Hyperventilačná tetánia

katarinapol88
30. okt 2017

Milé mamičky, som členkou, avšak zatiaľ nie som jednou z vás-matkou. Obraciam sa na túto stránku, zakladám toto fórum, lebo verím, že je tu niektorá z vás, ktorá mala a prekonala, alebo má Tetániu a podelila by sa so mnou o svoje skúsenosti ako s ňou bojuje. Ak Vám tento pojem nie je známy tu je stručná charakteristika, ak je to pre vás jasný pojem pokračujem nižšie:
Tetánia je syndróm, charakterizovaný stavom zvýšenej dráždivosti centrálneho a periférneho nervového systému, ktorý vzniká zmenami koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine. Ochorenie nie je životu nebezpečné, ale vie poriadne znepríjemniť život pacienta.
Tlak na hrudi, bolesť za hrudnou kosťou (veľa ľudí si myslí, že má infarkt)
Problémy pri prehĺtaní,
Nadmerná únava
Neschopnosť koncentrácie
Strata energie
Precitlivenosť na hluk
Poruchy spánku
Syndróm nekľudných nôh
Bolestivé kŕče v žalúdku a črevách
Bolestivá menštruácia
Premenštruačný syndróm
Tromboembolické príhody pri používaní antikoncepcie
Zvýšený výskyt spontánnych potratov a mnoho iných

Ale aby som prešla k veci, obraciam sa s prosbou o akékoľvek rady pre tie, ktoré ňou trpíte, alebo ste ju, čomu som rada, prekonali.
U mňa sa prvé príznaky začali prejavovať takto pred rokom, vtedy som ani len netušila v čo to prepukne ani čo to je, na začiatku som tomu neprikladala význam. Prácu nemám náročnú, nemám v nej stresy avšak z práce som chodila unavená, cítila som sa slabá, vyčerpaná, vyslovene som strácala chuť do života. Pridali sa pocity - teraz už viem, že to boli iba pocity-cudzieho telesa v hrdle, pri každom súste som sa bála, že mi jedlo v krku uviazne, tým pádom som už ani nemala chuť jesť, z toho neustáleho strachu. Problémy s trávením mám už dávnejšie, musím si dávať pozor čo zjem, avšak v tomto období sa to ešte zhoršilo, nech som zjedla pomaly čokoľvek, mala som pocit nafúknutia, kŕče, plynatosť, hnačky sa striedali so zápchami. Chodila som ako bez života. Nasledovali vyšetrenia u všeobecného lekára, ORL...nikde nič také nenašli. Každý deň som si baterkou svietila do hrdla, lebo som si bola istá, že tam niečo mám. Na chvíľku tento stav ustal. Po čase sa pridali pocity tŕpnutia v oblasti sánky,bolesti sánky malé svalové zášklby, trpnutie a mravenčenie v končatinách, neodôvodnené triašky a samozrejme dýchavičnosť. Navštívila som i stomatochirurga, ktorý samozrejme nič nenašiel. Bol Júl a dovolenka, keď som si mala užívať vytúženú dovolenku pri mori, pochytilo ma nechutenstvo, zas ten neodôvodnený strach čokoľvek zjesť, pridali sa tzv. točáky, cítila som sa zle a na odpadnutie, chytala ma dýchavičnosť. Jedného krásneho dňa som dostala tetanický záchvat... Lapala som po dychu srdce mi šlo vyskočiť z hrude, mala som stŕpnuté od krku nadol, v bruchu som mala také trasenie ako by mi tam vybuchla sopka, pocit knedlíku v krku, ruku mi vykrútilo do kŕču-ak ste to niekto zažili, viete, kto to nezažil je to typický príznak tetanického záchvatu-nazýva sa to pôrodnícka ruka. Na pohotovosti mi dali lieky na ukľudnenie a samozrejme magnézium v infúzii. Skontaktovala som sa s obvodnou lekárkou, ktorá mi odporučila užívať calcium a magnézium..Stavy sa veľmi mierne zlepšili, už som potom nemala záchvat, ale nebolo to stále ono, stále prichádzali nečakané pocity slabosti. Po návrate začal kolobeh vyšetrení - gastroentrológia, neurológia, opať ORL, magnetická rezonancia. Hoci na niektoré výsledky ešte čakám, zatiaľ sa nič nenašlo. Stavy sa však opakujú. Hoci presne viem, ako sa správať, keď to na mňa príde /dýchať plytko, ukludniť sa..../ stále ma to zastihne zas a znova nepripravenú. Aj keď viem, že nejde o život, zakaždým sa cítim ako by mi odbíjali posledné minúty. Útočí to na moje najdôležitejšie životné funkcie..ten pocit, keď si myslím, že sa udusím, to neskutočné búšenie srdca, kŕče v bruchu, pocit na odpadnutie-neželám to zažiť ani nepriateľovi. Stále mi pri tom tŕpne alebo mravenčí v jednej alebo oboch rukách a na tvári. Môžem sa zobudiť do akéhokoľvek krásneho slnečného dňa, naladená najlepšie ako viem, ono ma to proste stále prekvapí nepripravenú. Nechcem to zažívať, uberá mi to na životnej energii, za 3 mesiace som zhodila 7kg /možno aj úpravou stravy, avšak za toto obdobie mam veľmi rýchlo pocit plnosti aj po malom množstve jedla preto jem málo ale častejšie/, priateľ už so mňa robí anorektičku-mám 51 kg z pôvodných 60. Rada by som spomenula, že keď si troška vypijem - pivo alebo si dám víno, na druhý deň mám pocit takej opice, ako by som toho vypila na hektolitere, čo som pred tým nemávala. Navštívila som aj doktorku, ktorá robí biorezonanciu, viem, aký na to môžete mať názor a akceptujem ho...na biorezonanciu chodia ľudia, ktorí buď už strácajú dôveru v zdravotníctvo, alebo chcú svoje problémy riešiť inou cestou.

