Ahojte baby. Picham injekcie na riedenie krvi viac menej preventívne a zaujímalo by ma či vám ich vysadili po prvom trimestri? Ďakujem
Ja cele tehu a potom sestonedelie
😲
Fuuuuu
Aj mne ich vysadili až pár dní po pôrode.
Aj ja som ich brala celé tehotenstvo, potom cisársky rez a celé šestonedelie. A za dva roky zasa to isté. 👶
Pri prvom mi ich vysadili, ked som zacala spinit asi v piatom mesiaci. Po vysadeni som hned prestala spinit, uz som mala velmi riedku krv. A pri druhom som riedila cele tehu a este cele sestonedelie. Tiez som to len preventivne brala.
Dievčatá a ani u vás neuvažovali o vysadení skôr ? Lebo keď mi ich predpisali tak lekárka povedala "aspoň na prvý trimester" čo v mojom preklade bolo - max do 12teho týždňa 😨
@ksebejka zalezi ci mas alebo nemas z hematologie potvrdene trombofilne mutacie. Ja som nemala, pichala som tiez viac- menej preventivne, lebo som mala jeden MA.
Cize stacilo do toho 12.tt.
Kocky co tu pisu, asi maju tie trombofilne rizika a preto museli pichat do konca.
Porad sa s lekarom.
Ja mam mutaciu mthfr. Najprv to malo byt do 6 mesiaca. Potom do konca tehu a nakoniec do sestonedelia 🙄 Ale tak stalo to zato. Zalezi podla hematologickych vysledkov.
@ksebejka Ja som brala tiež fraxiparín preventívne, najnižšiu dávku. Pred pôrodom, neviem ktorý to bol presne týždeň, ale bolo to keď už som chodila do nemocnice do poradne, tak som si išla vybaviť epidurálku. No a tam práve kvôli tomu, že si pichám fraxiparin, tak ma ešte poslali na hematologiu. U hematologičky, keď som povedala v ktorom som týždni a že si pichám fraxiparin, tak sestrička ešte vo dverách sa dosť začudovala a potom mi hematologička povedala, že to sa v určitom týždni pred termínom pôrodu vysádza, aby som tam doktorovi nevykrvácala pri pôrode /to povedala sice s nadsázkou, ale tiež sa jej nepáčilo, že to neriešil ešte môj gynekolog/. Takže fraxiparin sa vysadil (ale fakt si nepamatam presne ktory to bol tyzden tehotenstva/, ale bolo to na poslednu chvilu. Pri porode som mala naozaj velke straty krvi, dokonca po odberoch v nemocnici za mnou prišla doktorka, že ako sa cítim, že podľa výsledkov uvažujú dať mi transfúziu, ale ja som sa cítila normálne (tj. nebolo mi na odpadnutie), tak žiadnu transfúziu nerobili. Ale počas sestonedelia som potom mala problem s obrovskou únavou (čo okrem iného mohlo mať súvis) . Takže ten fraxiparin, ak je daný preventívne, tak asi sa to má pred pôrodom vysadiť. Keby som si nevybavovala tu epiduralku, tak si to picham asi až do porodu a neviem si predstaviť potom čo by robili, keby som tam začala krvacať viac než je zvyčajné.
Ja som ho mala nasadený preventívne kedy som nemala zlé výsledky a ani nič nezistili. Po otehotneni som bola na hemato znova na odber a povedala že mám hraničné výsledky a radšej ten Fraxiparine nechá a že mám prísť znova na kontrolu o 6 týždňov. Tiež som si naivne myslela že ho môžem vysadiť po troch mesiacoch...Keď teraz čítam že aké komplikácie môžu nastať s Fraxiparinom pri pôrode tak mi len vlasy dupkom stávajú...😨
@septemberkl dakujem ze si napisala svoju skusenost - budem na to pamatat a som rada ze ti to dobre dopadlo!
