Hysterektómia - odstránenie maternice

dana2207
15. okt 2024

Ahojte žienky, potrebovala by som poradiť.
Na maternici mám dva myomy a gynekológicka chce aby som si to dala vybrať.
Keďže už mám po 50 zoberú mi aj vaječníky.
Mám ísť na operáciu do MT.
Nemám dáke problémy akurát že niekedy chodím častejšie na toaletu tlačí mi to na mechúr. Mám z tohto obavu a neviem či mám alebo to nechám tak. Poraďte mi vaše skúsenosti ako je to potom zo sexom.
Ďakujem za odpovede.

melanta
15. okt 2024

Vaječníky mi nechali. Komplikácie po operácii asi žiadne. Sex úplne bez problémov. Vaječníky by som si na tvojom mieste nechala. A čo že máš 50+. To nie je argument podľa mňa.

janetinka27
15. okt 2024

@dana2207 ahoj, ja som tam bola nedavno, tiez mi vybrali vsetko, sestricky super, operacia bez komplikacii, bolest nebola velka, len po prebudeni a hned pichli nieco od bolesti. Viac som bolesti nemala, ani krvacanie

adri266
15. okt 2024

@dana2207 Mala som vacsi myom v stene maternice, boli tam nejake komplikacie, krvacanie atd. Chirurg povedal, ze vyberu maternicu, ale ze sa budu snazit, ak by sa dalo, nechat.
Ked som sa prebrala, bolo mi povedane, ze myom bol ovela mensi ako na sono a nastastie sa dal tak vyrezat, ze maternica ostala.
Kedze som citala predtym rozne pribehy s komplikaciami, som rada, ze to takto dopadlo.

viera77
15. okt 2024

Mám 47 rokov a operovali ma laparoskopicky práve pred mesiacom. Maternica a vajcovody sú preč, vaječníky a krčok maternice ostali. Všetko funguje tak, ako má, žiadne komplikácie a problémy. Mala som 3 mini nerastúce myómy, jeden z nich bol ale úplne vrastený...a práve tieto 3 potvory mi spôsobovali postupne až také silné krvácanie, že mi v auguste hrozilo vykrvácanie, teda operácia viac než nutná. Myómy ti aj rastú? Rozhodne by som v prípade nutnej operácie ale trvala na ponechaní vaječníkov...bez vážnej príčiny by som ich určite nedala len tak vybrať. Nevidím dôvod, dobrovoľne prejsť do menopauzy, ak to naozaj nie je nutné. A gynekologička má v v prvom rade zvážiť nutnosť operácie, lebo myómy je možné odstrániť aj bez nutnosti odobratia maternice...a nie, že ona chce hneď vyberať všetko.

dana2207
autor
15. okt 2024

@viera77 veď práve moc sa mi nechce ísť na operáciu keďže nemám také problémy. Trochu rastu ale nie až tak. Majú mi to robiť laparoskopicky len tie vaječníky že berú automaticky po 50 čo moc nechcem.
Mám termín koncom novembra tak chcem sa poradiť.

viera77
15. okt 2024

@dana2207 Automaticky? A to už z akého dôvodu? Automaticky vyberali von všetko ešte donedávna...moja gynekologička mi už dávnejšie hovorila, že ak mi tie mini potvory budú časom spôsobovať problémy, alebo začnú nekontrolovateľne rásť, tak bude treba zvážiť operáciu, ale formou ponechania vaječníkov...že to sa kedysi tak robilo, že všetko automaticky von. A o tom predsa rozhoduješ ty a nie lekár, samozrejme za predpokladu, že sú vaječníky úplne zdravé a plnia svoju funkciu. Ak ale nie, tak vtedy aj tie von, čo je úplne samozrejmé. A že myóm musí mať určitú veľkosť na to, aby sa vôbec operovalo. Moje myómy som si "pestovala" 7 rokov a o operácii nebola ani reč, až kým neboli extra problémom.

majamat
15. okt 2024

@melanta vajecniky sa nechavaju len ak su aktivne, ak je zena v prechode, rpipadne sa prechod blizi pre prislusny vek, odstranenim vajecnikov pride prechod. vajecniky su tiez jeden z organov, kde sa moze vyskytnut rakovina a kedze su v tomto veku uz nepotrebne, na co ich nechavat?
dr vedia co robia.

majamat
15. okt 2024

@dana2207 ak nie si v prechode, odstranenim vajecnikov moze prist prechod rychlejsie a nebudes tak trpiet vykyvmi hormonov. na zaciatku to moze byt pre telo sok, lebo tato zmena jednoducho prebehne tak ci tak,a kurat rychlejsie.
druha moznost je, ez este dr moze nejaky cas doplnat hormony, ale nie ej to potrebne.

