Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či po odobratí vaječníkov a maternice ste brali nehormonálne tabletky na prírodnej báze, ktoré zabrali pri predčasnej menopauza. S čím máte skúsenosť... mám 42 rokov. Ďakujem
neviem ako myslis, ze zabrali? ako mali zabrat?
bud po vybrati menopauza pride, alebo sa predpise hormonalna nahrada, aby neprisla.
mozes uzivat cokolvek rpirodne, ak sa ti netvoria hormony, kedze nemas vajecniky, menopauza jednoducho pride. v 42r je to pomerne skoro, co sa spaja aj s nejakymi rizikami - zvysene riziko osteoporozy a kadriovaskularnych ochoreni.
Musia ti brať aj vaječníky? V takomto veku sa nechávajú ak nie je vážny dôvod zobrať ich. Ja som podstúpila hysterektómiu kvôli rakovine a vaječníky mi nechali.
@dejka239 poradila by som sa s ďalším odborníkom. Ak pri rakovine vedia nechať vaječníky, prečo by to nebolo možné pri endometrióze, ktorá je nezhubná. Určite by som to konzultovala s ďalším odborníkom. Nie bežným gynekológom ale ozaj odborníkom. Bez toho by som do toho určite nešla.
@dejka239 tak potom ano, tam sa vyberaju aj vajecniky a zrejme prav ekoli tomu chcu navodit aj menopauzu,a j ked na druhej strane, ak by ti vycistili brucho, snad by sa dlai nahradzat aj hormony.
neviem, no to musi rozhodnut dr. mozno existuju hromony, ktore navodia stabulnejsi stava a nedojde k faze cyklu, kedy by mala prist ms. ak sa toto obyde, teoreticky by sa mohli hormony nahradzat.
A nechceš resp. nemôžeš si vaječníky nechať a vybrať len maternicu?