Moja otázka na vás, ktoré tetániu dôverne poznáte znie: ako s ňou bojujete, a ako sa vám darí, dá sa nad ňou zvíťaziť? Ja sa veľmi snažím, ale zatiaľ vyhráva ona. Chcem sa tejto potvory zbaviť, lebo raz, ak budem mať dieťa, nedokážem si predstaviť ako budem fungovať popri dieťati s touto "diagnózou".

Ešte aby som doplnila - beriem vitamíny, magnézium, necvičím a po robote väčšinou zaspím alebo porobím niečo v domácnosti, pozerám nejaký program, čo asi nie je najzdravší životný štýl ale ja si neviem predstaviť odkiaľ by som vzala energiu ešte na cvičenie.

Za akékoľvek rady ďakujem, a taktiež ďakujem, že ste sa dočítali až sem.

deti95060810
30. okt 2017

mne to pripomína úzkostné stavy...Psychiater sa nevyjadril? Možno by pomohli antidepresíva...

katarinapol88
autor
30. okt 2017

Ďakujem za radu. Ľudia ktorí nemajú alebo nepoznajú tetaniu nás často posielajú k uvedeným odborníkom, pripadne sme pre nich hypochondri. Ako však uvádzam v definícii tetanie- je to porucha centrálneho neuroveho systému, čiže odpoved na otázku- nie, návštevu psychológa ani psychiatra neuvažujem. To by bola veľmi jednoduchá liečba ladovat sa antidepresivami, ktoré sú vysoko návykové.

mickao
30. okt 2017

@katarinapol88 ahoj. Tiež mám tetaniu a všetky tie príznaky, čo si tu popísala mám aj ja. Mne navyše tŕpnu ústa. Samozrejme nenormálne búšenie srdca, nepokojné nohy počas noci, tŕpnutie ruky, závraty, únava, triaška, atď..... Poradiť ti neviem, ale mne celkom zabrali tabletky proti búšenie srdca od internistky. Užívam ich asi mesiac a je to neporovnateľne lepšie. Tetaniu mám diagnostikovanu pol roka, ale tieto stavy som mala už hádam aj dva roky predtým, avšak za posledny rok to bolo už neúnosné. Lieky od neurologicky mi nezaberali vôbec, napriek tomu mi ich predpísala zas. Až dr. na internom mi takto pomohla.

