neviem ci to ma nejaký súvis, keďže hormonálny profil, folikumetria všetko v poriadku v 39r. Predtým presne 28 cyklus teraz 23-25dnovy s tým ze už na 20 den sem tam špinenie a ms trvá len 3-4dni a k ovulácii dochádza cca 10-12 dc. Keď som sa pýtala lekára ci začína menopauza povedal ze nie, ze hodnoty amh si viac než dobre a aj k ovulácii dochádza, len skorej. A keďže sme sa snažili o dieťa predpisal mi preventívne utrogestan. Keď ho beriem je fáza dlhšia ale keď ho vysadim tak ms príde do 2 dni
Ja mám 47 a tiež sa mi skracuje cyklus. A nie len on, aj menštruácia mi trvá 3, maximálne 4 dní.
Mne pre istotu nechodí aj 60 dní. Lekár robil hormonálny profil. Výsledok je zlyhávanie funkcie vaječníkov.
@podmostom ja mam 37 coskoro 38 ale mam tiez pocit a zmeny na menstruacii a cykle ako takom 100% som tiez uz v obdobi pred menopauzou
@akinom0077 no ja som si robila len ten test z lekarne, gyndosovi som to zabudla spomenut, lebo vsak jeden z priznakov su aj problemy s pamatou 😅 predchadzajuci lekar mi len povedal ze je sicko ok,ze kym neni cyklus menej ako 22 dni, len teda tiez myslim ze u mna to bude ta pliziva menopauza. maj aj ine priznaky, PMS niekolko dni, predtym som mala tak1-2 dni, castejsie chodim na VC aj v noci, mam horsi spanok, aj take mensie navaly tepla obcas uz pridu
Mne povedal gynekológ, že po 40-tke je skracovanie cyklu normálne a bežné.
na konikovi su videa ceskeho gynekologa,ktory vysvetluje,ze ak sa cyklus z roka na rok skracuje,treba otehotniet cim skor,ak zena este chce,lebo ubuda ovarialna rezerva.ja mam 36r,25dnove cykly.je to prirodzene
Cvicenie nie je dovod. Menstruaciu riadia hormony, nie cvicenie s 4 kg cinkami to je nic, fitnessky zdvíhajú ine vahy. Pricin moze byt vela, ale pravdepodobne ide o bezne hormonalne zmeny v obdobi premenopauzy. To este nie je tzv. prechod, ale obdobie pred, kedy uz zacinaju hormonalne zmeny.