Je možné odhadnúť, kedy žena dosiahne menopauzu?

18. nov 2024

Je možné odhadnúť,kedy žena dosiahne menopauzu?je to dedične, keď napr.zeny v rode mali menopauzu okolo 40 alebo nejaké choroby na to vplývajú, počet pôrodov a podobne?

bielasovicka
18. nov 2024

Áno, je to aj dedičné. Kľudne môžeš mať menopauza aj ako 40 ročná. Z pôrodmi ito nemá nič spoločné.

katica06
18. nov 2024

Môžem a nemusí. Môžu mať na to vplyn aj iné faktory ako autoimunitné ochorenia či infekcie
V mojom prípade babka aj všetky prababky mali dieťa vo veku keď už u mňa menopauza nastala

cukroska
18. nov 2024

Áno je to dedičné. Moja mama mala v 39tke posledný krát. Ja som zdedila tie "lepšie veci "od 42 rokov som to riešila a trvalo to 6 rokov až teraz som v menopauze. Ale nie je každá to musí mať rovnako.Ja som oveľa skôr ako moja sestra. Lekári tvrdia,že veľa ovplyvňuje zdraví životný štýl,šport (teda lepšie to vplýva na celkovú pohodu ako sú návaly,nočné budenie,nervozita ...) Ale každá to ma inak.

martinka13
19. nov 2024

U nás to teda dedičné nie je . Mamina 58, jej sestra 53 a ja 39...

simsalabim
19. nov 2024

@martinka13 mamina mala menopauzu vo v58r? Fuuha. Ja mam 54, cyklus pravidelny, ani mi nehovor, ze este 4 roky 🙈

martinka13
19. nov 2024

@simsalabim no veru. A ja už 4 roky veget

0silvia0
19. nov 2024

@simsalabim tiež som mala kolegyňu, ktorá fungovala do 60ky. Ja som si vždy myslela, že aj ženy, ktoré sú viackrát tehotné a dlho dojčia, že si ušetria nejaké vajíčka a majú neskôr menopauzu, ale na tomto to asi nebude.

tenerifka
19. nov 2024

@martinka13
@0silvia0
Bozemoj nestraste.... Tohoto sa velmi bojim, ze sa to bude este dlho tahat

0silvia0
19. nov 2024

@tenerifka ale zas tie hormóny sú podľa mňa prospešné, ono ako to má byť, tak to bude, človek s tým aj tak nič neurobí.

tenerifka
19. nov 2024

@0silvia0 jasne, je tam ochrana proti srdco ocievnym chorobam, ale zasa vraj nie je dobre, ak ma zena takto dlho napor estrogenov, zvysuje sa riziko rakoviny prsnika

tenerifka
19. nov 2024

@0silvia0 ale ako pises, bude ako bude a nic s tym neurobime

bocianka123
19. nov 2024

@simsalabim mne ms prišla aj po roku a pol!