Hysterektómia

dejka239
26. dec 2023

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či po odobratí vaječníkov a maternice ste brali nehormonálne tabletky na prírodnej báze, ktoré zabrali pri predčasnej menopauza. S čím máte skúsenosť... mám 42 rokov. Ďakujem

ibrunova
26. dec 2023

A nechceš resp. nemôžeš si vaječníky nechať a vybrať len maternicu?

majamat
26. dec 2023

neviem ako myslis, ze zabrali? ako mali zabrat?
bud po vybrati menopauza pride, alebo sa predpise hormonalna nahrada, aby neprisla.

mozes uzivat cokolvek rpirodne, ak sa ti netvoria hormony, kedze nemas vajecniky, menopauza jednoducho pride. v 42r je to pomerne skoro, co sa spaja aj s nejakymi rizikami - zvysene riziko osteoporozy a kadriovaskularnych ochoreni.

melanta
27. dec 2023

Musia ti brať aj vaječníky? V takomto veku sa nechávajú ak nie je vážny dôvod zobrať ich. Ja som podstúpila hysterektómiu kvôli rakovine a vaječníky mi nechali.

dejka239
autor
2. jan 2024

@ibrunova ahoj, ja by som aj chcela nechať aspoň jeden,.ale doktor povedal, že to musí ísť celé von. Tal nemám inú možnosť

ibrunova
2. jan 2024

@dejka239 ak je problém, tak radšej von. Držím palce.

dejka239
autor
2. jan 2024

@majamat ahoj. Ja viem, že sú tam také riziká. A preto sa pýtam. Pýtala som sa doktora a povedal, že to musí ísť celé von , nakoľko mám najhoršiu formu endometriózy, ktorú mi už 2x operovali. A
Povedal, že by sa to tvorilo opäť...

dejka239
autor
2. jan 2024

@ibrunova ďakujem....

dejka239
autor
2. jan 2024

@melanta ahoj. Mam rozsiahlu endometriozu, ktorú mi už 2x operovali. Tak doktor rozhodol, že treba dat všetko von...

melanta
2. jan 2024

@dejka239 poradila by som sa s ďalším odborníkom. Ak pri rakovine vedia nechať vaječníky, prečo by to nebolo možné pri endometrióze, ktorá je nezhubná. Určite by som to konzultovala s ďalším odborníkom. Nie bežným gynekológom ale ozaj odborníkom. Bez toho by som do toho určite nešla.

majamat
2. jan 2024

@dejka239 tak potom ano, tam sa vyberaju aj vajecniky a zrejme prav ekoli tomu chcu navodit aj menopauzu,a j ked na druhej strane, ak by ti vycistili brucho, snad by sa dlai nahradzat aj hormony.

neviem, no to musi rozhodnut dr. mozno existuju hromony, ktore navodia stabulnejsi stava a nedojde k faze cyklu, kedy by mala prist ms. ak sa toto obyde, teoreticky by sa mohli hormony nahradzat.

majamat
2. jan 2024

@melanta pri endometrioze loziska reaguju na hormonalny cyklus a v obdobi, ked ma prist ms, budu krvacat do brucha ( ci tam, kde sa nachadzaju ), preto sa cyklus musi vyradit a to chcu docielit vyoperovanim vajecnikov.