sustiakova
30. okt 2017

Mne ju diagnostikovali v 18-tich (mam 30) a mam dve deti. Ja mavam tiez vela zo spominanych priznakov,ale najcastejaie mi krcovito vykruca prsty. Vtedy zabera magnezium,lahnutie a dychanie zhlboka. Tieto stavy mam vsak ,,len'' ked som unavena. A na tie,,poopicne stavy " mi zabera veeeela cistej vody. Nezdravujem sa zdravo ale zato cvicim a prave to mi dobija energiu,kt.potrebujem pri detoch 🙂

kasiopeja01
30. okt 2017

Ja ju mam tiez. Ak sa mi tazko dycha, stale nosim so sebou sacok, v pripade zachvatu, alebo zleho dychania treba vypnut a dychat do sacku. To tronutie sposobuje vela kysl

kasiopeja01
30. okt 2017

Ja ju mam tiez. Ak sa mi tazko dycha, stale nosim so sebou sacok, v pripade zachvatu, alebo zleho dychania treba vypnut a dychat do sacku. To tronutie a krce sposobuje vela kyslika v tele. Musite dychat to co vydychnete. A btat horcik ale ten magneB6 a ja beriem aj kyselinu listovu, mam jej nedostatok.

katarinapol88
autor
31. okt 2017

@mickao aj ja mávam mravencenie v ústach... ja mávam búšenie srdca len keď na mna ide "ten stav", zatiaľ beriem len mg a vitamíny, no stále žiadna sláva:/

katarinapol88
autor
31. okt 2017

@sustiakova no čo ja viem práve dýchať zhlboka sa pri tetanii nemá vtedy sa záchvat zhoršuje, má sa plytko alebo do sacku ako spomenula @kasiopeja01.
Je niečo čo vam zaručene pomáha?

ivuska6
31. okt 2017

ja som presla tym o com pises mam ju uz ale 17 rokov ale nemam ju uz tak som to potlacila neodporucam ziadnych psychiatrov ani ziadne lieky da sa aj bez nich ja som bola u neurologicky a ta mi dala neaky liek ale ona mi dala s neho len kusok a ani ten kusok mi nerobil dobre nejedla som ich sla som k homeopaticke tej som povedala co je vo veci a ake mi dala lieky a ta mi povedala aby som to vobec nejedla ved to su lieky pre blaznov a vy nieste blazon ako vam to mohli dat ona mi nieco dala a zlepsilo sa to neaky cas som tam chodila , davala som si magnezium laktikum tablety a ked sa to zhorsilo tak mi doktor vzdy pichal magnezky a vzdy pomohli a povedal mi nerozculovat sa nejedovat nestresovat a naucila som sa to a teraz ma nic nerozhadze absolutne nic to uz musi byt ked ma niekto vytoci a ked chodis z prace ako zbity kon najdi inu pracu ja som mala pred 4 mesiacmi pracu ktoru som musela nechat po pol roku normalne som chodila domov vycucana a nie a nie nastartovat aj sa mi to vratilo tocaky uz som bola moc unavena a znechutena z tej roboty doktor ma napichal ale nie z magnezku nieco ine mi dal ale to ma postavilo behom pol dna na nohy dala som vypoved a nasla inu robotu a teraz je super chodim od tade domov ako by som cely den nic nerobila neunavena dobita energiou dufam ze ju nikomu necucam a je dobre nieco zmenit nerobit stale to iste vtedy pridu ine myslienky a nebudes aj mysliet na to ja pri druhom dietati som si super oddychla ozaj to bola dovolenka a prisla som aj na ine myslienky kedze bol dobrucky a musela som okolo neho a dalo sa aj vypnut prinom kedze vobec neplakaval najdi nieco nove co ta bude naplnat radostou a budes stastna

katarinapol88
autor
31. okt 2017

@ivuska6 ahoj takze najviac ti pomohol homeopatik-homeopatika? A ako sa a ti podarilo dostat do kludu? Ja praveze absolutne nemam ani stresujucu ani narocnu pracu, ale ako idem z prace uz v MHD zaspavam a doma som uz vystavena..ale nie ze by som sa namakala, skor ako ty vravis, ze ako by som cely den nic nerobila, len rozdiel je, ze nechodim dobita energiou . Neviem, mozno je problem aj to ze necvicim a ako sa povie nic pre seba nerobim.. neviem, preto sa pytam, akekolvek rady len ocenim.