ja som bola na hysterektomii uz takmer pred rokom - operacia bola vaginalna, laparoskopicky asistovana. nie som este v prechode, amla som cerstvych 47 a teda mne vajecniky nechali. hned po operacii ma dopovali analgetikami injekcne a co som videla, vcelku vo vysokych davkach. po 24hod som este mala trosku bolesti, brala som Ibalgin po 48hod uz nic, iba vecer Ibalgin tusim, ale skor koli bolestiam chrbtice.
inak na druhy den ma bolelo pod rebrami na bokoch. to sa yvskytuje po laparke, lebo nafukuju brucho vzduchom.

janetinka27
15. okt 2024

@dana2207 ahoj,este dodam,ze pri operacii som mala 40 rokov a na druhy den rano po operacii som isla na normalnu izbu a normalne bez bolesti som chodila po vlastnych, nedavali mi uz nic od bolesti. Operacia bola laparoskopicka vaginalna komplet vsetko von.

majamat
15. okt 2024

@janetinka27 ja rovnako, sice som mala od bolesti, ale mna to brucho az tak nebolelo, skor pod tymi rebrami.

ten druhy den som uz mala aj navstevu an chodbe, bola som v sprche, ale este soms a rychlejsie unavila.
treti den uz som behala ako raketa a nic mi nebolo, stvrty den rano ma prepustili.

5 den som bola v obchode s doprovodom a to musim vyslapat kpec a byvam na 3 posch. bez vytahu.

6 den som bola v obchode sama

7den som bola u mojho gynekologa a aj v nemocke na vybratie stichov. vyslapala som do neocky dlhy kopec. bola som uplne fit, akoby ma ani neoperovali.

dana2207
autor
15. okt 2024

@majamat fúha tak celkom dobre a ak sa smiem spýtať sexuálny život v pohode?

dana2207
autor
15. okt 2024

@melanta mám 54 a tiež by som ich nechala radšej

janetinka27
15. okt 2024

@majamat ano, bola som v inej davnejsej diskusii, kde si pisala o operacii a dost ma tvoj pribeh povzbudil.odhodlavala som sa dobrovolne, no nakoniec som nemala na vyber a operaciu mi naplanovali v priebehu par dni.keby som vedela co ma caka, isla by som na operaciu sama uz davno (mala som indikaciu) a vyhla by som sa dalsej tazsej diagnoze, ktora sa odkladanim operacie rozvinula.

yellow28
15. okt 2024

@dana2207 ja som odmietla operaciu a zmenila som radsej gynekologa...pritom som mala myom velky skoro 7 cm...novy gynekolog respektoval moje rozhodnutie a chodila som na kontroly kazde 3 mesiace...myom nastastie uz potom nerastol a od minuleho roka nemam menstruaciu, cize by sa mal uz uplne vysusit...ja som si do tela nechcela babrat, bala som sa roznych komplikacii...

dana2207
autor
15. okt 2024

@yellow28 aj ja ho mám veľký 7cm a bojím sa čo bude potom. Menzes ešte mávam ale už vynecháva. Doktor moc nebol stotožnený s operáciou a že ako vlastne chcem ja a ako sa cítim. Tak som nerozhodna čo mám robiť.

yellow28
15. okt 2024

@dana2207 coho sa bojis? Ja som sa prave bala operacie...citala som o roznych nasledkoch ako napr. poskodenie mocoveho mechura, criev atd...plus, ked nieco odoberu, uz sa to tam nemusi dobre "poskladat" atd...ale to bolo moje presvedcenie, mozno take hlupe, no nechcela som sa vzdat toho, co ma robi zenou...ja som vseobecne zastanca neinvazivnych metod a ze telo je zazrak, ktory sa vie sam vysporiadat s prekazkami...tiez som vsetko konzultovala s tym novym gynekologom, ktory je mimochodom spickovy onkolog...operoval dokonca jednu nasu moderatorku TV novin, tak som si ho aj nasla😀 on zdielal moje nazory a som velmi rada, ze som sa takto rozhodla...

majamat
15. okt 2024

@dana2207 ano, aj ked trosku citim jazvy. no u mna to bolo ine. ja som nemala diagnostikovany myom, ale prolaps a teda robili mi aj plastiku posvy.
no v sprave mam napisane - myomatozne zmenena maternica. cize nejake myomy tam zrejme boli.

majamat
15. okt 2024

@dana2207 nechavat vajecniky fakt nema ziadny vyznam preco is ich chces nechat?

majamat
15. okt 2024

@janetinka27 fuha, to mi je luto. no uz nema vyznam riesit co by bolo keby...
no dolezite je sustredit sa, co bude. drzim palce.

