Imunosupresívna liečba v tehotenstve

tinkas36
5. dec 2017

Dobrý deň dievčatá.
Chcela by som sa spýtať, že či niektorá z vás užívala počas tehotenstva imuran pri ulceroznej kolitýde. Ako je to potom s očkovaním dieťa a kojením. Môhli by ste mi povedať vaše skúsenosti😘.Ďakujem

jodi
5. dec 2017

ja mam znamu, pri oboch teho brala imuran, ma Crohna, kojenie samozrejme nie a ockovania myslim mali deti normalne vsetky

somakasom456
7. dec 2017

ahoj, tiež som brala imuran pocas tehotenstiev. Deti , vsetko ok. Kojenie ti neodporúčam, aj keby si imuran nebrala ale máš uc. Je to obrovská záťaž pre telo, samotné tehotenstvo, starostlivosť o bábo, organizmus budeš mať vyťažený na maximum. To je najlepší začiatok na rozbehnutie uc. Ale každý sa riadi svojimi pocitmi. Jedno som kojila do 4. mesiacov, potom som skončila na infúziách. Ďalšie do 7mich mesiacov, potom mi odišla štítna žľaza a šups na korikoidy kvôli uc..Nie vážne, chráň svoje zdravie a prajem veľa šťastia pri tehuľkovaní.

tinkas36
autor
7. dec 2017

@somakasom456 ahoj. No ja čakám dvojičky takže na to kojenie môžem asi zabudnúť. Mne moj gasto hovoril ze by som ich nemala dať zaočkovať do 1 roka kvôli tomu imuranu.Ty si svoje identický dala normálne očkovať?

somakasom456
7. dec 2017

@tinkas36 áno, ja som dala očkovať. Ale možno sú nové postupy a výskumy, toto si potom radšej over skôr ako sa rozhodneš či budeš alebo ne budeš očkovať.

tinkas36
autor
7. dec 2017

@somakasom456 jasné ďakujem.

maminka1986
7. dec 2017

@tinkas36 ja mam zakaz otehotniet berem Equoral a prednison vyslovene nesmiem...je to podobna liečba imunosoprrsiva

tinkas36
autor
8. dec 2017

Ahoj veď keď doberieš prednison tak by si potom asi mohla otehotnieť. Aj mne to zakazovali na začiatku liečby otehotnieť. Veď si zisti že dokedy máš brať tú liečbu.

maminka1986
8. dec 2017

@tinkas36 nie pri prednisone sa moze uz mam nízke davky.
Pri imunosupresivach nie aj v letáku moze byt postihnute dieta určite nie nebydem riskovať ani pol rok pptom sa nema povedali mi to vsetci lekari ked som sa pýtala
Mam cas maly ma 20 mes

katkasofka
8. dec 2017

Ja mám crona v tehu som nebrala nič aj keď som mala od dr lieky napísané no ja som ich nebralanašťastie som mala výborne výsledky a všetko bolo ok a teraz kojim 15 mesiacov a mesiac si pichanie každé 2 týždne humiru

tinkas36
autor
8. dec 2017

@katkasofka ahoj a pred tehotenstvom si prala imunosupresiva.

vrana80
8. dec 2017

Ahoj, ja sa liecim na ulceroznu kolitidu 9 rokov a pocas prveho tehu som brala Imuran davku 150, na posledny trimester sme sa dohodli s gastrosom ze ho vysadim a pocas kojenia prve mesiace som nebrala len potom sa mi zhorsil stav tak som ho musela zase nasadit, dcerku som kojila rok a pol a mala vsetky ockovania tak ako maju byt. Imuran som brala cely cas pred tehotenstvom cize 4 roky bez prestavky (starsia dcerka ma uz 5 rokov), mala som davku 100, potom zvysenu na 150. Ked som sa vtedy pytala mojho porodnika tak povedal ze najdolezitejsie je aby bola matka v pohode, lebo keby bola ulcerozna aktivna tak to moze ohrozit babatko.

darkadm
8. dec 2017

Ja som brala celé tehotenstvo Prograf. Dcéra sa narodila úplne zdravá. Kojiť mi zakázali. Očkovať sme dcéru nedali vôbec.....po 1.pre imunosupresíva a 2. mám DM1, takže sme nechceli "provokovať" imunitný systém.

katkasofka
8. dec 2017

@tinkas36 áno pred tehu áno a tiež biologicku liecbu

tinkas36
autor
8. dec 2017

@katkasofka ďakujem za odpoveď. Aj ja som mala biologickú liečbu do 13. TT.

