Karcinóm prostaty

roman119
19. aug 2021

Ahojte, mám 45 r. šťastné manželstvo, 3 deti. Ale...
diagnostikovali mi zhubný nádor prostaty . Prišli sme k tomu čistou náhodou a to ked som sa liečil na obličkový kameň.
Zachytili sme to úplne v zárodku. Z 11vzoriek po biopsii prostaty boli 3 vzorky pozitívne. Mám Gleasonovo skóre 3.
Obraciam sa na Vás so žiadosťou o pomoc , chcem ísť na zákrok do BB na robotickú operáciu ale obávam sa pooperačnych komplikácií.
Viete pls o niekom kto podstúpil tento zákrok ??? Ako to zvládla ??? Ako rýchlo sa vrátil späť do bežného života.
Ďakujem

aniele
19. aug 2021

Manželovi to zistili pred cca 3 rokmi, poslali ho do Onkologického ústavu sv. Alžbety v BA, tam podstúpil brachyterapiu. Bol tam pár dní, potom asi 2 týždne PN, odvtedy funguje normálne.
http://www.ousa.sk/sk/odborna-verejnost/odborne...

miskamicha
19. aug 2021

@roman119 som urolog / teda buduci/... GS 3? /2+1/??? Ste v pomerne mladom veku, neviem o vas sice nic...ale radikalna prostatektomia je zrejme na mieste a nasledne sledovanie. V BB su machri na robotiku. Moj otec tiez podstupil roboticku proststektomiu. Na 4.den bol uz doma... samozrejme treba ratat s pooper. "Komplikaciami" ako erektilna dysfunkcia, inkontinencia...moze sa to napravit, ale nemusi.. dokezita bude aj histologia v ofobratej prostate,semennych vackoch popripade LU. Neviem aku biopsiu vam robili...cielenu?? Bolo predtym aj MRI vysetrenie? Pretoze ak vzorky boli brane iba z perifernej zony...iny gleason moze byt hlbsie v prostate. Drzim palce a smelo do toho..ste maldy..prostatu treba dat co najskor von.

miskamicha
19. aug 2021

@roman119 vo casom veku ani neuvazujte nad inou liecbou ako je operacia! Radioterapia sa vyuziva umskor u tych,ktori nie su vhodni kandidati na anestezu.

roman119
autor
19. aug 2021

Mal som cielenu biopsiu, odobrali mi 11 vzoriek. Zistilo sa to na zaklade MR. Prekonali sme Covid a popritom som mal zavedený JJ stent kt.mi tlacil na prostatu a tak som dostal este akútnu prostitidu. A taka začali sledovať a došlo sa k tomu najhoršiemu. Dostávam informácie od tých kt.som sa zdôveril aby prostata išla von. No logicky sa obávam tých komplikácií, a verím že ich preliecim a bude to OK. Ale bojím sa dať to rozhodnutie : poďme operovať 😥

miskamicha
20. aug 2021

@roman119 ide vam o zivot.... kaslat na vsetky komplikacie po operacii!!! Ca prostaty v tak mladom veku moze byt velmi agresivna, ak by ste mali tak 65 zatial by sa len sledovalo. U vas nie je o čom. Pooperacna rana= 5 vpichov po zavedeni portov. Ale doriesit oblickove kmene ak je to mozne. Radik.prostatektomia najskor tak 3 mesiace po biopsii, ale ist konzultovat uz teraz. Ako pisem dolezita je histologia po operacii, od nej zavisi ci bude potrebna dalsia liecba. Necakajte dlho.

lussy9
1. aug 2022

Prosim ake ste mali hodnoty PSA pri zisteni Rak

roman119
autor
29. aug 2022

Dobrý deň, moje PSA bolo nizke 3,18. Ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď.

roman119
autor
29. aug 2022

Podstúpil som operáciu v BB a nemohol som urobiť lepšie rozhodnutie. Mám sa výborne, život ide ďalej. Ďakujem

lussy9
18. jan 2023

@roman119 prosím mali ste nejaké väčšie príznaky? A kto si myslí žeby pomohlo odstrániť semenníky a nie prostatu pri zistenej rakovine prostaty. Čítala som že keďže semenníky sú centrom testosterón, stačilo by to.

miskamicha
18. jan 2023

@lussy9 orchiektomia sa teraz uz velmi nevykonava. Iba vo vynimocnych pripadoch. Testosteron je mozne blokovat aj hormon.preparatmi. jednoznacne u mladeho chlapa..rozumej predpoklafane dozitie viac ako 10 rokov je urcite vhodna radikalna prostatektomia. Ale ani tu nie je mozne urobit vzdy, zalezi od histol.nalezu.. nalezu na PET CT.

lussy9
18. jan 2023

@miskamicha no lenže keď niekto nechce podstúpiť odber vzorky?

miskamicha
18. jan 2023

@lussy9 a ako chces diagnostikovat Ca prostaty bez histologizacie???? Len tak strelit diagnozu???

lussy9
19. jan 2023

@miskamicha ved vyšetrovacie metódy- magnetická

miskamicha
19. jan 2023

@lussy9 ale mpMRI iba zobrazi podozrive lezie v prostate. Kym nemas histologizaciu, diagnozu na 100%nemas.
Nijake zobrazovacie vysetrenie neurci na 100% o co sa jedna... pre dalsiu liecbu treba vyaledok histologie.