Hrudná endometrióza

alexandra1993
21. sep 2017

Ahojte žienky. Rozhodla som sa sem napísať, či ma nejaká z vás podobné problémy ako ja na tému endometrioza,ale tá hrudná. Problém začal tento rok v marci. Silné bolesti na hrudi,v chrbte.Myslela som si,ze mam seknute. Po 15 hodinách som to u nevydržala a išla na pohotovost. Diagnóza? Spontánny pneumothorax. Žiadne problémy s dýchaním som nemala akurat,ze mi bol podozrivý suchý kašeľ,ktory som mala. Totálny kolaps ľavých pľúc. Sedem dní drenaž hrudníka,potom ma prepustili. O tri týždne v aprili ma plucna lekarka poslala na Hrct pľúc. Aby vylúčila nejakú patologiu. Všetko negativne. Začalo ďalšie peklo. Vykaslala som krv,nie málo. Volala plucnej. Urobila odbery na trombozu,geneticke testy na emboliu a podobne. Všetko negativne.Tuberkuloza aj čierny kašeľ. Aj Samozrejme aj rtg pluc. Na ďalší den zase. Volala som jej a ešte v ten deň mi urobila bronchoskopiu. Výsledok? Negatívne. O mesiac sa problém zopakoval zas. Už som to neriešila. O mesiac zas. A zase....😒.. v auguste som mala ísť na plucne na kontrolu. Povedala som jej,že moje problémy s hemoptyzou sa opakuju. Ale vždy ked nastane menstruacia. Idem na angio ct pluc v caserobote menstracie. Podozrenie na hrudnu endometriozu. Chem sa spýtať ci ma niekto podobný problem ako ja. Alebo či sa tu nenajde nejaka dobra duša zo zdravotnictva,ktora sa s tymto stretla. Plucna lekarka mi povedala,ze tento typ endometriozy je velmi zriedkavý a vzacny. Sama som zvedava na vysledky. Viem,co by ma v pripade potvrdenia diagnozy cakalo. A nehovorim o mojich chronickych bolestiach pod ľavým prsnikom. Kardio negativne. Gynekologicke vyšetrenie negativne. Mri chrbtice negativne. Je tu niekto kto ma podobne problemy ako ja? Budem vďačná,ak sa niekto ozve.

sono2
21. sep 2017

Bola som v nemocnici s jednou takou ako ty. Problém rieši odobratie maternice. A následná liečba hormonmi. Alebo opačne. Najprv liečba, neviem, či plánuješ dieťa, v akom stave máš maternicu, vaječníky.

alexandra1993
autor
21. sep 2017

@sono2 vajecniky, maternica v poriadku. Laparku mi zatial nerobili. Mam dcerku,ma štyri roky. Bolesti pri ovulke mavam. Tiež pri menstruacii. Bolesť vydržím. Horšia je pre mňa ta hemoptyza spojená s menstruaciou. Ked skonci,tak skončí aj hemoptyza....

sono2
21. sep 2017

Chápem. Asi by bola laparka na mieste. Myslím, že to zastavenie MS hormonmi ťa neminie aspoň na pol roka, ak nie viac nemyslím, že tam je iné riešenie, keďže sa to riadi hormonmi. Predtým sa odoberá čo sa dá, len neviem ako tvoj stav.
Želám všetko dobré.

alexandra1993
autor
21. sep 2017

@sono2 ďakujem, ta žena o ktorej si hovorila mala endo tiež na pľúcach?

sono2
21. sep 2017

To presne neviem, ale mala ju všade. Jej práve dávali močový nechur dokopy, lebo jej od obličky zasiahla to čo odvádza moč aj v mechúre ju mala, 8 hodín ju operovali, vyzerala ako živá mŕtvola, lebo chytila infekciu, ako bola tak dlho otvorená. Toto rieš s nejakým dobrým odborníkom, myslím, že aj ct ukáže ložiská. Je super, že máš dcérku, ona nemohla otehotnieť. A ostatné liečila už hormonálne, tým že dali preč maternicu, už ďalej nešlo, MS skončila. Skončili problémy.