eliska13
31. okt 2017

@katarinapol88 je to škoda, že si to tak hodila do autu, lebo psychológ by Ti pomohol
Aj úzkosti sú z predrazdeneho nervového systému

katarinapol88
autor
31. okt 2017

@eliska13 dakujem za nazor, ak sa smiem spytat, mas skusenosti s tetaniou? Vies ake je nebezpecne brat oblbovaky, ktore predpisuju psychiatri? OK psychologa nezavrhujem, vraj ucia dychat a podobne, ale v prvom rade by sa clovek mal pokusit vysporiadat s problemom sam...ja sa tu snazim ziskat informacie od zien, ktore vedia o com pisem...a ked sa nepolepsi som ochotna navstivit psychologa..Ale to je ako ked par krat kychnes a uz utekas pre antibiotika..ja to tak nerobim.

ivuska6
31. okt 2017

Áno homeopatia vždy lepšie ako oblbovak ktorý vlastne ani tí nepatrí ja keď som chorá ja ani na antibiotiká nechodím ani synovi ako náhle začne sopel kašeľ nasadzam vincentku to pijeme a za 3 dní si fit ale piť sa má aspoň dva týždne perfektne odhlienuje a lieči aj nos vystriekam

lucylka25
31. okt 2017

Urcite doporucujem riesit vase stavy homeopaticky s homeopatom. Ja, ako homeopat, mam niekolko pripadov vyliecenych tetanii, teda, prejavy tetanie uplne zmizli a clovek sa citi v poriadku. Tu je jeden moj vylieceny pripad: https://www.slovenskypacient.sk/ako-prekonat-uz... Mozno sa v tom clanku najdete. Drzim palce!

eliska13
31. okt 2017

@katarinapol88 áno mám veď ináč by som Ti nepísala🙂vieš aké nebezpečné je mať také predsudky, že psychiatri predpisujú oblbovaky?AD fungujú úplne iným štýlom ako lieky na ukľudnenie a iné typy liekov od psychiatra.A mám skúsenosti aj so psychológom.Ak nechceš ísť touto cestou tak cvič, premoz sa, nájdi si hobby ešte nemáš dieťa máš čas, nie náročnú prácu pises mala by si mať energiu.Pocit hrce v krku to sa prelína od tetanie nie je ďaleko k úzkosti, to máš tiež slabosť, búšenie srdca, strach, chudnutie zo stresu, hnačky ráno, závrate preto som Ti písala psychológ a rozoberať pocity a hľadať príčinu
Baví Ťa práca, nemáš iný stres, nie si znudena?

katarinapol88
autor
2. nov 2017

Nechcela som tym povedat, ze kto chodi psychologovi/psychiatrovi je nieco menej... ja som len chcela povedat to, ze pre mna je medikamentozna liecba ta posledna moznost. Ano, dobre by bolo najst pricinu a o to sa pokusim. A takziez aj efektivne vyuzit volny cas...

zuzka1008
2. nov 2017

@katarinapol88 velmi dobre viem čo prežívas 😔
Mňa to stihlo keď som bola posledný rok na materskej s prvou dcérou, bolo to fakt hrozné, presne ako píšes ,len ja som potom ani už z domu nevyšla, lebo som sa bála ,že keď ma to chytí na ulici ,tak čo si samé pocne 2ročné dieťa 😩
Je to začarovaný kruh,
podla mojho nazoru sa to nedá vyliečiť.. lieky som nikdy nebrala, pomohla mi práca , zmena každodennej rutyny
teraz mám druhé dieťa, od prvého záchvatu ubehlo 5 rokov
Keď je najhoršie nádych vydych a magnezitové tabletky nosím vždy zo sebou

