Musím ísť na jednodňový gynekologicky zákrok.Mam obrovský strach.Skuste mi opísať ako prebieha OP?
Ako uspavaju dajú mi kyslíkovu masku či niečo do infúzie a zaspím?Predoperačné už mám vybavené a už len tam ísť🙂lekár tvrdí, že to je zákrok na 15 min.Velmi sa bojím toho uspatia.Nikdy som nebola v nemocnici okr 2 pôrodov.Mozem si dať večer pred operáciou liek na ukludnenie?Či dávajú oni niečo ráno?
Bude nás tam 7 a po jednom budeme chodiť dnu.
To, ako tá uspia a či ti dajú liek na uskladnenie sa pýtaj ich, nie nás. My to nemáme ako vediet. Inhalovat ti nič nedajú, to sa robí pri operácii ktorá trva dlhšiu dobu takže ti len pichnú injekciu a za 30 sekúnd nebudeš vedieť o sebe. Ak budeš veľmi v strese, možno to dajú pred tým lieky na ukludnenie, ale to by si podľa mňa musela fest vyvádzať aby to bolo nutné. Potom sa budeš postupne prebúdzať a budeš dosť oblnuta. Neviem čo za zákrok ťa čaká, podľa toho budeš časom cítiť nejakú bolesť slabšiu alebo silnejšiu, na ktorú ti predpisu lieky od bolesti. Ak by ti ich nepredpisali, vypytaj si ich, máš na ne nárok.
Keď si dáš na ukludnenie niečo teraz, nič sa nestane ale určite im to povedz. Ale nejak to nepreháňaj dnes s tým.
Zalezi od konkretneho pracoviska. Premedikaciu bezne davaju rano pred operaciou-to je ten liek na ukludnenie, ale nemusia, uspat sa da aj maskou aj zilou, vacsinou uspavaju intravenozne, kazdopadne budes mat napichnuti zilu, kde ti bude tiect infuzia a masku s kyslikom na tvari, anesteziolog ti bude nieco prijemne/vtipne rozpravat a pocas toho zaspis, ak ide len o kyretaz alebo odber na histologiu alebo podobny kratky zakrok, tak ta nebude treba intubovat, pri laparoskopii pacientku po uspati vzdy zaintubuju. Po vykonani zakroku ta zasa rovnako zazracne zobudia, ty budes chvilu mimo a zbytok uz je individualny 🙂
Nemusíš sa vôbec báť, nie je to nič strašné. Ako už písali vyššie, zavedu ta do izby,prezlecies sa do nočnej košele, dáš si ponožky a papučky.sestrička ta príde vyzdvihnúť, na sale ľahnes ako na bežné vysetrenie. Do jednej ruky dostaneš kanilu, a toto je jedna nepríjemná vec na tom celom 🙂 ..môžeš dostať aj masku, a o dve sekundy sa zobudíš už v posteli pod paplónom. Napijes sa vody, este si polezis, na telefone prelustrujes modrého konika. Sestrička alebo lekár ta prídu pozrieť, výberu kanilu, a ideš domov.
ahoj, bola som v poslednom case na 2 gyn zakrokoch, tiez len v trvani 15 min.
rano prides, prejdu s tebou opat nejaky dotaznik, potom sa v satni prezlecies do nocnej kosele a ponoziek, pojdes so sestrickou do postele, sestricka, ti bude parkrat merat tlak. zavedie do zily kanylu. budes cakat a kecat so zenami na izbe alebo oddychovat. neskor pride sestricka, posle ta cikat a da ti zapit tabletku na ukludnenie s malym mnozstvom vody. ked pride na teba rad, prejdes s nou do malej saly, vyzujes papuce, daju ti taku srandovnu ciapku na vlasy. lahnes na kozu, vystries ruku s kanylou na podlozku, kde bude anesteziologicka. zatial ta sestricka pripravi, vyhrnie ti nocnu koselu a zakryje ta dolu plachtou, aby si nelezala ako hole kurca na pekaci. ohne ti druhu ruku v lakti a obali ju spodkom nocnej kosele. vrch budes mat obleceny. anesteziologicka ti pusti nieco prijemne do zily a bude sa s tebou rozpravat a ty zrazu neodpovies, budes spat. ini ludia pri tom neboli, dr prisli az neskor, ked som spala. je to lepsie, lebo zena nema taky strach z pritomnosti tolkych ludi.
potom budes zrazu pocut, ako ta oslovuju menom, uz budes po zakroku. prelozia ta na postel na kolieskach, ty im pri tom pomozes, sa presuchnes. prikryju ta perinkou a zavezu do izby. papuce ti donesu k posteli. budes lezat a dospavat, potom mozes kecat so zenami a pocuvat osudy. neskor ti tak po hodinke abo hodine a pol donesu caj, vypijes ho a pojdes neskor cikat. dokopy od zakroku po 2 hodinach sa pojdes obliect, daju ti papiere a odovzdaju ta blizkej osobe, lebo sama ist domov nemozes🙂
kratke gynekologicke zakroky uspavame tak, ze do zily dostanes opiat /silny liek na bolest/ a anestetikum, na tvar masku s kyslikom...nestihnes napocitat do 10 a zaspis...zakrok trva 10-15 minut, zobudis sa este na sale...vacsina pacientiek tvrdi, ze sa uz davno tak dobre nevyspali🙂 prejdes na lehatko a vezu ta na izbu, tam si este oddychnes...urcite sa nie je coho bat, zvladnes to❤
Nemám to zajtra.Dievcata boli má brucho, keď to čítam.Mne je zle, keď vidím OP v seriály.Ak by mi napichli kanyli ihla, krv mi nevadí ja sa iracionálne bojím tej masky, alebo, že nezaspím:(
@anavixy
@janetinka27 ďakujem všetkým nebudem označovať každú.