alexandra1993
autor
21. sep 2017

Mám našťastie jedneho skvelého nemenovaného lekára,je skvely diagnostik. Riešim to, vlastne som teraz začala. V pondelok ma caka ct, dúfam,ze sa najde môj problém. Čítala som rozne kazuistiky,alev angličtine. Ženy mali identické príznaky s mojimi. Dokonca existuje aj pneumothorax nasledkom endo.Viem,ze ma čaká dlha cesta ak sa to potvrdí,ale zaroven budem rada,ked sa potvrdí moj problém,ktoreho nasledkom býva hemoptycmza vždy v čase menzesu.Pľúcna endo je extremne zriedkava. A malo sa o nej vie 😒 plucna lekarka mi vravela aj to,ze ak sa to najde treba to vybrat. Lebo jedneho dna to nemusi byt par mililitrov krvi,ale kaluz. Mam pred tymto rešpekt.

sono2
22. sep 2017

@alexandra1993 hlavne to nebude len tam, a zväčšuje sa to. To je jasne. Určite ti pomôžu. Daj potom vedieť.

alexandra1993
autor
22. sep 2017

@sono2 ďakujem, uz nech mam ct za sebou. Snáď nájdu nejake endo lozisko a potvrdi sa z coho mavam tie hemoptyzy 😢

bocianka123
22. sep 2017

ahoj, viem, že možno nepomôžem, ale napíšem môj stav - ja mávam hemoptýzy tiež. Z bronchiektázii. .bronchiektázie (rozšírenie bronchov - priedušiek) mám z chronických zápalových zmien... a vykašliavanie krvi - vždy začiatkom tehotenstva. okrem jedného prípadu.. zmena hormonálnej hladiny spôsobila zrejme tento stav.. ale stalo sa mi to aj mimo tehu... prvýx ked som krv vykašlala som tehu nebola. ani menzes som nemala. prišlo to tiež zrazu z ničoho nič.. potom nasledovalo ct , bronchoskopia , bronchografia - potvrdili bronchiektázie. no tebe by to už asi tiež potvrdili keby si ich mala.. u teba to zrejme súvisí s hormonmi. kedže krvácanie máš väčšinou vždy začiatkom ms.. upraviť hladinu hormonov. antikoncepciu si niekedy užívala? držím palce aby si natrafila na dobrých odborníkov a vyriešila svoj problém..

alexandra1993
autor
22. sep 2017

@bocianka123 asi hormonmi, uvidim ako dopadne pondelkove angio ct. Ja už len dúfam,ze tam nájdu endo,lebo sa uz zblaznim. Kazdy mesiac to iste. Viem,že je to hnusna diagnóza,ale budem aspon vediet z čoho to mám. Bolo mi to divne,ze hemoptyza pride vzdy s menzesom.

bobsent
22. sep 2017

@alexandra1993 žiaľ, existuje táto forma endometriózy. ja som mala endo 13 rokov.
peklo.
ale nie hrudnú. ale poznám čo mali v nose, na stehennej kosti a v pupku. viem, že existuje aj na pľúcach.
dá sa načas zastaviť umelo vyvolaným klimaktériom. ak je mimo vaječníkov a dá sa tá časť vyoperovať, je to dobre.
mne zobrali vaječníky a maternicu, som od 39 kvôli tomu v prechode, inak sa nedalo. a nemôžem brať ani náhradné hormóny takže sila.
žiaľ, nestačí ako píše@sono2 že vybrať maternicu (nemyslím to v zlom), pri endo je problém vo vaječníkoch a estrogéne kt. produkujú. preto keď sa vyberú, nastáva klimaktérium a endo končí.
zvyčajne vyberú rovno aj maternicu(ako aj mne) aby potom žena nemusela ísť ešte na jednu operáciu,keď bez hormónov začne krvácať.
veľmi ti držím palce, verím, že sa toho zbavíš laparoskopiou.

alexandra1993
autor
22. sep 2017

@bobsent tak potvrdenú ju este nemam. Ale všetko nasvedčuje tomu, že ju mam niekde v plucach. Uz ju len najst na ct...

sono2
22. sep 2017

@bobsent vidiš, ja nechcem kecať, ale myslím, že tej kamarátke brali len maternicu. Ale logické to je, nakoľko vaječníky vytvárajú hormóny. Už som s ňou neni v kontakte, takže nemôžem, žeby som sa opýtala.

avk
1. dec 2019

Zdravim môžem sa spýtať ako to dopadlo,mám endoment.tiež