majamat
15. okt 2024

@yellow28 no veru, to presvedcenie je hlupe, ze len tych par organov ta robi zenou.
zena si, elbo si sa zena narodila, mas to v kazdom jednom tovjom gene, zapisane a tieto geny mas vo vsetkych bunkach tvojho tela. cize aj bez toho zenou byt neprestanes. a toto vsetko + tvoje rpostredie, vychobva a pod ta urobilo zenou uplne a to sa nikdy nezmeni.

janetinka27
15. okt 2024

@majamat dakujem🙂 operaciou sa to vyriesilo a odstranilo, cize som uz ok - len k tomu nemuselo vobec dojst. Chvalabohu bolo este nizke stadium a obislo sa to bez chemo atd

dana2207
autor
15. okt 2024

@majamat ja neviem pôjdem možno hneď do prechodu.. strata chutí na sex neviem preto sa pýtam aké sú skúsenosti

majamat
15. okt 2024

@dana2207 no ak by to malo prist, tak sa tomu nevyhnes. je kludne mozne, ze tieto zmeny ti trosku zmenia hormony. mne po operacii vióbec nesedia priznaky PMS. vobec neviem kedy by som mala mat ms. teraz po pra mesiacoch sa objavuju urcite priznaky, ktore naznacuju 2 fazu cyklu, ale kedy by som mala mat ms to neviem.

yellow28
16. okt 2024

@majamat ja rozumiem tomu, co pises...ale ja som clovek, ktory veri veciam "medzi nebom a zemou"...proste pokial nie som presvedcena o tom, ze to ma nejaky zmysel, tak do toho nejdem...sam gynekolog-onkolog mi dal za pravdu, ze moje rozhodnutie je spravne...a som rada, ze som sa nepodvolila byvalemu gynekologovi, ktory nastojil na tom, ze "vsetko musime dat prec"...a z akeho dovodu? Lebo pre neho to bola lahsia cesta? Alebo ako mi sam povedal, ze naco si tam chcete nechat ten kusok mäsa? No ano, chcem si ho tam nechat...ja nikomu nenutim moj nazor, len som chcela napisat pohlad aj z inej strany, ked sa ma autorka temy rozhodnut...

majamat
16. okt 2024

@yellow28 ale ja som sa nevyjadrila k tvojmu rozhodnutiu. ja som sa vyjadrila len k tvojmu nazoru. to, ez si sa tak rozhodla, je tovja vec a nikto ti do toho nema co kecat. a ak ti to odobril aj dr, potom je to este lepsie.

buco15
20. okt 2024

@dana2207 Ahoj tiež mám myom . Teraz som bola na zákroku lebo aj sliznica sa zväčšila. Čakám na výsledok hystologie. Mam 46 rozprávala som sa o hysterektomi z Dr. Ale aj s mojou obvodnou. Keby ze idem vaječníky si asi nechám. Lebo že je to strašná zmena pre telo.

jahu348
20. okt 2024

@dana2207 Dobry den Mne brali tiez pred 50 tkou ale vajec iky nechali.

konulka20
20. okt 2024

Vaječníky nechať,pokiaľ nie je problém ,je to potom veľká zmena .Určite by som nezávisle absolvovala vys.aj inde a mala viac názorov.Drzim palce

silesias
20. okt 2024

Kolegynina sestra bola cca pred pol rokom v MT vek 51, vybrali maternicu, vajecniky nechali a ked nam prišla potom porozprávať tak si nadávala že prečo to nespravila už dávno. Maximálne spokojná. Oni za každú cenu vajecniky nevyberaju. Treba sa tam dohodnut s dr na konzultácii.

evkatk
20. okt 2024

Taký myóm okrem bežných problémov, môže sa aj zvrhnúť. Ja som pred mnohými rokmi mala myóm, ktorý som nedala operovať a on akoby sa polepšil, či zmenšil, zmizol, neviem. No netrápil ma, až po 15. rokoch nastali menšie problémy, tak som šla k lekárke, tá ma hneď poslala na kyret a diagnóza nepríjemná - karcinóm maternice. Hneď mi všetko vybrali aj lymfatické uzliny. Našťastie dopadlo to dobre. Rakovina bola len vo vnútri maternice. Problémy nemám ani hormonálne, lebo po prechode vaječníky sú nefunkčné, tých hormónov už bolo málo. Prešlo takmer 6 rokov a som spokojná. V nemocnici boli s myómom aj mladé ženy, no nechali sa operovať. Ak ide len o myóm, vaječníky zvyknú nechať. Ale riešiť treba naisto a ich odobratie môže zachrániť život. Hormonálne problémy nemám vôbec žiadne.