Je to prvá menštruácia?

jankovicovam
15. dec 2024

Ahojte,pred mesiacom som oslavovala 14 a o mesiac sa mi na nohavičkách objavil dosť veľký krvavý fľak (bol hnedkastý lebo už bol zaschnutý) odvtedy mám na vložke len mierne špinenie ,,hnedého slizu” cez 3 dni neviem či je to 1. menštruácia,dlhú dobu som mávala biely/priesvitný výtok čo väčšinou značí príchod 1. menzesu, neviem či som ju teda dostalaalebo nie,či sa mám stresovať a či je to v poriadku?

vanilkovazmrzka
15. dec 2024

Mamka je kde? 🙂 Treba jej povedat, co sa deje, ale ano na 99% je to menstruacia. Len ma prekvapuje ze mas uz az 14 rokov

simsalabim
15. dec 2024

@vanilkovazmrzka aj moja mladsia dostala v mesiaci, ked dosiahla 14 (starsia v 11). Je to individualne. A prvy menzes bol tiez iba take spinenie.

jankovicovam
autor
15. dec 2024

@vanilkovazmrzka mamina je tu 🙂, len niekde sme citali že to nemusi byt v pohode,tak som sa spytala, myslim že 14 rokov je v pohode vek na 1. menzes,všetkým spolužiačkam isla hneď krv,preto ma to zarazilo, neviem kedy ju mam cakat ja…

vanilkovazmrzka
15. dec 2024

@jankovicovam to par cyklov potrva, kym to bude taka “normalna” menstruacia. A ked to trvalo iba par dni a prestalo, tak to bude ok. Ak by to pretrvavalo viac ako tyzden, alebo niekolko tyzdnov, potom by som sa uz zacala obavat

vanilkovazmrzka
15. dec 2024

@simsalabim ja viem ze je to individualne, len posledne roky mam pocit ze maju dievcata menstruaciu pomaly uz v skolke, preto ma prekvapilo ze su este aj take, co ju dostanu az v “normalnom” veku 🙂

januska12323
15. dec 2024

@jankovicovam ďakuj Bohu alebo komu veríš, že si doteraz nemala 😁 áno hnedá je v pohode, je to zaschnuta/stará krv. Ako oficiálne prvú by som to ešte nebrala ale je to začiatok.
Ja som dostala ako 10/11 ročná a asi polroka len "niečo" až potom ozajstné krvácanie. Neboj, si zdravá. Pokiaľ nemáš iné ťažkosti netreba riešiť.

simsalabim
15. dec 2024

@vanilkovazmrzka ja som citala, ze zalezi aj od hmotnosti, ze 40kg je taka nutna hmotnost na menzes. U mojich dievcat to aj sedelo.

jankovicovam
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simsalabim
15. dec 2024

@jankovicovam co by to malo znamenat? 🤔 Mas ok hmotnost. To, co som citala, bolo, ze dievca musi dosiahnut hmotnost 40kg, aby sa spustil prvy menzes. A to mas. Z coho stresujes? Nechapem.

lucinika
15. dec 2024

Ja s dostala prvú menštruáciu po 14. roku,iba mierne hnedé spinenie,pár mesiacov nič a potom sa dostavila klasická menštruácia

deti95060810
15. dec 2024

@vanilkovazmrzka 14 r. je úplne ok... jedna moja dcéra 13,5r.
mne príde skoro keď v dnešných časoch dostávajú men. dievčatá v 10r.

tehula2016
15. dec 2024

@vanilkovazmrzka nastastie este par takych dievcat je, moja bude mat 13 a urcite este rok ms nedostane, vyspelostou sa ani nechyta na svoje rovesnicky a ja som rada. Celkovo mame v rodine neskorsiu ms, sestrina dcera ma 14 a nema este..inak mam pocit, ze vacsina dievcat dostava 10-11 rocnych, ale tie baby aj vyzeraju na 13-14 rokov..

jaskolka
15. dec 2024

Je to úplne normálne,na začiatku kľudne môžeš mať len také špinenie a až po pár mesiacoch sa ti rozbehne klasické menštruacne krvácanie. Ja si pamätám,že tiež som tak mala, v 13 som dostala prvýkrát len špinenie,potom dva tri mesiace vôbec a až potom sa to rozbehlo normálne.
Aj to nemusí byť hneď pravidelne,tie prvé menštruácie sú ak také,cyklus by sa ti postupne mal ustáliť a byť pravidelne