Žienky 45+. Je to skutočne tak? Menopauzu ešte nemám, ale už teraz ma chytá panika. Dočítala som sa, že sa v menopauze rapídne priberá. Potom som si uvedomila, že všetky známe 45+ skutočne pribrali. 😭Ako ste na tom vy? Prosím len mi nepíšte všetky 50kg, ktoré ste mali takúto postavu celý život bez cvičenia. Zaujímajú ma skúsenosti žien, ktoré nevyhrali genetickú lotériu.
Tak mam 49 rokov, cely zivot som mala 50-55kg. V menopauze este nie som, ale mam cca 60 kg, cize nieco sa uz na mna nalepilo.
Som v perimenopauze a priberám ale ja to mám aj kv liekom kt beriem. Mam v plane ich zmeniť
No ja som v menopauze 3 roky a plus 5kg. Žiadna zmena v jedálničku, aj pohyb mám.. No a bruško, boky, stehná väčšie
Priberá sa preto, lebo sa spomaľuje metabolizmus. Ja som tá "šťastná", čo mám celý život v pohode hmotnosť. Lenže robiť to isté pi 45-ke už ani mne nestačí. Musela som obmedziť sladké, zmenšiť porcie a viac sa hýbať. Pribrala som cca 3 kg a teda, potrebujem sa ich zbaviť a keď sa mi to aj podarilo minulý rok, tak som ich opäť nabrala, pretože fakt treba zmeniť stravu trvalo, nestačí už robiť to, čo v 30-ke. Bohužiaľ.
@gabusa1975 to je vlastne to, čo som sa dnes dozvedela. Že sú na vine hormóny. Takisto športujem, ale mám veľmi rada jedlo. Vďaka športu si kalórie doprajem bez výčitiek, no mám obavy, že v menopauze buď prestanem jesť dobroty, alebo priberiem. :(
A ešte - ja som napríklad vždy schudla tých pár kg veľmi ľahko, stačila mi malá zmena a kg šli dole. Vlani som začala na jar chudnúť a tri mesiace sa váha ani nehla. Skoro ma porazilo z toho. Potom po tých 3 mesiacoch to konečne kleslo. Tento rok som opäť tam, kde vlani, opäť chudnem a teraz to napodiv ide ľahšie. Možno aj preto, lebo už nemam také výkyvy, vlani ešte menzes kedy tedy prišiel, teraz už pol roka som bez.
@akvi tiez som tento typ. Lahko naberiem, ale lahko aj zhodim. Takze sa mam na co tesit 😑
Ja som tak dobre ako teraz v 46 ešte nevyzerala. Cvičím, schudla dom 13 kg, mám peknú postavu. Nepriberam.
Neviem, no kolegyna pribrala 10 kg, vzdy mala tak 53 a potom cez 60, ale tak necvicila, ja mam 40 zacala som pred rokom a pol cvicit, schudla som dost a verim, ze ked to pride a budem cvicit stale, tak to bude ok 😅 hlavne nech sme zdrave.
Moja mama niezeby nejako stucnela, ale zmenil sa jej typ postavy. Tuk sa jej uklada skor do pasu a hrudnika.
Moja mama pribrala cca 5kg...vzdy mala velke prsia a vsetkomptibrala do nich. Takze hore velkost 46 a dole 36. Aktualne riesi zmensenie prs
Bohuzial, ano. Vsetky zeny v rodine pribrali, aj ja 🤷♀️ Moja mama hovorila, ze priberie uz len z prechadzky v potravinach… Myslim, ze tam bude ako faktor aj daky geneticky faktor ovplyvnujuci metabolizmus, lebo su zeny, co sj v nenopauze mozu zjest aj slona a nebriberu. Bohuzial tam nepatrim 😢 Pocitam kalorie, hybem sa, fakt davam pozor, co zjem, pijem len vodu a nesladene napoje a napriek tomu posledne mesiace priberam (napriek tomu, ze ako vzdy v lete zijem na ovoci a zelenine) a potom strasne tazko chudnem. Aj to len vtedy, ked v podstate hladujem 🤷♀️
Ja som si po 40tke vyskúšala počítanie kalórií, schudla som 11 kg, viac ako som pôvodne chcela. Takže stravu mam už v oku a keď priberiem 1-2 kg, tak viem co obmedziť a ide to dole. Už 5 rokov držím váhu.
Co som si všimla, ženám okolo sa zmenili chute, viac majú chuť na sladké, aj som to niekde čítala, že sa zvyšuje chuť na sladké aj mastnejsie jedla. Tak možno z toho to priberanie. Ženy co okolo pribrali nemajú nejak dobrý jedálniček a jedia aj väčšie množstva. Aj ženy co vždy boli veľmi štíhle, po 40tke dosť zhoršili stravovanie.
V kalorickych tabuľkách sa zadáva aj vek, žene o 10 rokov mladšej to počíta väčší kaloricky príjem pri rovnakých ostatných parametroch. Takže vekom treba aj mierne znížiť denné kalórie.
no moja mamina to má naopak.Za mladi chudá potom dlhšiu dobu tak že nejaké kilo navyše hore dole a v prechode práveže schudla má 68 rokov a 55 kil ale ona je nízka.A teda je hocičo aj večer lupienky,pepsi pije, ja to nechápem🙂 ja mám tiež dobrý metabolizmus tak snád budem v starobe po nej
je to o strave a nie veku, ked clovek je adekvatne k svojej fyzickej aktivite urcite nepriberie. Fakt ale je ze sa to chudne tazsie :D asi.. podla slov zien okolo.