maminka1986
18. dec 2017

Dnes som sa pytala na tehitenstvo mojej lekárky povedala mi v ZIADNOM PRIPADE NEOSTAŤ TEHOTNA hrozi postihnute dieta lebo tieto liek su ako JED takže ako zodpovedna matja urcite nebudem riskovat
A aj som nasla o tom článok
Ako fajr sa vam čudujem ze takto riskujete a o prednisone ani nehovorim hrozny bordel
Ak nebude postihnute moze mat ine následky dieta.
https://primar.sme.sk/poradna/1412745/1/imuran-...

darkadm
18. dec 2017

maminka1986.... Mne pred 6. rokmi povedal dr.Grochal z MT, že pri imunosupresívnej liečbe je to buď všetko alebo nič.Buď žena potratí, pretože plod je poškodený alebo sa narodí ůplne zdravé bábätko.

maminka1986
18. dec 2017

@darkadm no mne dr povedala dnes toto a urcite by som neriskovala lebo poskodzuje chromozomy tato "liečba "
Za mna urcite nie...ani dr Grochala nie je neomylny a pan boh....len tolko

skyahiah
19. dec 2017

ahojte, tiez mam Crohna a brala som roky imuran aj humiru. ked som sa pytala gastrosa na tehotenstvo tak vzdy to bolo v zmysle, ze pred tehotenstvom by som lieky vysadila.
ja osobne by som sa snazila pokial je to mozne vysadit pred otehotnenim, samozrejme je to na kazdeho osobnom zvazeni.
u mna sa navyse po imunosupresivach vyvinul lymfom (dnes uz vylieceny), takze dieta musi pockat. cim vas nechcem strasit, ale davajte si na seba pozor.

vrana80
19. dec 2017

@maminka1986 Imuran obsahuje ucinnu latku azatioprin a Equoral cyklosporin, takze asi v tom bude nejaky rozdiel. Equoral este obsahuje alkohol co Imuran neobsahuje. Ked som konzultovala tehotenstvo s gastrosom tak povedal, ze ta davka imuranu aku beriem je bezpecna a aj moj gynekolog to potvrdil. Aj lekari su len ludia a verim, ze keby stali piati vedla seba, tak kazdy povie nieco ine, je to samozrejme na zvazeni zeny ako to citi.

tinkas36
autor
19. dec 2017

@vrana80 AHOJ akú dávku imuranu beries? Aj mne moj gastro povedal že imuran môžem užívať počas tehotenstva😉 Pevne verím, že moje bábätká budú v poriadku😘

mobilka
1. máj 2019

Dievčatá prosim a ako to je, keď muž berie imuran. Zatiaľ ho berie len týždeň. ..Tiež by som nemala otehotnieť? Ďakujem

zuzkamatuskova
14. máj 2019

@mobilka užívala som imuran polku tehotenstva, potom mi ho vysadili...bábätko som donosila, je zdravý, všetko ok. Aj gynekológ aj gastroentetolog ma v tehotenstve len podporovali. Poznám aj takých co ho brali aj celé tehotenstvo a všetko ok. Ked muz berie týždeň, nevidím v tom problém žiadny. Imuran aj tak začne účinkovať az po 3 mesiacoch.

carmena
2. jún 2019

@mobilka ahoj nezistila si ako je to s otehotnenim ak berie manzel imuran? Prave riesim nieco podobne...

silazeny
20. feb 2020

@vrana80 ahoj narodili sa ti zdravé deti pri imurane žiadne nemali problému ci postihnutia?

silazeny
20. feb 2020

@tinkas36 ahoj brala si celé tehotenstvo imuran

silazeny
20. feb 2020

@zuzkamatuskova ahoj tiež som brala immuraň ale vysadila som ho a som v 31tyzdni a začali sa kus hnačky môj lekár mi to nechce dovoliť vysadiť.... Tak sa veľmi s tým nechvalim že neberiem prosím ta povedz mala si aj ty ku koncu tehu hnačky ci bolesti keď si nebrala immuraň? Ak áno co si brala aké lieky ale doplnky niake stavy alebo niečo?

zuzkamatuskova
20. feb 2020

@silazeny ja som bola uplne bez príznakov cele tehotenstvo aj cca pol roka po. Nebrala som ho ani počas dojcenia. Ale potom asi 8mesiacov po pôrode sa postupne začali problémy vracať....tak uz ho beriem opäť. Mne ho vysadoval hlavne kvôli dojceniu a inak ma ubezpečoval ze imuran na plod nemá negatívny vplyv. Co sa tyka doplnkov výživy, nebrala som nič, železo som mala v norme. Len domáce šťavy rôzne som pila, a mohla som jesť veľa zeleniny ovocia, co pri hnackach moc neni dobré

tinkas36
autor
20. feb 2020

@silazeny ahoj nie vysadila som si ho v 12tt

silazeny
23. feb 2020

@tinkas36 ahoj a nemala. Si komplikácie

silazeny
23. feb 2020

@zuzkamatuskova super tak si vôbec nebrala od začiatku tehu žiadne lieky?