Hustá krv

reni1512
20. jan 2016

Ahojte, chcem sa opytat ci tu mala niektora z vas podobny problem. Pri prvom tehu som dceru riadne vynosila, cele tehu bezproblemove (aj ked rizikove, kvoli inym veciam), no o hustej krvi nebolo ani reci. Pred nedavnom som potratila, tak ma poslal gyn. na hematologiu. Zistili mi ze mam hustu krv, ze pri druhom tehu si musim pichat injekcie. Ako je teda mozne ze pri prvom som problem nemala a teraz ten problem moze nastat, ta krv sa mohla zmenit? Dakujem :-/

ynivon
21. jan 2016

Ahoj. Hustu krv riesim akurat aj ja. Pri prvom tehu mi na nu prisli az po 32tt, pre opakovane patologicke prietoky. Vtedy mi nasadili heparinove injekcie a donosila som do terminu. Po porode som bola opat na kontrolne vysetrenie a zaver bol taky, ze ziadnu poruchu krvi v normalnom (netehotnom) stave nemam. Dr. mi to vysvetlila tak, ze moj organizmus reaguje hustnutim na hormonalne zmeny v tehotenstve. Preto mi aj zakazala uzivat HAK, co mi vobec nevadilo, lebo som to ani neplanovala. Mam prist az pri dalsom tehotenstve. Teraz som po takmer 5r otehotnela. V 9tt mi to potvrdili, hned som sla na odber na hemato a velmi ma tam vystrasili, lebo este v den odberu mi volala dr. nech k nej cim skor pridem. Vies si predstavit moj strach... povedala mi, ze nemam mat obavu, len mam dost hustu krv na to, ze som este len 10tt a ze mimo tehotenstva som ziadnu diagnozu potvrdenu nemala. Hned mi nasadila Fragmin 2500, urobi dalsie testy na krv... ale tak hlavne, ze som pod injekciami, bola som vcera aj na gynde, nech pozru babatko, ci uz sa nieco zle neudialo 😔 ale vdaka Bohu, babatko veselo kopkalo aj mavalo. Este mi dr. povedala, ze krv sa moze zhorsit aj v priebehu casu, takze moze to byt aj tvoj pripad ☹

reni1512
autor
21. jan 2016

@ynivon super..fakt skvele :( si zlata ze si mi napisala taku rozsiahlu odpoved...ja neviem co si mam mysliet, chceli by sme babo, planujem otehotniet teraz cim skor sa bude dat...takze to moze znamenat dalsie ohrozenie pre babatko? vidis? tolko je potratov lebo zeny nevedia ze maju hustu krv, nikto nas na hematologiu preventivne neposle...ja tomu vobec nerozumiem

ynivon
21. jan 2016

@reni1512 Hlavne je, ze ti na to prisli. Uz musi hematologicka zvazit, ako dalej, pretoze su zeny, ktore si pichaju injekcie uz pred planovanym tehotenstvom a vdaka tomu donosia. Niekedy je nalez taky, ze staci prist po potvrdeni tehu doktorom, niekedy sa odporuca prist po domacom tehotenskom teste, aby sa to podchytilo skoro. Neboj nic, mas (poviem to) stastie, ze ti prisli na tuto dg pomerne skoro, aj ked je mi luto tvojho anjelika 😔 dohodni sa na postupe s hematologickou. Neviem, kam chodis, ja chodievam do KE k dr. Benovej, na nu su velmi dobre referencie. Strach tam sice stale je, ale som uz o nieco pokojnejsie, ked som kryta injekciami a dufam, ze sa nam podari do stastneho konca donosit.

Kvoli hustej krvi su nielen potraty, ale aj zaostavanie plodu vo vyssom stadiu tehu, umrtia plodov v 2. ci dokonca v 3. trimestri, infarkty placenty, zial, takze je dobre o tom vediet a liecit to. Inak, moja mama (este predtym, nez som sa ja narodila) prisla o mojho brata v 9. mesiaci tehotenstva. Skolabovala jej placenta a sice to nie je potvrdene, lebo v r 1985 sa zdaleka zdaleka tak netestovalo, ale podla mna za to mohla tiez krv... vtedy sa to vsak neskumalo, neskumali sa ani prietoky, vsak ultrazvuky sa nerobili... tieto problemy s krvou byvaju casto na dedicnom podklade, ale u predkov sa o tom ani nevie, lebo sa to kedysi samozrejme vobec, resp. minimalne testovalo.

reni1512
autor
21. jan 2016

@ynivon tyyy brdo :( tak to je sila...teraz si ma nepotesila vobec...mne napisala hematologicka ze mam byt sledovana pocas tehu...a moj lekar zase ze podla vysledkov to vyzera na injekcie. Chodim k hulikovej. No cize veselo...teraz by bolo asi najlepsie ist rovno ked zistim ze som tehu. :-/

ynivon
21. jan 2016

@reni1512 To nemalo byt strasenie, ale lepsie byt informovany a tak moct v cas reagovat 🙂 aspon ja som toho nazoru. Podla mna smelo snazilkujte, a ked zistis, ze si tehotna, hned sa ukaz hematologicke, injekce ta neminu ani podla mojho laickeho nazoru. Avsak hlavne je donosit babatko 🙂 ak sa smiem opytat, v ktorom tt ste prisli o drobatko? Aj si krvacala alebo to bolo zamlcane?

reni1512
autor
21. jan 2016

@ynivon no prave rozmyslam ci mam ist hned za nou ked zistim aby sa spravili testy ci je vobec potrebne pichat injekcie...no uvidim...Prisla som na konci 6tt, krvacala som, napisane mam ze MA, v dutinke nebolo nic vidiet...