katarinapol88
autor
2. nov 2017

@zuzka1008 zrovna mam cerstvu prihodu. Dnes rano som si poctivo vztala magnezium a ostatne vitaminy ako kazdy den, dbam na to.. V praci z nicoho nic zas busenie dychavicnost...vsetko toto.utekala som doktorke, keby volam sanitku zas ma odbiju lexaurinom alebo si pockam 2 hodiny na chodbe...Oni to totizto nemaju za nic... nevedia co prezivame.. doktoka, nakolko mam vsetky vysledky v poriadku sa zmohla len na calcium doplnit lebo to neberiem.. ale bola mila a chapava, povedala ze nemam byt smutna, tak som sa tak rovno aj vyplakala ze neviem co dalej ze to nechcem zazivat, a povedala ze teraz to ma vela mladych ludi,,,

Tebe to preslo po zmene prace? alebo si zmenila zivotny postoj? alebo beries nieco co zarucene pomaha? Ja som dnes aj do sacku dychala, snazila sa upokojit ale proste nic...

zuzka1008
2. nov 2017

@katarinapol88 je to nanič, nič ti 100 percent nepomôže, bohužiaľ vlastná skúsenosť,
Ako som písala, mne pomohla zmena, proste všetkého, takých maličkostí ako idem do obchodu ale nie tam kde som chodila ale inde, inou cestou , iným busom do roboty, proste aby som zažila niečo nové iné, napr teraz zo sebou nosím vždy nemčinu taku malú knižku do kabelky a aby na mňa neprišli myšlienky tak zamestnávam mysel. To je super, proste musím niečo mať v hlave nad niečím uvažovať ...
aj teraz mám malú 7mesačnú dcéru a začínam sa nudiť, u mňa je to dosť velky spúšťač, lebo 90 percent času trávim doma 😒
Tak pletiem pre staršiu náramky , a snažím sa furt niečo robiť..
ja si magnezium dávam keď viem že bude ťažký deň , alebo keď mi začne búšiť srdce z ničoho nič ..

zuzka1008
2. nov 2017

@katarinapol88
raz som s tým bola na pohotovosti na kramároch , tam som čakala skoro2,5 hodiny a doktor na mňa pozeral akoby mi preskočilo
Myslela som ze tam zomriem , to búšenie bolo hrozné ,tep v klude vyše 150 bolo mi vtedy hrozne zle ,pichol mi magnezko a poslal domov
taká nepochopena som sa ešte necítila

kasiopeja01
2. nov 2017

Mizem sa opytat, nemate sedavu kludnu pracu? Ja mam totiz pocit, ze je to prave tym, malo pohybu a rutina.

eliska13
3. nov 2017

@zuzka1008 chápem, ale naozaj Ti nevedeli ináč pomôcť iba ako podať niečo na ukľudnenie.A prečo si stále doma?už nikdy nebudeš mať viac času a príležitosti ako na MD chodievaj čo najviac von, nájdi si kamošku dnes je toľko aktivít pre deti.Hoc aj, keď si s ňou sadnes do detského kútika pre zmenu🙂

@katarinapol88 nie je na to nič iba ukludnovaky a pochopiť, že keď sa budeš báť budeš stále v strese kedy to príde a ono to príde.Je to strach zo strachu začarovaný kruh nečítala som všetko treba zaujať myseľ niečím iným začni upratovať, hovoriť si násobilky, sústrediť sa na ľudí čokoľvek nepočúvaj svoje srdce ako bije.Mala som panické ataky a dalo sa to zvládnuť
Nezomries neodpadnes prekonas to!
Neviem či chodíte, ale zvažovala by som psychológa psychiatra magnézium nie je všeliek a možno treba ukľudniť nervový systém ukludnovakmi, lebo takto ste stále v strese a čakáte niečo zle