Ja ešte ani v menopauze nie som a priberám už zopár rokov. Predtým som mávala tak 52-54, po pôrode som mala dlho okolo 58. Potom, zhruba niekedy v 44 rokoch to začalo, postupne som pribrala cca 10kg 😕. Pred 2 rokmi som sa zaťala a dala ich dole za cca 5 mesiacov. Potom som sa na to vykašľala a vrátili sa späť. ☹️ Tohto roku som sa opäť snažila niečo zhodiť, ale ide to už ťažšie. Momentálne mám asi tak 65kg a zaprisahala som sa, že od začiatku školského roka idem zase tvrdo na to a cieľ mám 55kg. Ale beriem všetko pod 60.
Je to síce reklama, ale dobre vysvetlene.Moja sestra pribrala 7 kg a menzes ešte má.Ma 48 r.cvici, dba o stravu, má trénera a už je zúfalá
@simca06022011 nie je to len o strave, je to jedno s druhým. Metabolizmus 20 a 50 ročnej ženy je iný, cca 30,% pomalší, takže sa to fakt nedá porovnať. A 50 ročná už aj ten pohyb má obmedzený, ja napríklad robím presne tie isté športové aktivity, ako za mlada a už vidím, že ten pohyb je proste limitovany a tiež sa mi to nepáči, ale bohužiaľ, vek neoklames.
Ja. Aj som upravila stravu, aj cvičím a pribrala som. Mam strie, mam celulitídu a neviem, čo ešte mam urobiť
Mam 50 rokov a menopauzu, lekar mi sqm povedal, ze sa pribera. Ja mam 5 kg navyse a to som velmi aktivna, sportujem cely zivot. Vsetko okolo pasu. Este nedavno stacilo par dni vynechat veceru a kila isli dole, teraz uz nie. Schudnut hoci len kilecko je pre mna velke odopieranie. Neviem, ci to za to stoji.. ale menit satnik sa mi tiez nechce 🙂. Nemat pohyb, tak mam ovela viac kil pribratych a to jem menej ako kedysi. Cize neverila som, ale je to bohuzial tak :(
@eliska13 vdaka za zaujimavy clanok
@oli18 ja nemam postavu ako ziadna z mojich zenskych pribuznych. U nas su zeny nizke hrusky s celulitídou. Ja som vysoka, vysportovana, uplne chlapcensky typ postavy.Ziadne boky, ani prsia. Celulitidu som nikdy nemala. Mam nohy uplne ako mal tato, takze netusim ako budem vyzerat v menopauze 😅
@eliska13 naozaj zaujimave citanie. Mimochodom. Teoreticky. Ak budem mat dost vysoky podiel svalovej hmoty a budem sa venovat dlhodobo posilňovaniu, je mozne, ze mozem priznaky menopauzy zmierniť a vyhnut sa priberaniu? Lebo som ochotna driet vo fitku, len aby som si nemusela odriekat v budúcnosti jedlo 😅🤣
Je to možné🙂od 30 r sa každoročne stráca určite % svalovej hmoty.su ženy čo odchovaju deti a sadnu k TV a tie, ktoré sa začnú konečne venovať sebe zmenia stravu, športujú.Estrogen podporuje vylučovanie serotonínu preto odíde estrogén a prídu úzkosti, zlá nálada, nespavosť, nespokojnosť.
Ten tuk okolo pásu sa zvykne volať hormonálny prstenec.Kolko žien má dobré brusne svalstvo?
A potom príde vek kedy sa to nabaľuje.Nejde ani tak o estetiku, ale vnútorný tuk, riziko cievnych chorôb zdravie.
presne ako si napisala, treba silove cvicenie, je o tom kopec videi. Zatial staci tvoja rutina, co mas teraz, a ked ta menpoauza naozaj pride, mozno budes musiet urobit len nejake male skrty v jedalnicku.
Ja budem mat 50 rokov, v menopauze este nie som, ale posledne cykly sa mi predlzili z 23-24 dni na nieco cez 30, co mi maximalne vyhovuje. Jedlo si poslednych 10 rokov velmi strazim, vynimocne si dam zmrzlinu alebo kusok cokoloday, ale ja mam zasa cely zivot postavu presypacich hodin, velke prsia a velke boky (teda velke oproti pasu). Vyhoda je, ze mam posledny rok manualnu pracu a 5-7 hodin beham hore dole a nesadnem si ani na sekundu, doma mam schody a to je tiez fajn.
Moja mama po menopauze schudla, kazdy je iny
No pomôcť ti to isto pomôže, je určite lepšie, ak budeš vyšportovaná, ako olepena sadlom. Len rataj s tým, že aby si si to aspoň udržala, budeš musieť buď menej jesť alebo viac cvičiť. Proste už nebude stačiť to, čo robíš v 20-ke. A napríklad ja som zistila, že v tomto veku už vôbec nemôžem jesť štýlom, že zobkam celý deň. Potrebujem sa proste zasýtiť a dať telu viac hodín na to, aby strávilo jedlo. Vyhovuje mi aj prerušovaný pôst 16/8. A miesto zobkania, sa najem 3x za deň. Úplne prekopavam svoje návyky. A šport napríklad, sledujem si tepovku a fakt je dôležité držať sa v tej chudnucej hladine tepu, je to efektívnejšie a nie som zbytočne unavená z toho. Radšej 20minut v spravnej tepovke 4-5x do týždňa, ako sa 2x zničiť niekde a potom týždeň regenerovať (to som ako mladšia často tak robila, že celodenná túra v horách a pod , to už teraz fakt nemám za potreby, lebo sa spamatavam z toho týždeň a všetko ma bolí).
Nie, moja mama ma postavu ako mala pred nou, dokonca pred patdesiatkou aj pekne schudla. Pribera sa len z kalorii navyse, takze ak pribrali, tak tych kalorii navyse bolo viac.