@sussah no ja som akurat vcera bola na kontrolny odber a som zvedava ze ake budu vysledky... Neboj komplikacie nebudu len treba na to mysliet a pripominat doktorom :/
@septemberkl fraxik sa vysadza 24 hod pred porodom, ak vies kedy budes rodit..a ked nevies, maju pre kazdy pripad na to nejake specialne gazy... ja som vobec nekrvacala po 300 injekciach pocas tehu nijak extra, dokonca som pouzivala len obycajne vlozky tenke po porode
@septemberkl a pocas tehu ta nesledovali na hematologii? Ja som mala tiez nizku davku a chodila som kazdy mesiac. Pred porodom sa vysadza kvoli epiduralke najmenej 24 hod pred.
@kitta nie, mna nesledovali na hematologii, mne to nasadil gynekolog preventivne, predtým som mala tehotenstvo také, že kvôli nepriechodnosti pupočníka som prišla v piatom mesiaci o dieťa. Nikto to vtedy neriešil, ja som nevedela čo sa stalo, nemohla som sa dopatrat ziadnej odpovede až keď som zmenila gynekológa, tak ten sa vyjadril, že to boli pravdepodobne tromby, zvýšená zrážanlivost krvi počas tehotenstva. Potom som otehotnela druhý krát a kvôli stahovaniu som zase menila gynekológa a ten mi povedal, ze s hematológom sa to malo riesit este pred otehotnenim, ze je zbytocne ist hematologovi a potom mi nasadil preventivne fraxiparin. ja inak mam z mnohých stran vela rozporuplných informacii od lekarov, jeden povie, ze sa to ma brat az do skoncenia sestonedelia, dalsi lekar povie zhrozeny ze sa to malo vtedy a vtedy vysadit, dalsi zase ze som mala chodit aj hematologovi, iny ze to je zbytocne, ze to sa malo predtým, tak uz som z toho jelen. ja len tlmocim co mi lekari vraveli, ci sa to malo a kedy vysadit to ja neviem odborne povedat. Výsledok ale bol ten, ze sa mi narodilo uplne zdrave dietatko v termine, len to krvacanie pri porode bolo zvysene (nie po porode, ked som ja krvacala, ale pri samotnom porode) Sanitarky ked prisli na salu, ked som tam este lezala, tak stale mali poznamky, ze co sa tam dialo, ze kolko krvi je tam atd. No a potom este doktorka prisla s tym (asi druhy ci treti den po porode) ze ci mi nie je na odpadnutie, ze mam zle vysledky krvi, ze som mala velku stratu krvi a ze ak mi je zle, tak mi daju transfuziu. Len mne nebolo tak, ze bysom isla odpadnut, len potom nasledovala obrovska unava.
@kitta
@lucinocka
@ksebejka
@sussah fúha, musím ešte dodať, že som trochu moták a asi aj sklerotik, lebo som sa teraz rozprávala s mužom o tom fraxiparine, že ako to bolo a on ma ešte upozornil, že ja som predsa brala aj tabletky, už neviem ako sa to volalo na zníženie zrážanlivosti krvi, ja som na to úplne zabudla, a asi som to tu trochu domotala v tejto diskusii, tak sa ospravedlnujem. Takze nebrala som len fraxiparin ale ešte tie tabletky na znizenie zrazanlivosti, takze to bol pravdepodobne dovod toho, ze som to potom mala skor vysadit. Ja len aby tu niekto nezačal mať obavy, že sa môže niečo stať kvôli fraxiparinu. A to bol asi aj dovod, preco som mala tie vacsie straty krvi. Tak nastastie, muz ma dobru pamat, aspon niekto v rodine 🙂 Este raz sa tu diskutujucim ospravedlnujem
@septemberkl dolezite je vsetko dobre dopadlo 🙂 Ale zaklad je, ze ak mas problem v tehotenstve s nejakym trombofilnym stavom, tak by ta mal gynekolog ,, preventivne,, poslat na hematologiu.
@kitta to si teraz už myslím aj ja. možno je dobré, že su tu rozne diskusie o týchto veciach. na tu hematologiu ma mal poslat.