matask
3. nov 2017

keď sa mi to stalo prvý krát, myslela som si že mi niečo uviazlo v krku pri prehĺtaní, bola som o tom dokonca presvedčená,nevedela som čo sa so mnou deje, ten pocit bezmocnosti, vystriedal pocit paniky a tým sa to ešte zhoršilo, prešla som si vyšetreniami samozrejme všetko v poriadku, nakoniec som skončila na antidepresívach nakoľko som dosť schudla a musela som to riešiť. Rok som sa liečila a musím uznať, že mi bolo dobre, ale po vysadení sa to po pol roku opäť začalo opakovať. No po predošlých skúsenostiach viem, že aj keď sú tieto stavy nepríjemné, nie sú život ohrozujúce a tak som sa rozhodla to riešiť inou cestou, formou vitmínov, pohybom vonku a návštevami psychológa. Pomáhajú mi dychové cvičenia od psychológa, pohyb na vzduchu, ale najhorší je ten pocit cudzieho telesa v krku, ten sa stále objavuje, ale vždy to nejako prejde. Každý lekár mi povedal, že je to o strese, čo by u mňa aj zodpovedalo.

sandrittka
3. nov 2017

necitala som cely príspevok ani komentáre predomnou, mne velmi pomohla psychologicka naucit ma spravne cez brucho dychat, velmi mi to v pripade ,,ked to na man islo,, pomohlo, doteraz mi pomaha aj magnézium, kedysi mi predpisovali aj diazepam... mam ju diagnostikovanu cca od 14 rokov mam 25... da sa s nou zit 🙂

eliska13
3. nov 2017

@sandrittka dá len je to nepríjemné a citlivých ľudí to úplne položí.Treba bojovať a bojovať nič sa mi nestane, predýcham to, hneď to prejde nebojím sa

katarinapol88
autor
4. nov 2017

@kasiopeja01 ahoj áno mám sedanu prácu a pohybu by mohlo tiež byt viac :-/

katarinapol88
autor
4. nov 2017

@matask veru ten pocit cudzieho telesa je hrozný. Ja keď nie som Ok nechuti mi ani jest lebo to do mna ani nejde koli tomu pocitu. Teraz už neberies žiadne antidepresíva len nagnezko vitamíny pohyb? A keď to na teba príde dychové cvičenia? Ako bojuješ so stresom?

matask
6. nov 2017

@katarinapol88 keďže som už na tetániu bola liečená a tieto stavy som poznala, tak som to začala riešiť hneď na začiatku, predtým som vedela že mám tetániu, ale nikto mi jasne nepovedal, že tieto pocity s tetániou súvisia a tak som si namýšľala všelijaké diagnózy, teraz som išla hneď za psychológom a na základe toho som zmenila postoj k niektorým situáciam a hľavne ľuďom, usporidala som si priority a učím sa oddychovať, treba si nájsť čas pre seba, znie to ako klišé, ale v dnešnej uponáhľanej dobe je to veľmi dôležité, treba si nájsť niečo čo ťa aspoň na chvíľu robí šťastnou ( kozmetička, jóga, bicyklovanie, nákupy - čokoľvek), teraz lieky neberiem, aj keď to nie je vždy ľahké, zatiaľ som to vždy "predýchala". Momentálne som s psychológom začala s nácvikom autogéneho tréningu (koncetrovaného uvoľňovania) tak uvidím aké budú výsledky. Držím palce

montemotherone
6. nov 2017

@katarinapol88 psychiater ani psychológ nevyrieši problém za teba. S behaním pre ATB pri soplíku by som to neporovnávala. VŽDY bude riešenie len na tebe, ale existujú metódy (nemusíš brať za každú cenu lieky), vďaka ktorým prídeš na koreň svojho problému skôr. Tak prečo to nevyužiť. Dobrý terapeut kladie správne otázky a ty na ne hľadáš odpovede. Nezúčastnený pohľad cudzieho človeka je zrkadlo ktoré si sama nikdy nenastavíš. Ja sama som zažila taký "aha" efekt a po jednej otázke terapeuta, som nielenže veľa pochopila a pozrela sa na seba z úplne iného uhla, ale hneď som bola odhodlaná to zmeniť...
Žiť v neustálom strese, dopĺňať Mg, ktorého spotreba sa zvyšuje práve tým stresom je bludný kruh.

katarinapol88
autor
6. nov 2017

@matask dakujem, taktiez uz rozmyslam nad touto variantou nakolko ma tetania obtazuje a obmedzuje. Psycholog teda vravis, pomaha. Stavy mas zriedkavejsie? Beries okrem toho aj mg alebo ine doplnky/lieky?