Hypochondroplazia

atka1989
30. máj 2017

Dobrý den prajem.Mam taky problem ze som bola na Genetike a mi zistila ze mam chorobu Hypochondroplazia sa vola.Tuzim po babätku ale sa bojím.Má niekto taky istý problém ako ja ?

felycity
31. máj 2017

@atka1989 ahoj, pravdepodobne tu nenájdeš asi veľmi odpoveď. Neviem úplne presne všetko o hypochondroplázia, ja mám synčeka s achondropláziou . Myslím, že na nete nájdeš informáciu ohľadne dedičnosti, pri achondroplázii je to tak, že ak je druhý partner zdravý tak dedičnosť je 50:50. Ak sa môžem opýtať, máš alebo mala si nejaký problém pri hypochondroplazii keď sa tak veľmi bojíš a to ti až teraz potvrdili?

atka1989
autor
31. máj 2017

Áno ja to mám.Som nízkeho vzrastú.Keďže som už doslepa a mam priateľa ktorý ma výšku 183cm. tak ako každá žena túžim po babätku len sa bojim aby to nezdedil po mne. Každé som sla na genetické vyšetrenie sama bez priateľa tak mi zistili ze mam hypochondroplaziu.Tak neviem asi nebudem mat nikdy dieťatko.

felycity
1. jún 2017

@atka1989 konečné rozhodnutie na vás dvoch, priateľ by samozrejme o tom mal vedieť. Pokiaľ si ty spokojná so svojim životom, prečo by si nemohla mať dieťatko. Dieťatko môžeš mať, akurát je tam nejaká % možnosť, že bude mať tuto dg. O tom sa pobav s genetikom. Pokiaľ viem hypochondro je miernejšia forma a teda ani také sekundárne zdravotné problémy by nemali byť výrazne. Ale dieťatko môžeš mať. Na Fb je skupina achondroplazia - sú tam rodičia s Ceska a Slovenska, sú tam aj dospelí s achondro a majú rodiny a deti a sú spokojní a šťastní. prídi do skupiny a možno tam niekto bude mať presnú skúsenosť. Hlavu hore, to je akokeby som ja povedala, že nebudem mať nikdy dieťa, lebo bude mať achondroplaziu, má ju, ale je to nádherné a šikovné a šťastné dieťa a zatiaľ fungujeme normálnym životom. 🙂

atka1989
autor
1. jún 2017

Aká je to skupina fb ?neviem to nájsť.Bola som už minuli týždeň nic výnimočné nepovedala...len ze mam potvrdene hypochondroplaziu ze je dedičná.

felycity
2. jún 2017

@atka1989 achondroplazia Česká republika, dedičné to je, ale mali povedať ako dedičné, pri achondro je to, že je 50% šanca, že to zdedí dieťa. Inak dnes už sa vraj dajú robiť testy počas tehotenstva, ale len v určitý týždeň, inak ja osobne v tom nevidím absolútne problém, tu na Mk je mamička čo má chlapčeka hypochondroplastika tak ju skús kontaktovať. Je pod nickom Misulka47.

atka1989
autor
2. jún 2017

@felycity dakujem si fakt dobra dusa. Vies ja kvoli tomu aby to decko potom netrpelo tým ze je malinke. Viem to podľa seba ja že aké to je.