Prvé tehotenstvo až posledné 3 mesiace,dňom pôrodu som prestala. Teraz od 8tt. Určite odporúčam ísť k hematologovi, predsalen sa tomu venuje viac ako gyne. Mne povedali, že aspoň 12 hodín medzi epi a predchádzajúcou injekciou, a aj tak mi to tam nejak krvacalo. Po pôrode som musela dostat krv lebo som dosť stratila, ale neviem či to bolo z injekcií. Niekedy sa môže zdať, že prvý trimester stačí, ja som však začala koncom druhého lebo zistili výrazne znížené prietoky. Tie sa už po týždni dostali do normálu, takže to malo zmysel
@septemberkl nam sa dlho nedarilo, tak moj gyn ked zistil, ze som tehu tak ma od radosti poslal asi vsade, nech to ma pod kontrolou. Mne sa tie hodnoty pocas tehu menili. Takze dr mi tiez upravila davky pichania a tiez vedia z krvi zistit hodnotu zeleza napr, ktora sa vie tiez zmenit.
Cele tehu som pichala...
Odporucane bolo vysadit po sestonedeli,ale ako som prisla z porodnice domov,nepichala som...
@septemberkl dobre ze si upresnila. Ja len dufam, ze v takto zavaznych veciach sa kazda poradi s lekarom, kludne aj s dalsim ked ma pochybnosti, ale snad nevysadi dolezity liek na rady anonymnych zien na fore!
@lucinocka ja som pichala preventivne v teho... tj najnizsiu davku...
Ano mas pravdu,bol to rizk,ale ja som to uz vazne nezvladala dalej pichat... bola som cela dopichana,brucho,ruky,stehna vsetko modre...
Mala sa mi narodila skor o 2 tyzdne,neviem si predstavit,ze by som prenasala...
Ja som pichala od 6.tt a vysadili mi v den porodu, mala som najnizsiu davku 0.3
Mne to napisali pri dvoch tehotenstvach okolo 20 tyzdna, pri jednom som mala presny opak a nic som nepichala. Urcite ked som prisla rodit s tym, ze si picham fraxi, tak nikto nevravel ze vysadit, ale sami mi chodili pichat od hematologicky stanovenu davku. Po poslednom porode mi jeden den zabudli pichnut nacas a spravila sa mi zrazenina, ale nastastie nie v hlbokom iba povrchovom zilovom systeme. Po prepusteni z nemocnice moja cesta prva na hematologiu a strojnasobila mi davky a po troch mesiacoch sa mi zrazenina rozpustila a konecne som mohla vysadit. Nocna mora.
A pri porode som stratila 1 liter krvi tak som mala transfuziu... a po porode som tri mesiace krvacala ako diva svina 😕
na heparine sa operuje čiže určite by si nevykrvacala... okrem toho okrem pri trombofilnych mutáciach neráta sa mthfr..to nieje žiadna mutácia ,sa môže kľudne už pár dní pred pôrodom vysadiť hlavne ak bol preventívne podávaný..inak pri epiduralke nie sú žiadne obmedzenia, stačí dodržať 12 hod. odstup od podania , čiže ak cítite už kríže a pod tak už nepichat..pri sekcii je to plánované.. takéto preventívne dávky nespôsobujú žiadne krvácania to sú len fámy.. pokiaľ sa to pichá na začiatku na podporu tehu tak stačí väčšinou do 12 TT,iba u starších mamičiek sa necháva celé tehu a pri trombofilnych mutáciach ako sú protrombin II a faktor V Leiden...
@lucinocka 80 percent pľúcneho embolie? ? Hovoríme o tromboze ktorá vzniká pri imobilizacii po pôrode,to znamená zilovej tromboze väčšinou na nohách,sem tam ruka ale pľúcna embólia? To kde si našla?
@ksebejka pichala som su tiez preventivne a vysadili mi ich 2 týždne po porode. Cize cele tehotenstvo