Je menštruačný kalíšok vhodný pre pannu?

30. máj 2022

Chcela by som prejsť na menštruačný kalíšok, nakoľko je ekologickejší a mnohé chvália, že aj pohodlnejší. Na stránkach kde kalíšky predávajú je uvedené, že je vhodný aj pre panny, avšak mnoho recenzií ktoré som našla na nete tvrdí opak. Nemá niekto skúsenosť? Môže byť zavádzanie v takom prípade bolestivé či nepohodlné? Čo som sa dočítala, väčšinou sa neodporúčajú len veľmi mladým dievčatá, no ja som už staršia (mám po 25). Nemám zatiaľ skúsenosť ani s tampónmi, je to teda v takomto prípade len o skúšaní naslepo, ktorý sadne a či vôbec alebo je niektorá značka/typ podľa vás vhodnejšia ako iné?

ailiba
30. máj 2022

V prvom rade, ked nemas ziadne skusenosti ani s tamponmi, tak si kalistek urcite zatial nekupuj. Skus najprv tie tampony. Niekto tvrdi, ze je aj pre panny, tiez som to pocula... Tak neviem, ale ja by som to ako panna urcite nedala dnu. Aj ja som si kupila kalistek, ale nepouzivala nakoniec... Podla mna to vyhovuje tym zenam, co stale pouzivaju tampony.

jaskolka
30. máj 2022

Podľa mňa na kalisok už potrebujes mat skúsenosti s používaním tamponov. Ide o tu zručnosť pri zavádzaní.

patus_2
30. máj 2022

Ja som kalisok používala aj ako panna. Tampóny mi nevyhovovali, ale kalisok mi sadol. Dnes sú už rôzne mini veľkosti - napr. Satisfyer feel good (menší zo sady), claricup 0, meluna S, organicup mini.... Nie je to ani tak veľká investícia, napr. Meluna do 15€, satisfyer okolo 10€... Treba skúsiť, možno na prvý krát to nepôjde, ale niektoré panny kalisok normálne používať môžu. Ty sa poznáš ako to "tam dole máš".

evita_g
30. máj 2022

kúp si najmenší možný a trénuj zavádzanie, nedaj sa odradiť počiatočným neúspechom, kalíšok je naozaj super vynález

janinad
30. máj 2022

Ja som tampony nepouzivala, lebo mi nevyhovovali. Takze to nie je podmienka. Len si neviem, predstavit kalistek pre pannu. Pannou už potom rozhone nebudes. Prve zavadzania daju zabrat. Ked na to prides, uz je to vpohode. Ja mam Lunacup. Urcite menšiu velkost, keď si ešte nerodila. Ja som rodila cisarskym, tak mam tiez tu mensiu. Vzala som ten s vypustacim otvorom. Naj prv som nadavala, lebo pri vytahovani, ked nedas pozor, moze prist k nehode. No na zaciatku, pri zavadzani je to na vyhodu, lebo otvorenim sa vyrovna tlak a kalistek sa aj sam otvoril, co je niekedy v dôsleku podtlaku takze dosiahnut - teda na zaciatkoch 🙂. Zo začiatku je to tazke, aj som hovorila, ze to pouzivat nebudem, no teraz som rada, ze ho mam, hlavne v lete. Treba popozerat, je mnoho znaciek. Treba aspon skusit, pre mna je to lepsie ako tampony.

lopka1313
30. máj 2022

No ja nie som panna, ale s tamponmi skusenosti nemam (lepsie povedane uplne minimalne a uplne zle), ale kalisok mi plne vyhovuje.
Aj ked ako panna si ho velmi neviem predstavit zavadzat, ale neskusenost s tamponmi nepovazujem pri tom za podstatnu.

tenerifka
30. máj 2022

Dcera ficala od 12-tich na tamponoch a id 14-tich ma kalisok, samozrejme panna, dnes sme obtom pisali v inej diskusii.

tenerifka
30. máj 2022

A nejako by som neriesila ci panna ci nie, ved je to tvoje telo

patus_2
30. máj 2022

@janinad ak myslíš nato, že s kaliskom poškodí panenskú blanu, tak sa to nemusí stáť. Pretože panenská blana má rôzne otvory a perforácie, takže ak úplne v pohode tampón alebo kalisok môžu prejsť. A ak si ju aj poškodí kaliskom (alebo tampón, športom, úrazom, prstami...) tak pannou stále bude, kým nebude mať prvýkrát pohlavný styk 🙂

0silvia0
30. máj 2022

@tenerifka dcera sama mala zaujem o kalich alebo si jej ho ty poradila? Ja som 18rocnej dcere tiez kupila, ale nejako nejavi o neho zaujem🤔

spadnutaslivka
30. máj 2022

pannu z teba nerobí blana. Pannou si, lebo si sa intímne s mužom nezblížila.

spadnutaslivka
30. máj 2022

a o kalíšku som prvý raz počula asi pred 2 rokmi, ale nemám naň odvahu. Ale pohľadám odkaz na jednu youtuberku, čo sa venuje eco životnému štýlu, skúša a porovnáva rôzne menštruačné nohavičky, kalíšky a pod.

spadnutaslivka
30. máj 2022

najčastejšie otázky:

https://www.youtube.com/watch?v=Pfgu2RO1BuU


recenzie:

https://www.youtube.com/watch?v=02Sd2hOuvcw


ale tých videí má viac, len sem nechcem dávať milión odkazov 😀

slamocka
30. máj 2022

Ja som tampón nemohla ani cítiť, aj keď som bola panna. Ani po dvoch pôrodoch som sa s tampónmi neskamarátila. Teraz mi sadol menštruačný kalistek Merula. Ten je univerzálny. Ale naozaj sadol, bez toho, aby mi to bolo nepríjemné. Do iného by som nešla vyžaduje to trosku cviku, ale nie je to nič zložité. Skús sa poradiť priamo v eshopoch, ktoré ho predávajú. Je to paráda. Nedá sa to porovnať ani s tampónmi, ani s vložkami. Ja by som šla do kalíška aj za cenu, že sa panenská blana môže pri zavádzaní narušiť. To pohodlie je naozaj neuveriteľné. Držím palce.

tenerifka
30. máj 2022

@0silvia0 ja som pouzivala, ale ona o ñom tiez vedela, nastudovali sme to a vybrali najvhodnejsi