Dobrý večer 🙂 moja malá má 6 mes./predčasne narodená/ dneska sme si všimli že má sestrin syn kiahne :( chcela by som sa spýtať či je dobré keď dostane maličká alebo nie ??? Doteraz boli spolu každý deň dúfam že to nedostala samozrejme sa už teraz 3 t nestretneme :( ďakujem za odpoveď 🙂
vôbec ich nemusí dostať. Moja dcéra chodila do MŠ keď dostala kiahne, o pár dni dostala aj mladšia, ale najmladšia ktorá mala 3 mesiace ich nedostala....tie 2 dievčatá čo mali kiahne, si vymieňali večer v posteli fľašku...takže nákaza mladšej bola istá...
Inak aj známa hovorila že je dcéra mala asi 5 mesiacov keď dostala kiahne tiež od staršej dcéry.... Zvládli to...
To by som išla hneď len keď je teraz víkend sa bojím :( keď by sme to všimli ešte ráno tak som už dávno u dr... :(
@deti95060810
Dúfam že bude všetko ok...
Ahoj no môže ich dostať aj nemusí.Moja malá sa narodila na termín a kiahne dostala ako 7 týždňová,nikto to neriešil až pokiaľ ako 2 ročná nedostala pásový opar.Vtedy to už riešili,zistili veľmi slabú bunkovú imunitu.Ak je predčasne narodená, tiež to asi nebude s imunitou najlepšie.Inkubačna doba je 2 týždne, musím povedať,že u nás to bolo na chlp presne.Tiež by som sa šla poradiť s lekárom ,aj keď neviem ,či sa dá ešte niečo robiť,alebo už len čakať.
Presne toho sa teraz obavam aj ja. U nas sa po x rokoch rozmohli tak kiahne, ze vsetky deti v skolke aj v dedine sa naraz vystriedali, moji chlapcinuz mali, ale dcerka ma len 2 mesiace. Tak uvidime, co ma prist, to pride. Osobne som uz videla mesacne dieta s kiahnami,doniesol to surodenec. Treba mysliet pozitivne,ze ak aj ma dostat, nech je priebeh ok.
Ešte doktor vravel,že do troch mesiacov má dieťa protilátky z matky ,ak ich tá už prekonala a záleží ,či je dieťa kojene vtedy je dieťa chránené dlhšie.
@filipcek no keďže boli každý deň v kontakte neviem neviem... Poradím s doktorom v pondelok a čo má prísť príde :( uvidíme
My sme prave dobojovali a kiahne mame za sebou..starsi 5r doniesol zo skolky mladsi 1 r ich mal presne za 14dni po starsom..inkubacna je 14 az 21 dni ..a dieta je infekcne uz 48h pred tym nez sa kiahne prejavia..cize je dost sanca ze to dostanete aale ja som vycitala ze ockovanie proti kiahnam sa da aj ked uz je dieta nakazene a sice kiahne dostane ale uz su mierne..tak skuste zostit u mudr.to ockovanie ci je to ozaj pravda.niekto pisal ze aj isoprissin sa dava ked su kiahne veelmi zle (mladsi mal teda hrozne skoda mohla som tiez skusit ale nakoniec sme zvladli aj bez)ze vtedy to ma tiez lahsi priebeh a aj boli take zienky co uz ked vedeli ze budu asi kiahne tak nasadili isoprisine preventivne..ale to je len to co som si ja nastudovala po nete ..ale doktorka vam urcite poradi co robit..drzim palce..ja som sa kiahni velmi bala a teda dali zabrat ten mladsi mal toho nenormalne vela..
Skús zavolať ešte cez víkend do nemocnice na infekčné oddelenie, či Ti nevedia poradiť.
@helena1994 Ja by som s predcasne narodenym dietatom nesrandovala a isla hned v pondelok k lekarovi, ten ti najlepsie povie, co treba robit. Nikto ti nezaruci, ze ich nedostane, ale mozno sa da nieco robit a najma ak takto male dieta s takymto hendikepom dostane kiahne, tak je to rozhodne na lekara.