ynivon
21. jan 2016

@reni1512 urcite ist radsej skor, ona ta uz potom bude sledovat a pravidelne ti robit odbery. Drzim palce a vobec nestracaj nadej, su tisice mamiciek s tymto problemom a donosili (aj ked velaraz vdaka stovkam injekcii, ale to je uz potom vedlajsie, ked drzis v naruci vonave drobciatko) 😵 tak verim, ze i ty i ja sa dockame a dopadne to dobre 😅

michell13
21. jan 2016

Ahoj mne pri prvom tehu tiez nic nezistili, Michelle sla sekciou - mala som trochu zvysene hodnoty ale nic moc, pri druhom tehu mi na zle vysledky krvi prisiel moj gynekolog, a od vtedy som bola sledovana, kazde rano na krv, mala som 3 lekarov gynekolog, obvodny a gynekolog ktory mal rodiť- každy iný nazor - tak som sa objednala do inej sukromnej klinky, kde sa vsetko vyriesilo a povedalo ako to bude, tyzden pred 2 tyzdne pred sekciou som si doma pichala injekcie, potom v nemocke mi pichali tiez na riedenie, a nakoniec vsetko dobr dopadlo syncek sa narodil zdravy, krasny. A co sa tyka tej krvi je to 5 r. po porode, bojujem s tym stale, mam lieky, nemozem otehotniet, atd, no zalezi aku mas diagnozu, a co pisali vyssie, ja to pravda ze je to dedicne. Ale teraz som stretla opat skveleho gynekologa a povedal ze otehotniet mozem, takze nadej je stale... ja som sledovana na hematologii v BA, akurat 2.2. tam ideme , tak som zvedava, co bude nove!!! Zelam vela sil a zdravicka!!!

reni1512
autor
21. jan 2016

@ynivon dakujem!!!! prajem ti strasne vela zdravia 🙂 aj babatku 🙂

reni1512
autor
21. jan 2016

@michell13 dakujem veeelmi krasne! ... ja som mala len +ka pri Fkovych nejakych hodnotach, cize neviem vobec nic blizsie. Gynekolog povedal ze no tu to vyzera na hustu krv, pravdep. si budete pichat injekcie. 😒 cize ziadne nejake rozsiahle vysvetlenie ani nic podobne.. Dakujem krasne! drzim prsty

michell13
21. jan 2016

MOja tie injekcie to je nic, to zvladnes ja som uz bola v 9 mes. a pichala som si sama, ale presne ako pisali vyssie, ked som po 2 x uvidela tu čistú krásu, vôna babatka drahsia ako Coco Chanel, spev dokonaljsí ako Karel Gott, úsme drahší ako Mona Lisa, tak pochopis ze tie injekcie bolo to najmenej co si mohla vtej chvíly spravit. Drzkajte sa papa

katrin21
21. jan 2016

@reni1512 dodrziavas pitny rezim?? lebo to ma velmi vplyv na hustotu krvi.. cim viac vody v tele, tym je krv redsia . Ciastocne to moze pomoct, ak nejde o poruchu krvotvorby. Tam uz potom len injekcie.. co asi bude tvoj pripad, neda sa nic robit...

reni1512
autor
21. jan 2016

@katrin21 no poslednu dobu velmi nie....az teraz som znova zacala...cize je to mozna pricina, porucha neviem ci tam je, pravdep. navstivim este raz hematologicku na kontrolny odber, ak sa bude dat...

katrin21
21. jan 2016

@reni1512 no, ja ked som chodila na hematologiu, tak nasa hematologicka ma vyslovene napisane, ze doniest so sebou vodu a pred odberom vela pit , aj pocas cakania v cakarni..... Lebo hlavne aj starsi ludia co tam chodia, sedia, cakaju a nepiju a potom im ani krv nevedia nabrat...
a je to pravda, alebo ja som bola pred 2 mesiacmi na obere na genetike a rano sme skoro vyrazili a nepila som a tam som uz bola dost smadna a ked mi brali krv, ani nechcela tiect, ledva skumavka, sestricka mi celu ruku stlacala, aby nieco natlacila, co taka husta bola...... Vtedy mi trklo, ze doprcic, ja som malo pila + stres.... ale hlavne to pitie, mala som saharu v ustach ...
takze treba viacej pit a hlavne aj tehotna...

viera
25. jan 2016

katrin21 to velmi dobre napisala…Husta krv je aj vtedy, ked malo pijes…Mne strasne lezie na nervy u lekarov ich konstatovanie, ze to je dedicne a vzdy sa vyhovaraju na dedicnost a neviem este naco…Ja som mala detto hustu krv a pocas menstruacie mi netiekla cira krv ale vypadavali zo mna zrazeniny(niekedy az 5cm ako keby Vam vypadavali pomaly organy)🙂…Problem bol v piti…Ja som za den niekedy nevypila ani jeden liter….A tiez ma uz posielali pomaly do truhly…Zacala som pit denne cez 3az 4litre…Upravilo sa mi to…Casom.Nie hned.

reni1512
autor
25. jan 2016

@viera no pekne....ja som pri prvom tehu pila hektolitre..aj pred tym kedze som bola po operacii a pamatam si ze som velmi vela pila...toto by ma ani nenapadlo. A v case ked som bola na krv, bol moj pitny rezim na bode mrazu, teraz som zacala znova, lebo dufam ze sa vysledky upravia. Dakujem ti 🙂

charity
25. jan 2016

@reni1512 Mozno si mala pri prvom tehu len stastie. Moje dve kamosky maju take dg: jedna mala dva potraty. Druha vynosila tri deti ani netusiac o tejto dg...