@kacena4 predoperačny je internista, ktorý sídli úplne niekde inde a takéto veci so mnou nepreberal.Anesteziologa mám až rano pred operáciou.
@kacernakokse ja nevyvadzam bojím sa, že nebudem vedieť noc predtým spat o to budem mať väčší strach ráno ešte, keď mám ísť smädná a hladná a čakať tam neviem kolko...,ale na tie ukludnovaky sa spýtam gynekológa či anesteziologa.
Radšej by som išla rodiť:(
Maska je v pohode tam ti pojde len kyslik, to je uplne v pohode, neboj 🙂 a uspi ta to na 100000%, toho sa absolutne vobec neboj 😄 potom napis, ake to bolo 🙂
Tej masky sa tiež nemusíš báť, je to skôr len vec ktorá ti bude chvíľku zavádzať na tvári, ja som necítila ze by mi tam do nej niečo šlo...také rúško je horšie od tohoto. A budu sa s tebou rozprávať...kým nebudeš úplne vypnutá nebudú nič robiť, pekne počkajú kým zaspíš...robia to každý deň, niekoľko krát, sú to odborníci 😉
@gejb ja viem bude to robiť môj gynekológ mám dôveru len fóbiu:(zuby mi sekali, ďasno rezali toho som sa nebala
Ono to ide tak strasne rychlo ako na beziacom pase,ze nestihnes ani vnimat,co sa deje. Ja som rano prisla,dali mi izbu,tam som sa prezliekla do nocnej kosele a cakala. Zaviezli ma pred salu,tam bol este kratky rozhovor s lekarom,ktory operuje. Potom ma zobrali na salu a uz to islo rychlo. Lahnes na kozu a hned ti daju injekciu s uspavackou,popritom ta pripravuju zospodu. Ja som hned zaspala a chvalabohu,lebo mne bolo tak trapne tam lezat rozcapena a okolo tebe kopa ludi. Prebrala som sa az na izbe,nepamatam si prve prebudenie ked som vysla zo saly.
minule som sa pytala sestricky, ze co ak budem chrapat, z toho som mala obavu. a povedala, ze oni tak vypolohuju hlavu, ze clovek nechrape. ja som bojko a zakroky boli ok
@marca12 to ide človek po svojich zo sály či odvezú na izbu a tam až zobudia?
Zo saly ides po svojich s ich pomocou a vobec si to nepamatas. Zobudis sa v posteli, prijemne unavena, bez bolesti a nic si nebudes pamatat od okamihu uspatia. Len na inych zenach uvidis ako si isla ty. Je to ovela jednoduchsie ako porod, drzim palce.
To netusim,zobudila som sa az na izbe
Vôbec sa nemusíš báť. 😊 Zaspávanie pri narkóze je veľmi príjemné. Pri krátkej narkóze, akú budeš mať aj Ty, je aj zobúdzanie veľmi príjemné. Ako keď si dobre pospíš a potom sa príjemne bez stresu a v kľude zobúdzaš. Ja som pred zákrokom nemala masku. Neviem, či mi ju dali po zaspatí. Mala som kanylu, cez ktorú mi dali to uspávadlo. To zaspíš, aj keby si nechcela. 😊😊 Personál bol veľmi príjemný. Po zákroku ma previezli do izby na lehátku a prešupli do postele. Vraj som im pomohla, niečo som im aj hovorila, ale to si nepamätám. 😊 Postupne som sa prebrala, uvedomila som si, že mám tlakomer na ruke, potom mi ho dali dolu, o nejaký čas nám doniesli čaj a keksíky, ktoré dávajú v kaviarňach ku káve. Poobede pre mňa došiel manžel a išli sme domov. 😊 Naozaj sa neboj, na to je tam anestéziolôg, aby Tvoje uspatie a prebúdzanie prebehlo úplne bez problémov. Na operačnej sále budeš pod neustálou kontrolou. 🍀
Isto by som si nedávala nič na ukľudnenie. Mohlo by to zle zreagovať s tými liekmi, čo ti budú dávať v nemocnici. Mne dali ráno takú tabletku, niečo také ako oblbovák , zakanylovali si ma a ostatné mi už dávali priamo na sále. Neboj sa ty nič, bude to všetko šup šup
Ahoj prosím ta čo je označenie ,,OP,,
urcite si nemozes dat nic sama na ukludnenie, ak by nastali komplikacie musia vediet co mas v sebe. treba si pytat od dr. nieco nech to mas v karte. uspanie je individualne, casto do zili. na vsetko si sa mala spytat na predoperacnom aby si bola kludnejsia